Jump to content

pridobitev ?rpalke

• You cannot reply to this topic
46 replies to this topic

#1 orbit

Vseved

• Clani
  • PipPipPipPip
  • 127 posts
  • Zanimanja:predvsem punce in fantje mojih let in mlajsi,da izmenjamo izkusnje glede nasih sladkorjev!

Posted 06 June 2009 - 11:51 AM

Pozdrav vsem!!

Novo temo sem odprl zato,saj bo verjetno prehod iz penov na ?rpalko.
so baje neke nove zadeve glede pridobitve in nasploh,?e je res nevem.

>Zato pa me zanima kak je postopek pridobitve pumpe(od prihoda k svojemu
diabetologu,do odobritve)!!

Hvala

#2 RAF

Doktor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 716 posts
  • Spol:Moški
  • Sladkorna:Sladkorna bolezen tip 1

Posted 07 June 2009 - 07:16 PM

?e ne veš kaj je novega glede predpisovanja ?rpalk, potem je brez veze vznemirjati potencialne bodo?e ?rpalkarje.
Zato naj najprej objavijo nov pravilnik, ?e je sploh v delu in bomo lahko o tem debatirali, ?e bo potrebno.

#3 orbit

Vseved

• Clani
  • PipPipPipPip
  • 127 posts
  • Zanimanja:predvsem punce in fantje mojih let in mlajsi,da izmenjamo izkusnje glede nasih sladkorjev!

Posted 07 June 2009 - 08:16 PM

QUOTE(RAF @ Jun 7 2009, 07:16 PM)
?e ne veš kaj je novega glede predpisovanja ?rpalk, potem je brez veze vznemirjati potencialne bodo?e ?rpalkarje.
Zato naj najprej objavijo nov pravilnik, ?e je sploh v delu in bomo lahko o tem debatirali, ?e bo potrebno.

View Post

Nevem niti kaki je stari postopek,kaj sele novi-kot sem napisal sploh nevem ce je res.
Ajde Raf ti mas vse to v malem prstu pa lahk poves ti kak je postopek z apridobitev

#4 RAF

Doktor

• Clani
  • 716 posts

Posted 07 June 2009 - 09:16 PM

Postopek pridobitve ?rpalke je odvisen od ve? dejavnikov in najbolj pomemben je ta, da tvoj diabetolog na podlagi tvojih rezultatov kontrole diabetesa oceni ali si primren kandidat , ?e imaš nezavedne hipoglikemije, ?e imaš tako imenovani fenomen jutranje zore oziroma ali v kombinaciji z kakim drugim bolezenskim stanje oceni, da bo ?rpalka pomagal k boljšim rezultatom urejenosti diabetesa. Seveda sem mogo?e izpustil še kaj, vendar je prva ocena tvojega diabetologa tista, ki ti da možnost, da greš z napotnico na usposablanje za fit program, kjer te nau?ijo kaj so Oh in kako to z parimi formulami pretvoriti v enote insulina in kako prilagajti svoje dnevne odmerke insulina na obremenitve. FIT je osnova in brez njega na ?rpalko ne moreš, ker je garancija, da boš z njim ?rpalko obvladal.
To je isto, kot bi kupil avto BMW M5 in dal gori navadne gume 205 za hitrost 180 km na uro in vsi vemo kaj se bi zgodilo, ko bi zadevo pritisnil na cesti.
Seveda je tudi hba1c pomemben in cilj prehoda na ?rpalko je ta, da se spusti pod 7,0, ki je še sprejemljiv in pomeni, da svoj cuker obvladaš. Imeti ?rpalko in Hba1c nad sedem pomeni samo to, da ali ne znaš urejati svoje bolezni , oziroma ti je vseeno kaj se dogaja s tabo.
To je teorija. Seveda so pa prisotne še marsikatere nijanse, ki tudi vplivajo na samo odlo?itev za ?rpalko, ampak to je pa že v domeni vsakega posameznika in koliko sem seznanjem se dogaja, da diabetiki no?ejo ?rpalke, ker se jo enostavno bojijo oziroma se no?ejo spopasti z njo, ker je itak mašinca, ki jo moraš programirati in se z njo ukvarjati.

