Jump to content

Od februarja 2010 CGMSji vključeni v obv. zdr. zav

45 replies to this topic

#1 _M_

Mojster

• Clani
  • PipPipPip
  • 86 posts

Posted 29 August 2009 - 02:13 PM

Na UO ZZZS so odobrili CGMSje za otroke, nose?nice in T1 s sindromom nezavedanja hipoglikemije.

http://www.zzzs.si/ZZZS/info/gradiva.nsf/o...B6?OpenDocument

Spremembe mora potrditi še minister in skupš?ina ZZZS, v veljavo stopijo februarja 2010.

M

#2 moj cukr?ek

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 11 posts

Posted 31 August 2009 - 09:34 PM

Bravo...ker smo redni kupci senzorjev upamo, da se bo to uresni?ilo...seveda pa, da bodo senzorji delovali pravilno, saj imamo z njimi zelo veliko težav (ve? kot 60% smo jih že reklamirali, vzroka za nepravilno delovanje pa ne najdejo)!

#3 andyrozman

Legenda

• Clani
  • PipPipPipPipPipPip
  • 252 posts

Posted 01 September 2009 - 04:47 PM

QUOTE(moj cukr?ek @ Aug 31 2009, 09:34 PM)
Bravo...ker smo redni kupci senzorjev upamo, da se bo to uresni?ilo...seveda pa, da bodo senzorji delovali pravilno, saj imamo z njimi zelo veliko težav (ve? kot 60% smo jih že reklamirali, vzroka za nepravilno delovanje pa ne najdejo)!

View Post

Jaz sem s enim tipom pred nekaj ?asa govoril o teh senzorjih (on je uporabnik), pa je rekel, da je trik samo v tem, da jih fiksiraš. On ima en senzor gor po 20 dni... Rekel je da so zelo ob?utljivi na bilo kake premike, tako da potem ko je enkrat noter se ne bi smel premikat ker se poškoduje...

Lp
Andy

#4 moj cukr?ek

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 11 posts

Posted 01 September 2009 - 07:03 PM

QUOTE(andyrozman @ Sep 1 2009, 04:47 PM)
Jaz sem s enim tipom pred nekaj ?asa govoril o teh senzorjih (on je uporabnik), pa je rekel, da je trik samo v tem, da jih fiksiraš. On ima en senzor gor po 20 dni... Rekel je da so zelo ob?utljivi na bilo kake premike, tako da potem ko je enkrat noter se ne bi smel premikat ker se poškoduje...

Lp
Andy

View Post

Mi smo že poskusili nešteto varijant, pa ni? boljš...nisem ve? dovolj pametna...res pa, da je moj sladkor?ek star 3 leta, senzor pa ima na ritki...pa tudi zelo veliko se praska na delu, kjer je senzor vstavljen...seveda pa je ves ?as v gibanju.
Res bi bila vesela, ?e mi lahko zaupa (tvoj kolega) kako oziroma s katerim obližem jih fiksira!!!

#5 RAF

Doktor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 716 posts
  • Spol:Moški
  • Sladkorna:Sladkorna bolezen tip 1

Posted 02 September 2009 - 09:27 AM

Ko berem te prigode in nezgode glede senzorjev me kar popade jeza. Da ne bo kdo mislil, da sem proti. ravno obratno in zelo podpiram uvajanje teh zadev za mlade bolnike. seveda spet ne morme kaj, da ne bi rekel ,da je do februarja še dolga pot in bi lakho te birokratske posle lahko pospešili, ker so absolutno predolgi.
pri tej zadevi me moti smao to, da so tako nezanesljiv oziroma je njihovo pravilno delovanje odvisno od toliko dejavnikov, da na koncu sploh tudi, ?e se držiš, do vejice pravilnika ne veš ali bo zadeva delovala tako kot mora.
Zanimivo, da kljub reklamaciji ne odkrijejo pravega vzroka "napake" in jih še zmeraj naprej tržijo.
me res zanima ali bi pamper plenice še prodajali, ?e bi vsaka druga spustila blato ali vodo.
Saj pravim, da bi bil zelo vesel, ?e bi zadevo poštimali, da bi bilo škrta znosnih 5 procentov, ker itak sto posto ne bo nikoli doseženo.

