skok vrednosti sladkorja med ukvarjanjem s športom
Posted 29 January 2009 - 11:54 PM
Nekaj me zanima - ?e ima morda kdo podobno izkušnjo.
Zadnji? sem šla smu?at (to po?nem bolj ali manj redno). Pred zajtrkom sem imela vrednost KKS okoli 7, nakar sem pojedla zajtrk, dala inzulin, prera?unan na jutranjo vrednost in na vrednost sladkorja. Nato sem šla smu?at, prišla po približno treh urah domov in glej ga zlomka - sladkorja sem imela kar 17. Vmes nisem ni? jedla, tudi nobene hipe ni bilo.
Kaj mislite, kaj je botrovalo temu skoku?
Hvala vsem ...
beba
Posted 30 January 2009 - 03:22 PM
Nekaj me zanima - ?e ima morda kdo podobno izkušnjo.
Zadnji? sem šla smu?at (to po?nem bolj ali manj redno). Pred zajtrkom sem imela vrednost KKS okoli 7, nakar sem pojedla zajtrk, dala inzulin, prera?unan na jutranjo vrednost in na vrednost sladkorja. Nato sem šla smu?at, prišla po približno treh urah domov in glej ga zlomka - sladkorja sem imela kar 17. Vmes nisem ni? jedla, tudi nobene hipe ni bilo.
Kaj mislite, kaj je botrovalo temu skoku?
Hvala vsem ...
beba
Adrenalin ti ga je nabil in ni to ni? nenavadnega.meni ga je na Lm pred štartom nabil na 18 pa sem vseeno šel te?ti 21 km.
vse ti piše tukaj.
http://www.ednevnik.si/entry.php?w=diabetes&e_id=79010
Posted 30 January 2009 - 03:57 PM
Posted 30 January 2009 - 06:40 PM
Seveda je pomembna tudi sama inteziteta vadbe in pri hoji 2 km na uro ne boš doživel hipe 6 ur, ker to ni gibanje, ampak posedanje na vsaki skalci.
Posted 01 February 2009 - 09:07 AM
Posted 03 February 2009 - 04:47 PM
Kot je že napisal Raf, je krivec za nenormalno pove?an krvni sladkor med aktivnostjo adrenalin. ?e se ukvarjaš z nevsakdanjim športom, bo najverjetneje prisotnega nekaj strahu in tesnobe, in takrat zaradi adrenalina mo?no posko?i sladkor v krvi.
Edina rešitev je ve?kratno preverjanje krvnega sladkorja med aktivnostjo in ustrezno ukrepanje.
Nekaj o tem piše še tu:
http://www.diabetes-zveza.si/forum/index.p...topic=710&st=20
Posted 04 February 2009 - 03:00 PM
Posted 19 February 2009 - 07:34 AM
sre?no
Posted 19 February 2009 - 12:40 PM
Se redno ukvarjam z športom,imam oziroma sem imel iste tezave kot jih imaš sedaj ti.
To je zelo koristno da se smu?aš,toda jaz ti svetujem da med smu?anjem ali pa? z kakrsnikoli športom,vmes nardis pavzo in nekaj malega pojes.Sladkor ti bo v vsakem primeru nabilo,sam boljše da ti ga malo od hrane dvigne kot pa da ne jes in ti zalogo ?rpa iz telesa.Je ve?ja možnost hipoglikemije.Obstaja pa tudi varijanta da ti je med samim smu?anjem pado sladkor in nisi zaznala prav zaradi adrenalina ja.Sicer nevem kak mas poštiman sam sladkor in kak maš inzulin,sam pri sebi vem da so danes ti novi inzulini zelo druga?ni in dosti mo?nejši od prejšnjih,tako da tiste prepoznavne hipe skoraj ne za?utiš oziroma ne prepoznaš(vsaj pri meni je tako).
