Jump to content

Prenajedanje

• You cannot reply to this topic
20 replies to this topic

#1 radovedna

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 3 posts

Posted 22 May 2009 - 08:50 AM

Pozdravljeni vsi skupaj,
upam, da mi bo kdo od vas znal pomagati s kako idejo ali nasvetom, kaj narediti.
Sladkorno imam že kar nekaj ?asa, vendar takih problemov kot jih imam sedaj, še nikoli.
Sladkor je iztirjen, zna posko?it vse do 30 in še ?ez. Veste, kako se ob tem ?lovek po?uti. Groza je to, da ne uspem ohranjati vsaj kolikor toliko normalnih cukrov.

Enostavno sploh ne vem, kje naj se lotim tega problema. Vem, da na sladkor vpliva še najbolj prehrana in inzulin. Doze inzulina spreminjam sproti, kar je verjetno nepravilno, saj ob napadu lakote si dodam inzulin in pojem, kar mi zapaše. Ne pomaga mi, da si dopovedujem, da si s tem samo škodujem, lakota je enostavno premo?na. Še najbolj mi pašejo sladke stvari. Ampak teh ne jem toliko, bolj kakšno sadje, ki se ga znam prav prenajest.
To ne sme ve? iti tako naprej. Prosim svetujte mi, kaj naj naredim, da uspem obvladat to situacijo. ?esa naj se najprej lotim?

?e se skušam držat diete res natan?no, zdržim kve?jemu kak dan, še to ne, torej da upoštevam in koli?ino in kvaliteto hrane. Prigrizkov vmes najraje ne bi ohranjala, ker so prevelika skušnjava zame.
Nenazadnje mi je ?isto jasno, da gre pri vsem skupaj za to, kar je v ozadju tega. Motnje hranjenja so samo posledica. Zdi se mi, da sama ne bom zmogla to popravit. Voljo imam, nimam pa ob?utka, da mi bo uspelo. Prosim za kakšen nasvet oziroma odgovor kako iz tega ven.

Edited by radovedna, 22 May 2009 - 09:20 AM.

#2 zvezdica

Doktor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 536 posts

Posted 22 May 2009 - 10:40 AM

Sama tega sigurni ne boš mogla ve? urejat zato bo najbolje da se vklu?iš v kakšno skupino kjer boš dobila nasvete in vzpodbude kako naprej.
No korak je že narejen ko si priznala da sama tega ne zmoreš,?e boš pa v skupini ti bo pa uspelo,pa veliko gibanja in hoje na prostem pa bo želim ti da bi obvladala to svojo lakoto ki pa ni prijetna,pa lep pozdrav. trance_40_thumbup.gif smile.gif

#3 radovedna

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 3 posts

Posted 22 May 2009 - 11:48 AM

QUOTE(zvezdica @ May 22 2009, 10:40 AM)
Sama tega sigurni ne boš mogla ve? urejat zato bo najbolje da se vklu?iš v kakšno skupino kjer boš dobila nasvete in vzpodbude kako naprej.

V katero pa, lahko priporo?iš kakšno?
Ali si mislila to kakšne skupine, ki jih imate vi ali katere druge?

#4 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 22 May 2009 - 08:57 PM

Poglej v tvojem kraju mogo?e lahko v svojem kraju imate sigurno društvo diabetikov in imajo tudi program v kuharskih delavnicah kjer boš tudi sama lahko spoznala kakšno hrano lahko pripravljaš in s tem skrbiš za svojo pravilno prehrano in tako boš lahko tudi premagala svojo lakoto. trance_27_notworthy.gif trance_40_thumbup.gif

#5 aomejec

Mojster

• Clani
  • PipPipPip
  • 77 posts
  • Zanimanja:Gorništvo, Kolesarstvo.

Posted 22 May 2009 - 10:06 PM

QUOTE(radovedna @ May 22 2009, 08:50 AM)
Pozdravljeni vsi skupaj,
upam, da mi bo kdo od vas znal pomagati s kako idejo ali nasvetom, kaj narediti.
Sladkorno imam že kar nekaj ?asa, vendar takih problemov kot jih imam sedaj, še nikoli.
Sladkor je iztirjen, zna posko?it vse do 30 in še ?ez. Veste, kako se ob tem ?lovek po?uti. Groza je to, da ne uspem ohranjati vsaj kolikor toliko normalnih cukrov.

