Lantus-stranski u?inki?!
Posted 02 September 2009 - 06:30 AM
Zanimajo me izkušnje uporabnikov. Ali so bile glede splošnega po?utja ali drugih zadev kakšne razlike, ko ste menjali insuline. Kakšne so izkušnje z drugimi insulini?
Jaz sem eno leto na insulinu in imam ves ?as Lantus, tako da ne morem primerjati. Lantus sicer sam po sebi dobro funkcionira, imam pa že ves ta ?as druge hormonske motnje, pa sem zdaj malo zaskrbljena, ?e to ni morda povezano tudi z Lantusom.
Posted 02 September 2009 - 07:42 AM
Zanimajo me izkušnje uporabnikov. Ali so bile glede splošnega po?utja ali drugih zadev kakšne razlike, ko ste menjali insuline. Kakšne so izkušnje z drugimi insulini?
Jaz sem eno leto na insulinu in imam ves ?as Lantus, tako da ne morem primerjati. Lantus sicer sam po sebi dobro funkcionira, imam pa že ves ta ?as druge hormonske motnje, pa sem zdaj malo zaskrbljena, ?e to ni morda povezano tudi z Lantusom.
Eva pozdrav
Ne morem ti napisati osebne izkušnje glede menjave insulina, ker je že zelo dolgo, kar sem jo imel.
Mislim, pa da že samo sladkorna bolezen vpliva na razpoloženje bolnikov oz. depresivnost.
Vendar mi se ne damo
Kar drži se in imej sladkor ?im bolj pod kontrolo, nato bo vse OK.
Alojz
Posted 04 September 2009 - 09:37 AM
Ne morem ti napisati osebne izkušnje glede menjave insulina, ker je že zelo dolgo, kar sem jo imel.
Mislim, pa da že samo sladkorna bolezen vpliva na razpoloženje bolnikov oz. depresivnost.
Vendar mi se ne damo
Kar drži se in imej sladkor ?im bolj pod kontrolo, nato bo vse OK.
Zdravo!
sem bil sam na Lantusu in to kar pisejo vse po teh forumih in to je po domace recen
?ista natega.
Je pa res da insulin vpliva na vsakega posameznika druga?e in vsak nanj druga?e reagira.
Z vplivanjem na razpolozenje - to pa nevem kdo si ima ?as izmisljevat!!!!
Posted 04 September 2009 - 06:04 PM
1. Drasti?no znižanje teže, ne da bi kakorkoli spremenila svojo dieto ali (neobstoje?o) športno aktivnost;
2. Pove?anje števila nezavednih hipoglikemij (pogoste kome).
Posledica pod 1. to?ko je na moje razpoloženje vplivala izredno pozitivno (
Skratka, emocionalni vpliv Lantusa je posreden prej kot direkten. Sam insulin na moje razpoloženje ni vplival, ?e odštejem prekomerno "veselost" v stanju hipoglikemije tik preden sem izgubila zavest.
#5 Gost beta1 *
Posted 05 September 2009 - 03:57 PM
Lahko re?em, da sem skoraj zgubil 3/4 leta z slabim sladkorjem.
Levemir ni dosti dolgo pokrival dan. Nato sem prešel na Lantus. Ta mi je pa nihal gor in dol, levo desno. Ni bilo dneva brez hipe. Tudi jaz sem opazil, da sem shujšal, ko sem že tak presuh. Potem sem prešel na ?rpalko, katera na za?etku tudi ni bila vredu. Komaj zdaj imam približno uravnano.
Posted 06 September 2009 - 07:56 AM
Lahko re?em, da sem skoraj zgubil 3/4 leta z slabim sladkorjem.
Levemir ni dosti dolgo pokrival dan. Nato sem prešel na Lantus. Ta mi je pa nihal gor in dol, levo desno. Ni bilo dneva brez hipe. Tudi jaz sem opazil, da sem shujšal, ko sem že tak presuh. Potem sem prešel na ?rpalko, katera na za?etku tudi ni bila vredu. Komaj zdaj imam približno uravnano.