#5 orbit

Vseved

• Clani
  • PipPipPipPip
  • 127 posts

Posted 08 June 2009 - 07:00 AM

QUOTE(RAF @ Jun 7 2009, 09:16 PM)
Postopek pridobitve ?rpalke je odvisen od ve? dejavnikov in najbolj pomemben je ta, da tvoj diabetolog na podlagi tvojih rezultatov kontrole diabetesa oceni ali si primren kandidat , ?e imaš nezavedne hipoglikemije, ?e imaš tako imenovani fenomen jutranje zore oziroma ali v kombinaciji z kakim drugim bolezenskim stanje oceni, da bo ?rpalka pomagal k boljšim rezultatom urejenosti diabetesa. Seveda sem mogo?e izpustil še kaj, vendar je prva ocena tvojega diabetologa tista, ki ti da možnost, da greš z napotnico na usposablanje za fit program, kjer te nau?ijo kaj so Oh in kako to z parimi formulami pretvoriti v enote insulina in kako prilagajti svoje dnevne odmerke insulina na obremenitve. FIT je osnova in brez njega na ?rpalko ne moreš, ker je garancija, da boš z njim ?rpalko obvladal.
To je isto, kot bi kupil avto BMW M5 in dal gori navadne gume 205 za hitrost 180 km na uro in vsi vemo kaj se bi zgodilo, ko bi zadevo pritisnil na cesti.
Seveda je tudi hba1c pomemben in cilj prehoda na ?rpalko je ta, da se spusti pod 7,0, ki je še sprejemljiv in pomeni, da svoj cuker obvladaš. Imeti ?rpalko in Hba1c nad sedem pomeni samo to, da ali ne znaš urejati svoje bolezni , oziroma ti je vseeno kaj se dogaja s tabo.
To je teorija. Seveda so pa prisotne še marsikatere nijanse, ki tudi vplivajo na samo odlo?itev za ?rpalko, ampak to je pa že v domeni vsakega posameznika in koliko sem seznanjem se dogaja, da diabetiki no?ejo ?rpalke, ker se jo enostavno bojijo oziroma se no?ejo spopasti z njo, ker je itak mašinca, ki jo moraš programirati in se z njo ukvarjati.

View Post

Hvala!

To vse zastopim kar si napisal,sam dalje pol nevem kak gre vse skup.Diabetolog napise predlog za pumpo al kak,pa kaj pol mas kako komisijo še??? In kak dolgo to traja vse skupaj ?asovno? kaj pa potem glede izbire crpalke-a katero ho?eš imet si sam izbereš al kak je še z tem???

#6 andyrozman

Legenda

• Clani
  • PipPipPipPipPipPip
  • 252 posts

Posted 08 June 2009 - 08:28 AM

QUOTE(orbit @ Jun 8 2009, 07:00 AM)
Hvala!

To vse zastopim kar si napisal,sam dalje pol nevem kak gre vse skup.Diabetolog napise predlog za pumpo al kak,pa kaj pol mas kako komisijo še??? In kak dolgo to traja vse skupaj ?asovno? kaj pa potem glede izbire crpalke-a katero ho?eš imet si sam izbereš al kak je še z tem???

View Post

He he... No sicer še nisem šel skozi cel postopek ampak je tako...

1. Doktor napiše in pošlje

2. Tvoj lokalni ZZZS to dobi in na naslednjem sre?anju komisje oziroma zbora (ali nevem ?esa) - to naj bi bilo vsaki mesec, se odlo?ijo da dobiš ali ne dobiš pumpo.

3. Dobiš njihov odgovor in v primeru da tudi odlo?bo

4. Vzemeš to odlo?bo in greš k zastopniku za pumpe, ki si ga izbral in dobiš pumpo (ponekod jo dobiš takoj, ponekod je treba po?akat da jo dobijo)...

In to je to... Mislim, da sem dobro opisal RAF, ali je še kaj drugega?

