Jump to content

hrana v restavracijah

• You cannot reply to this topic
13 replies to this topic

#1 eva

Vajenec

• Clani
  • PipPip
  • 48 posts
  • Spol:Ženski
  • Sladkorna:Sladkorna bolezen tip 1

Posted 29 June 2009 - 01:06 PM

Hrana v restavracijah se mi zdi za diabetike zelo neustrezna tako koli?insko, po sestavi obroka in predvsem po na?inu priprave.

Zanimajo me izkušnje drugih s pokrivanjem obrokov v restavracijah z insulinom oziroma zapoznelim dvigom sladkorja. Meni namre? nikoli obrokov ne uspe pokriti uspešno oziroma je vedno problem v tem, da se mi sladkor zapoznelo dvigne. Uro in pol po obroku je vse o.k., ?e preverim ?ez dve uri pa sladkor leti v višave. Za to sumim predvsem (skrivnostno) velike koli?ine maš?obe v pripravljeni hrani.javascript:emoticon(':SS:')

Na sre?o se redko prehranjujem v restavracijah, sicer pa si skoraj ne upam predstavljati, kako bi zgledalo, ?e bi pogosteje morala jesti zunaj.
SS.gif

#2 Gost beta1 *

• Gosti

Posted 29 June 2009 - 04:05 PM

Jaz si dvig sladkorja ''uspešno'' pokrijem, da k izra?unanemu odmerku inzulina dodam 20-30% dodatnega bolusa v obliki podaljšanega bolusa (Kombiniran bolus). ?e se še vseeno dvigne, pa pokrijem z korekcijami ali z ve?jim bolusom pri malici.

Druga?, pa je hrana v restavracijah ?udna. Za zdrave ljudi je hranilna in sitosna. Za diabetike je nepriporo?ljiva, zaradi ve?jega števila beljakovin in maš?ob. Da neomenjam, samega postopka priprave hrane.

#3 Biks

Car

• Clani
  • PipPipPipPipPip
  • 192 posts

Posted 29 June 2009 - 04:48 PM

hmm... trance_19_hmm.gif

Sama se tekom tedna prehranjujem skoraj izklju?no v restavracijah (težko študentsko življenje trance_01_afro.gif ).

Ne vem ali imam samo veliko sre?o ali pa hrana, ki jo izbiram res nima toliko maš?ob. Dejstvo je, da nimam nekih problemov z zapoznelim dvigom sladkorja. Izjema so restavracije s tujo kuhinjo - predvsem kitajske. Neznana vsebnost maš?ob + soja na 101 na?in, pa?.
Si kdaj poskusila z dodatnim odmerkom inzulina, 1'5h ali 2h po obroku? (odvisno od tega, kaj si jedla in kolikšen je zapozneli dvig sladkorja).
Ko sem bila še na penih sam tako delala, kadar so mi pot prekrižali pomfri, ocvrto meso, pizza, pripravljeni sendvi?i(ki jih kupiš v trgovini)... Normalen odmerek (v katerega so bile vštete maš?obe) in potem dodaten bolus ?ez 2uri ali 1uro. Sem imela vse preštudirano (takrat še nisem imela FITa). smile.gif Ok, ne re?em da zdaj nimam vsega preštudiranega... predpostavljam pa?, da si na penih.

Ve?inoma izbiram preiskušene restavracije - najraje samopostrežne, kjer si naberem kar želim. V dosti restavracijah se da tudi dogovoriti, da pri kosilu namesto sladice vzameš ekstra porcijo zelenjave/solate (razen v primeru, da sladica zgleda ful dobro tongue.gif ), komot ti tudi zamenjajo prilogo z ne?im bolj primernim...
Pa sej. S?asoma se navadiš; pri novi jedi 1x, mogo?e 2x usekaš mimo, potem pa že znaš.

Še glede koli?ine: Nih?e ti ne pravi, da moraš pojesti vse, kar je na krožniku...

Edited by Biks, 29 June 2009 - 04:51 PM.

At night the sky is endless, even more than in your dreams..