?e dovoliš da te malo popravim - levemir ti ni povzro?al hip saj je dolgodelujo?i(ga sam uporabljam)!!!!
A zaupas katero ?rpalko uporabljas in kako dolgo jo že imaš???
Posted 06 September 2009 - 09:30 AM
A zaupas katero ?rpalko uporabljas in kako dolgo jo že imaš???
Zakaj pa dolgodelujo?i inzulin ne bi mogel povzro?ati hip?!?
Sama sem jih tudi imela... in sicer pono?i ter jih ve?inoma vse prespala. ?e krivulja delovanja dolgega inzulina ne ustraza tvojim potrebam, ti sladkor niha. To je dejstvo. In ve?ina diabetikov gre ravno zaradi tega na ?rpalko.
Posted 06 September 2009 - 10:24 AM
Sama sem jih tudi imela... in sicer pono?i ter jih ve?inoma vse prespala. ?e krivulja delovanja dolgega inzulina ne ustraza tvojim potrebam, ti sladkor niha. To je dejstvo. In ve?ina diabetikov gre ravno zaradi tega na ?rpalko.
meni še dolgi nikoli ni. k vecjemu mi dolgi 24 ur ni oziroma mi ne pokrije,tak da imam ze kar veliko dozo levemirja.
No sem pa pa v petek bil na kontroli in dobil literaturo (brosuro in cd),da si pogledam in sicer najnovejso pumpo od Rocha,saj sem kandidat zanjo.Imajo ponovem popolnoma brezplpacno uvajanje z vsem materijalom in pripomo?ki kar sodi zraven(1-2 meseca dajo v uporabo)!!!
Posted 06 September 2009 - 01:04 PM
No boš povedal, kako se obnese tale combo sistem (pomoje ga na tem forumu še nih?e nima). Jz firbec.
Posted 06 September 2009 - 04:12 PM
No boš povedal, kako se obnese tale combo sistem (pomoje ga na tem forumu še nih?e nima). Jz firbec.
Tale combo je ja..
Ma finta je v tem,?e se odlo?im zanjo,baje je treba okoli 1000euro dopla?at.pa te senzorje je treba tud menjevat na pet dni (en je stane okoli 50euro),tak da mislim da z tega nebo ni?-z moje strani.
To?no kako in kaj bom povedal,ko se jutri dogovorim z predstavnico tega proizvajalca.
kero pa ti uporabljas in kako dolgo je trajalo uvajanje???
Posted 06 September 2009 - 04:39 PM
Ma finta je v tem,?e se odlo?im zanjo,baje je treba okoli 1000euro dopla?at.pa te senzorje je treba tud menjevat na pet dni (en je stane okoli 50euro),tak da mislim da z tega nebo ni?-z moje strani.
Senzorje? Pri Roche-ju? Nisi tole malo pomešal Roche in Minimed?
Posted 07 September 2009 - 08:43 AM
Verjetno je res malo pomešal, ker Combo nima nobenih senzorjev... Testiral pa verjetno ne bo Combu, ker ga še ni v Sloveniji... Mislim, da se da s vsemi proizvajalci/predstavniki zmeniti za test njihove ?rpalke, jaz sem jih vse 3 sprobal in sem se pa? odlo?il za tisto, ki mi je bila najbolj vše?.
Jaz sem dobil pumpo sedaj in imam Spirit (za?asno) in potem, ko pride Combo mi ga bodo zamenjali za Combo, vendar pa datuma še vedno ni natan?nega za Slovenijo... upam, da bo enkrat do novega leta... full bi rad sprobal to... Pumpa sama je sicer enaka kot Spirit, ampak ima daljinca (merilec) s opcijo oddaljene kontrole in bolus wizarda (dosedaj si za dosego tega potreboval Palm dlan?nik)...
Kar pa se Lantus ti?e, stranski užinek je dvig teže, ker je insulin maš?obni hormon, in dolgodelujo?i ima še posebej nekaj poleg dodano (kemijsko/genetsko), da tako dolgo traja. Jaz sem zamenjal oba insulina na koncu lanskega leta, ampak sem potem marca za?el uporabljat pumpo, tako da ne morem povedati, ali je sprememba imela kake pozitivne u?inke...