#6 eva

Vajenec

• Clani
  • PipPip
  • 48 posts
  • Spol:Ženski

Posted 02 September 2009 - 10:52 AM

Ma glavno je, da gresta tehnologija in birokracija naprej.

Edited by eva, 02 September 2009 - 10:54 AM.

#7 Biks

Car

• Clani
  • PipPipPipPipPip
  • 192 posts

Posted 02 September 2009 - 06:15 PM

QUOTE(moj cukr?ek @ Sep 1 2009, 07:03 PM)
Mi smo že poskusili nešteto varijant, pa ni? boljš...nisem ve? dovolj pametna...res pa, da je moj sladkor?ek star 3 leta, senzor pa ima na ritki...pa tudi zelo veliko se praska na delu, kjer je senzor vstavljen...seveda pa je ves ?as v gibanju.
Res bi bila vesela, ?e mi lahko zaupa (tvoj kolega) kako oziroma s katerim obližem jih fiksira!!!

View Post

Mogo?e bi ga poskusili fiksirati z levkoplastom (podobna zadeva, kot mikropor). Sama ga vedno prelepim le z dvema trakcema - podolgem in po?ez. Seveda bi v vašem primeru potrebovali kakšen trakec ve?, tako da popolnoma fiksirate oddajnik (da se z robom ne more nikamor zatakniti). Zadeva drži kot hudi?. Tudi tri dni ga ni potrebno zamenjati. biggrin.gif

Praskanje samo bi lahko bilo glavni vzrok za nepravilno delovanje. ?e se elektroda v podkožju premakne, rezultati niso ve? relavantni. ?isto verjetno je, da je za praskanje kriv tisti prozorni obliž, ki se ga lahko nalepi preko oddajnika in ga uporablja ve?ina. Jaz sem ga imela gor le enkrat in to pol dneva. Ve? nisem zdržala, ker zadeva res draži kožo (srbi), pri fiksaciji pa pravzaprav ni? ne pomaga. Ni? druga?e ne bi bilo, ?e bi ?ez prilepili plasti?no folijo za živila (karikiram, ampak zadeva se pod njim lahko giblje). ?e se otrok praska, ga ?isto komot premakne. Da o igranju sploh ne govorim.

Nekaj se vsekakor dogaja - ne verjamem, da je tako visok procent senzorjev okvarjenih... potrošniki bi bili veliko bolj glasni (moji so vsi delovali pravilno). unsure.gif
Kot je rekel raf: 100% itak ni nobena tehnološka stvar... in tudi nikoli ne bo.

Ampak: Pri medtronicu bi resno lahko za?eli razmišljati o novem na?inu pritrditve, saj je tisti mini obližek na senzor?ku primeren le za senzor in nikakor za oddajnik, ki le prosto binglja. Ni logi?no. rolleyes.gif In potem ni ?udno, da so problemi in je potrebno zadevo še dodatno fiksirati z raznimi obliži, trakovi ipd.
At night the sky is endless, even more than in your dreams..

#8 moj cukr?ek

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 11 posts

Posted 02 September 2009 - 09:19 PM

Ja res je, našega cukr?ka pod prozornem obližu, zelo srbi, koža se poti in to povzro?a srbenje...kljub veliki uporabi ve? vrst vodotesnih obližih, se nismo znebili srbenja, prav tako se nam po nekaj dnevih obliža na koži, koža vname in srbenje se pove?uje... koža je zelo ob?utljiva...

Kako pa je z levkoplastem? ali je vodotesen? kako pa v primeru, da je potrebno oddajnik napolniti, z odklopom senzorja?

Res je, da tehnološka stvar ni 100%...vendar v primeru, ko gre za zdravje ljudi oziroma zdravje otrok mislim, da napak ne potrebujemo... na mesec kupimo po tri senzorje in od tega dela od 1 do 2 senzorja od 3 do 5 dni...da pa ne omenjam trpljenje našega cukr?ka ob vsakem ponovnem vstavljanju..
Smo bili že na pediatri?ni kliniki, kjer so nam preverili vstavljen senzor...vse super, senzor vstavljen brez napake...vzroka za nedelovanje pa ni!

hvala za odgovor o obližih!
lp

Edited by moj cukr?ek, 02 September 2009 - 09:23 PM.

