Jump to content

Redki napadi hipoglikemije

2 replies to this topic

#1 majare

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 16 posts

Posted 31 July 2009 - 02:48 PM

Približno dve tretjini sorodnikov ( ne najožjih, ker sem od 7. leta popolna sirota in sem bila edinka) boluje za sladkorno boleznijo, polovica od njih tipa I , ostali imajo tip II. Sama sem imela nekoliko zvišan krvni sladkor pri 20 letih. Nekje pri 40 letih sem si za?ela redno meriti krvni sladkor, obi?ajno so bile vrednosti med 2 in 3. Prav tako od od 21 leta sem imela ob?asno napade, ki so bili podobni hipoglikemi?nemu šoku. Vse do svojega 45. leta sem si po takih šokih po 15-20 minutah sama opomogla. Pozneje so okrevanja trajala dalj, tudi napadi so bili hujši. Vendar, ko sem prišla do zdravnika, so bile vse vrednosti v redu. Takrat sem to pripisovala stresu v službi in v?asih tudi neredni prehrani. Sedaj sem že dolgo v pokoju, zelo pazim na prehrano, redno pojem dnevno med 600-800 kalorij, ker sem se prav tako brez vzroka zredila najprej iz 47 na 59 kg ( ko sem nehala kaditi), nato pa kakšni dve leti kasneje še za 10 kg (v glavnem v prsi-kot makromastija in delno v trebuh). Vendar sem v zadnjem ?asu zopet doživela nekaj takih, sicer ne posebno hudih napadov, ?eprav so sedaj moje vrednosti sladkorja blizu meje, ki jo zdravniki že smatrajo za blag diabetes mellitus. Obroke hrane uživam redno, vsak dan ob istih urah, tudi koli?insko in po sestavi je v bistvu vedno enaka.
Ali ima kdo podobne težave in kaj se da ukreniti?

#2 Spela

Car

• Clani
  • PipPipPipPipPip
  • 175 posts

Posted 01 August 2009 - 10:26 AM

Sladkorne bolezni kaže, da nimaš, ker imaš pretežno prenizek krvni sladkor, ti pa telo vsekakor proizvaja preve? insulina.

Nekaj vzrokov za hipoglikemijo pri ljudeh, ki nimajo diabetesa, je opisanih na spletni strani:

http://www.merck.com/mmhe/sec13/ch166/ch166a.html

Da povzamem - vzroki za hipoglikemijo pri ljudeh, ki nimajo diabetesa, so lahko med drugim:

- dolo?ena zdravila (pentamidin, kvinin)
- pitje alkohola na teš?e
- bolezni jeter - jetra ne shranijo zadostne koli?ine sladkorja, da lahko telo ustrezno reagira na prekomerno izlo?en insulin
- (pri otrocih) nepravilnosti v encimskem sistemu za kontrolo sladkorja
- (redko) tumor v trebušni slinavki, ki proizvaja velike koli?ine insulina; avtoimune bolezni, ki spremenijo izlo?anje insulina; bolezni, ki znižajo izlo?anje hormonov s strani hipofize in nadledvi?ne žleze
- operacija želodca

Rešitev: odprava povzro?itelja (?e je le-ta zunanji). Sicer predlagajo ve? manjših obrokov na dan namesto obi?ajnih 3 velikih.

#3 majare

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 16 posts

Posted 02 August 2009 - 10:55 AM

V prvem besedilu sem pozabila povedati, da imam sedaj vrednosti krvnega sladkorja višje, nekje na meji med še normalnim in diabetesom (od 5,2 do celo 6,7) merjeno zjutraj na teš?e. Nekje okoli 11 ure dopoldne se mi nivo sladkorja zniža, ?eprav zjutraj ( med 8. in 9. uro) popijem Actimel in pravo kavo z mlekom ter v?asih pojem celo še kakšno sadje. Zdravila , ki jih jemljem, na sladkor nimajo vpliva. Pankreas je v redu, le pred 15 leti so mi pri ponesre?enem ERCP posegu povzro?ili blago iatrogeno vnetje. Zaradi dolgoletnih težav z ulkusi sem se navadila na 5-6 manjših obrokov dnevno. Torej zunanjega vzroka ni. Prav tako kot ga ni za to, da se mi je že tretji? pojavila huda makromastija.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users