Andy
Posted 07 September 2009 - 12:22 PM
Jaz sem dobil pumpo sedaj in imam Spirit (za?asno) in potem, ko pride Combo mi ga bodo zamenjali za Combo, vendar pa datuma še vedno ni natan?nega za Slovenijo... upam, da bo enkrat do novega leta... full bi rad sprobal to... Pumpa sama je sicer enaka kot Spirit, ampak ima daljinca (merilec) s opcijo oddaljene kontrole in bolus wizarda (dosedaj si za dosego tega potreboval Palm dlan?nik)...
Kar pa se Lantus ti?e, stranski užinek je dvig teže, ker je insulin maš?obni hormon, in dolgodelujo?i ima še posebej nekaj poleg dodano (kemijsko/genetsko), da tako dolgo traja. Jaz sem zamenjal oba insulina na koncu lanskega leta, ampak sem potem marca za?el uporabljat pumpo, tako da ne morem povedati, ali je sprememba imela kake pozitivne u?inke...
Andy
Nisem pomešal.Novi model je ze par mesecev pri nas,samo ga je treba dopla?at in tudi ta nov model dajo na brezpla?no preizkusnjo!!
Andy kateremu diabetologu pa ti hodiš...???????
Posted 07 September 2009 - 01:01 PM
Andy kateremu diabetologu pa ti hodiš...???????
Ko sem jaz dobil Rochovo pumpo, kar je bilo mesec nazaj jih še ni bilo tukaj... Kolikor se mi zdi ti govoriš o Minimedovi pumpi in ne Rochevi... Rocheva pumpa Combo nima CGMSa, in CGMS je tisto kar moraš dopla?ati pri Minimedu (Z&Z). Mislim, da si stvari malce zamešal...
Skoraj 100% sem da Combota še ni v Sloveniji, vsaj v prodaji ne...
Jaz hodim sedaj k dr. Justineku (Bolnišnica Topolš?ica)...
Lp
Andy
Posted 07 September 2009 - 05:48 PM
ampak dobro, da je demokracija , ker imate to pravico.
kar se ti?e teh funkcij pri tanovih pumpah, ko pravijo ,da se sam ustavi pri nizkem cukru je zadeva dobrodošla. ampak bi bilo boljše, da bi pogruntal senzor, ki bi bil bolj zanesliv in bi dlje trajal in bil cenejši.
Seveda ne bom filozofiral katera je boljša, ker itak je pomembno samo ,da ti pravilno dovaja insulin in od tebe kot uporabnike te pumpe je odvisno ali boš znal aktivno izkoristiti svoj skriti potencijal in si predusem sam pomagati.
zanašati se na senzor, da te bo rešil iz vseh težav je malo preve? naivno, ker je bolj pomemnbo, da znaš sam odlo?ati kdaj rabiš dozo, oziroma kdaj rabiš hrano. V teh dobrih treh letih odkar imam pumpo sem imel par hip in sploh ne dramatiziram ,ker vem, da bodo bile pa ?e se zavijem v vatko in samo ?akam na bridki konec.........pa? zakon verjetnosit te prej ko slej zadene........
bolj pomembno je, da veš zakaj je prišla in ta vzrok po možnosti odpraviš.
p.s.
ahhh........še bo veselo............
Posted 07 September 2009 - 05:49 PM
drži, kot pribito!¨!¨¨
Posted 09 September 2009 - 07:58 AM
Skoraj 100% sem da Combota še ni v Sloveniji, vsaj v prodaji ne...
Jaz hodim sedaj k dr. Justineku (Bolnišnica Topolš?ica)...
Lp
Andy
Andy na podlagi ?esa si se pa odlo?il za Roche pumpo? Kako dolgo si imel uvajanje,kako dolgo si jo imel na preizkusnji in kako dolgo si ?akal nanj(mislim glede postopka komisije in teh zadev)?
?e lahko prosim malo opišeš vse skupaj???
