Jump to content

KNJIGA - SLADKO ŽIVLJENJE

• You cannot reply to this topic
20 replies to this topic

#1 Zdenko Matoz

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 6 posts

Posted 23 March 2009 - 12:16 AM

Pozdravljeni!

Sem Zdenko Matoz novinar in vse bolj tudi pisatelj. Sladkorna tipa 1 se mi je zgodila leta 2004, takrat mi je najve? pomagala virtualna skupina, ki jo je okoli sebe zbral Roman v svojem OMNALABU. Zraven je bil še Blaž in nekaj prijaznih duš, ki so mi pomagale prebroditi najhujše.

Doslej sem napisal mladinsko detektivko SuperprdeC v kosmati zgodbi, dve slikanici s pravljicami za najmlajše Škratkove pustolovš?ine in Koliko je ura, politi?ni triler Sence, eroti?ni roman Pogovori o ... - saj veste o ?emu in monografijo o zagorski skupini Orlek.

Za prihodnje leto na?rtujem, da se bom lotil pisanja o mladenki, verjetno srednješolki ali študentki, ki Ima sladkorno tipa 1 in, ki se skuša znajti v tem norem svetu in ,,, kaj pa jaz vem še kaj.

Zato bi vs prosil vse, ki imate sladkorno tipa 1, da mi zaupate svoje izkušnje, srahove, dogodke ljube - neljube, lahko to izlijete na tem forumu ali pa mi pošljete na elektronski naslov
zdenko.matoz@gmail.com.

Zanima me kdaj in kako so vam odkrili sladkorno, kako ste to prenesli, katere stiske o vas stisnile in podobno. Prav tako bi prosil starše majhnih otrok, ki imajo sladkorno že od rojstva, da z nami delijo izkušnje. V knjigi bodo seveda izmišljene osebe, bodo pa notri vaše in moja zgodba.

PROSIM VAS ZA SODELOVANJE IN PA KAJ SI MISLITE O VSEM TEM?

LEP POZDRAV ZDENKO

#2 zvezdica

Doktor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 536 posts

Posted 23 March 2009 - 09:51 AM

No pa se je zgodilo,vesela sem da se je našel nekdo ki bo v pisni obliki in vezani vsebini pokazal kako je lahko življenje z diabetesom težko in seveda tudi premagljivo.
Zanima me kje lahko dobim te knjige verjamem da je vsebina zanimiva pa lep pozdrav. trance_40_thumbup.gif

#3 Blaž

Šef

• Admin
  • 548 posts
  • Spol:Moški
  • Zanimanja:Motociklizem
  • Sladkorna:Sladkorna bolezen tip 1

Posted 23 March 2009 - 08:52 PM

Vesel sem, da se oglašaš na tem forumu, temo bom ozna?il za pomembno da jo bodo bralci takoj videli. ?e še kaj potrebuješ pa mi piši, bom pomagal.
Lp, Blaž

#4 Zdenko Matoz

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 6 posts

Posted 24 March 2009 - 07:25 AM

QUOTE(Blaž @ Mar 23 2009, 08:52 PM)
Vesel sem, da se oglašaš na tem forumu, temo bom ozna?il za pomembno da jo bodo bralci takoj videli. ?e še kaj potrebuješ pa mi piši, bom pomagal.

View Post

HVALA ZA TRUD. LP Zdenko

#5 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 24 March 2009 - 08:12 AM

Vidiš pa je steklo upam da bo kmalu izšla tudi tvoja nova knjiga,posebno mamam najstnikov ki imajo kar nekaj težav bo prav prišla pa veliko uspehov nam saj kon?no ne bo treba toliko brskat za tujo literaturo. trance_40_thumbup.gif smile.gif smile.gif

#6 Zdenko Matoz

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 6 posts

Posted 24 March 2009 - 07:17 PM

NAJ POJASNIM, TO NIKAKOR NE BO NEKAKŠNO NAVODILO ZA UPORABO, KAKO ŽIVETI S SLADKORNO BOLEZNIJO TIPA 1.