Lep dan
Posted 19 February 2009 - 01:39 PM
Se redno ukvarjam z športom,imam oziroma sem imel iste tezave kot jih imaš sedaj ti.
To je zelo koristno da se smu?aš,toda jaz ti svetujem da med smu?anjem ali pa? z kakrsnikoli športom,vmes nardis pavzo in nekaj malega pojes.Sladkor ti bo v vsakem primeru nabilo,sam boljše da ti ga malo od hrane dvigne kot pa da ne jes in ti zalogo ?rpa iz telesa.Je ve?ja možnost hipoglikemije.Obstaja pa tudi varijanta da ti je med samim smu?anjem pado sladkor in nisi zaznala prav zaradi adrenalina ja.Sicer nevem kak mas poštiman sam sladkor in kak maš inzulin,sam pri sebi vem da so danes ti novi inzulini zelo druga?ni in dosti mo?nejši od prejšnjih,tako da tiste prepoznavne hipe skoraj ne za?utiš oziroma ne prepoznaš(vsaj pri meni je tako).
Lep dan
Seveda inzulini so druga?ni, organizem druga?e reagira kakor je v?asih glede na trajanje sladkorne bolezni.
Sicer še nisem smu?ala odkar imam ?rpalko, vendar marsikatero drugo aktivnost kar dobro na?rtujem in urejam, v?asih pa pride tudi do težav, ?e se ?lovek opazuje hitreje zazna, nekaj pojem in je veliko bolje, ali pa izmerim sladkor, saj imam vedno s seboj tudi aparat, kar mi je že dostikrat prišlo prav.
sre?no
Posted 19 February 2009 - 03:39 PM
vsi trije smajliji pokažejo, kaj ob?utim, ko sem na dilcah.
Meni cuker sploh ne dela težav, ker izkoriš?am mo? nog in v?asih kar preve? hitro drvim v dolino z carving zavoji, ki ti dajo tisto piko na i, da ne moreš odnehat sredi zavoja in pritiskaš, kot nor.
Seveda adrenalin vsaj pri dilcanju pri meni ni prisoten in ga bolj zaznam pri teku.
Tudi za druge aktivnosti je treba z preizkušanjem ugotoviti kaj ti paše, da bo manj težav med samo rekreacijo.
P.S.
orbit, ker ne zaznavaš hipe razmisli o prehodu na pumpo in prepri?an sem, da se ti bodo zadeve, kar se ti?e cukra pokazale v ?isto novi dimenziji, kar pomei , da boš spet imel ob?utke ob niskem sladkorju.
Posted 20 February 2009 - 07:27 AM
sre?no
Posted 20 February 2009 - 10:31 AM
sre?no
Se popolnoma strinjam s tabo Sabina. Naj poizkusi in bo imel nov iziv. ?e pa mu ne bo vše? jo pa lahko še zmeraj vrne in kolikor je meni znano je bilo takih primerov pri nas manj, kot je prstov na eni roki.
Posted 20 February 2009 - 06:40 PM
Hey!
Ja pPegi in Raf jaz vaju popolnoma zastopim,glede pumpe.
Sam nevem kak naj povem,da nebom preve? zabluzo.Pri meni pride pumpa prav oziroma bi mi koristla in mi nebi.O tem sma z mojim diabetologom že kar dosti predebatirala in se z kaksnim drugim.Zakaj?? Zato,ker imam najvecji problem pred in se ve?ji problem med treningom samim saj med byldingom nikakor ne mores bit priklopljen z pumpo.Sem stopil v kontakt z enim fantom (20let),ima isti problem in je iz pumpe prešaltal nazaj na pene.skratka ni tak izi kot si mogo?e misli kdo....
Posted 20 February 2009 - 10:44 PM
Ja pPegi in Raf jaz vaju popolnoma zastopim,glede pumpe.