#9 Biks

Car

• Clani
  • PipPipPipPipPip
  • 192 posts

Posted 03 September 2009 - 12:08 AM

QUOTE(moj cukr?ek @ Sep 2 2009, 09:19 PM)
Ja res je, našega cukr?ka pod prozornem obližu, zelo srbi, koža se poti in to povzro?a srbenje...kljub veliki uporabi ve? vrst vodotesnih obližih, se nismo znebili srbenja, prav tako se nam po nekaj dnevih obliža na koži, koža vname in srbenje se pove?uje... koža je zelo ob?utljiva...

Kako pa je z levkoplastem? ali je vodotesen? kako pa v primeru, da je potrebno oddajnik napolniti, z odklopom senzorja?
Res je, da tehnološka stvar ni 100%...vendar v primeru, ko gre za zdravje ljudi oziroma zdravje otrok mislim, da napak ne potrebujemo... na mesec kupimo po tri senzorje in od tega dela od 1 do 2 senzorja od 3 do 5 dni...da pa ne omenjam trpljenje našega cukr?ka ob vsakem ponovnem vstavljanju..
Smo bili že na pediatri?ni kliniki, kjer so nam preverili vstavljen senzor...vse super, senzor vstavljen brez napake...vzroka za nedelovanje pa ni!

hvala za odgovor o obližih!
lp

View Post

Levkoplast je vodotesen in koža pod njim diha (ubistvu je to en tak fleksibilen lepilni trak za na kožo). Ponavadi ga jaz malo obrežem, da trakci nimajo oglatih robov, ker se druga?e radi za?nejo kravžljat. Ko je potrebno napolniti oddajnik, se ga pa? previdno odstrani (paziti je treba, da se celotna stvar ne premakne). V?asih na koži in oddajniku ostane malce lepila, ki se ga lahko odstrani z alkoholnim rob?kom ali ?im podobnim.
Prodajajo ga v razli?nih širinah najtanjši je 1'25cm (tega imam jaz), najdebelejši pa mislim da celo 7'5 cm. S tem bi se verjetno dalo prelepiti celotno zadevo... me zanima, kako bi funkcioniralo. Ampak to avtomatsko pomeni, da je ve? kože pod obližem, kar pa z vidika draženja kože ni dobro.
No, sej... vredno je poskusiti in videti kakšna bo reakcija kože.

Hmm... Verjamem, da je zadnjica res najboljša rešitev, ker otrok težje pride zraven.
Ste mogo?e poskusili še s kakšnim drugim mestom vstavljanja senzorja? Trebuh, nadlaket?
Kaj v vašem primeru senzor sploh ne deluje ali le ne meri pravilno?
At night the sky is endless, even more than in your dreams..

#10 andyrozman

Legenda

• Clani
  • PipPipPipPipPipPip
  • 252 posts

Posted 03 September 2009 - 08:45 AM

QUOTE(moj cukr?ek @ Sep 1 2009, 07:03 PM)

View Post

Takrat mi je rekel da uporablja IV 3000, samo dvomim da se ta stvar pri nas dobi... Bom pa probal poiskat njegov mail in ga vprašat.

Andy

#11 Gost beta1 *

• Gosti

Posted 13 September 2009 - 12:09 PM

Lansko leto sem naredil celo študijo s senzorji. Bi mogla bit še nekje tema o tem.

To so bli senzorji še pred 554 Veo sistemom. Debelejša iglica in Paradigm 522 z testnimi Contour Linki (Z&Z testna skupina - 10 nas je blo JUN/JUL).

Zdaj teh novih senzorjev nisem videl in te izkušnje imam samo z lanskoletnimi. Nevem kolk se razlikujejo, mogo?e še kaj velja istega.

To kar sem ugotovil je in bom še enkrat napisal, kolk se bom spomnil:

Vstavitev senzorja po ve?erji oz. 4 ure po obroku oz. 2 uri po ve?ernem prigrizku.
Zakaj ravno takrat: ?ist logi?no. Podnevi glukoza niha in pred prvo kalibracijo senzor dela z +15min zamudo in ?e ga že taprvi? narobe skalibriraš nebo kazal realno. Zve?er pa ponavadi imamo zmeraj glukozo najbolj stabilno in se ne rekreiramo, ne jemo in je idealno za kalibriranje.

Kalibriranje senzorja 20 min pred zajtrkom, potem 20 min pred popoldanskim kosilom in 20 min pred ve?ernim prigriskom.