Posted 09 September 2009 - 02:26 PM
Glede na User Interface, he he... Glej ?rpalke imajo vse podobne funkcionalnosti, tako da je razlika pa? samo kako delaš s njo... Rocheva ima zelo lep uporabniški vmesnik, s tega stališ?a, da ti vedno prikazuje tvoj bazalni profil in koli?ino koliko insulina trenutno prejemaš... Enako tudi ?e si v TBR, ti ne kaže samo da si v njem, ampak tudi kako dolgo še traja in koliko insulina prejemaš. V primerjavi s Rochevo je Minimed ?isto tekstovni, medtem ko pa je Dana ?isto grafi?no. Rocheva pa je nekje vmes...
Ima super povezavo s ra?unalnikom in imaš dostop do vseh podatkov... Edino kar Spirit nima je Bolus Wizard, razen ?e si lastnik Palm dlan?nika, v katerem primeru imaš tudi to funkcionalnost... V ameriki, ko kupiš Roche pump dobiš tudi Palm dlan?nik poleg, tako da imaš vse kar rabiš... V Evropi pa to na žalost ni tako...
Na preizkušnji sem imel Rochevo ene 3 tedne, uvajanje pa je trajalo mislim, da okoli 2 ure, pri meni doma... Enako za Dano, to sem imel 4 tedne in uvajanje je bilo tudi pri meni, trajalo pa je kake 3 ure...
Edina "slabost" Rocheve ?rpalke napram Minimed (MM) je da nima CGMSa, tudi "Bolus Wizard", bo Rocheva nova ?rpalka imela... Ampak CGMS od MM je precej dragi, ?e ga primerjaš proti Abbotovemu (ki ga še na žalost ni pri nas). Ampak recimo vsakoletni strošek za novi oddajnik odpade (800 EUR), pa senzorji bodo tudi okoli 30 EUR, kar je precej manj...
?e lahko prosim malo opišeš vse skupaj???
Kot si verjetno že slišal, saj sem ve?krat omenil tukaj na forumu, mi moj prejšni doktor ni hotel predpisati pumpe (si je nisem zaslužil), tako da sem šel dr. Justineku, da mi on napiši ?rpalko (mislim, da temu re?ejo drugo mnenje v doktorski stroki) in mi jo je, ampak potem se je moj diabetolog poleg vmešal, in napisal tako mnenje , da mi je niso dali... Potem se zamenjal doktorja, in za?elo se je ?akanje, da sva lahko vložila novo prošnjo. Medtem pa sem si od kolega sposodil ?rpalko MM 508 (on je dobil novo, prvo pa je sam kupil) in sem jo pa? testno uporabljal. No in vmes sem se pa? dogovoril, da bi testiral še ?rpalke ostalih proizvajalcev... Rochevo sem imel 3 tedne, pa Dano sem imel ene 4 tedne. Druga?e pa ko sva dala drugo prošnjo, je bil odgovor hitro nazaj (manj kot 2 tedna). Komisija se sre?uje 1x mese?no, tako da ?e trofiš jo pa? uloviš tisti mesec, ?e ne pa prideš na naslednji mesec...
Lp
Andy
Posted 09 September 2009 - 03:15 PM
Ima super povezavo s ra?unalnikom in imaš dostop do vseh podatkov... Edino kar Spirit nima je Bolus Wizard, razen ?e si lastnik Palm dlan?nika, v katerem primeru imaš tudi to funkcionalnost... V ameriki, ko kupiš Roche pump dobiš tudi Palm dlan?nik poleg, tako da imaš vse kar rabiš... V Evropi pa to na žalost ni tako...
Na preizkušnji sem imel Rochevo ene 3 tedne, uvajanje pa je trajalo mislim, da okoli 2 ure, pri meni doma... Enako za Dano, to sem imel 4 tedne in uvajanje je bilo tudi pri meni, trajalo pa je kake 3 ure...