Andy

#7 RAF

Doktor

• Clani
  • 716 posts

Posted 08 June 2009 - 08:59 AM

?asovnica okvirna, da ste?e in se kon?a ta postopek je pa slede?a.
bom kar andijeve to?ke povzel:
1. 30 min rabi administratorka da napiše vlogo in jo dohtar podpiše ter odda s pošto naprej
2.max.14 dni rabijo na zzzs da rešijo tvojo prošnjo
3.priporo?ena pošta pride in ?e je odobreno z naro?ilnioc, kjer so že izpolnjeni vsi podatki in kaj rabiš za priklop na ?rpalko (2 dni rabi pošta)
4. z napotnico greš do svojega dobavitelja, ki si ga izbral in jim daš napotnico ter oni dobavijo ?rpalko ter setke in sledi u?enje rokovanja z ?rpalko (tri dni max)
5.dogovor z diabetolgom za ?as priklopa, ker mora vnesti priv profil v ?rpalko in izmenjava kontaktnih številk, ker si prvih 14 dni do enega meseca v stalnem kontaktu, ?e se ti kaj zalomi(1 ura)

se pravi vse skupaj max en mesec od oddaje vloge do priklopa na ?rpalko.
vse kar je ?ez ta rok pomeni, da so zahtevali na komisiji nove podrobnosti o tvojem primeru ali pa diabetolog-administrator še ni oddal vloge na zavod.

#8 orbit

Vseved

• Clani
  • PipPipPipPip
  • 127 posts

Posted 08 June 2009 - 09:30 AM

QUOTE(RAF @ Jun 8 2009, 08:59 AM)
?asovnica okvirna, da ste?e in se kon?a ta postopek je pa slede?a.
bom kar andijeve to?ke povzel:
1. 30 min rabi administratorka da napiše vlogo in jo dohtar podpiše ter odda s pošto naprej
2.max.14 dni rabijo na zzzs da rešijo tvojo prošnjo
3.priporo?ena pošta pride in ?e je odobreno z naro?ilnioc, kjer so že izpolnjeni vsi podatki in kaj rabiš za priklop na ?rpalko (2 dni rabi pošta)
4. z napotnico greš do svojega dobavitelja, ki si ga izbral in jim daš napotnico ter oni dobavijo ?rpalko ter setke in sledi u?enje rokovanja z ?rpalko (tri dni max)
5.dogovor z diabetolgom za ?as priklopa, ker mora vnesti priv profil v ?rpalko in izmenjava kontaktnih številk, ker si prvih 14 dni do enega meseca v stalnem kontaktu, ?e se ti kaj zalomi(1 ura)

se pravi vse skupaj max en mesec od oddaje vloge do priklopa na ?rpalko.
vse kar je ?ez ta rok pomeni, da so zahtevali na komisiji nove podrobnosti o tvojem primeru ali pa diabetolog-administrator še ni oddal vloge na zavod.

View Post

Super hvala!!

sam se vseeno bi kaj povprasal,ok.Na podlagi ?esa se sam odlo?iš,katero pumpo zelis(mislim proizvajalca)??? Sem se ze ful pozanimal in ogledal tako proizvajalce kot tipe pump,tak da neki ozji zbor ze imam,sam vseeno nevem kako se odlo?it da bo prav.Nekak me dve najbolj mikata(zato,ker imata funkcijo ki prikazujeta stanja sladkorja),sam nemorem ugotovit,za ene piše da je to dopla?ljivo,za ene da ne,da je že vse v paketu in ceni

#9 RAF

Doktor

• Clani
  • 716 posts

Posted 08 June 2009 - 09:42 AM

vse je odvisno od tebe za kaj vse boš rabil ?rpalko.?e želiš imeti možnost senzorja potem si moraš nabavti tako, ki ima to že predvgrajeno in ne boš mogel po pol leta menjavati, ker si vezan za osem let.
?e pa si želiš ?rpalko samo za bazalce ter dodajanje bolusov potem pa je izbira jasna .
preve? razmišlanja ti lakho škodi in se raje zanesi na svoj notranji ?ut in kakšne izkušnje si imel z dobaviteljem ?rpalke.