Moje nastavitve, ki sem jih sam najbolj ispilil, da je kazalo z odstopanjem 0.2mmol.

Visoka glukoza: 7.8
Dremež visoke glukoze: 01:00
Niska glukoza: 4.2 (Pri nezavednih hipah dajte 4.8 mmol)
Dremež nizke glukoza: 00:30
Dremež Alarma: 00:30
Opomnik Kalibracije: 00:15
Enote GK: mmol/l
Manjkajo?i podatki: 00:30

Mesto vstavitve naj ima malo ve? maš?evja (trebuh, ritnica). Dlake morte dat stran, ker druga? ce odlepi. Razkužit z alkoholom in nanest cavilon. Senzor, roza del pa zalepit še z medicinskim salotejpom.

To mislim, da je to, kolko se spomnim.

+ Hipoglikemije oz. vse kar je pod 4.0 mmol uni?ijo senzor. Se razštela in traja 1 dan da ga skalibriraš. + še tisti oddajni index zgubi mo? pod 10.

+ Minilink ne dela, ?e ga celega prelepite z salotejpom. Nekje spredaj, ko je zelena lu?ka je antenica, tistega nesmete prelepit.

Edited by beta1, 13 September 2009 - 12:15 PM.

#12 Timija

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 14 posts

Posted 04 January 2010 - 11:59 AM

Obliži, ki jih v Zalokerju priporo?ajo za pritrditev senzorja, se tudi pri našem mal?ku niso obnesli. Ob odstranitvi je koža mo?no nadražena, rde?a. Teh obližev smo imeli doma na zalogi in smo jih vrnili (zamenjali za pasek za ?rpalko). Cena je tudi izredno visoka.
Senzorji so po eni strani pravi blagoslov-kadar delajo!!!, problem pa je kadar se senzor izgubi sredi no?i, kar se zgodi zelo pogosto. Potem se ?rpalka oglaša in te opozarja, pa spet ni mirnih no?i. Kako je s tem signalom - isig senzor? Nam so priporo?ali, da masiramo predel okrog senzorja, potem bi pa moralo delati....
Za 50 eur na tri dni, pri?akuješ malo ve?.

#13 carmen

Vajenec

• Clani
  • PipPip
  • 48 posts
  • Zanimanja:diabetes tip 1 pri mal?kih, sem mamica 2 letnega sladkor?ka na ?rpalki

Posted 04 January 2010 - 08:40 PM

QUOTE(Timija @ Jan 4 2010, 11:59 AM)
Obliži, ki jih v Zalokerju priporo?ajo za pritrditev senzorja, se tudi pri našem mal?ku niso obnesli. Ob odstranitvi je koža mo?no nadražena, rde?a. Teh obližev smo imeli doma na zalogi in smo jih vrnili (zamenjali za pasek za ?rpalko). Cena je tudi izredno visoka.
Senzorji so po eni strani pravi blagoslov-kadar delajo!!!, problem pa je kadar se senzor izgubi sredi no?i, kar se zgodi zelo pogosto. Potem se ?rpalka oglaša in te opozarja, pa spet ni mirnih no?i. Kako je s tem signalom - isig senzor? Nam so priporo?ali, da masiramo predel okrog senzorja, potem bi pa moralo delati....
Za 50 eur na tri dni, pri?akuješ malo ve?.

View Post

ŽIVJO!

nekaj ?asa smo imeli tudi mi težave z obliži, lahko smo uporabljali samo smith&nephew, ker so nam 3M obliži povzro?ali rde?ico kože, sedaj pa ne ve?. Zaloker mi je poslal neke nove obliže za test in so se obnesli: nitto denko group xtrata perme-aid 1413. povprašajte ?e jih že naro?ajo.
Isig senzor je pa poglavje zase! Naš Tai Tristan je star 3 leta in tehta 13 kg, podkožnega maš?evja prakti?no nima - motnje delovanja senzorja so neizogibne, je pa veliko bolšje ?e ga dobesedno nalivam z vodo.
Se pa tudi zgodi, da vstavim nov senzor in javlja po 10 minutah okvara senzorja, za znoret. Pa ga sedaj gladko malo ignoriram ugasnem alarm in ponovno dam zagon novega senzorje ?ez par ur. Pol pa dela ko šus 6 dni. Ne vem ni mi jasno, starši moramo biti zeloooo potrpežljivi. Stvar enostavno ni dodelana, vsak butast termometer kaže natan?no, to pa otroku zapi?im v rit pa ne dela, lepo vas prosim!!! Da o ceni ne govorimo,....

lep pozdrav vsem, lepe cukre in zadovoljiv isig!!!!