Enostavno sploh ne vem, kje naj se lotim tega problema. Vem, da na sladkor vpliva še najbolj prehrana in inzulin. Doze inzulina spreminjam sproti, kar je verjetno nepravilno, saj ob napadu lakote si dodam inzulin in pojem, kar mi zapaše. Ne pomaga mi, da si dopovedujem, da si s tem samo škodujem, lakota je enostavno premo?na. Še najbolj mi pašejo sladke stvari. Ampak teh ne jem toliko, bolj kakšno sadje, ki se ga znam prav prenajest.
To ne sme ve? iti tako naprej. Prosim svetujte mi, kaj naj naredim, da uspem obvladat to situacijo. ?esa naj se najprej lotim?

?e se skušam držat diete res natan?no, zdržim kve?jemu kak dan, še to ne, torej da upoštevam in koli?ino in kvaliteto hrane. Prigrizkov vmes najraje ne bi ohranjala, ker so prevelika skušnjava zame.
Nenazadnje mi je ?isto jasno, da gre pri vsem skupaj za to, kar je v ozadju tega. Motnje hranjenja so samo posledica. Zdi se mi, da sama ne bom zmogla to popravit. Voljo imam, nimam pa ob?utka, da mi bo uspelo. Prosim za kakšen nasvet oziroma odgovor kako iz tega ven.

View Post

Nam mogo?e zaupaš kateri inzulin jemlješ, kakšna je tvoja terapija in ali ti je poznan program FIT.

lp

Aleš

Aleš O.

#6 radovedna

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 3 posts

Posted 23 May 2009 - 01:42 PM

QUOTE(aomejec @ May 22 2009, 10:06 PM)
Nam mogo?e zaupaš kateri inzulin jemlješ, kakšna je tvoja terapija in ali ti je poznan program FIT.

lp

Aleš

View Post

Imam inzulin NovoRapid in Levemir, katere jemljem v povpre?ju po 14 enot pred obroki oziroma zve?er pred spanjem. Poznam program FIT, ki sem ga obiskovala pred leti. Prosim za kakšno idejo?

#7 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 23 May 2009 - 01:55 PM

Mogo?e bi bilo pa dobro da bi program FIT obnovila saj se stvari ves ?as spreminjajo ,mogo?e bi bilo pa dobro da bi se posvetovala o tem tudi z diabetologom ali pa sestro ki sodeluje v tem programu vse se da rešit ?e je volja. trance_19_hmm.gif

#8 aomejec

Mojster

• Clani
  • PipPipPip
  • 77 posts
  • Zanimanja:Gorništvo, Kolesarstvo.

Posted 23 May 2009 - 08:50 PM

QUOTE(radovedna @ May 23 2009, 01:42 PM)
Imam inzulin NovoRapid in Levemir, katere jemljem v povpre?ju po 14 enot pred obroki oziroma zve?er pred spanjem. Poznam program FIT, ki sem ga obiskovala pred leti. Prosim za kakšno idejo?

View Post

Kdaj si nazadnje preverila svoje bazalne profile in pa ustreznost inzulinsko hidratnega razmerja (koliko g OH ti pokrije 1 enota inzulina). Imam pa še eno vprašanje: ali si inzulin daješ na osnovi izra?una zaužitih OHjev ali si daješ vsak dan za vsak obrok vnaprej dolo?eno števil oenot inzulina. ?e si daješ vnaprej dolo?eno ( s strani diabetologa) vsak dan enako število enot za dolo?en obrok, moraš imeti vsak dan uravnoteženo, približno enako, gledano s stališ?a OHjev, koli?ino hrane za posamezen obrok, ?e pa uporabljaš FIT pa imaš nekoliko ve?jo svobodo.