#10 orbit

Vseved

• Clani
  • PipPipPipPip
  • 127 posts

Posted 08 June 2009 - 11:09 AM

QUOTE(RAF @ Jun 8 2009, 09:42 AM)
vse je odvisno od tebe za kaj vse boš rabil ?rpalko.?e želiš imeti možnost senzorja potem si moraš nabavti tako, ki ima to že predvgrajeno  in ne boš mogel po pol leta menjavati, ker si vezan za osem let.
?e pa si želiš ?rpalko samo za bazalce ter dodajanje bolusov potem pa je izbira jasna .
preve? razmišlanja ti lakho škodi in se raje zanesi na svoj notranji ?ut in kakšne izkušnje si imel z dobaviteljem ?rpalke.

View Post

Ja to pa si vredi povedal ja!!
Kot sem ze omenil,prehod na pumpo predvsem zaradi športa,no?nih in ful pogostih hipoglikemij. tako da bi predvsem zato imel z merjenjem sladkorja

Ja nekak sta mi trenutno najbolj zanimivi Dana® in paradigm real time.
kako je kaj tvoje mnenje,oziroma kaj bi ti kaj priporo?al,ker vijim da obvladas (pumpa) cuker zadeve,hehe

#11 andyrozman

Legenda

• Clani
  • PipPipPipPipPipPip
  • 252 posts

Posted 08 June 2009 - 01:15 PM

QUOTE(orbit @ Jun 8 2009, 11:09 AM)
Ja to pa si vredi povedal ja!!
Kot sem ze omenil,prehod na pumpo predvsem zaradi športa,no?nih in ful pogostih hipoglikemij. tako da bi predvsem zato imel z merjenjem sladkorja

Ja nekak sta mi trenutno najbolj zanimivi Dana® in paradigm real time.
kako je kaj tvoje mnenje,oziroma kaj bi ti kaj priporo?al,ker vijim da obvladas (pumpa) cuker zadeve,hehe

View Post

Vgrajen CGMS (naprava za neprekinjeno merjenje sladkorja) ima zaenkrat še vedno samo Minimed.

Pri vseh ostalih imaš dodaten sprejemnik kjer se izpisujejo podatki... ?e boš samopla?nik priporo?am da po?akaš na Abbottov navigator. Cenovno bo prili?no bolj ugodnejši od Minimedovega (30% cenejši senzorji in oddajnik kupiš samo 1x- ne pa vsako leto).

Pri nas pa je zaenkrat tako samo Minimed tisti, ki imajo CGMS, Abbott si stvari rihta, oziroma ?aka na konec tiste raziskave... kar bo trajalo do konca leta...

Koliko vem pa Dana ponuja poleg svojega Dexcom, ki pa pri nas posami?no ni v prodaji...

In ja... za te "igra?ke" boš moral sam dopla?at.

Kaj nova Roche Combo te pa ni? ne mika? Meni je ful vše?... Sicer je še ni pri nas v prodaji, ampak se sigurno da kaj dogovorit na Rocheu.

Andy

#12 RAF

Doktor

• Clani
  • 716 posts

Posted 08 June 2009 - 02:51 PM

Moje mnenje je, da so senzorji za odrasle ?isto enostavna potuha in izgovor, da ti bo ?rpalka vse rešila brez tvojega truda. Možgane na delo in se da ?isto brez težav rešiti vsak zaplet.
senzorji za otroke je pa druga zgodba in tu bi jih dal vsem do 18 leta, ker so pa? otorci in je lažje za njih oziroma starše.

#13 orbit

Vseved

• Clani
  • PipPipPipPip
  • 127 posts

Posted 08 June 2009 - 05:29 PM

QUOTE(RAF @ Jun 8 2009, 02:51 PM)
Moje mnenje je, da so  senzorji za odrasle  ?isto enostavna potuha in izgovor, da ti bo ?rpalka vse rešila brez tvojega truda. Možgane na delo in se da ?isto brez težav rešiti vsak zaplet.
senzorji za otroke je pa druga zgodba in tu bi jih dal vsem do 18 leta, ker so pa? otorci in je lažje za njih oziroma starše.

