Jump to content

Prehrana in sladkorna bolezen

• You cannot reply to this topic
178 replies to this topic

#1 aranarakusa60@siol.net

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 3 posts
  • Zanimanja:Ker ne razumem angleš?ine,se ne znam registrirati.

Posted 09 December 2009 - 08:48 PM

Mo?no mi je zdravnik zvišal doze inzulina , ker sem imela sladkor skoraj vedno nad 10.0. Toda po?utila sem se boljše, kot sedaj.Sedaj imam hipe vsaj dvakrat na dan in pono?i popolno?i enkrat obvezno. Po?utim se vedno utrujena in vedno moram nekaj pojesti, ko za?utim znake hipe. Bolijo me tudi sklepi in mišice in depresija se me loteva oziroma strah, celo panika bi lahko temu rekla, za name?ek pa še se redim. V enem mesecu odkar imam zvišani inzulin, sem se zredila za 3 kile.
Zanima me zakaj je potem višji sladkor tako nevaren, ?e pa se le po nizkem po?utim tako zelo slabo.
?e ima kdo podobne probleme, prosim naj kaj napiše o tem.

Lepo pozdravljam moderatorje in vse, ki ste prijavljeni na forumu!

Anika

#2 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 10 December 2009 - 07:40 AM

Zdravo,

Kakor opisuješ, bi bilo zelo dobro, da nam zaupaš kakšne vrste inzuline uporabljaš, ali so kombinacije, kratko delujo?i, dolgo delujo?i..., kdaj prejemaš, imaš osnovno znanje glede prejemanja inzulina, štetja OH, dodatno izobraževanje..., dodatno gibanje, znanje, vse to je zelo pomembno. Prav tako so pomembne meritve.

sre?no smile.gif

#3 stane

Car

• Clani
  • PipPipPipPipPip
  • 219 posts

Posted 10 December 2009 - 12:50 PM

QUOTE(pegi @ Dec 10 2009, 06:40 AM)
Zdravo,

Kakor opisuješ, bi bilo zelo dobro, da nam zaupaš kakšne vrste inzuline uporabljaš, ali so kombinacije, kratko delujo?i, dolgo delujo?i..., kdaj prejemaš, imaš osnovno znanje glede prejemanja inzulina, štetja OH, dodatno izobraževanje..., dodatno gibanje, znanje, vse to je zelo pomembno. Prav tako so pomembne meritve.

sre?no  smile.gif

View Post

Pegi, daješ vtis profesionalnosti, ali morda veš, ali se in pri katerih vrednostih, diabetikom na insulinu sladkor izlo?a tudi skozi urin?

#4 andyrozman

Legenda

• Clani
  • PipPipPipPipPipPip
  • 252 posts

Posted 10 December 2009 - 05:59 PM

QUOTE(stane @ Dec 10 2009, 12:50 PM)
Pegi, daješ vtis profesionalnosti, ali morda veš, ali se in pri katerih vrednostih, diabetikom na insulinu sladkor izlo?a tudi skozi urin?

View Post

Nad 10 mmol/L, ?e greš preko te meje, se sladkor za?ne pojvaljat v urnu.

Andy

#5 stane

Car

• Clani
  • PipPipPipPipPip
  • 219 posts

Posted 10 December 2009 - 06:35 PM

QUOTE(andyrozman @ Dec 10 2009, 04:59 PM)

Andy

View Post

Kako pogosto pa delaš ta enostavni test?

#6 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 10 December 2009 - 08:44 PM

?e je sladkor okoli 10, se za?ne pojavljati glukoza tudi v urinu, kar se odraža kakor prisotnost ketov. Meritve lahko delaš sam doma s posebnimi tesnimi trakovi, dobiš na recept, pomo?iš v urin, po?akaš, po skali prebereš kakšne barve je urin, kolikšna je približna vrednost sladkorja v krvi, še bolj pa je pomembno, da se vidi ali je prisotnost kaj ketonov, ali že prihaja morda do okvare ledvic...

Kadar se gre k diabetologu na pregled je potrebno itak vedno prinesti s seboj urin zaradi osnovnih preiskav, ki jih naredijo v laboratoriju.

Ali bo odgovor kaj v pomo??

Sre?no trance_19_hmm.gif

#7 _M_

Mojster

• Clani
  • PipPipPip
  • 86 posts

Posted 10 December 2009 - 09:12 PM

QUOTE(andyrozman @ Dec 10 2009, 05:59 PM)

Andy

View Post

No, prag je (tako kot vse pri diabetesu ;)) lahko zaradi razli?nih razlogov precej razli?en. Tako da se zanašati na absolutne vrednosti ni pametno. Ponavadi pa je res povpre?na vrednost taka, kot je zapisal Andy (okrog 10 mmol/l).