#14 Timija

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 14 posts

Posted 19 February 2010 - 08:52 PM

No, zdaj se bo vnel pogovor o senzorjih.... trance_19_hmm.gif
Kaže prav, celo zelo natan?no in se že kar zaneseš,.... potem pa ob 7h zjutraj 3,3- dve puš?ici dol. Lahko si predstavljate, da me je kar katapultiralo v zrak in nato v kuhinjo po sok. V tem ?asu je mož izmeril iz prsta: 9,1...... Ni? jasno..... isig je bil nekaj ?ez 10. Tisti dan do ve?era nisem normalno funkcionirala. To so hudi šoki. Naš priljubljeni senzor. Je naš angel varuh in hkrati hudi?, ki nam bo še paral živce.

#15 RAF

Doktor

• Clani
  • 716 posts

Posted 19 February 2010 - 09:58 PM

ja tehnika, ki dela ali pa ne dela ja za moje pojme slab približek tistega kar bi rabil diabetik. zato predagam vsem, da slepo ne zaupajte kar se pokaže na ekranu.
pri?akujem ?imprejšno nadgradnjo tega senzorja, ker hvaliti se, da zadeva dela je malo preve? optimisti?no.
bi bilo zanimivo videti kaj bi rekli uporabniki, ?e bi pumpa med delovanjem za par minut znorela in ti našopala dve enoti dodatnega insula brez vsakega povoda......
jaz bi sigurno popizdil in zadevo fuknil tistemu, ki mi jo je prodal nazaj v obraz.
ampak ker je demokracija je vse dovoljeno........

#16 carmen

Vajenec

• Clani
  • PipPip
  • 48 posts
  • Zanimanja:diabetes tip 1 pri mal?kih, sem mamica 2 letnega sladkor?ka na ?rpalki

Posted 22 February 2010 - 10:07 PM

živjo!

Tehnika nam res lahko polepša ali pa zakomplicira življenje. Tudi pri nas smo že imeli podobne situacije z napa?no vrednostjo na ?rpalki. Še bolj nevarno se mi zdi pa to, ko kaže 13 pa dve puš?ici gor, v krvi je pa 4,6. Tudi to se nam je že zgodilo.
Kakorkoli že, nam je senzor velikokrat prepre?il hudo hipo.
Jutri imamo izobraževanje za senzorje (uporabljamo ga skoraj eno leto), bomo videli, ?e bomo izvedeli kaj novega. Zdej imamo VEO , bomo videli, kako se bo vse skupaj obneslo, ?e ne drugega smo že na boljšem, saj ima odmerke 0.025, kar nam zelo prav pride, sploh pri bazalcu.
Prvih 10 senzorjev smo že dobili na naro?ilnico. BRAVO!!!!
Lepo se imejte in lep ISIG in seveda cukre.

#17 RAF

Doktor

• Clani
  • 716 posts

Posted 22 February 2010 - 11:16 PM

zanima me ali so že naredili študijo, oziroma pojasnili zakaj pride do takih odklonov pri meritvah, ker bi potem lakho lažje predvidevali uporabniki, ?e bi šlo kaj narabe.Tu mislim na stroko in samega proizvajalca, oziroma v našem primeru dobavitelja. Pojasnila, da se to ne da ne sprejmeme, ker to ni en avto s po?eno gumo, ampak je napravica, ki ima zelo pomembno funkcijo pri malih diabetikih in lahko taki odkloni, ?e starši niso pozorni privedejo do hudih zapletov.
Varnost in predusme zanesljivost morata biti glavni merili pri teh zadevah z senzorji in tu ne sme biti barantanja za nobeno ceno.

