Jump to content

KOMA

• You cannot reply to this topic
44 replies to this topic

#1 orbit

Vseved

• Clani
  • PipPipPipPip
  • 127 posts
  • Zanimanja:predvsem punce in fantje mojih let in mlajsi,da izmenjamo izkusnje glede nasih sladkorjev!

Posted 06 February 2009 - 06:13 PM

Pozdrav!

Po 13letih sladkorne tipa1 se mi je pono?i 4.2.2009 zgodilo prvi?.
nekje okoli pol druge ure sem padel v >komo< se sploh ni? ne zavedam niti spomnim ne.Potekalo pa je nekako takole; sestra je slucajno v spanju zasli?ala nekakšne glasne krike oziroma kri?anje,ležal sem na hrbtu,ves moker,zbudit me nioso mogli na noben na?in.Takoj so poklicali rešilkota,dve minuti in so bili pri meni.Takoj izmerili sladkor,toda se ni dal izmerit,saj je bil prenizek,zbudit me niso mogli,sem se zelo penil,iz mene je kar teklo,in po alkoholu sem zelo smrdel.Dali so mi takoj glukozo v roko in zadnjico,in nato so za?eli z oživljanjem.Po 10min sem se prebudil,pizamo so morali razrezat iz mene,po 15 minutah ko so mi dali glukozo,mi je sladkor komaj na 2,7narastel,
tako da dezurni zdravnik je povedal,ce cesa takega se ni videl in sladkor sem zagotovo imel na nuli.Ko so me po uri matranja le nekak vsaj malo spravli sebi(jaz se se danes ne spomnim ni?),sem samo nemo?no opazoval zdravnisko osebje in ni? jasno kaj se dogaja.

Hotel sem samo povedat,da je to bilo prvi?,da nikoli neveš kdaj in kje te bo doletelo.Hvala bogu da alkohola že ve? kot 5let ne pijem,sicer bi s elahko kon?alo
še hujše!!

#2 aomejec

Mojster

• Clani
  • PipPipPip
  • 77 posts
  • Zanimanja:Gorništvo, Kolesarstvo.

Posted 06 February 2009 - 06:38 PM

Živjo,

Orbit, ali si na pumpi ali na penih??

Ali lahko kaj ve? poveš (analiziraš dogodke 24 ur pred komo) - kaj se je dogajalo do 24 ur pred tem nesre?nim dogodkom: npr, stresi, fizi?na aktivnost, kaj nenavadnega, kar se ti ponavadi ?ez dan ne dogaja, kakšni so bili obroki, kakšne so bile doze inzulina, itd in pa ali imaš kakšno razlago, zakaj se je to zgodilo.

Moram re?i, da me je opis (kratko in jedrnato) dogodka kar malo pretresel. Druga?e pa sre?no in upam, da si že prišel k sebi.

lp

Aleš
Aleš O.

#3 RAF

Doktor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 716 posts
  • Spol:Moški
  • Sladkorna:Sladkorna bolezen tip 1

Posted 06 February 2009 - 08:41 PM

najprej ti moram re?ti, da so?ustujem s tabo, ker to?no vem kako si se po?util oziroma kaj je tvoje telo doživljalo. Meni se je to dogajalo celih deset let in jih na žalost nikakor nisem mogel umiriti, ker so prišle iznenada in ?isto brez opozorila. Skupne številke niti ne vem, ampak v povpre?ju se je ene dvakrat na mesec zgodilo.
Seveda sedaj na pumpi tega nimam in sem najbolj vesel ravno zaradi tega.
Dobro, da si zelo fizi?no aktiven in ?e ne bi bil bi se lahko kon?alo slabše.....
Obenem ti pa moram dati tudi javno zahvalo, ker si to svojo izkušnjo delil z nami, da tudi drugi preberejo, kaj vse se nam zgodi, ko stvari gredo narobe. Mislim, da bi take zgodbe lahko povedalo ve?, kot 90 posto tipa 1.