Sam nevem kak naj povem,da nebom preve? zabluzo.Pri meni pride pumpa prav oziroma bi mi koristla in mi nebi.O tem sma z mojim diabetologom že kar dosti predebatirala in se z kaksnim drugim.Zakaj?? Zato,ker imam najvecji problem pred in se ve?ji problem med treningom samim saj med byldingom nikakor ne mores bit priklopljen z pumpo.Sem stopil v kontakt z enim fantom (20let),ima isti problem in je iz pumpe prešaltal nazaj na pene.skratka ni tak izi kot si mogo?e misli kdo....
Hojla,
oprosti ker se mešam v debato in ne me narobe razumet - glede na fizi?no aktivnost med "byldingom" si po moje brez problema odklopljen, lahko tudi ve? kot uro. Glede na tvojo starost in trenirano telo, verjetno (samo razmišljam, ne trdim) tvoja urna poraba bazalca sigurno ne bi bila ve? kot 1E/h (pa tudi, ?e bi bila višja verjetno ne bi delalo ve?jih težav), kar v povpre?ju krije 2mmol/l cukra, kar pa boš sigurno pokuril med treningom - verjetno boš rabil še kaj dodatkov v obliki OH. Jaz npr. - pa nisem ne vem kakšen športnik - se med kolesarjenjem (Podutik, Toško ?elo, Katarina, Medvode, Podutik) furam brez pumpe, (pred tem dodam še ustrezno število OHjev), na Katarini spijem kavo z mlekom, vmes pade še kakšna banana, pa nimam nobenih problemov z visokim cukrom (kve?em z nizkim
Pumpa bi ti dala dodano vrednost, pri tebi, predvsem v smislu, da med športanjem v sebi ne bi imel ve?je koli?ine inzulina, predvsem pa bi po treningu lahko lažje nadziral bazalca (npr z nekaj urnim zmanjšanjem baze za npr 50% ali ve?, odvisno od telesa in situacije). Tudi pred treningom bi lahko že zmanjšal bazo, kar na penih vsekakor ne moreš narediti (seveda pa lahko kompenziraš z ustreznim vnosom OHjev). Torej, moje nasvet bi bil, da je vseeno vredno poizkusiti s pumpo, seveda, ?e je edina resna ovira za izbiro ?rpalke tvoja športna aktivnost.
Na koncu, še enkrat, upam, da mi ne zameriš. To je moj pogled na tvojo situacijo, zgornje besede pa samo razmišljanje o problemu, ki te tare. Mislim pa, da se s pravilno uporabo pumpe lahko možnost najhujših hip zniža na minimalno možno raven - s tem pa se ti bo kvaliteta življenja dvignila na najvišjo možno raven, ki je mogo?a v dani situaciji.
lp in sre?no
Aleš
Posted 21 February 2009 - 08:58 AM
Nevem zakaj bi bila zamera,saj zato smo tu ne da vsak napiše svoje mnenje in je fajn da si ga tudi ti.
Ma debatiramo lahk o tem skozi,sam vsak ma svojo stran razlage in svoje mnenje.
finta pri meni je samo v tem,da med treningom prihaja do prevelikega nihanja sladkorja.Mi ga spusti naprimer na 3,v roku 10-15minut nabije na 15,pa spet pade.
Med byldanjem pa v nobenem primeru ne mores imet pumpe na sebi(?e me razumeš kaj ti ho?em povedat).Tako 5xtedensko treniram in vseh pet dni se to dogaja,ni glih dobro ne.Tako da dobro jem pred treningom,insulin prilagodim tako da mi naj blo prav ali ga pa sploh ne dam.Tako da v uri treninga ti zaradi velikega napora z utezmi,sladkor skace in pada kakor sem ti prej napisal.Tako da tisti ki tega ne po?ne,niti priblizno ne more vedet kak je to.Je razlika ?e sediš doma priklopljen z pumpo in si prilagajas,kakor pa treniras,se matras,na koncu pa cuker v poprecju ve?ji.Sam kaj ko sem ze leto skoraj v tem,tako da niti slu?ajno nemorem brez tega.
