Jump to content

PODALJÅ ANI IN KOMBINIRANI BOLUS

• You cannot reply to this topic
4 replies to this topic

#1 lina

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 10 posts

Posted 29 December 2008 - 01:11 PM

Pozdravljeni sladkor?ki!!

Prosila bi, ?e mi lahko nekdo, ?isto na svoj na?in iz lastnih izkušenj obrazloži kombinirani in podaljšani bolus. Odmerjanje, hrano, pri katerrem enega ali drugega odmerjate!
Uživajte še zadnje dni letošnjega leta, v novem letu 2009 pa vam želim predvsem veliko veliko zdravja!

#2 Gost beta1 *

• Gosti

Posted 29 December 2008 - 03:41 PM

QUOTE(lina @ Dec 29 2008, 01:11 PM)
Pozdravljeni sladkor?ki!!

Prosila bi, ?e mi lahko nekdo, ?isto na svoj na?in iz lastnih izkušenj obrazloži kombinirani in podaljšani bolus. Odmerjanje, hrano, pri katerrem enega ali drugega odmerjate!
Uživajte še zadnje dni letošnjega leta, v novem letu 2009 pa vam želim predvsem veliko veliko zdravja!

View Post

Imaš 3 vrste bolusov:

NAVADNI BOLUS: Za pokritje hrane si daš dozo inzulina v enem kosu. Tako kot na inekcijah.

PODALJŠANI BOLUS: Da ti izulin te?e, nekaj ?asa v telo. Npr. Si na kakšni degostaciji in vsakih 5 min prinesejo novo jed. Ampak ti veš, da boš pojedla tolko hrane npr. v 5 urah in si naštelaš v ?rpalki, naj npr. 10 E ste?e v 5 urah, to je 2 E/h. Tako ne padeš v hudo hipoglikemijo.

KOMBINIRANI BOLUS: Je pa navadni bolus in podaljšani bolus. Imaš mastno kosilo. OHje pokriješ takoj z navadnim bolusom. Maš?obo, ki se pa sproš?a pa pokriješ z podaljšanim bolusom. Npr. Pizza >> Veliko OHjev >> Si daš 12E inzulina takoj. Za maš?obo pa daš v podaljšanem bolusu 5 E v 5 urah. In ti v petih urah postopoma ste?e 5E in zbija porast sladkorja zaradi maš?obe. ?e bi si dala 17 E takoj, bi padla v hipoglikemijo.

#3 RAF

Doktor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 716 posts
  • Spol:MoÅ¡ki
  • Sladkorna:Sladkorna bolezen tip 1

Posted 31 December 2008 - 12:52 AM

Jaz pa teh podalšanih oziroma kombiniranih kombinacij ne uporabljam, ker mi enostanvo ne znese, da bi upošteval vse te parametre, ki jim moraš upoštevati v izra?unu in si rajši zadeve korigiram s sprotnimi korekcijami, ?e so potrebne.
Razlog zakaj to delam je ?ist enostaven in to je, da se mi zadeve kar se ti?e dela spremenijo v dveh urah tako mo?no, da rajši profil popravim, kot pa da bi imel v mislih, kaj mi bo pumpa ?ez 3 ure dodala v telo. Se mi zdi, da te zadeve bolj držijo za tiste, ki imajo bolj umirjene zadeve se pravi isto delo par ur skupaj brez nepredvidenih dogodkov.

#4 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 31 December 2008 - 07:41 AM

Upoštevanje vseh teh bolusov ni vedno enostavno in ko programiraš ne moreš ve? spreminjati dokler ne pote?a tisto ?asovno obdobje.

Jaz bolj pogosto pove?am bzalno koli?ino za dolo?eno obdobje, ?e je potrebno in kasneje dodam še nekoliko bolusa in je pravilno, seveda majhno koli?ino zaradi hrane, ker je vsebovala ve?jo koli?ino maš?obe in za?ne presnova kasneje.

Vsak mora sam preizkusiti kako in kaj kako je najbolje za njega.

sre?no trance_19_hmm.gif

#5 Spela

Car

• Clani
  • PipPipPipPipPip
  • 175 posts

Posted 31 December 2008 - 09:52 AM

Definicijo posameznih vrst bolusov je že napisal beta.

Namesto kombiniranih bolusov pri mastni hrani (ki povzro?i dvig krvnega sladkorja šele ?ez ?as - npr. kostanj, sirove jedi, pasta) jaz raje uporabljam navadni bolus za takojšnje kritje OH, ter podaljšani bolus ?ez kakšni 2 uri (na ?rpalki nastavim alarm, da me spomni kdaj ga nastaviti), ki dovaja insulin za kritje maš?ob nadaljnji 2 do 2,5 ur. Pri meni mastna hrana namre? povzro?i za?etek dviga krvnega sladkorja šele kakšni 2 uri po zaužitju, in vpliva na pove?an krvni sladkor še kakšni 2-2,5 ur. ?e bi nastavila kombiniran bolus, bi imela najprej hipo, kasneje pa povišan krvni sladkor.

Seveda je pri vsakem diabetiku druga?e; vsak mora testirati, kdaj posamezne vrste mastne hrane povzro?ijo dvig njegovega krvnega sladkorja. Na primer: za ve?erjo ob približno isti uri obi?ajno vedno jem sirovo štru?ko, ki ima tudi zapozneli efekt na dvig krvnega sladkorja, zato sem si pove?ala no?ne bazalne odmerke.

Podaljšani bolus je tudi koristen, kadar imaš pred obrokom nizek krvni sladkor - ?e nastaviš, da ti potrebna (znižana) doza insulina te?e npr. 0,5 do 1 ure, potem ti morda ne bo treba jesti sladkorja za odpravo hipe.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users