Jump to content

Sladkorna bolezen Tip 2

• You cannot reply to this topic
3 replies to this topic

#1 majare

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 16 posts

Posted 15 April 2009 - 08:51 AM

Danes mi je 66 let, v sorodstvu po materini strni je 50 % diabetikov tipa 1, 30-35 % sorodnikov pa ima sladkorno bolezen tipa 2. Pri teh slednjih so bolezen ugotovili tam nekje po 50. letu ali še prej, pri meni šele letos. Vse življenje pa sem se otepala s hipoglikemijo in ?e je bila ravne sladkorja v krvi 3, sem bila že sre?na. Od 35. do 58. leta sem vedno nosila s seboj bonbone z glukozo in jih velikokrat tudi morala zaužiti. Pred 3,5 leti sem nehala kaditi, tedaj sem nekoliko spremenila na?in prehrane (prej sem pojedla ogromno slaš?ic, ?okolade, sladke smetane) in nekoliko omejila slaš?ice. Škrobnatih izdelkov (testenine , kruh, riž, krompir) tudi prej nisem pojedla veliko, prav tako ne maš?ob. Zame je veljalo pravilo: na 100 g bolj pustega mesa najve? 50 g škrobnate priloge. Tudi sladkanih pija? nikoli nisem pila.
Zaradi težav z želodcem lahko jem le malo tiste zelenjave, ki mi ugaja. Enako je s sadjem. Kaj naj sploh jem, saj moram imeti sedaj en teden dieto, nato pa ponovno kontrolo.
Ali napr. lahko jem teletino v zelenjavni omaki ( brez moke), solato in malo ( 60 g) krompirja za kosilo? Kaj pa kuhana govedina, špina?a in žlica pireja? Pa zelenjavna juha (brez maš?ob in moke) , zrezek na žaru in zelenjava? Dnevno pojem še 30 g rženega kruha, 70-80 g sira in izmenoma eno manjšo banano ali en Actimel. Zadnja tri leta sem poleg tega pojedla dnevno še 50 g slaš?ic ( prej vse življenje tudi do 200 g dnevno). Kaj lahko še opustim ( razen seveda slaš?ic)?

#2 zvezdica

Doktor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 536 posts

Posted 15 April 2009 - 04:11 PM

?e imaš dieto so ti sigurno dali kaj navodil kar tako na slepo ne sestavljaj jedilnika saj mora biti prehrana uravnotežena,pobrskaj malo po teh postih pa boš sigurno dobila kakšen namig.Zelo se trudi pegi da vedno najde kaj zelo koristnega.
Lahko pa pogledaš malo v knjige in boš sigurno dobila pameten in koristen nasvet.Svetujem ti da se potrudiš in upoštevaš vsa navodila ne pozabi da ni samo hrana je tudi gibanje,veselje inuživanje v veseli družbi,zato se vklju?i v bližnje društvo,kjer boš lahko tudi izmenjala izkušnje pa lep dan še naprej in vesel pogled v življenje. trance_40_thumbup.gif trance_40_thumbup.gif trance_19_hmm.gif

#3 Blaž

Šef

• Admin
  • 548 posts
  • Spol:Moški
  • Zanimanja:Motociklizem
  • Sladkorna:Sladkorna bolezen tip 1

Posted 16 April 2009 - 04:50 PM

Živjo!

Zdrava prehrana je klju?na za zdravje diabetika:

Zdrava prehrana mora vsebovati:

*
      ?imve? žit in žitnih izdelkov (40 %), torej ?rnega kruha, testenin, riža, kašnatih jedi;
    *
      sadje in zelenjavo (35 %), najmanj ena tretjina naj bo svežega sadja in svežih solat (300 do 400 g na dan);
    *
      mle?ne izdelke, ribe, jajca, perutnino, meso klavnih živali itd. (20 % oz. ne ve? kot 100 g pustega mesa na dan ali ustreznih zamenjav)
    *
      ?im manj slaš?ic, maš?ob in sladkorjev (najve? 5 % na dan)

?e se tega držiš veliko pripomoreš, ?e pa si na posebni dieti, pa so ti jo verjetno predpisali in tudi povedali kako naprej.

Pa sre?no!

Lp, Blaž

#4 zvezdica

Doktor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 536 posts

Posted 17 April 2009 - 11:40 AM

Zelo je važno da se držiš tega kar so ti predpisali,saj veš ?e ne spoštuješ tega so tu kmalu razli?ni zapleti.Želim da uspešno živiš s tem kar imaš in si prilagodiš življenje saj nam je razli?no odmerjeno in je prav da ga uživamo pa? toliko kolikor se le da. trance_40_thumbup.gif trance_19_hmm.gif

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users