#4 eva

Vajenec

• Clani
  • PipPip
  • 48 posts

Posted 30 June 2009 - 06:27 AM

Ja, korekcije si je treba dat, saj drugo pa? ne preostane...

Se mi pa zdi zanimivo, da natakarjem ni ni? kaj po godu, ko za?neš spraševat, kako je kakšna hrana pripravljena, pa kako velika je porcija. Tako s težavo in nezadovoljstvom ti karkoli povejo ali pa samo skomignejo in momljajo.

Glede vsega skupaj je verjento res najboljše, ?e se izbere samopostrežne restavracije, kjer si hrano lahko ogledaš, približno oceniš, kaj je o.k. in ?emu se je bolje izognit.

#5 stane

Car

• Clani
  • PipPipPipPipPip
  • 219 posts

Posted 30 June 2009 - 01:17 PM

QUOTE(eva @ Jun 30 2009, 05:27 AM)
Ja, korekcije si je treba dat, saj drugo pa? ne preostane...

Se mi pa zdi zanimivo, da natakarjem ni ni? kaj po godu, ko za?neš spraševat, kako je kakšna hrana pripravljena, pa kako velika je porcija. Tako s težavo in nezadovoljstvom ti karkoli povejo ali pa samo skomignejo in momljajo.

Glede vsega skupaj je verjento res najboljše, ?e se izbere samopostrežne restavracije, kjer si hrano lahko ogledaš, približno oceniš, kaj je o.k. in ?emu se je bolje izognit.

View Post

Generalno gledano so vse gostilniške porcije dvakrat prevelike iz zelo banalnega razloga.
Obi?ajne jedilne soli se namre?, glede na kalorije, v normalno porcijo ne da spraviti v zadostni koli?ini, saj bi bila hrana tako slana, da bi bila neužitna.
To je tudi osnovni razlog debelosti, saj mora povpre?en Evropejec zaužiti dvakrat ve? kalorij, da pride do minimuma soli, ki je za organizem potrebna, Ameri?an pa tri do štirikrat.
Kje je torej rešitev za tiste, ki mislijo, da moja teorija ne drži.
Rešitev je, da uživa ?im ve? surove hrane, kajti bolj, kot je hrana termi?no obdelana, ve? soli potrebuje, da se presnovi.
Ampak, tudi to izhaja iz moje teorije.
Sam si pa pomagam tako, da vso gostilniško hrano dosolim z biocode, porcijo pa razpolovim in ne zaužijem na ta na?in niti preve? kalorij, niti preve? soli.
Pa še dvakrat ceneje je.

#6 Gost beta1 *

• Gosti

Posted 30 June 2009 - 01:45 PM

QUOTE(stane @ Jun 30 2009, 01:17 PM)
Generalno gledano so vse gostilniške porcije dvakrat prevelike iz zelo banalnega razloga.
Obi?ajne jedilne soli se namre?, glede na kalorije, v normalno porcijo ne da spraviti v zadostni koli?ini, saj bi bila hrana tako slana, da bi bila neužitna.
To je tudi osnovni razlog debelosti, saj mora povpre?en Evropejec zaužiti dvakrat ve? kalorij, da pride do minimuma soli, ki je za organizem potrebna, Ameri?an pa tri do štirikrat.
Kje je torej rešitev za tiste, ki mislijo, da moja teorija ne drži.
Rešitev je, da uživa ?im ve? surove hrane, kajti bolj, kot je hrana termi?no obdelana, ve? soli potrebuje, da se presnovi.
Ampak, tudi to izhaja iz moje teorije.
Sam si pa pomagam tako, da vso gostilniško hrano dosolim z biocode, porcijo pa razpolovim in ne zaužijem na ta na?in niti preve? kalorij, niti preve? soli.
Pa še dvakrat ceneje je.

View Post

Ni sol škodljiva v ve?jih odmerkih. Predvsem za ledvice?

