Jump to content

Hipoglikemija

10 replies to this topic

#1 majare

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 16 posts

Posted 04 November 2009 - 10:30 PM

Zelo redki napadi hipoglikemije ( razmaki med napadi so bili zelo razli?ni od nekaj dni do 2-3 let)me spremljajo že ve? kot 40 let. Vse do pomladi 2009 sem imela krvni sladkor normalen ali tik pod mejo normale, sedaj je ob?asno nekoliko povišan, najve? do sedaj 6,8. Leta 2000 sem imela zelo hud napad, ki je za razliko od prejšnjih prišel tako hitro, da sem takoj izgubila zavest in se pri padcu na trda tla precej poškodovala. Zadnja 3 leta se hranim vsak dan skoraj enako ( tako po kalori?ni vrednosti kot po koli?ini OH) in vendar sem od srede septembra doživela že dva precej huda in kar nekaj lažjih napadov hipoglikemije. V?asih se je to zgodilo na teš?e, v?asih po obroku, v?asih dve ali ali tri ure po obroku. Ob hudem napadu le z najve?jo težavo pojem glukozne bonbone, vseeno se le z najve?jo težavo premikam. Pomaga mi pol ure ležanja na toplem. Ob manj hudih napadih si v?asih uspem še izmeriti krvni sladkor (1,8-2,7), ki pa se po 10 ali 15 minutah normalizira, v?asih tudi brez zaužitja OH.
Moj osebni zdravnik mi ne more pomagati, saj so ti napadi tako nenadni in z ni?emer izzvani. Tudi sam ne vem ve?, kaj naj še naredim.

#2 RAF

Doktor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 716 posts
  • Spol:Moški
  • Sladkorna:Sladkorna bolezen tip 1

Posted 05 November 2009 - 05:33 PM

QUOTE(majare @ Nov 4 2009, 10:30 PM)
Zelo redki napadi hipoglikemije ( razmaki med napadi so bili zelo razli?ni od nekaj dni do 2-3 let)me spremljajo že ve? kot 40 let. Vse do pomladi 2009 sem imela krvni sladkor normalen ali tik pod mejo normale, sedaj je ob?asno nekoliko povišan, najve? do sedaj 6,8. Leta 2000 sem imela zelo hud napad, ki je za razliko od prejšnjih prišel tako hitro, da sem takoj izgubila zavest in se pri padcu na trda tla precej poškodovala.  Zadnja 3 leta se hranim vsak dan skoraj enako ( tako po kalori?ni vrednosti kot po koli?ini OH) in vendar sem od srede septembra doživela že dva precej huda in kar nekaj lažjih napadov hipoglikemije. V?asih se je to zgodilo na teš?e, v?asih po obroku, v?asih dve ali ali tri ure po obroku. Ob hudem napadu le z najve?jo težavo pojem glukozne bonbone, vseeno se le z najve?jo težavo premikam. Pomaga mi pol ure ležanja na toplem. Ob manj hudih napadih si v?asih uspem še izmeriti krvni sladkor (1,8-2,7), ki pa se po 10 ali 15 minutah normalizira, v?asih tudi brez zaužitja OH.
Moj osebni zdravnik mi ne more pomagati, saj so ti napadi tako nenadni in z ni?emer izzvani. Tudi sam ne vem ve?, kaj naj še naredim.

View Post

?undo ,da je zdravnik to rekel, da ti ne zna pomagati. ?rpalka elegantno rešuje te zadeve in ti kar lepo zaprosi za njo.
seveda bo treba vložiti nekja truda v obliki fit terapije, ki je osnova za dobor vodenej sladkorne.
Zakaj ti tako pada slakdor trenutno je pa posledica preve? bazalcev v telesu in tudi stres upliva in preve? insulina za obrok, kar pomeni ,da Oh niso bili pravilno izra?unani.
ne obupat, ker se te zadeve da rešiti z malo truda in veliko optimizma.

#3 Blaž

Šef

• Admin
  • 548 posts
  • Spol:Moški
  • Zanimanja:Motociklizem
  • Sladkorna:Sladkorna bolezen tip 1

Posted 05 November 2009 - 07:43 PM

?rpalka bo zate rešitev. Zahtevaj dodatna pojasnila oz. nasvete pri zdravniku. ?e te ne posluša, ga menjaj.
Lp, Blaž

#4 _M_

Mojster

• Clani
  • PipPipPip
  • 86 posts

Posted 05 November 2009 - 09:35 PM

QUOTE(majare @ Nov 4 2009, 10:30 PM)
Zelo redki napadi hipoglikemije ( razmaki med napadi so bili zelo razli?ni od nekaj dni do 2-3 let)me spremljajo že ve? kot 40 let. Vse do pomladi 2009 sem imela krvni sladkor normalen ali tik pod mejo normale, sedaj je ob?asno nekoliko povišan, najve? do sedaj 6,8. Leta 2000 sem imela zelo hud napad, ki je za razliko od prejšnjih prišel tako hitro, da sem takoj izgubila zavest in se pri padcu na trda tla precej poškodovala.  Zadnja 3 leta se hranim vsak dan skoraj enako ( tako po kalori?ni vrednosti kot po koli?ini OH) in vendar sem od srede septembra doživela že dva precej huda in kar nekaj lažjih napadov hipoglikemije. V?asih se je to zgodilo na teš?e, v?asih po obroku, v?asih dve ali ali tri ure po obroku. Ob hudem napadu le z najve?jo težavo pojem glukozne bonbone, vseeno se le z najve?jo težavo premikam. Pomaga mi pol ure ležanja na toplem. Ob manj hudih napadih si v?asih uspem še izmeriti krvni sladkor (1,8-2,7), ki pa se po 10 ali 15 minutah normalizira, v?asih tudi brez zaužitja OH.