Glej npr. http://www.google.com/search?q=Renal+Threshold+of+Glucose

M

#8 stane

Car

• Clani
  • PipPipPipPipPip
  • 219 posts

Posted 11 December 2009 - 12:31 AM

QUOTE(pegi @ Dec 10 2009, 07:44 PM)
?e je sladkor okoli 10, se za?ne pojavljati glukoza tudi v urinu, kar se odraža kakor prisotnost ketov. Meritve lahko delaš sam doma s posebnimi tesnimi trakovi, dobiš na recept, pomo?iš v urin, po?akaš, po skali prebereš kakšne barve je urin, kolikšna je približna vrednost sladkorja v krvi, še bolj pa je pomembno, da se vidi ali je prisotnost kaj ketonov, ali že prihaja morda do okvare ledvic...

Kadar se gre k diabetologu na pregled je potrebno itak vedno prinesti s seboj urin zaradi osnovnih preiskav, ki jih naredijo v laboratoriju.

Ali bo odgovor kaj v pomo??

Sre?no  trance_19_hmm.gif

View Post

Kaj pa v ostalih izlo?kih, potu, solzah, ušesni maš?obi, pri nahodu, blatu, se izlo?a sladkor tudi skozi to?

#9 _M_

Mojster

• Clani
  • PipPipPip
  • 86 posts

Posted 11 December 2009 - 01:01 AM

QUOTE(stane @ Dec 11 2009, 12:31 AM)
Kaj pa v ostalih izlo?kih, potu, solzah, ušesni maš?obi, pri nahodu, blatu, se izlo?a sladkor tudi skozi to?

View Post

Seveda. Ker obstaja korelacija med koncentracijo v krvi in izlo?kih, so se sploh pojavile ideje o merjenjih glukoze na alternativne neinvazivne na?ine, npr iz sline...

Spet ti pomaga stri?ek Google http://www.google.com/search?q=glucose+con...at+tears+saliva

#10 stane

Car

• Clani
  • PipPipPipPipPip
  • 219 posts

Posted 11 December 2009 - 11:11 AM

QUOTE(_M_ @ Dec 11 2009, 12:01 AM)
Seveda. Ker obstaja korelacija med koncentracijo v krvi in izlo?kih, so se sploh pojavile ideje o merjenjih glukoze na alternativne neinvazivne na?ine, npr iz sline...

Spet ti pomaga stri?ek Google http://www.google.com/search?q=glucose+con...at+tears+saliva

View Post

Zanimivo, sam sem o tem razmišljal pred 10. leti. Da ne berem vsega, je že kaj prakti?nih rezultatov?
Sicer me pa bolj zanima to, zakaj je Aniki zdravnik zvišal dozo insulina, ?e telo samo izlo?i odve?ni sladkor in ji povzro?il lakoto po hrani.
Se tak ciklus potem sploh ustavi?
Ve? insulina, ve? hrane, sladkor pobegne itd.

#11 andyrozman

Legenda

• Clani
  • PipPipPipPipPipPip
  • 252 posts

Posted 14 December 2009 - 10:28 AM

Sladkor nad 10.0 je slab za organizem, sicer se mi lahko po?utimo boljše, ampak delovanje telesa pa ni boljše. Jaz sem bil tudi navajen na višje cukre, in sem ko sem šel na FIT kar dol spravil, pod 10 tko ve?ji del ?asa. Ko pa sem šel na pumpo pa sva s doktorjem nastavila povpre?je na 6. Prvi teden sem se celi ?as slabo po?util, potem pa sem se navadil.

Verjetno bi ti doktor moral koli?ino insulina malo boljše nastavit, tako da ni bilo hip... Problem je da ti verjetno doza insulina zelo fluktuira in je zaradi tega prej dobro delovalo, saj si takrat ko si imela manjši bazalni insulin, še vedno dovolj, sicer je bil verjetno cve?ji del ?asa prevelik, ampak takrat ko je telo potrebovalo manj pa je še vedno bilo dovolj, da nisi bila v hipi. ?e ne bi imela redno hip, bi se navadila na nižji sladkor, seveda pa hipe ne pomagajo... Ko sem šel na fit sem se v 6 mesecih zredil za približno 7 kil, jedel sem enako, jemal sem ve? insulina (ker sem si sproti vse kril).

Posledice slabega vodenja, so po?asna odpoved raznih organov, predvse so na udaru tisti, ki imajo dosti malih žilic (recimo o?i).