View Post

Ja Raf mozgane nam ze v sluzbi prevec sperejo in to vsakodnevno,tak da se motis da je to potuha za lenuhe.

Daj reci mi sam je res ali ni d aponovem ni potrebno vec uvajanje fita

#14 RAF

Doktor

• Clani
  • 716 posts

Posted 08 June 2009 - 06:16 PM

Fit je osnova in brez tega boš zelo težko obvadal svojo bolezen. Seveda se da tudi brez fita, ?e si nabaviš senzor in non stop gledaš na zaslon?ek ter opazuješ trende sladkorja in delaš korekcije oziroma poslušaš alarme zaradi preve? padca sladkorja.
In kaj si storil s tem, da te senzor "rešuje", ker se tebi kot uporabniku ne da zapomniit par formul in par dejstev,ki se jih upošteva za fit program.vse o tem piše tukaj in je samo deset božjih zapoved, ki se jih je treba zapomniit.
http://www.ednevnik.si/entry.php?w=diabetes&e_id=90505
Mislim, da tisti, ki gre na ?rpalko tako na pamet brez potrebnega znanja o fitu dela sebi medvedjo uslugo in si po mojem mnenju ne zasluži ?rpalke, ker ni? ne pridobi.
Jaz imam svojo ?rpalko rad ravno zato, ker jo nosim za pasom in se nanjo spomnim samo ob dodajanju bolusa in spreminjanju profilov in ob menajvi setkov oziroma rezervoarja in se po?utim svobodnega ter sre?nega, ker vem, da znam svojo bolezen sam kontrolirati in moj dokaz je ravno sobotni maraton v enem kosu na 45 km, kjer sem dokazal, da se da brez senzorja in brez ?rpalke prete?ti razdajlo o kateri sem pred tremi leti, ko sme za?el lavfati samo sanjal. trance_30_punk.gif

Edited by RAF, 08 June 2009 - 07:36 PM.

#15 Biks

Car

• Clani
  • PipPipPipPipPip
  • 192 posts
  • Spol:Ženski

Posted 09 June 2009 - 12:17 AM

QUOTE(RAF @ Jun 8 2009, 02:51 PM)
Moje mnenje je, da so  senzorji za odrasle  ?isto enostavna potuha in izgovor, da ti bo ?rpalka vse rešila brez tvojega truda. Možgane na delo in se da ?isto brez težav rešiti vsak zaplet.

View Post

Itak da so potuha. Še posebej za nose?nice in diabetike s težko vodljivo SB... da tistih, ki imajo sre?o, da so poleg diabetesa trofli še kakšno drugo bolezen (ki jim dan za dan ruši sistem sploh ne omenjam). Raf - ne posplošuj. Ne morš tko ozko gledat in zbasat ves folk v en sam okvir. Pol bi konec koncev lahko rekli, da je tudi ?rpalka potuha, kar pa sam veš, da ni res. Z medicinsko-tehni?nimi pripomo?ki si pa? lajšamo življenje in ni? ni narobe, ?e si kdo z željo po ve?ji kontroli omisli senzor. ?e se tako po?uti varneje ter na tak na?in živi bolj kvalitetno življenje, pa naj ga ima. Vloženega truda je tu ravno toliko, kot pri navadni terapiji s pumpo. Še vedno moraš sam odreagirat in migat možgane - pumpa ne bo ni?esar naredila namesto tebe.

Terapija z inzulinsko ?rpalko brez FITa NI izkoriš?ena. Na ?rpalko greš verjetno zato, da boš imel cukre kar najbolj pod kontrolo, al kako? Zaenkrat je fit + ?rpalka najboljši (oz. najpredvidljivejši) recept za vodenje diabetesa. Tko da... kr zavihat rokave, pa naštudirat tistih nekaj pravil, razmerij ipd. Lahko ti kve?jemu koristi, škodit ne more. biggrin.gif
At night the sky is endless, even more than in your dreams..