Edina "slabost" Rocheve ?rpalke napram Minimed (MM) je da nima CGMSa, tudi "Bolus Wizard", bo Rocheva nova ?rpalka imela... Ampak CGMS od MM je precej dragi, ?e ga primerjaš proti Abbotovemu (ki ga še na žalost ni pri nas). Ampak recimo vsakoletni strošek za novi oddajnik odpade (800 EUR), pa senzorji bodo tudi okoli 30 EUR, kar je precej manj...
Kot si verjetno že slišal, saj sem ve?krat omenil tukaj na forumu, mi moj prejšni doktor ni hotel predpisati pumpe (si je nisem zaslužil), tako da sem šel dr. Justineku, da mi on napiši ?rpalko (mislim, da temu re?ejo drugo mnenje v doktorski stroki) in mi jo je, ampak potem se je moj diabetolog poleg vmešal, in napisal tako mnenje , da mi je niso dali... Potem se zamenjal doktorja, in za?elo se je ?akanje, da sva lahko vložila novo prošnjo. Medtem pa sem si od kolega sposodil ?rpalko MM 508 (on je dobil novo, prvo pa je sam kupil) in sem jo pa? testno uporabljal. No in vmes sem se pa? dogovoril, da bi testiral še ?rpalke ostalih proizvajalcev... Rochevo sem imel 3 tedne, pa Dano sem imel ene 4 tedne. Druga?e pa ko sva dala drugo prošnjo, je bil odgovor hitro nazaj (manj kot 2 tedna). Komisija se sre?uje 1x mese?no, tako da ?e trofiš jo pa? uloviš tisti mesec, ?e ne pa prideš na naslednji mesec...
Lp
Andy
Hvala
Si pa res super razlozil. Zanima me se pa nekaj,?e je možno da poves.
ko si imel to predstavitev ?rpalke na domu,si potem se isti dan jo dobil na preizkusnjo in jo pricel uporabljat????
pa mogo?e se sam tole - a si v ?asu testiranja imel oziroma naletel na kaksno tezavo pri Roche pumpi????
Posted 10 September 2009 - 10:37 AM
Si pa res super razlozil. Zanima me se pa nekaj,?e je možno da poves.
ko si imel to predstavitev ?rpalke na domu,si potem se isti dan jo dobil na preizkusnjo in jo pricel uporabljat????
pa mogo?e se sam tole - a si v ?asu testiranja imel oziroma naletel na kaksno tezavo pri Roche pumpi????
Glej orbit jaz ne vem ali ti ?rpalko že imaš ali ne. Jaz sem takrat, ko sem testiral Roche, že kake 3 mesece uporabljal sposojeno MM 508, tako da ko je predstavnica prišla k meni, mi je razložila samo razlike, oziroma funkcije, ki jih ima ?rpalka, ter kako se naredi napeljava (seti in to), ter sva skupaj nastavila profile in to je bilo to... ?e do sedaj nisi imel ?rpalke pa bo verjetno postopek takšen, da se boš sre?al s njo, bosta imela šolanje in potem se bosta naslednji? dobila pri zdravniku, ki bo nadzoroval prvi priklop... Sicer pa je to odvisno od tebe , tvojega zdravnika in kako se boš vse to dogovoril... Jaz sem recimo po prvem priklopu ?rpalke, vsakih nekaj ur govoril po telefonu s zdravnikom, da sva videla ali vse poteka vredu in pošiljal sem mu rezultate meritev in doz... Mislim, da sem imel še najve?je probleme s nastavljanjem no?nega profila, ker sem prili?no ob?utljiv na insulin ob dolo?enih urah...
Na težavo nisem naletel nobeno... Edino kar sem opazil je, da seti, ki jih uporabljam puš?ajo sledove lepila na koži, in jo je treba fajn zdrgnit, da dol spravim (ampak samo na trebuhu... zgleda da zaradi tega ker se prekomerno potim... Edina slaba stran Rocheve je da pa? nima bolus wizarda, razen ?e si lastnik Palm dlan?nika...
Glej priporo?am ti da se dogovoriš s vsakim predstavnikom, da sprobaš pumpe... V približno kakem tednu s ?rpalko boš videl kako kaj deluje in kaj so dobre in slabe strani vsake izmed njih...
LP
Andy
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users