Je pa boljše da imaš cuker 10, kot pa 2 hip na dan, ker so hipe tudi slabe za organizem, predvsem pa za po?utje, kot si opazila sama in depresijo štejem tukaj poleg...

Nisi sploh povedala kateri tip si, in kakšne insuline uporabljaš. ?e uporabljaš standardne insuline, si dozo malce pomanjšal. Probaj iti na pol med tem kar imaš sedaj in tem kar ti je doktor na novo predpisal. Mogo?e se bo raven KS dvignila toliko da ne bo hip.
Andy

Edited by andyrozman, 14 December 2009 - 10:32 AM.

#12 zvezdica

Doktor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 536 posts

Posted 14 December 2009 - 11:42 AM

QUOTE(andyrozman @ Dec 14 2009, 10:28 AM)
Sladkor nad 10.0 je slab za organizem, sicer se mi lahko po?utimo boljše, ampak delovanje telesa pa ni boljše. Jaz sem bil tudi navajen na višje cukre, in sem ko sem šel na FIT kar dol spravil, pod 10 tko ve?ji del ?asa. Ko pa sem šel na pumpo pa sva s doktorjem nastavila povpre?je na 6. Prvi teden sem se celi ?as slabo po?util, potem pa sem se navadil.

Verjetno bi ti doktor moral koli?ino insulina malo boljše nastavit, tako da ni bilo hip... Problem je da ti verjetno doza insulina zelo fluktuira in je zaradi tega prej dobro delovalo, saj si takrat ko si imela manjši bazalni insulin, še vedno dovolj, sicer je bil verjetno cve?ji del ?asa prevelik, ampak takrat ko je telo potrebovalo manj pa je še vedno bilo dovolj, da nisi bila v hipi. ?e ne bi imela redno hip, bi se navadila na nižji sladkor, seveda pa hipe ne pomagajo... Ko sem šel na fit sem se v 6 mesecih zredil za približno 7 kil, jedel sem enako, jemal sem ve? insulina (ker sem si sproti vse kril).

Posledice slabega vodenja, so po?asna odpoved raznih organov, predvse so na udaru tisti, ki imajo dosti malih žilic (recimo o?i).

Je pa boljše da imaš cuker 10, kot pa 2 hip na dan, ker so hipe tudi slabe za organizem, predvsem pa za po?utje, kot si opazila sama in depresijo štejem tukaj poleg...

Nisi sploh povedala kateri tip si, in kakšne insuline uporabljaš. ?e uporabljaš standardne insuline, si dozo malce pomanjšal. Probaj iti na pol med tem kar imaš sedaj in tem kar ti je doktor na novo predpisal. Mogo?e se bo raven KS dvignila toliko da ne bo hip.
Andy

View Post

trance_19_hmm.gif Mislim da bi bilo prav da se o vsem pogovoriš z zdravnikom,ker vsak ?lovek je zase bolnik in telo pa? pri dveh ne reagira enako,zato le k zdravniku in le ta ti bo dal prave napotke. trance_40_thumbup.gif trance_40_thumbup.gif

#13 stane

Car

• Clani
  • PipPipPipPipPip
  • 219 posts

Posted 14 December 2009 - 10:51 PM

QUOTE(andyrozman @ Dec 14 2009, 09:28 AM)

Kaj imaš v mislih pri o?eh, da so solze sladke in se o?i vnamejo, ker imajo bakterije dovolj hrane, ali kaj drugega?
Kaj bi se pa naj zgodilo s kapilarami, ?e je koncentracija glukoze ob?asno nekoliko višja, razen tega, da se verjetno ravno preko kapilar odve?ni sladkor izlo?a iz krvi v druge telesne teko?ine?

#14 stane

Car

• Clani
  • PipPipPipPipPip
  • 219 posts

Posted 14 December 2009 - 10:58 PM

QUOTE(zvezdica @ Dec 14 2009, 10:42 AM)
trance_19_hmm.gif Mislim da bi bilo prav da se o vsem pogovoriš z zdravnikom,ker vsak ?lovek je zase bolnik in telo pa? pri dveh ne reagira enako,zato le k zdravniku in le ta ti bo dal prave napotke. trance_40_thumbup.gif  trance_40_thumbup.gif

View Post

Dvomim, da se ni posvetovala s svojim zdravnikom, o?itno pa ni najbolj zadovoljna in ravno zato sprašuje vas, stare ma?ke, kaj ji svetujete.
Meni se tako, po zdravi pameti zdi, da bi bilo pametneje nižati zgornjo raven z zmanjševanjem vnosa kalorij, kot pa z zviševanjem doze insulina.
Kaj misliš?