TO BO LEPOSLOVNO DELO.

ZA ZA?ETEK BI RAD ZVEDEL, KDAJ IN KAKO SO VAM ODKRILI SLADKORNO TIPA 1 IN KAKO SE TO SPREJELI

LEP POZDRAV ZDENKO

#7 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 26 March 2009 - 04:27 PM

Tudi tako sem sama razumela saj je tudi kot leposlovno delo lahko tako napisano da se iz te vsebine kaj nau?imo.
Strokovno bomo pa poiskali tam kjer se pa? da dobiti,mislim da sem prav razumela.
Le pridno zbiraj prigode in nezgode pri premagovanju te zahrbtne bolezni,mislim ?e bo to opisano v pisni obliki zna biti zanimivo. trance_40_thumbup.gif trance_19_hmm.gif

#8 RAF

Doktor

• Clani
  • 716 posts

Posted 26 March 2009 - 09:05 PM

QUOTE(zvezdica @ Mar 26 2009, 04:27 PM)
Le pridno zbiraj prigode in nezgode pri premagovanju te zahrbtne bolezni,mislim ?e bo to opisano  v pisni obliki zna biti zanimivo. :

Prvo, kot prvo ni diabetes nobena zahrbtna bolezen, ampak ji sami dovolimo, da nam škoduje z našim nevestnim odnosom do svojega telesa. Tisti, ki se tega zaveda mu diabetes ne predstavlja težave in si lahko kvaliteto življenja še izboljša, ?e samo malo poskrbi za pravilne prehranjevalne navade.
Ampak to mora vsak sam ugotoviti in bo videl, da se da.

Edited by RAF, 26 March 2009 - 09:06 PM.

#9 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 27 March 2009 - 10:46 AM

Tudi sama mislim tako da se da premagovat ?e imaš v glavi vse tako kot je treba,samo žal še vedno jih je veliko ki se težko spopadajo s to boleznijo zato je ta izraz zahrbtna tudi tolikokrat v rabi.Dobro je da se o takih problemih tudi na forumu pogovarjamo saj lepa beseda lepo mesto najde in tudi vsaka vzpodbudna besda nekaj šteje pa lep dan še naprej. trance_40_thumbup.gif smile.gif

#10 Zdenko Matoz

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 6 posts

Posted 29 March 2009 - 01:49 PM

Spoštovani,
doslej sem dobil dejansko le en odogovr o za?etku diabetesta tipa 1. Zato vas prosim, da mi za za?etek zaupate okoliš?ine, kako so pri komu odkrili bolezen. Ste jo imeli od malih nog, jo dobili kasneje, kakšne težave, ?e sploh, ste imeli pred odkritjem in kakšne po odkritju.

Lahko se iz?lijete na forumu ali pa mi zaupate na zdenko.matoz@gmail.com

hvala vam
lp Zdenko

#11 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 31 March 2009 - 12:58 PM

Naj ti povem da je pri meni ves ?as bilo v zraku ta bojazen da bom prišla tudi sama na vrsto,izviram iz take družine kjer bolezen sega kolikor je meni znano že v ?etrto generacijo pred menoj sama se pa tudi ves ?as pod tem pritiskom.V?asih to niso tako natan?no vse pregledovali moje slabosti so pripisovali razvojnom težavam predvsem je bila pa tudi telesna teža,ki me je zaznamovala že pri rojstvu.
Moje resne težave so se za?ele kasneje,seveda najprej je bila samo dieta,zdaj imam pa že kar velike probleme uživam sicer še vedno tablete veliko se ukvarjam s športom zlasti rada hodim v hribe,te?em,plavam kadar le morem in tako poskušam ?imbolj obvladovat svojo bolezen.
Upam da sem ti povedala nekaj osnovnih spoznanj,vem da imajo drugi še ve? izkušenj in bi bilo prav da jih delijo z nami saj bo tako lažje saj se zavedam da je vsak bolnik zase posebnost ampak skupaj smo mo?nejši pa lep pozdrav. trance_40_thumbup.gif trance_40_thumbup.gif