#7 stane

Car

• Clani
  • PipPipPipPipPip
  • 219 posts

Posted 30 June 2009 - 01:52 PM

QUOTE(beta1 @ Jun 30 2009, 12:45 PM)
Ni sol škodljiva v ve?jih odmerkih. Predvsem za ledvice?

View Post

Je, ampak enako škodljivo je, ?e je je premalo.
Ledvice brez soli ne morejo delovati, saj vršijo svojo funkcijo ravno s pomo?jo soli.
Tisti na dializi to dobro vedo, saj je dializna teko?ina v bistvu slana voda.

#8 Biks

Car

• Clani
  • PipPipPipPipPip
  • 192 posts

Posted 30 June 2009 - 04:31 PM

Stane. A te lahko prosim, da nehaš smetiti s temi svojimi teorijami po celem forumu in jih skoncentriraš v svoji temi? Bi šlo?
Sem slišala na drugih forumih, da znaš bit neverjetno vztrajen in se te je skoraj nemogo?e znebiti.
Druga?e pa dializna teko?ina ni le "slana voda". Po sestavi je enaka idealni krvni plazmi... rolleyes.gif

Pomoje momljajo zato, ker tega ne vejo in se ob takih vprašanjih po?utijo nelagodno. biggrin.gif Hec. Pojma nimam, koliko ima natakar vez s kuharji.

Eno izmed zlatih pravil pri prehranjevanju zunaj je, da si apliciraš inuzlin šele, ko ti s hrano postrežejo (ne tistim, s katerimi sediš - tebi). Ker nikoli zagotovo ne veš, kdaj boš postrežen in kaj bo na krožniku.

#9 stane

Car

• Clani
  • PipPipPipPipPip
  • 219 posts

Posted 30 June 2009 - 06:31 PM

QUOTE(Biks @ Jun 30 2009, 03:31 PM)
Po sestavi je enaka idealni krvni plazmi... rolleyes.gif

Ne zavijaj z o?mi in napiši, koliko NaCl je v idealni krvni plazmi, da bo tudi tvoje "smetje" dobilo kakšen smisel za bralce tega foruma.

#10 Spela

Car

• Clani
  • PipPipPipPipPip
  • 175 posts

Posted 11 July 2009 - 10:07 AM

V restavracijah jem pogosto in nimam ve?jih težav. Je pa res, da previdno izberem, KAJ bom pojedla, in si insulina nikoli ne dam prej, kot pojem obrok - saj šele takrat vem, koliko ?esa bom (sem) pojedla.

Izogibam se v drobtinah ocvrti hrani (meso / ocvrtki), ker jo je zelo težko pravilno dozirati. Enako s pizzami, testeninami in cmoki. Jem predvsem meso in zelenjavo, ki imata malo OH, medtem ko priloge, bogate z OH (krompir, riž, testenine, njoki, cmoki...) pojem malo. Posledi?no zaradi majhne skupne OH vsebnosti tudi morebitna napaka v izra?unani dozi insulina ni pomembna. Najtežje je s sestavljenimi jedmi (zelenjavni narastki z moko, pite s sirom); obi?ajno si 2/3 izra?unane doze insulina dam takoj, preostanek pa po potrebi ?ez 2 uri, ko si preverim krvni sladkor.

Glede prevelike koli?ine hrane v restavracijah ima Biks povsem prav - nih?e te ne more prisiliti, da poješ vse. ?e je zelo dobro in se ti zdi škoda, da bi vrgla stran, lahko prosiš, da ti ostanek zavijejo in vzemi s seboj (odsvetujem za teko?e jedi...). Mene niso nikoli zavrnili! ?e so komplicirali, da nimajo posode, v katero bi dali, sem rekla, da naj kar v folijo, ali pa sama zavij v ?ist papirnat prti?ek (npr. slaš?ice).

Jedi z dodanim sladkorjem (slaš?ice) v restavracijah skoraj nikoli ne jem (le ?e imam slu?ajno pred kosilom nizek sladkor), ker jih je prakti?no nemogo?e pravilno dozirati z insulinom. Ko pomislim, kakšne težave mi lahko poobedek povzro?i z naknadnim dvigom krvnega sladkorja, me povsem mine želja, da bi ga poskusila...

