tip 1 ali tip 2 ????
Posted 21 June 2009 - 07:49 PM
Posted 21 June 2009 - 09:03 PM
Pravilna prehrana pri tebi bo zadeve lahko še kar nekaj časa imela pod nadzorom in ne boš rabil insulina ali tabletk. seveda je pa težko predvideti koliko časa boš zdržal pri temu, ker si že sam ugotovil, da ti služba in stres cuker dvigne in bi bilo priporočljivo, da se temu izogibaš.
Seveda ni potrebe po kaki paniki, ker diabetes, če ga boš dobil uradno potrjeno ni nobeden bav bav in se z njim da čisto normalno živeti z določenimi prilagoditvami.
Posted 22 June 2009 - 06:03 AM
si preden si šel k zdravniku imel že znake za dibetes.Tu milsim predvsem, da si veliko pil in hodil na malo potrebo ter seveda začel hujšati.
Pravilna prehrana pri tebi bo zadeve lahko še kar nekaj časa imela pod nadzorom in ne boš rabil insulina ali tabletk. seveda je pa težko predvideti koliko časa boš zdržal pri temu, ker si že sam ugotovil, da ti služba in stres cuker dvigne in bi bilo priporočljivo, da se temu izogibaš.
Seveda ni potrebe po kaki paniki, ker diabetes, če ga boš dobil uradno potrjeno ni nobeden bav bav in se z njim da čisto normalno živeti z določenimi prilagoditvami.
kako ti pa uradno potrdijo diabetes? ali ni to že uradno, da sem šel prek meje 11,1mmol/l? Pil sem toliko kot ponavadi nič več ni? manj, se mi pa zdi, ko imam visok cukr, da moram ve?krat it na wc. Ja, shujšal pa sem par tednov nazaj za 6kg. Kar se pa tiče službe in stresa v službi sem pa že poskrbel, dal sem odpoved, ko sem videl kaj se dogaja z menoj. In tudi mislim in sem 100% prepri?an, da sem prav zaradi stresa dobil diabetes! A je na tem forumu še kdo, ki je star približno tolk kot jaz in ima tip 2?...mislim, da mam tip 2, mam prav?
Posted 22 June 2009 - 06:43 AM
Posted 22 June 2009 - 06:48 AM
vsi ste polni optimizma, men se je pa skoraj svet podrl.......hvala vam za lepe besede... zvezdica, ti imaš tip 2 ?
Posted 22 June 2009 - 06:59 AM
Posted 22 June 2009 - 07:02 AM
a jemlješ tablete že celih deset let?..te lahko vprašam kolk maš let?...kako najbolj "šparaš" trebušno slinovko, da ti deluje ?im dlje ?asa?..a s preve? športa še hitreje iz?rpaš slinovko?...sorry..mam kup vprašanj...
Posted 22 June 2009 - 07:38 AM
imel si sre?o, da si šel hitro k zdravniku in ti je slinavka samo "malo" prizadeta. ?e bi rekel v procentih imaš še približno 40 posto delujo?e slinavke (tip2 postaneš, ko imaš pod 30%, tip1 pa 3%) in koliko ?asa bo še ostala v delovanju je pa zelo razli?no, ker na to vpliva veliko razlogov od stresa, nepravilne prehrane, lastnih hormonov itd.....
skratka ni? ni izgubljeno. le dobro boš moral preštudiarti zdrav na?in prehranjevanja in si omisliti eno zdravo prehranejvanje, k ibo prilagojeno tvojim potrebam ter pri izbiri živil paziti, da izbereš tiste z nizkim GI in se izogibaš beli moki ter veliko sadja in zelelnjave dodaš.
Edited by RAF, 22 June 2009 - 07:39 AM.
Posted 22 June 2009 - 07:44 AM
slinavko športno udejstovanje ne kvari, ker je samo eden od organov v telesu in ga šport oziroma tek krepi. zato ti priporo?am ,da še kar naprej telovadi oziroma te?eš. trebušne slinavke uradno ne moreš šparati lahko pa ohranjaš trenutno stopnjo prizadetosti z zdravim prehranjevanjem oziroma rekreacijo.
Posted 22 June 2009 - 07:59 AM
hvala ti RAF, povedal si mi ve? kot dohtarji.....!! prav vesel sem, da sem prišel na tale forum... pravi prijetelji ste..
Posted 22 June 2009 - 10:20 AM
Tale forum je pa tudi ?iusto koristna in fina re?ka, še posebej za nas za?etnike.javascript:emoticon(':punk:')
Posted 22 June 2009 - 10:31 AM
Jaz imam diabetes slabo leto. Stara pa sem 27 let. No, pri meni ni bilo veliko dileme, ali je tipa 1 alli tipa 2. Najprej sem kar precej shujšala, pa potem seveda neizmerna žeja in stalno obiskovanje WC-ja, pa vid se mi je rapidno poslabšal (na sre?o, se je potem povrnil). Vrednosti sladkorja na teš?e pa so bile hitro pri 15 mmol. Diagnoza: Diabetes tip 1 in takoj na inzulin! Seveda, na za?etku te vse skupaj pribije ob tla, potem pa je najbolše, da se uspeš ?im prej pobrati in gledat naprej, da boš prišel ?im boljše skozi. Odslej veliko bolj pazim nase, kaj pojem in ?esa ne, ali si vzamem ?as zase ali so pomembnejši drugi. In tole s službo: res je, nobena služba in noben šef nista vredna našega zdravja.
