Lep pozdrav vsem ?lanom foruma
Naj se najprej predstavim.Sem Matjaž iz Ljubljane,kmalu bom star 40 let in sem zadnje dva meseca sladkorni bolnik tipa 1.Polek vseh problemov ki spremljajo to bolezen imam še en problem na katerega nisem ra?unal.V soboto so me kolegi nagovorili da naše motorje že mo?no srbijo gume in da bi bilo lepo ?e bi se zapeljali na kakšen krajši izlet.Preden sem sedel na motor sem preveril stopnjo slakorja,ki naj bi bila v takem primeru vsaj 5,5 ali malo višje.Že v prvih kilometrih me je za?elo skrbeti kako bom na motorju prepoznal HYPO,ker ima motor skoraj enake vibracije kot sem jih za?util v bolnici ko mi je sladkor padel na 3.1 mmol.Opazil sem tudi,da mi vožnja precej upliva na porabo sladkorja.
Zanima me na koliko ?asa naj si preverjam kolo?ino sladkorja v krvi ali naj na vsako uro vožnje pojem kakšno malenkost ( pol biabeti?nega piškota ).Misel na upostitev motorizma....,raje ne razmišljam,ker preve? upliva na razpoloženje.Dovolj velik šok je bil ko so mi v bolnici povedali da se bom moral do konca življena zdravit z insulinom in za vsak grižljaj hrane razmišljati kdaj in koliko bom lahko pojedel.
Upam,da mi boste lahko pomagali z kakšnim nasvetom ali lastno izkušnjo.
Hvala
Insulin in motorizem
Started by Matjaž 69, Mar 18 2009 10:59 PM
4 replies to this topic
Posted 18 March 2009 - 10:59 PM
Posted 19 March 2009 - 07:54 AM
uff, pametnega odgovora na to ni. Vse je odvisno samo od tebe in kako dojemaš svojo bolezen. Ker si še "nov" med nami starimi ma?ki ti svetujem, da se zadev kar se ti?e motorja lotevaš postopoma in samo meritve ti znajo povedati kako gre s cukrom. Da ti je slakdor padel iz 5,5 na 3,1 je vzrokov ve?. Lahko si imel še kratki insulin (novorapid ali humalog)od prejšnega obroka v sebi(deluje cca 4 ure) ali pa je dogotrajin insulin (levemir ali lantus) povzro?il padec sladkorja. Seveda k temu je treba prišteti še vpliv vožnje z motrojem in ker imaš eno tako bolj "hudo" mrcino, ki zahteva kar nekaj mo?i, da jo obvladaš in se ti je zgodilo to, kar se ti je.
Za za?etek ti bi rekel, da je bolje, da greš na vožnjo z cukrom okrog 8 do 9, ker v tem obmo?ju boš imel ve? razerve za morebitne padce sladkorja.
skratka ni? ni narobe ?e se lotevaš tega svojega konji?ka in treba se je samo dodatno pripraviti na te vožnje, kar zahteva malo ve? pozornosti in kakšno minuto al dve ve? dela s tvojimi cukri preden si daš celado na glavo.
Za za?etek ti bi rekel, da je bolje, da greš na vožnjo z cukrom okrog 8 do 9, ker v tem obmo?ju boš imel ve? razerve za morebitne padce sladkorja.
skratka ni? ni narobe ?e se lotevaš tega svojega konji?ka in treba se je samo dodatno pripraviti na te vožnje, kar zahteva malo ve? pozornosti in kakšno minuto al dve ve? dela s tvojimi cukri preden si daš celado na glavo.
Edited by RAF, 19 March 2009 - 07:56 AM.
#3 Gost beta1 *
Posted 19 March 2009 - 09:23 AM
Jaz ti tudi priporo?am, da greš na za?etnje vožnje z višjim sladkorjem in da si sladkor meriš bolj pogosto. Par takih voženj in boš videl, kako se ti bo sladkor obnašal.
Posted 19 March 2009 - 09:32 PM
Jaz sem tudi motorist, no letos sem brez motorja. Sem pa se vozil z motorjem 6 let s sladkorno boleznijo.
S sabo sem vedno imel kako frutabelo pa merilec sladkorja. Merisl sem si sladkor ko smo se ustavili, ?e smo se. Druga?e se pa itak privadiš in reguliraš.
Pri meni je bila zadeva taka, da mi je sladkor med vožnjo naraš?al. Tudi ?e nisem ni? zaužil. Naraš?anje sladkorja smo pripisali naraš?anju adrenalina v telesu(Janež).
Lahko da bo pri tebi druga?e, pa? poizkusi. Itak ve? kot uro na motorju v družbi ne boš bil, sploh ?e imaš kaj športnega.
Hipo boš pa ?util pomoje vseeno, jaz sem jo. Bolj sem imel probleme z visokimi sladkorji, katere višja raven adrenalina v telesu prikrije.
?E te še kaj zanima vpraši, pa na motosvetu me najdeš tudi.
S sabo sem vedno imel kako frutabelo pa merilec sladkorja. Merisl sem si sladkor ko smo se ustavili, ?e smo se. Druga?e se pa itak privadiš in reguliraš.
Pri meni je bila zadeva taka, da mi je sladkor med vožnjo naraš?al. Tudi ?e nisem ni? zaužil. Naraš?anje sladkorja smo pripisali naraš?anju adrenalina v telesu(Janež).
Lahko da bo pri tebi druga?e, pa? poizkusi. Itak ve? kot uro na motorju v družbi ne boš bil, sploh ?e imaš kaj športnega.
Hipo boš pa ?util pomoje vseeno, jaz sem jo. Bolj sem imel probleme z visokimi sladkorji, katere višja raven adrenalina v telesu prikrije.
?E te še kaj zanima vpraši, pa na motosvetu me najdeš tudi.
Lp, Blaž
Posted 23 March 2009 - 06:25 PM
Vsem skupaj se zahvaljujem za odgovor.Vidim,da se bo treba kar na eno uro zaustavit in preverit sladkor,druga?e enostavno ne bo šlo.Za letos sem imel v planu z motorjem na Sicilijo pa sem se odlo?il,da zadevo premaknem na drugo leto.
Sigurno bom imel po naslednji vožnji še kakšno vprašanje zato upam,da lahko od vas pri?akujem še kakšen odgovor,pojasnilo ali izkušnjo.
Hvala
Sigurno bom imel po naslednji vožnji še kakšno vprašanje zato upam,da lahko od vas pri?akujem še kakšen odgovor,pojasnilo ali izkušnjo.
Hvala
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users