#4 orbit

Vseved

• Clani
  • PipPipPipPip
  • 127 posts
  • Zanimanja:predvsem punce in fantje mojih let in mlajsi,da izmenjamo izkusnje glede nasih sladkorjev!

Posted 06 February 2009 - 09:03 PM

QUOTE(aomejec @ Feb 6 2009, 06:38 PM)
Živjo,

Ali lahko kaj ve? poveš (analiziraš dogodke 24 ur pred komo) - kaj se je dogajalo do 24 ur pred tem nesre?nim dogodkom: npr, stresi, fizi?na aktivnost, kaj nenavadnega, kar se ti ponavadi ?ez dan ne dogaja,  kakšni so bili obroki, kakšne so bile doze inzulina, itd in pa ali imaš kakšno razlago, zakaj se je to zgodilo.

Moram re?i, da me je opis (kratko in jedrnato) dogodka kar malo pretresel. Druga?e pa sre?no in upam, da si že prišel k sebi.

lp

Aleš

View Post

Zdravo Aleš

Lahko ti povem samo to,da je dan bil povsem obi?ajn,delaven(sluzba),fitnes kot normalen vsak dan.Po?utje je bilo ?isto normalno,prehrana ?ez dan normalna,ve?erja za spoznanje malo mo?nejša,doza inzulina prilagojena ve?erji.
Mogo?e mi je ?udno ali pa tudi ne,se sam nevem zakaj in kak.ponavadi me pono?i nizek sladkor zbudi.že tudi 1 sem imel pa me je zbudilo,tokrat pa o?itno ne

#5 orbit

Vseved

• Clani
  • PipPipPipPip
  • 127 posts

Posted 06 February 2009 - 09:05 PM

QUOTE(aomejec @ Feb 6 2009, 06:38 PM)
Živjo,

Ali lahko kaj ve? poveš (analiziraš dogodke 24 ur pred komo) - kaj se je dogajalo do 24 ur pred tem nesre?nim dogodkom: npr, stresi, fizi?na aktivnost, kaj nenavadnega, kar se ti ponavadi ?ez dan ne dogaja,  kakšni so bili obroki, kakšne so bile doze inzulina, itd in pa ali imaš kakšno razlago, zakaj se je to zgodilo.

lp

Aleš

View Post

Sori spregledal sem eno vprasanje

Ja na penih sem kratki(apidra),dolgi pa (levemir)

#6 RAF

Doktor

• Clani
  • 716 posts

Posted 06 February 2009 - 09:27 PM

QUOTE(orbit @ Feb 6 2009, 09:03 PM)
Mogo?e mi je ?udno ali pa tudi ne,se sam nevem  zakaj in kak.ponavadi me pono?i nizek sladkor zbudi.že tudi 1 sem imel pa me je zbudilo,tokrat pa o?itno ne

View Post

Tu je bistvo problema pri teh no?nih hipoglikemijah. telo se z leti navadi na niske vrendosit in znaki se po?asi zabrišejo in jih telo sprejema, kot nekaj obi?ajnega in ne kot znake hipe. Skrtka je res, da ve?ina teh niskih vrednsti se reši z zaužitjem Oh, apak pridejo tudi take, ko to ni možno in potem je rešitev smao zdravnik oziroma hitro ukrepanje svojcev.
p.s

Dobro, da imava oba sestri orbit, ker tudi mene je sestra ene parkrat rešila ,ko je pono?i slišala v svoje stanovanje, ki je nad mojim, da tol?em v kr?ih ob okvir postelje in je priletela dol ter mi dala glukagon.