Jaz nikoli ne govorim, niti ne razmišljam o dietah ampak o uravnoteženi prehrani. Predvsem se poslužuj hrane z nizkim glikemi?nim indeksom, ?e se hrane z visokim GK ne moreš izogniti, jo obvezno kombiniraj s hrano z nizkim GKjem. Inzulin si vbrizgaj cca 10-15 min pred obrokom, ?e pa je sladkor po cca 2-eh urah OK po 4 pa ne, pa poizkusi z vbrizgom inzulina med ali takoj po obroku (?eprav to stroka odsvetuje) ali pa z deljenim bolusom: 1/2 ali 2/3 pred in ostanek po cca 2eh urah (vendar ga NE SMEŠ POZABITI) po zaužitem obroku.

Morda poskusi z ve? manjšimi, uravnoteženimi obroki na cca 3 do 3,5 ure. Sadje naj bo manj zrelo (zelo zrelo lahko, nekatero sadje, izjemno hitro in bolj mo?no dvigne sladkor), kupi polnozrnate piškote - poskušaj zmešati lahki jogurt, sadje in polnozrnate piškote z veliko vlakninami. Spomladi uživaj veliko jagodi?ja npr 100 - 250 gramov na obrok (kombinacija z jogurtom) npr to znese cca od 20- 35g OH, saj jagode dobro nasitijo (vsaj mene) ?loveka za 2-3 ure.

Tvoj extremno visok sladkor sicer verjetno ni posledica samo slabe baze, lahko pa je posledica kombinacije neustreznega bolusa in neustrezne baze. trance_19_hmm.gif

Sporo?i mi tvojo terapijo: torej ali uporabljaš FIT ali delaš po FITu (si izra?unavaš, poznaš in si sama dolo?aš svoj OHf, bazo, itd).

Veš, tudi mi ostali "cukraši" imamo ob?asno težave z visokimi in nizkimi sladkorji (sicer jaz osebno še NE s tako visokimi), kar je del našega življenja in tudi to je potrebno sprejeti - bistveno je, da se težave poskušaš lotiti analiti?no in predsem s trezno glavo - važno je, da pri takih zadevah vedno poskušaš najti neko rešitev in da jo poskušaš tudi realizirati. Konec koncev je tudi tvoje sporo?ilo v forumu reševanje težave. In prav je tako.

lp

Aleš

Edited by aomejec, 23 May 2009 - 09:05 PM.

Aleš O.

#9 RAF

Doktor

• Clani
  • 716 posts
  • Spol:Moški
  • Sladkorna:Sladkorna bolezen tip 1

Posted 24 May 2009 - 03:39 PM

gremo po vrsti, ker si napisala kar nekaj vprašanj, ki terjajo bolj temelit odgovor.
Zakaj cuker posko?i na 30 in ve??
To pomeni, da si ne znaš pokrivati obroke in si zmeraj daš premalo insulina, ker se bojiš hipe ali pa sploh ne veš kaj je Fit program.
Osnova za stabilen sladkor je FIT program, kjer se nau?iš kako so OH(ogljikovi hidrati) najbolj pomembna sestavina v hrani, ki nam povzro?i dvig sladkorja.
Ali veš., da je v jabolku srednje velikem okrog 20 g OH in za to rabiš cca 2E insulina, ?e imaš Oh faktro 10.
Dr.Karin Kanc ima fit delavnice in se lahko javiš k njej.
Doze inzulina spreminjam sproti, kar je verjetno nepravilno, saj ob napadu lakote si dodam inzulin in pojem, kar mi zapaše. Ne pomaga mi, da si dopovedujem, da si s tem samo škodujem, lakota je enostavno premo?na. Še najbolj mi pašejo sladke stvari. Ampak teh ne jem toliko, bolj kakšno sadje, ki se ga znam prav prenajest.

Temelj fita je ravno v tem, da si za vsak obrok sproti spreminjaš doze insulina in prilagajaš dozo na hrano, ki jo zaužiješ in to lahko storiš ?e znaš fit program.
kar se ti?e slaš?ic jih lahko poješ v v koli?ini, ki ti paše, ?e znaš pokrivati OH in spet smo pri FIT programu. Recimo jaz si komot lahko doziram celo 100 g ?okolado in ker vem, da ima cca 55 g Oh si za to dam 6 E insulina, ker je moj Oh fakotr deset. Seveda to ne delam vsak dan, ampak v?asih paše tudi narediti prekršek.

