Jump to content

Ali je pisanje dnevnikov smiselno?

• You cannot reply to this topic
11 replies to this topic

#1 Gost beta1 *

• Gosti

Posted 07 July 2009 - 03:42 PM

Tak

Vseskup mi je ratalo te?no. Vsaki dan, za vsaki obrok pišem kaj pojem, kolk pojem, itd... Za koga?

Pišem in pišem, potem pa nikoli ne pogledam ve? v dnevnik. Sladkor tak vem kakšen imam, ?e pišem dnevnik ali ne pišem dnevnik. Za hrano tudi, vem vse na pamet, tudi ?e jem kaj novega se spomnim za nazaj, ?e je treba kaj spremenit v naslednji?.

?e pa želim bolj podrobno videt urejenost krvnega sladkorja, pa naložim ?rpalko na PC in si potem tudi lahko stiskam.

Me zanima, kaj vi mislite o tem. Prakti?no že zdaj 1 teden ne pišem in se mi zdi, da sem free.

#2 zvezdica

Doktor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 536 posts

Posted 07 July 2009 - 04:08 PM

Verjetno je to smiselno v samem za?etku ali pa ?e kaj novega oziroma ?e so kakšne posebnosti saj to sama najbolj ?utiš,prav je da nisi preve? obremenjena s tem ?e pa je kaj posebnega si pa to le zabeleži ker tako vseeno lažje slediš pa lep dan še naprej. trance_19_hmm.gif trance_40_thumbup.gif smile.gif

#3 andyrozman

Legenda

• Clani
  • PipPipPipPipPipPip
  • 252 posts

Posted 07 July 2009 - 05:04 PM

QUOTE(zvezdica @ Jul 7 2009, 04:08 PM)
Verjetno je to smiselno v samem za?etku ali pa ?e kaj novega oziroma ?e so kakšne posebnosti saj to sama najbolj ?utiš,prav je da nisi preve? obremenjena s tem ?e pa je kaj posebnega si pa to le zabeleži ker tako vseeno lažje slediš pa lep dan še naprej. trance_19_hmm.gif  trance_40_thumbup.gif  smile.gif

View Post

Ko imaš možnost izpisa iz ?rpalke lahko preko tega dobiš celotno zgodovino, edino kar ne veš je kaj si jedel... Jaz imam recimo 508, kar pomeni da do podatkov težje pridem, tako da si recimo glavno obroke, ki jih ne izra?unam na pamet zapisujem, male stvari pa ne (?e rabim hitro zgodovino tako pogledam na ?rpalko), za dalj ?asa pa ni toliko pomebno... ko grem k doktorju pa tako potem dobim zgodovino....

Prej ko sem bil na penu je bilo to bolj problemati?no, ker pen si ne zapomni koliko insulina sem si dal... he he... sicer merilec ima kar dobro zgodovimo, ampak spet vidiš samo en del podatkov, ne pa kako si reagiral na njih...

Mogo?e je bolj pomebno, da imaš zapiske za takrat ko kaj eksperimentiraš, recimo s hrano, ali pa ko si nastavljaš bazalce, druga?e pa verjetni ni tako pomebno... Sicer pa je to ?isto odvisno od tebe, jaz imam sedaj prli?no dobro zgodovino, odkar sem za?el s FITom, prej pa sem bil poreden fantek.... he he

Koliko vem ve?ina odraslih na ?rpalki ne dela kakšnih ekstra zapiskov...

Andy

#4 Gost beta1 *

• Gosti

Posted 07 July 2009 - 06:11 PM

1. Sem moskega spola

2. Se strinjam z vama

#5 RAF

Doktor

• Clani
  • 716 posts
  • Spol:Moški
  • Sladkorna:Sladkorna bolezen tip 1

Posted 07 July 2009 - 07:54 PM

pisanje je nujno, ker s tem daš svojemu nadzoru bolezni smisel.

#6 Spela

Car

• Clani
  • PipPipPipPipPip
  • 175 posts

Posted 11 July 2009 - 12:46 PM

Zame je pisanje dnevnika nujno, ker sproti pozabim kaj sem jedla in koliko sem vzela insulina (glava prepolna drugih, bolj zanimivih podatkov)... In ker sta insulinska ?rpalka in merilec krvnega sladkorja lo?ena, imam le v zvezku možnost, da povežem krvni sladkor z obroki in dozami insulina. ?e imaš stabilen krvni sladkor in bazalni insulin in posebej ne eksperimentiraš z razli?no vrsto hrane / športi, brez ro?ne evidence morda še gre, nikakor pa ne gre, ?e se ti neprestano spreminjajo bazalci ter OH in korekcijski faktorji.