Glede Oh in tega pa mi lahk verjames,da mam vec kot vse to pod nadzorom
Posted 21 February 2009 - 11:26 AM
Nevem zakaj bi bila zamera,saj zato smo tu ne da vsak napiše svoje mnenje in je fajn da si ga tudi ti.
Ma debatiramo lahk o tem skozi,sam vsak ma svojo stran razlage in svoje mnenje.
finta pri meni je samo v tem,da med treningom prihaja do prevelikega nihanja sladkorja.Mi ga spusti naprimer na 3,v roku 10-15minut nabije na 15,pa spet pade.
Med byldanjem pa v nobenem primeru ne mores imet pumpe na sebi(?e me razumeš kaj ti ho?em povedat).Tako 5xtedensko treniram in vseh pet dni se to dogaja,ni glih dobro ne.Tako da dobro jem pred treningom,insulin prilagodim tako da mi naj blo prav ali ga pa sploh ne dam.Tako da v uri treninga ti zaradi velikega napora z utezmi,sladkor skace in pada kakor sem ti prej napisal.Tako da tisti ki tega ne po?ne,niti priblizno ne more vedet kak je to.Je razlika ?e sediš doma priklopljen z pumpo in si prilagajas,kakor pa treniras,se matras,na koncu pa cuker v poprecju ve?ji.Sam kaj ko sem ze leto skoraj v tem,tako da niti slu?ajno nemorem brez tega.
Glede Oh in tega pa mi lahk verjames,da mam vec kot vse to pod nadzorom
Živ,
v vsem se popolnoma strinjam s teboj in te ne mislim u?it, ker imaš verjetno (ne verjetno, sigurno) precej ve? prakse, kot glavno pa je, da je telo tvoje in ga poznaš bolje kot kdorkoli izmed nas. Pa vseeno vrašanje: A je res to edini razlog, ki te "drži stran od pumpe", ali je še kakšna skrita "prepreka", ki je še nisi izrekel naglas? Veš, v?asih je dobro slišati še druga mnenja, ki ti lahko odprejo popolnoma nove poglede na zadeve. Samo razmišljam..., tvoja zgodba s komo, ki se je na sre?o kon?ala OK, bi bila verjetno z uporabo pumpe izražena v precej milejši obliki - in konec koncev je zdravje najpomembnejše kar imamo ljudje, a se ga nažalost premalo zavedamo, predvsem tisti, ki nimajo izrazitih zdravstvenih težav.
Kar se ti?e mojega predhodnega odgovora je bil poudarek na bazalnem inzulinu, ki ga s pomo?jo ?rpalke lažje nadziraš (tudi in predvsem po ve?jih fizi?nih naporih) in pa dejstvo, da imaš, pri uporabi ?rpalke, vedno malo inzulina v sebi, ki ti v posebnih okoliš?inah ne more narediti tako velike škode, kot npr. dolgodelujo?i.
lp in sre?no
Aleš
Posted 21 February 2009 - 12:54 PM
v vsem se popolnoma strinjam s teboj in te ne mislim u?it, ker imaš verjetno (ne verjetno, sigurno) precej ve? prakse, kot glavno pa je, da je telo tvoje in ga poznaš bolje kot kdorkoli izmed nas. Pa vseeno vrašanje: A je res to edini razlog, ki te "drži stran od pumpe", ali je še kakšna skrita "prepreka", ki je še nisi izrekel naglas? Veš, v?asih je dobro slišati še druga mnenja, ki ti lahko odprejo popolnoma nove poglede na zadeve. Samo razmišljam..., tvoja zgodba s komo, ki se je na sre?o kon?ala OK, bi bila verjetno z uporabo pumpe izražena v precej milejši obliki - in konec koncev je zdravje najpomembnejše kar imamo ljudje, a se ga nažalost premalo zavedamo, predvsem tisti, ki nimajo izrazitih zdravstvenih težav.