#7 orbit

Vseved

• Clani
  • PipPipPipPip
  • 127 posts

Posted 06 February 2009 - 09:37 PM

QUOTE(RAF @ Feb 6 2009, 09:27 PM)
Tu je bistvo problema pri teh no?nih hipoglikemijah. telo se z leti navadi na niske vrendosit in znaki se po?asi zabrišejo in jih telo sprejema, kot nekaj obi?ajnega in ne kot znake hipe. Skrtka je res, da ve?ina teh niskih vrednsti se reši z zaužitjem Oh, apak pridejo tudi take, ko to ni možno in potem je rešitev smao zdravnik oziroma hitro ukrepanje svojcev.
p.s

Dobro, da imava oba sestri orbit, ker tudi mene je sestra ene parkrat rešila ,ko je pono?i slišala v svoje stanovanje, ki je nad mojim, da tol?em v kr?ih ob okvir postelje in je priletela dol ter mi dala glukagon.

View Post

Ta dva odgovora pa si res fajn napisal.Sicer baje da ta koma vsakega diabetika(tip1) enkrat doleti pa prej ali bolj pozno,mene je pa? prvi? po trinajstih letih,pa ?eprav sebe in svoj cuker lahko trdim poznam do drobtinice natanko.

#8 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 07 February 2009 - 11:29 AM

Res dobroda to izkušnjo deliš z nami,predstavljati si ne morem kako je to zgledalo.Razmišljam kaj se bo zgodilo z menojsem sama le kdo mi bo lahko pomagal v bloku pa itak veš kako zgledajo stvari.Pa lep pozdrav in še veliko sre?e. trance_40_thumbup.gif trance_40_thumbup.gif

#9 Blaž

Šef

• Admin
  • 548 posts
  • Zanimanja:Motociklizem

Posted 07 February 2009 - 09:53 PM

Huda izkušnja, upam da me ne doleti. Lepo da si zdaj Ok.
Lp, Blaž

#10 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 08 February 2009 - 08:28 AM

Mogo?e ima še kdo tako ali podobno izkušnjo,naj poskuša deliti z nami.Vem da je to težko ampak vseeno mogo?e pa kumu le lahko pomaga da se bo znal on in njegovi najbližji ravnat in pravilno reagirat zato da ne bi bilo panike kaj pa ta pomeni pa tako vemo,pa lep pozdrav in ?im manj takih situacij. trance_40_thumbup.gif trance_19_hmm.gif

#11 RAF

Doktor

• Clani
  • 716 posts

Posted 08 February 2009 - 10:15 AM

Zvezdica, ti kot tip 2 tega na moreš doživeti. Vsaj v taki oblik,kot je zgoraj opisano.
Dopuš?am možnost, da ti cuker lahko pade pod 3, ?e pretiravaš z fizi?no aktivnosjo-
Tudi sami znaki so pri vas veliko manj izraziri, kot pri tip1. Skratka ni? panike in samo kaj OH v usta pa boš zadevo rešila.
Ko si pa v nezavesti pa na žalost moraš ali po?akati, da se telo samo zbudi ?ez par ur ali pa da te kdo ob bližnjih reši z inekcijo.
Seveda so ob?utki prebujanja taki, kot da bi te povozil vlak ali pa da bi bil v ringu z 100 kilskim modelom.........

#12 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 08 February 2009 - 11:20 AM

Hvala za odgovor res si me kar malo potolažil,zato ker živim sama imam tudi mogo?e malo ve?skrbi in strahu.Pa lep dan še naprej in ?im manj takih dogodkov. trance_40_thumbup.gif

#13 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 08 February 2009 - 08:11 PM

Tako hude hipe resni?no še nisem doživela in upam, da jo tudi ne bom, samo ni? se ne ve, seveda je sedaj bolje , ker imamo ?rpalko. Prihajala so obdobja, ko je bilo bolj nizko, vendar sem se še vedno sama zbudila in pomagala, samo koliko ?asa je trajalo in kakšen je ?lovek po vsem tem pa bolje, da ni? ne govorim , ker vsak, ki je to doživljal dobro pozna.