View Post

Hmmm.. ?e te prav razumem, druga?e nimaš sladkorne? ?e je tako, potem ti ?rpalka ne bo pomagala, saj o?itno proizvajaš dovolj (oziroma še preve?!!) inzulina...

M

#5 majare

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 16 posts

Posted 06 November 2009 - 10:50 AM

QUOTE(_M_ @ Nov 5 2009, 09:35 PM)
Hmmm.. ?e te prav razumem, druga?e nimaš sladkorne? ?e je tako, potem ti ?rpalka ne bo pomagala, saj o?itno proizvajaš dovolj (oziroma še preve?!!) inzulina...

M

View Post

#6 majare

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 16 posts

Posted 06 November 2009 - 10:58 AM

QUOTE(majare @ Nov 6 2009, 10:50 AM)

View Post

Res je, da nimam sladkorne, so pa v zadnjih dveh letih vrednosti sladkorja v krvi pogosto na gornji meji tega, kar je še normalno. Vem, da hipoglikemi?ni napad lahko povzro?i preve? zaužitega alkohola (v mlajših leti je bilo nekajkrat tako), lakota (tudi to je bilo, ker nisem zajtrkovala), obrok s preve? OH (to se mi sedaj ne more ve? zgoditi), zdravila (jih ne jemljem) in da se v zelo, zelo redkih primerih vzroka ne da najti. Eno novejših spoznanj je, da je vzrok lahko tudi tumor ali fibrom v pankreasu ali pa kje v možganih. Fibrome na kitah udov sem imela ve?krat, v?asih so povzro?ali precej bole?in, vendar so vedno brez zdravljenja izginili. Res pa je, da ima skoraj 80 % sorodnikov po babi?ini strani diabetes ( slaba polovica tip I).

#7 Gost beta1 *

• Gosti

Posted 06 November 2009 - 04:09 PM

Edino kar ti lahko svetujem, da redno jej in imej prigrizke.

#8 Spela

Car

• Clani
  • PipPipPipPipPip
  • 175 posts

Posted 08 November 2009 - 06:09 PM

Ja, hormoni so ?udna stvar in delujejo brez logike...

Poleg prej predlaganega imej v torbici vedno kakšno vre?ko sladkorja in blizu sok na slamico, ljudem okoli sebe pa povej, kaj naj naredijo, ?e izgubiš zavest. Meni obi?ajno v takih primerih v usta dajo kocke sladkorja, da se raztopijo, ter mi po slamici "dodajajo" sok. Ko si enkrat v nezavesti, si žal ne moreš ve? sama pomagati.

#9 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 14 November 2009 - 03:22 PM

Špela lepo si povedala sam si res ne moreš pomagat,zato sem jaz vsem mojim bližnjim povedala kaj naj naredijo posebno ko gremo na daljše pohode in lahko pride do iz?rpanosti.Težko je ker še sam ne zaznaš kdaj se ti to lahko zgodi,za?nejo se zapletat noge in takrat moji že vedo kaj mi morajo storiti,zato je prav da se o tem pogovarjaš tako tudi lažje obvladuješ svojo bolezen pa lep pozdrav in lepo se imej še naprej. trance_40_thumbup.gif trance_40_thumbup.gif

#10 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 15 November 2009 - 02:15 PM

Kakor opisuješ v svoji zgodbi, to resni?no ni prijetno. Vendar se moraš zanesti zase in si samo znati pomagati oz. se že predhodno pripraviti na morebitne težave. Torej, ?e se odpraviš na izlet, pot, hojo kakor koli je dolga, je dobro, da prej nekaj poješ, imaš nekaj s seboj, morda kakšno banano, kaj sladkega, da lahko poješ, ?e imaš težave, si nabaviš merilnih za izvajanje meritev, ga imaš s seboj ali si izmeriš doma..., nekaj pripomo?kov in zadev, ki jih ni težko izvajati, in ti bodo sigurno pomagali.

sre?no biggrin.gif

#11 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 16 November 2009 - 09:37 AM

Vse to kar priporo?aš zdaj po?nem in tako saj za zdaj nimam ve? ve?jih težav lepo se imej.
Sem že pogrešala tvojih dobrih nasvetov pa lep pozdrav.
SRE?NO trance_40_thumbup.gif trance_40_thumbup.gif trance_40_thumbup.gif

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users