Kar se ti?e mojega predhodnega odgovora je bil poudarek na bazalnem inzulinu, ki ga s pomo?jo ?rpalke lažje nadziraš (tudi in predvsem po ve?jih fizi?nih naporih) in pa dejstvo, da imaš, pri uporabi ?rpalke, vedno malo inzulina v sebi, ki ti v posebnih okoliš?inah ne more narediti tako velike škode, kot npr. dolgodelujo?i.
lp in sre?no
Aleš
Hey
Morem ti priznat da zelo dobro poznaš zadeve,tako da mi je ful veselje z tabo debatirat o teh zadevah(upam da se še nama kdo pridruži)
Star sem 30 ja in sem na petin že 13let,tako da mogo?e že preve? poznam sebe in te zadeve.
da ti odgovorim - ja edini razlog(mogo?e sploh nebi temu reko razlog) za pumpo je bilding in to ja.Tezko se je to prek maila natancno menit,sam bom probal cim manj bluzit,ok.Meilov glede tega sem poslal kar nekaj, pogovorov sem opravil ze z mnogimi diabetologi,z enimi se da lepo pogovarjat z drugimi pa zelo tezko. Moj diabetolog pravi,da glede na to, da sem se vseeno mlad in da se ukvarjam z sportom,je to tapravi pogoj da brez kaksnih razprav sem v veliki prednosti da mi pumpo odobrijo.Problem se pojavi pri treningih,ajde da je to te pa te,ni problema ne,je pa kot sem že omenil 5xtedensko,tako da so mnenja zelo razli?na glede pumpe(v tem primeru mi popolnoma ni? ne koristi).Tako da ce bi se verjetno ukvarjal z ?em drugim,nebi bil problem.saj pravim kar se ti?e inzulina in enot,to mi je ?ist vse ok,sam tezko se je prav odlo?it oziroma koga poslušat oziroma verjet.
Aja mi samo poves kako dolgo si že na pumpi in katero - mislim proizvajalca imas
Posted 21 February 2009 - 07:30 PM
.
?ist tako me firbec matra, kam v telo si daš insulin?
da naprej zadevo razložim. To bi se lahko zgodilo le,?e se bi dal dolgotrajni insulin blizu misi?ne mase in ker mišice pri bildanju zelo delajo ti pade hitro , ker se tisti kristal?ki insulina v tvojem telesu hitro razkrojijo, ?eprav se ne bi smeli.
Skratka za tebe bi bilo prav, da si omislil navigator oziroma gardiana za tako 24 urno meritev cukra v telesu in to izvajati vsaj teden pri normalnih aktivnosith, da se dejansko vidi ali ti cuker ska?e zaradi napa?nega mesta iniciranja oziroma se vidi trend sladkorja glede na aktivnost .
Gardiana bi moral tvoj diabetolgo imeti za navigatorja, ki je še v fazi klini?nega preiskusa in še to na pediatriji pa bo bolj težka.Je bolj sodoben, ker je prenos podatkov med senzorjem in napravico prek wi-fi in odpadejo kabli, ki so pri gardianu na žalost zraven.
Edited by RAF, 21 February 2009 - 07:34 PM.
Posted 21 February 2009 - 10:17 PM
Živ,
na pumpi sem od aprila 2008, uporabljam pa Roche-jevo Accu-Check Spirit. Za sebe lahko povem, da so se zadeve obrnile 100% na bolje, predvsem med športnim aktivnostim in po njih. Hipe so še, a so (vsaj zaenkrat, in upam da tudi v bodo?e) popolnoma obvladljive.
Kar se pa ti?e odobritve pumpe, so se v današnjih dneh stvari spremenile na bolje (vsaj v ve?ini primerov - upam, da me ne bo kdo skritiziral
lp
Aleš
Edited by aomejec, 22 February 2009 - 12:03 AM.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users