#16 RAF

Doktor

• Clani
  • 716 posts

Posted 09 June 2009 - 09:21 AM

bom bolj definiral besedo potuha, ker sem bil preve? splošen v prejšnem postu.
To je beseda, ki jo imamo vsi radi in se na njo zgovarjamo, da nismo naredili tistega kar smo si zadali in pika. trance_25_naughty.gif
Še enkrat poudarjam, da je odlo?itev vsakega posameznika za kaj bo rabil pumpo ?isto njegova in naj izkoristi vse možnosit, ?e misli da bo z njimi imel diabetes pod kontrolo.

P.S.
seveda nose?nice in otroke ter kombinacije raznih bolezni nisem imel v mislih pri besedi potuha.

#17 orbit

Vseved

• Clani
  • PipPipPipPip
  • 127 posts

Posted 09 June 2009 - 09:52 AM

QUOTE(RAF @ Jun 9 2009, 09:21 AM)
bom bolj definiral besedo potuha, ker sem bil preve? splošen v prejšnem postu.
To je beseda, ki jo imamo vsi radi in se na njo zgovarjamo, da nismo naredili tistega kar smo si zadali in pika. trance_25_naughty.gif
Še enkrat poudarjam, da je odlo?itev vsakega posameznika za kaj bo rabil pumpo ?isto njegova in naj izkoristi vse možnosit, ?e misli da bo z njimi imel diabetes  pod kontrolo.

P.S.
seveda nose?nice in otroke ter kombinacije raznih bolezni nisem imel v mislih pri besedi potuha.

View Post

Raf mene pa zanima,na podlagi ?esa si se odlo?o za to vrsto pumpe ki jo imaš??

#18 RAF

Doktor

• Clani
  • 716 posts

Posted 09 June 2009 - 10:05 AM

Na prvemm mestu je bila prijaznost Metke , ki skrbi za nas pri Roche ter enostavnost uporabe.
Druga stvar za Roche je pa bila neprijazna in vzvišana edukatorka pri ZZ.
tretja stvar je pa moje prepri?anje da monopolisti(ZZ) slabo delajo za svoje paciente in jim ne nudijo tistega, kar bi jim lahko.

#19 eva

Vajenec

• Clani
  • PipPip
  • 48 posts
  • Spol:Ženski

Posted 09 June 2009 - 10:46 AM

[quote=RAF,Jun 7 2009, 10:16 PM]
Postopek pridobitve ?rpalke je odvisen od ve? dejavnikov in najbolj pomemben je ta, da tvoj diabetolog na podlagi tvojih rezultatov kontrole diabetesa oceni ali si primren kandidat , ?e imaš nezavedne hipoglikemije, ?e imaš tako imenovani fenomen jutranje zore oziroma ali v kombinaciji z kakim drugim bolezenskim stanje oceni, da bo ?rpalka pomagal k boljšim rezultatom urejenosti diabetesa.

Kaj ?e imaš hb pod 6,5 in ?e je urejenost diabetesa na?eloma o.k., potek nimaš kaj prosit za ?rpalko? Lahko kot argument za ?rpalko navedeš boljšo fleksibilnost pri delu, športnih aktivnosti, na slošno pri življenju?

#20 orbit

Vseved

• Clani
  • PipPipPipPip
  • 127 posts

Posted 09 June 2009 - 11:11 AM

QUOTE(RAF @ Jun 9 2009, 10:05 AM)
Na prvemm mestu je bila prijaznost Metke , ki skrbi za nas pri Roche ter enostavnost uporabe.
Druga stvar za Roche je pa bila neprijazna in vzvišana edukatorka pri ZZ.
tretja stvar je pa moje prepri?anje da monopolisti(ZZ) slabo delajo za svoje paciente in jim ne nudijo tistega, kar bi jim lahko.

View Post

A lahk malo bolj podrobno poveš??
Verjetno nisi samo Roch pumpe pogledal in se zapi?o bom to vzel in adijo! Si katere druge sigurno tud pogledal

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users