#12 RAF

Doktor

• Clani
  • 716 posts

Posted 31 March 2009 - 03:01 PM

Zakaj se mu?iš z dieto ? biggrin.gif
boljša rešitev za tebe in podobne primere je insulin in pika. trance_25_naughty.gif boljše boš pokrivala obroke in tudi cukri bodo bolj stabilni in nižji. trance_30_punk.gif Seveda je pri tej zadevi samo ena stvar ki bo zahtevala malo ve? dela in to, da boš morala FIt narediti, ker brez boš težko nadzirala sladkor.
Sprašujem se, kaj je boljše za tip 2? trance_36_spor.gif
tablete in povpre?en cuker nad 10 ali insulin in cuker okrog 7.
jaz sem za drugo varijanto, ker bom telesu naredil manj škode na dolgi rok.

#13 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 31 March 2009 - 04:45 PM

Raf hvala za odgovor,res sama ne vem kaj bi bilo bolje zame.Tudi sama se sprašujem ?e le ne bi bilo bolje inzulin kot pa preizkušanje katere tablete mi bolj pašejo samo zdravnik se naj odlo?i in mi svetuje pa se bom lažje odlo?ila ne pa da imam preve? cukra drugi? pa hipo kerse preve? držim diete.

#14 RAF

Doktor

• Clani
  • 716 posts

Posted 31 March 2009 - 05:18 PM

pri tip 2 prevladuje mnenje, da je insulin, ?e prideš na njega nekaj najbolj groznega, kar se ti lahko zgodi. Pikanje in te zadeve gredo ljudem, ki so že navajeni, da samo pogoltnejo zelo na živce. seveda je realnost druga?na in ponavadi je tako, da ve?ina tip 2 prejkoslej pride obvenzo na insulin, ker tablete enostanvo ne zadostujejo za pokrivanje potreb organizma.

#15 Zdenko Matoz

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 6 posts

Posted 01 April 2009 - 08:21 AM

TAKO ŠE VEDNO ?AKAM, DA MI BO KDO ZAUPAL, KAKO JE BILO, KO SO PRI NJEMU ODKRILI DIABETES TIPA 1. SO TO ODKRILI, KO STE KDAJ PADLI SKUPAJ, ALI STE SE ZA?ELI ?UDNO OBNAŠATI .... IN PODOBNO

POGUMNO TOREJ,
VAŠE IZKUŠNJE BOM UPORABIL LE INFORMATIVNO, SEVEDA PA VAS NIH?E NE BO MOGEL PREPOZNATI

#16 RAF

Doktor

• Clani
  • 716 posts

Posted 01 April 2009 - 08:54 AM

padel nisem skupaj, ko so me odkrili, ampak sem vseeno zasejal paniko tam v šestem štuku Kc, ker sem imel cuker 55 in so se samo ?udili zdravniki kako to ,da sem še pri zaveseti. Pa? sem imel sre?o, ker bi verjetno rabil 100 cukra , da bi skupaj padel. trance_21_laughing1.gif

#17 Gost beta1 *

• Gosti

Posted 01 April 2009 - 10:52 AM

LP

Edited by beta1, 04 April 2009 - 03:16 PM.

#18 Spela

Car

• Clani
  • PipPipPipPipPip
  • 175 posts

Posted 06 April 2009 - 12:38 AM

Zdenko,

Poglej temo "Izkušnje starih ma?kov" pri "Slakorni bolezni Tip 1":

http://www.diabetes-zveza.si/forum/index.php?showtopic=884

#19 Zdenko Matoz

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 6 posts

Posted 21 April 2009 - 07:01 AM

Tu pa tam prispe kakšna zelo iskrena zgodba na moj elektrosnki naslov.
Hvala.
Se pa ne brnim še.

pozdrav Zdenko

#20 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 17 June 2009 - 10:56 AM

Upam da si dobil kaj gradiva in je knjiga že v nastajanju želim ti veliko sre?e pa lep dan še naprej. trance_40_thumbup.gif trance_40_thumbup.gif

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users