#18 andyrozman

Legenda

• Clani
  • PipPipPipPipPipPip
  • 252 posts

Posted 23 February 2010 - 09:33 AM

QUOTE(RAF @ Feb 22 2010, 11:16 PM)
zanima me ali so že naredili študijo, oziroma pojasnili zakaj pride do takih odklonov pri meritvah, ker bi potem lakho lažje predvidevali uporabniki, ?e bi šlo kaj narabe.Tu mislim na stroko in samega proizvajalca, oziroma v našem primeru dobavitelja. Pojasnila, da se to ne da ne sprejmeme, ker to ni en avto s po?eno gumo, ampak je napravica, ki ima zelo pomembno funkcijo pri malih diabetikih in lahko taki odkloni, ?e starši niso pozorni privedejo do hudih zapletov.
Varnost  in predusme zanesljivost morata biti glavni merili pri teh zadevah z senzorji in tu ne sme biti barantanja za nobeno ceno.

View Post

Ampak nikjer ne piše da je to 100% tehnologija. CGMS so šele na za?etku svojega razvoja, in dokler ne bomo imeli senzorjev, ki pokažejo stanje takoj, tako dolgo ne boš moral re?ti, moj cuker pa je sedaj takšen. Problem teh senzorjev je v tem, da vsaka mala stvarca, jih že zmoti in jim zmanjša u?inkovitost, seveda 15 do 30 minutni zamik tudi ni dobra stvar. Vsak rezultat je treba nujno preverit s glucometrom, in šele potem lahko vidimo kaj se dogaja... Moj zdravnik pravi, da zdravljenje s CGMSom poteka po druga?nem principu. Ko merimo s Glucometrom popravljamo trenutne posledice (recimo cuker 12.6 pomeni da takoj znižamo). Pri zdravljenju s CGMSu pa ti je poleg vrednosti vodilo tudi tendenca (vem da to ni prava beseda, ampak ne morem se spomnit one prave) sladkorja, se pravi tiste puš?ice so pomembne. V vašem primeru je verjetno napa?na vrednost povzro?ila tudi napa?ne puš?ice...

Ta tehnolgija je prili?no šele v povojih... Vem da se že ve? kot 20 let dela na tem problemu, vendar zaenkart še ni zadovoljive rešitve. To kar je sedaj je boljše kot ni?, vendar pa še vedno ni tisto kar bi moralo biti...

Na žalost mislim, da bomo še morali malce po?akati za eno tako ziher rešitev, ampak zaenkrat bo ta morala biti...

Lp
Andy

#19 moj cukr?ek

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 11 posts

Posted 23 February 2010 - 08:48 PM

[quote=carmen,Feb 22 2010, 10:07 PM]
živjo!

Jutri imamo izobraževanje za senzorje (uporabljamo ga skoraj eno leto), bomo videli, ?e bomo izvedeli kaj novega. Zdej imamo VEO , bomo videli, kako se bo vse skupaj obneslo, ?e ne drugega smo že na boljšem, saj ima odmerke 0.025, kar nam zelo prav pride, sploh pri bazalcu.

Pozdravljena!

Ker se nisem mogla udeležit predavanja, bi bila vesela, ?e objavite kakšne novosti oziroma študije, ki ste jih dobili in izvedeli tam!
VEO?? mi lahko razložiš

Hvala!
Pozdrav!

#20 RAF

Doktor

• Clani
  • 716 posts

Posted 24 February 2010 - 09:57 AM

QUOTE(andyrozman @ Feb 23 2010, 09:33 AM)
Na žalost mislim, da bomo še morali malce po?akati za eno tako ziher rešitev, ampak zaenkrat bo ta morala biti...

se popolnoma strinjam s tabo andy, kar se ti?e teh senzorjev. zadeva dela ali pa tudi ne in spet smo na za?etku tega vprašanja. kaj se bo zgodilo, ?e bo kdo (starši ,uporabnik) napa?no razumel rezultat na monitorju ?rpalke in bo namesto ,da bi preveril še cuker iz krvi takoj dal korekcijo in bi lahko prišllo do hipoglikemije pri pacientu. kdo tu nosi odgovornost.? kriviti uporanbika, ki je dal korekcijo je malo posploševanje, ker ljudje se v paniki odlo?amo inpluzivno in na podlagi grafov, lahko tik tak napa?no odreagiramo, ker pa? vidimo tri puš?ice gor ?eprav je lahko dejanski cuker normalen.
skratka spet smo na podro?ju odgovornosti in tu bi morala biti jasna pravila kdo je za kaj odgovoren. seveda nobenemu ne zelim ,da bi doživel kako tako izkušnjo, ampak možnost je na žalsot prisotna in tu bo treba narediti še veliko, da se uporanbiki teh senzorjev tega tudi zavedajo.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users