Vse se da samo voljo je treba imeti in dr.Karin Kanc ima to zel odobro naštudirano. tu so vse informacije, kjer se lakho tudi prijaviš
http://www.jazindiabetes.si/

Edited by RAF, 24 May 2009 - 03:42 PM.

#10 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 24 May 2009 - 04:28 PM

Raf si pa zelo lepo razložil tudi sama ?eprav nisem še na insulinu sem našla v tvojih nasvetih zelo pametne namige,kar se pa ti?e prekrškov je pa prav da se zavedamo da smo ga naredili in potem delamo zanj pokoro saj v?asih je pa dobro ?e ga narediš posebno zdaj ko je tako vro?e in se malo ohladiš s kepico sladoleda ki pa naj ne bo preve?krat na našem jedilniku. trance_19_hmm.gif trance_40_thumbup.gif
sicer pa zdaj ko je zunaj tako lepo gremo na kakšen daljši pohod in tudi porabimo nekaj teh prepovedanih sestavin,dobro pa je ?e ponovno obnoviš Fit program tam boš lahko vse vprašala in tudi pod ve?jo kontrolo boš zato se kar zanimaj pri svojem diabetolgu. trance_40_thumbup.gif trance_40_thumbup.gif

#11 RAF

Doktor

• Clani
  • 716 posts
  • Spol:Moški

Posted 24 May 2009 - 08:09 PM

QUOTE(zvezdica @ May 24 2009, 04:28 PM)
  je pa prav da se zavedamo da smo ga naredili in potem delamo zanj pokoro saj v?asih je pa dobro ?e ga narediš posebno zdaj ko je tako vro?e in se malo ohladiš s kepico sladoleda ki pa naj ne bo preve?krat na našem jedilniku.

tip 2 ima izbor živil za prekrške zelo omejen.Tudi sladoled je prekršek in ga bo s hojo težko pokril in ga ne priporo?am. Na žalost je tako, da se tega diabetiki tip 2 premalo zavedajo, ker mislijo, da se to njih ne ti?e. ?e želi delati prekršek rabi tudi tip 2 insulin in bi moral imeti s sabo pen s katerim bi delal korekcije. Seveda je to v praksi neizvedljivo, ker se ve?ina z diagnozo tip 2 ne zaveda ,da vsak vnos hrane v telo povzro?i dvig sladkorja in to pomni na dolgi rok .......

#12 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 25 May 2009 - 09:14 AM

Se zavedam zato so ti prekrški zelo redki,mislim da zelo dobro pokrivam vse ,ker svojo bolezen nadzorujem že ve? kot 10let samo diabetolog se še vedno ni odlo?il za inzulin.
Nazadnje sem imela povpre?ni hb6.8 seveda se pa vedno zavedam vsakega prekrška in s tem tudi posledic ki nastanejo,zato mislim da je prav da seotem pogovarjamo saj vsak lahko nekaj najde zase mislim na prehranjevanje oziroma prenajedanje ki pa je la
hko tudi vzrok psihi?nih motenj z vsem je treba raz?istit in je pol dela že opravljenega.

#13 Spela

Car

• Clani
  • PipPipPipPipPip
  • 175 posts

Posted 26 May 2009 - 05:48 PM

Recept za ustavitev prenajedanja:

- prazen hladilnik: ?e nimaš na voljo, ne moreš grešiti;
- omejitev obiska trgovin s hrano na maksimalno dvakrat na teden: takrat si kupi vse, kar potrebuješ za preostanek tedna IN NI? VE? KOT TOLIKO, KOT POTREBUJEŠ ZA NORMALNE OBROKE. ?e veš, da ti mora ta koli?ina hrane trajati ves teden, sicer boš la?na, je to mentalna ovira za prenajedanje;
- najdi si delo/konji?ek, ki te bo povsem miselno in/ali fiz?no okupiral/o - ko razmišljaš o drugih stvareh, pozabiš na hrano.

Sre?no!