#11 orbit

Vseved

• Clani
  • PipPipPipPip
  • 127 posts
  • Zanimanja:predvsem punce in fantje mojih let in mlajsi,da izmenjamo izkusnje glede nasih sladkorjev!

Posted 16 July 2009 - 04:02 PM

QUOTE(Spela @ Jul 11 2009, 10:07 AM)
V restavracijah jem pogosto in nimam ve?jih težav. Je pa res, da previdno izberem, KAJ bom pojedla, in si insulina nikoli ne dam prej, kot pojem obrok - saj šele takrat vem, koliko ?esa bom (sem) pojedla.

Izogibam se v drobtinah ocvrti hrani (meso / ocvrtki), ker jo je zelo težko pravilno dozirati. Enako s pizzami, testeninami in cmoki. Jem predvsem meso in zelenjavo, ki imata malo OH, medtem ko priloge, bogate z OH (krompir, riž, testenine, njoki, cmoki...) pojem malo. Posledi?no zaradi majhne skupne OH vsebnosti tudi morebitna napaka v izra?unani dozi insulina ni pomembna. Najtežje je s sestavljenimi jedmi (zelenjavni narastki z moko, pite s sirom); obi?ajno si 2/3 izra?unane doze insulina dam takoj, preostanek pa po potrebi ?ez 2 uri, ko si preverim krvni sladkor.

Glede prevelike koli?ine hrane v restavracijah ima Biks povsem prav - nih?e te ne more prisiliti, da poješ vse. ?e je zelo dobro in se ti zdi škoda, da bi vrgla stran, lahko prosiš, da ti ostanek zavijejo in vzemi s seboj (odsvetujem za teko?e jedi...). Mene niso nikoli zavrnili! ?e so komplicirali, da nimajo posode, v katero bi dali, sem rekla, da naj kar v folijo, ali pa sama zavij v ?ist papirnat prti?ek (npr. slaš?ice).

Jedi z dodanim sladkorjem (slaš?ice) v restavracijah skoraj nikoli ne jem (le ?e imam slu?ajno pred kosilom nizek sladkor), ker jih je prakti?no nemogo?e pravilno dozirati z insulinom. Ko pomislim, kakšne težave mi lahko poobedek povzro?i z naknadnim dvigom krvnega sladkorja, me povsem mine želja, da bi ga poskusila...

View Post

Moje mnenje!!!
danes prehrana v restavracijah(vecina) je hrana katr dobra oziroma zelo kakovostna in zdrava kot pa v dolo?enih primerih doma!!!!

Se kar dosti prehranjujem po dolo?enih gostilnah in restavracijah,saj cenovno za sebe me pride ceneje oziroma isto kot pa da grem samo zase ?arat(mislim za med tednom).

Špela glede kitajske restavracije se ravno ne strinjam z tabo.Kitajska hrana oziroma prehranjevanje je eno najbolj zdravih.Nikjer v kitajski te ne silijo da naro?is ocvrt kitajski piš?anec z ocvrtimi bananami in sladoledom....

Mas race in piš?anca ki je samo na par kapljicah olja narjen,ostalo kot si omenla sojino olje in te zadeve,pa dobiš vedno kot dodatek in si lahko sam zacinis z ?em ho?eš.

Pa eno kitajsko kosilo ima manj kalorij in mascob kot pica,krompir ali svinski zrezek ki si ga pripravis doma.Mi z frendi gremo vsake 10 dni,naro?imo ploš?o za vec oseb,tako d ajaz ze priblizno vem kaj bom pojedo in koliko kalorij bo naneslo,tako da si dam inzulin 0minut prej.Pa pecen pis?anec oziroma pe?ena race tud ce nedas inzulina ti nebo nevem kak narasto sladkor kot pa ?e bi pojedo sendvi? z belo zemljo ali hamburger....!!!