sre?no trance_17_emot-angel.gif

#14 orbit

Vseved

• Clani
  • PipPipPipPip
  • 127 posts

Posted 08 February 2009 - 08:50 PM

QUOTE(pegi @ Feb 8 2009, 08:11 PM)
Tako hude hipe resni?no še nisem doživela in upam, da jo tudi ne bom, samo ni? se ne ve, seveda je sedaj bolje , ker imamo ?rpalko. Prihajala so obdobja, ko je bilo bolj nizko, vendar sem se še vedno sama zbudila in pomagala, samo koliko ?asa je trajalo in kakšen je ?lovek po vsem tem pa bolje, da ni? ne govorim , ker vsak, ki je to doživljal dobro pozna.

sre?no  trance_17_emot-angel.gif

View Post

Ja Pegi prav imaš.Jaz sem že nasploh navajen na nizji sladkor,tako da to?no vem kdaj in kako reagiram ko mi sladkor kar fajn pade.Sem poleti ze tudi z 1,1 in 0,7 kosil travo in bil v bazenu in sploh ni bilo panike.Kaj pa se je tisto no? z mano dogajalo pa resni?no nevem in niti nikoli verjetno nebom.Osebno mislim da se mi je verjetno ob mojih 5xtedenskih treningih porušil sistem,me še obšla kakšna dodatna slabost in pa? se je pono?i to zgodilo.Bilo je resni?no grozno ko so me iz kome prebudili,še huje pa ko sem k sebi prihajal.

Lep ve?er

#15 RAF

Doktor

• Clani
  • 716 posts

Posted 08 February 2009 - 09:10 PM

QUOTE(orbit @ Feb 8 2009, 08:50 PM)
Bilo je resni?no grozno ko so me iz kome prebudili,še huje pa ko sem k sebi prihajal.

Beli tunel si videl, ko si bil v komi?????
to je tista faza, ko pravijo, da si že na meji med tem in onim svetom...................

#16 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 09 February 2009 - 02:04 PM

Joj ali je rse tako hudo upam da se mi to ne bo zgodilo pa tudi tistim ki so potencialni kandidati zato tega izkustva ne privoš?im,mislim da so se zdaj stvari spet umirile in lahko spet z veseljem zreš v nov dan,pa lepo se imej še naprej. trance_40_thumbup.gif

#17 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 19 February 2009 - 12:20 PM

Kako je takrat, ko si ti sladkor niža in ob?utki ob tem lahko govori le tisti, ki je to že doživel in ne tisti, ki se zdravi samo z zdravili in verjetno še ni doživel hipe, saj sploh ne ve kaj je to ...

sre?no smile.gif

#18 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 20 February 2009 - 12:56 PM

Kljub temu da uživam samo tablete sem imela že kar nekaj izkušenj s hipo zdaj so se stvari kon?no uredile saj za silo vedno me pa skrbi kaj bo ?e bom sama,zato je dobro da se na take stvari ves ?as opozarja ker se mi zdi da smo v?asih preve? sigurni in mislimo to se pa meni ne bo nikoli zgodilo,hvala bogu da se nebo saj nesre?e nikoli ne kli?emo ker sama rada pride. trance_40_thumbup.gif

#19 RAF

Doktor

• Clani
  • 716 posts

Posted 20 February 2009 - 03:31 PM

Zvezdica!
pegi je hotel poudariti, da je razlka kot no? in dan med padcem sladkorja pri tip 1 in tip 2.

#20 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 20 February 2009 - 05:30 PM

Prepri?ana sem, da so razlike pri doživljanju hipe med tipom 1 in tipom 2 sladkorne bolezni, pa so seveda zopet razlike, ali se oseba zdravi samo z zdravili ali z inzulinom, ali s pomo?jo ?rpalke, kjer praki?no ne more priti do tako izrednega znižanja sladkorja razen v izjemnih situacijah, ko si oseba pomaga s pomo?jo peresa za nižanje in ?ralke, pa pride do proslovja in preve? inzulina v telesa.

sre?no smile.gif

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users