#14 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 27 May 2009 - 02:45 PM

Bravo Špela res je z listkom v trgovino in urejeno prehrano za ves teden pa še privar?uješ nekaj za ?as ki ti ostaja pa na kašen krajši pohod v naravo ki naj bo pa vedno daljši pa boš pozabila na prenajedanje samo ne pozabi še vedno pa moraš imeti pet obrokov hrane na dan ki pa naj bo pravilno sestavljena. trance_40_thumbup.gif trance_40_thumbup.gif trance_40_thumbup.gif slap.gif smile.gif

#15 Wanted

Mojster

• Clani
  • PipPipPip
  • 90 posts

Posted 09 September 2009 - 11:25 AM

Jebelacesta, ni ?udn da imaš tako visok sladkor v krvi , ?e se prenajedaš ,............... papcaj zelo malo in ve?krat , pa bo vse ok trance_40_thumbup.gif

#16 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 13 September 2009 - 04:58 PM

Tvoja težava je zelo resna in jo verjetno sama ne boš rešila najbolje da se vklju?iš v kakšen program kjer ti bodo pomagali strokovnjaki,seveda bo morala biti pa tudi tvoja volja prisotna brez nje ne gre,saj veš tisti pregovor "Brez muje se še ?evelj ne obuje"lepo se imej še naprej želim ti veliko uspeha in dobre volje saj to je najvažnejše. trance_19_hmm.gif trance_40_thumbup.gif trance_40_thumbup.gif biggrin.gif smile.gif trance_44_wink5.gif

#17 Gost beta1 *

• Gosti

Posted 08 October 2009 - 12:43 PM

Jaz se prenajedam. Sladkor imam normalen. ITM imam 17.5, kar je premalo za mojo višino.

Na tem forumu ste mi lansko leto svetovali naj jem dodatne porcije in pove?am boluse. Kljub temu sem še na isti teži. Je možno, da imam celiakijo? Lansko leto mi je grozno sladkor nihal. Zdaj je sicer se dokaj uravnalo, lahko bi še pa zmeraj bilo bolše.

#18 Biks

Car

• Clani
  • PipPipPipPipPip
  • 192 posts
  • Spol:Ženski

Posted 09 October 2009 - 06:37 PM

Pri celiakiji bi imel (poleg hujšanja) še kake druge simptome. Tisti, ki jih poznam, imajo v primeru zaužitja živil z vsebnostjo glutena težave s prebavo (driska, kr?i, slabost)...
Pri sladkorni so bolj pogosti tudi problemi s š?itnico (npr. hipertiroidizem, za katerega je med drugim zna?ilna izguba telesne teže, hiperaktivnost, nervoza, razdražljivost, ob?utek, da ti je vro?e... ). V ambulanti za diabetes se zato (mislim da na vsakih 5 let) preverja nivo š?itni?nih hormonov. ?e se je nihanje sladkorja in težje vodenje diabetesa pojavilo hkrati s hujšanjem, bi bilo pametno razmisliti o ponovni kontroli TSH.

Lahko pa imaš že po naturi malce pospešen metabolizem, kar ni ni? narobe.
Nihanje sladkorja in hujšanje povzro?i tudi preve? stresno življenje ali kakšen drug dejavnik.

Si se o uravnavanju telesne teže že kdaj posvetoval s kakšnim strokovnjakom?
At night the sky is endless, even more than in your dreams..

#19 Gost beta1 *

• Gosti

Posted 09 October 2009 - 07:53 PM

Do predkratkim ne. Nazadnje sem se pogovrjal bolj priložnostno na Rosch-evem sestanku, ki je potekal v hotelu Mons.

Takoj ko pridem do diabetologa, bom šel v akcijo.

#20 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 11 December 2009 - 06:03 PM

trance_19_hmm.gif Ko sem prebirala te starejše prispevke sem naletela tudi na tega,no mislim da imaš zdaj problem ve? ali manj že rešen,mogo?e bi bilo pa dobro ?e bi skupaj z nami delil izkušnjo pri reševanju tega problema saj lahko pa komu pomagaš.Lepo se imej še naprej in veliko uspeha pri reševanju problema. trance_40_thumbup.gif trance_40_thumbup.gif

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users