#12 orbit

Vseved

• Clani
  • PipPipPipPip
  • 127 posts
  • Zanimanja:predvsem punce in fantje mojih let in mlajsi,da izmenjamo izkusnje glede nasih sladkorjev!

Posted 16 July 2009 - 04:05 PM

QUOTE(orbit @ Jul 16 2009, 04:02 PM)
Moje mnenje!!!
danes prehrana v restavracijah(vecina) je hrana katr dobra oziroma zelo kakovostna in zdrava kot pa v dolo?enih primerih doma!!!!

Se kar dosti prehranjujem po dolo?enih gostilnah in restavracijah,saj cenovno za sebe me pride ceneje oziroma isto kot pa da grem samo zase ?arat(mislim za med tednom).

Špela glede kitajske restavracije se ravno ne strinjam z tabo.Kitajska hrana oziroma prehranjevanje je eno najbolj zdravih.Nikjer v kitajski te ne silijo da naro?is ocvrt kitajski piš?anec z ocvrtimi bananami in sladoledom....

Mas race in piš?anca ki je samo na par kapljicah olja narjen,ostalo kot si omenla sojino olje in te zadeve,pa dobiš vedno kot dodatek in si lahko sam zacinis z ?em ho?eš.

Pa eno kitajsko kosilo ima manj kalorij in mascob kot pica,krompir ali svinski zrezek ki si ga pripravis doma.Mi z frendi gremo vsake 10 dni,naro?imo ploš?o za vec oseb,tako d ajaz ze priblizno vem kaj bom pojedo in koliko kalorij bo naneslo,tako da si dam inzulin 0minut prej.Pa pecen pis?anec oziroma pe?ena race tud ce nedas inzulina ti nebo nevem kak narasto sladkor kot pa ?e bi pojedo sendvi? z belo zemljo ali hamburger....!!!

View Post

Oprosti Špela se ti opravi?ujem,to je bil komentar na gospodi?no Biks!!!

Še enkrat Špela,oprosti

#13 Biks

Car

• Clani
  • PipPipPipPipPip
  • 192 posts

Posted 16 July 2009 - 10:06 PM

Orbit: Sporo?ila, ki si jih napisal sam, lahko vedno popraviš - tudi, ?e si ga že objavil na forumu. smile.gif

Nope. Ocvrtega sadja (da medu, s ?imer je prelito, sploh ne omenjam) se izogibam, ker mi je že od prej ful presladko, ocvrtega piš?anca ipd., ki dostikrat kar sije od maš?obe, tudi.
Nimam pojma, kaj je v tej hrani takega, da mi nardi štalo. sad.gif ?e bi vedla, bi v kitajske restavracije zahajala bolj pogosto, tko pa... imam samo velike o?i, kadar grem mimo kakšne.

#14 orbit

Vseved

• Clani
  • PipPipPipPip
  • 127 posts

Posted 17 July 2009 - 07:08 AM

QUOTE(Biks @ Jul 16 2009, 10:06 PM)
Orbit: Sporo?ila, ki si jih napisal sam, lahko vedno popraviš - tudi, ?e si ga že objavil na forumu. smile.gif

Nope. Ocvrtega sadja (da medu, s ?imer je prelito, sploh ne omenjam) se izogibam, ker mi je že od prej ful presladko, ocvrtega piš?anca ipd., ki dostikrat kar sije od maš?obe, tudi.
Nimam pojma, kaj je v tej hrani takega, da mi nardi štalo. sad.gif ?e bi vedla, bi v kitajske restavracije zahajala bolj pogosto, tko pa... imam samo velike o?i, kadar grem mimo kakšne.

View Post

Hey Biks!!!
Ja ocvrta hrana tak sama in vsi dobro vemo da kar sije od zunaj od mascob v vseh gostilnah in v vseh restavracijah....

jaz sem ti samo komentiral prejsnjo objavo,glede kitajske,pac narocis piscanca ali raco na naravn nacin,pa je enkratno....(brez hitrega in mocnega dviga sladkorja)!!!

Lahk pa pišeš mi na privat email pa konkretno kero re?ema!!!!

Lep dan

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users