Sploh pa je lažje s seboj nositi dnevnik A5 formata kot "tono" težek prenosnik (meni kar klecne rama vsaki?, ko si oprtam ra?unalniško torbo), da si vsak dan preneseš podatke iz ?rpalke in merilnika.

#7 eva

Vajenec

• Clani
  • PipPip
  • 48 posts
  • Spol:Ženski

Posted 13 July 2009 - 11:23 AM

Meni se zdi pisanje dnevnikov nujno in koristno. Lahko za nazaj pogledaš, kako si v dolo?eni situaciji ravnal, pri kakšni hrani so bile težave...
Jaz sem si iz dnevnikov tudi že napisala povpre?ne vrednosti OH za dolo?eno hrano, ki se ve?krat pojavlja na jedilniku, da mi ni treba vedno znova prera?unavat.
Sploh pa se mi zdi vodenje dnevnikov s poudarkom na pisanju in beleženju jedilnikov koristno in u?inkovito tudi za vodenje pravilne in ustrezne prehrane, za vzdrževanje oziroma uravnavanje telesne mase. Samo verjetno je zelo malo tistih, ki to metodo uporabljajo za hujšanje (ali pa rejenje, ?e je za to potreba).

#8 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 13 July 2009 - 01:31 PM

Seveda je vsaka urejenost dobra zato ?e ti je lažje je prav da si zapisuješ ?e pa je to že obremenitev se moraš pa odlo?it kaj je bolj smotrno,mislim pa ko se navadiš je pa tudi že rutinsko in so ti zapiski lahko v veliko pomo?. trance_19_hmm.gif trance_19_hmm.gif smile.gif

#9 RAF

Doktor

• Clani
  • 716 posts
  • Spol:Moški

Posted 13 July 2009 - 01:59 PM

seveda smo ljudje razli?ni in eni rabijo to pisanje ves ?as in radi za nazaj pogledajo kako je dolo?ena hrana dvignila cuker.
jaz sem osebno to prakticiral v prvem letu fit progama in se mi je res zgodilo ene parkrat, da sem imel kosilo na pol mrzlo, ker sem preve? prera?unaval vrednosti.
seveda sedaj tega ne delam ve?, ker se ensotavno zanesem na svoje ob?utke in tudi hrana, ki jo zaužijem je ponavadi predvidljiva in ?e že pojem kaj nepredvidenega potem naredim ve? meritev sladkorja in zadeve nadzorujem.
tudi podadke iz pume ali merilca prenašam redko na ra?unalinik, ker mi je edini referen?ni podatek tisti na merilcu i nga lahko vsaki? pogledam, ki pokaže kolikšno je povpre?je sladkorja v enemen tednu , 14 dnevnih in enem mesecu. in ?e je ta vrednost okrog 6,8 do 7,0 potem vem ,da je HBA1c nižji od 6,3.

#10 sladkor?ek

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 1 posts

Posted 15 July 2009 - 10:06 PM

trance_01_afro.gif Na za?etku, je nujno, da si rezultate meritev pišeš, ko pa si diabetik 45 let pa se ti tudi ve? ne da, oz že veš kaj si narobe pojedel, in kakšen bo sladkor. Sploh pa, ko imaš družino, ti zmanjka ?asa.

#11 Gost beta1 *

• Gosti

Posted 19 July 2009 - 11:58 AM

Evo - 3 tedne brez ro?nega vodenja evidence. Vidim pozitivne znake. Manj sekirancije, skrbi in dela. Skoraj 90% meritev v teh 3 tednih je med 4.3 in 7.2 mmol/l.

Tudi povpre?ni sladkor za zadnjih 14 dni je padel za - 0.3 mmol/l. Deviacija pa iz 2.5 na 1.5, kar je super.

Ni? sprememb v živlenju. Prakti?no porabim isto inzulina kot prej.

Nekaj ?asa bom še pustil. Konec meseca, bom pregledal pregled. In ?e bo vredu, bom s tem nadaljeval.

#12 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 22 July 2009 - 09:15 AM

Zdi se mi, da je pisanje dnevnikov koristno predvsem v za?etku, torej vse natan?no koliko prejmeš inzulina, kdaj si daš inzulin, meritev glukoze, prejetje hrane, koli?ina, vrsta, meritev kasneje, koliko je bazalnega..., bolusa..., da se kasneje lažje prilagaja sam ali ob pomo?i zdravnika.

sre?no smile.gif

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users