Tale forum je pa tudi ?iusto koristna in fina re?ka, še posebej za nas za?etnike.javascript:emoticon(':punk:')
[right]
[/right][/quot
hvala eva....
absolutno bom pazil pri prehrani in na telesni dejavnosti. Kar se pa ti?e službe pa sploh nisem velik premišljeval, odpoved sem dal takoj, ko sem si meril sladkor v službi in videl da mi nori v višine...?e bi ostal v sluzbi bi gotovo kmalu pristal na insulinu, tako sem se rajši odlo?il za ve? zdravja.... zdej pa ne vem, še to moram izvedeti, ali lahko normalno delaš fizi?no, ko si na inzulinu?...mislim odpreti firmo, postal bom fizikalec, postal bom mizar, tako, da, ?e rabite kakšne omare, nove kuhinje ali kako drugo pohištvo, potem mi javite:)
Posted 23 June 2009 - 06:56 AM
Posted 23 June 2009 - 07:03 AM
eno stvar je treba raz?istiti.
stres je povsod doma. tako, da ?e si službo obesil na klin in boš doma delal je skoraj isto, ker pridejo trenutki, ko te bo povozilo v smislu dviga sladkorja .
kar se pa ti?e fizi?nih obremenitev ?e si na inzulinu je pa zadeva malo bolj komplicirana in velja pravilo, da moraš sam sebe stestirati kaj ti paše oziroma kako se tvoje telo odzove na napor. Tu ni pravila in priporo?ila pravijo, da ?e veš, da boš fizi?no delal si je dobro zmanjšati potrebo po insulinu ali pa imeti pri roki kaj za pojesti, ?e pride sladkor prenizko.
Posted 23 June 2009 - 10:22 AM
absolutno bom pazil pri prehrani in na telesni dejavnosti. Kar se pa ti?e službe pa sploh nisem velik premišljeval, odpoved sem dal takoj, ko sem si meril sladkor v službi in videl da mi nori v višine...?e bi ostal v sluzbi bi gotovo kmalu pristal na insulinu, tako sem se rajši odlo?il za ve? zdravja.... zdej pa ne vem, še to moram izvedeti, ali lahko normalno delaš fizi?no, ko si na inzulinu?...mislim odpreti firmo, postal bom fizikalec, postal bom mizar, tako, da, ?e rabite kakšne omare, nove kuhinje ali kako drugo pohištvo, potem mi javite:)
Ja, stres je hudi?... ne vprašaj kako zgledajo moji cukri (obdobje izpitov na faksu). Imam poleg u?enja še dodatno delo z uravnavanjem sladkorja in preklapljanjem profilov na inzulinski ?rpalki. Ampak zaradi tega ne bom pustila faksa.
Sladkor tudi pri zdravem ?loveku lahko po jedi naraste na 9mmol/l. Še posebaj, ?e je v igri hrana bogata z enostavnimi OH. Ali pa ?e gre za veliko porcijo hrane.
To, da pristaneš na inzulinu ni noben bav bav. Kar se mene ti?e je to boljše, kot tablete in dieta. Diabetik na inzulinu lahko živi ?isto normalno življenje. Ko se ufuraš v zadevo, kmalu ugotoviš, da so omejitve samo v glavi. Bolj ko obvladaš svojo bolezen, ve? poti se ti odpre.
Svetujem ti, da si nabereš ?imve? informacij in se pri?neš izobraževati v tej smeri (najhujši sovražnik je nevednost, ki te puš?a v temi).
Nikjer nisem zasledila... si na tabletah ali samo na dieti?
Le pogumno.
p.s.: Kar se mizarstva ti?e, ti lahko povem, da že imaš konkurenco iz diabeti?nih logov. Na inzulinu, da smo si na jasnem. VSE se da.
Posted 23 June 2009 - 10:40 AM
Posted 23 June 2009 - 11:16 AM
hvala Biks za vzpodbudne besede....
Posted 23 June 2009 - 11:30 AM
Sam mislim, da ne hodi kaj dosti po tem forumu. Prid pogledat na kakšno sre?anje društva, pa se boš lahko v živo pogovoril z njo... in z ostalimi cukri.
stran DDtip1
Edited by Biks, 23 June 2009 - 11:31 AM.
Posted 23 June 2009 - 11:46 AM
Sam mislim, da ne hodi kaj dosti po tem forumu. Prid pogledat na kakšno sre?anje društva, pa se boš lahko v živo pogovoril z njo... in z ostalimi cukri.
stran DDtip1
ja mogo?e dela kje v pisarni...dvomim, da kje v proizvodnji za kakim strojem:)...a imate ve?krat sre?anja?..
Posted 23 June 2009 - 04:48 PM
Natalija vodi svojo obrtno delavnico in dela tako v proizvodnji kot s papirji. Uporablja insulinsko ?rpalko. Diabetes ni ovira za nobeno delo - le "zdravljenje" (pa naj bo to insulin/tablete, prehrana, telesna aktivnost ali vsakega malo) je treba prilagoditi glede na stres in (fizi?ni) napor pri delu.
Društvo diabetikov tipa 1 Slovenije ima naslednje sre?anje jeseni - na?rtovana je udeležba na 2 kolesarskih tekmah, v soboto 26.9.2009 pa društvo organizira pohod - bolj podrobni podatki bodo objavljeni na spletni strani društva na za?etku septembra. Predsednik društva kakšen teden pred vsakim dogodkom vedno opozori nanj tudi na forumu Zveze društev diabetikov.
2 user(s) are reading this topic
0 members, 2 guests, 0 anonymous users