#15 _M_

Mojster

• Clani
  • PipPipPip
  • 86 posts

Posted 15 December 2009 - 12:20 AM

QUOTE(stane @ Dec 14 2009, 10:51 PM)
Kaj imaš v mislih pri o?eh, da so solze sladke in se o?i vnamejo, ker imajo bakterije dovolj hrane, ali kaj drugega?
Kaj bi se pa naj zgodilo s kapilarami, ?e je koncentracija glukoze ob?asno nekoliko višja, razen tega, da se verjetno ravno preko kapilar odve?ni sladkor izlo?a iz krvi v druge telesne teko?ine?

View Post

Google: http://www.google.com/search?q=capillary+damage+high+glucose

in klikneš npr tretji link

https://www.virginiamason.org/home/body.cfm?id=504

In diabetic retinopathy, the blood vessels in the retina weaken and may leak fluid onto the macula, the area in the eye that allows precise vision. The macula then swells, blurring vision. If the disease progresses, new fragile blood vessels can grow along the retina (called proliferative retinopathy) that also leak blood, eventually causing serious hemorrhage, scarring and retinal damage leading to poor vision and even blindness.

#16 stane

Car

• Clani
  • PipPipPipPipPip
  • 219 posts

Posted 15 December 2009 - 01:10 AM

QUOTE(_M_ @ Dec 14 2009, 11:20 PM)

Že mogo?e, ampak takih zapletov nimajo izklju?no diabetiki.

#17 andyrozman

Legenda

• Clani
  • PipPipPipPipPipPip
  • 252 posts

Posted 15 December 2009 - 11:28 AM

QUOTE(stane @ Dec 15 2009, 01:10 AM)
Že mogo?e, ampak takih zapletov nimajo izklju?no diabetiki.

View Post

Diabeti?no retinopatijo imajo izklju?ni diabetiki (namig beseda diabeti?na), ostali pa imajo retionopatijo, ki pa ima seveda drugi vzrok, ampak isto posledico.

QUOTE(stane @ Dec 15 2009, 01:10 AM)

To je ravno problem. ?e imaš preve?krat velik sladkor, se te žilice poškodujejo in te poškodbe imajo posledica. ?e preberš ?anek na onem drugem linku je vse zelo lepo razloženo... Verjetno so o?i najbolj na udaru, potem pride živ?evje in vse ostalo...

Andy

#18 stane

Car

• Clani
  • PipPipPipPipPip
  • 219 posts

Posted 15 December 2009 - 12:57 PM

QUOTE(andyrozman @ Dec 15 2009, 10:28 AM)
Diabeti?no retinopatijo imajo izklju?ni diabetiki (namig beseda diabeti?na), ostali pa imajo retionopatijo, ki pa ima seveda drugi vzrok, ampak isto posledico.
To je ravno problem. ?e imaš preve?krat velik sladkor, se te žilice poškodujejo in te poškodbe imajo posledica. ?e preberš ?anek na onem drugem linku je vse zelo lepo razloženo... Verjetno so o?i najbolj na udaru, potem pride živ?evje in vse ostalo...

Andy

View Post

Kaj pa je zate velik sladkor, jaz mislim na tega od 10 - 12 ob?asno, po jedi.
?e pa imaš solze kar naprej visoko sladke, ti pa že vnetja, recimo kandia, lahko poškodujejo žilice.
?e so pa solze še neslane, ali pa prejodirano slane, pa sploh.
Kaj praviš na te ugotovitve o jodu, kar jaz v knjigi ugotavljam že deset let?
Ni mogo?e, da trpi samo š?itnica.

http://www.ivz.si/index.php?akcija=novica&n=1714

http://www.youtube.com/watch?gl=DE&hl=de&v=hsn19BNmqs8

#19 Wanted

Mojster

• Clani
  • PipPipPip
  • 90 posts

Posted 25 December 2009 - 11:12 AM

?e ne unašaš sladkor v telo , potem istega niti ne more biti v telesu .
Osebno mislim , da je inzulin potuha .

#20 zvezdica

Doktor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 536 posts

Posted 26 December 2009 - 08:23 AM

Verjemi zdravnikom, ?e ti ga predpišejo je potreben saj ga ne predpisujejo kar povprek,pa še prej moraš imeti uvajalni te?aj tam lahko zveš vse kar te zanima,ali pa vprašaj zdravnika in ti bo razložil delovanje slinavke,potem boš bolj razumel zakaj je vse to potrebno sploh pa diabetes ni tako enostaven kot si mogo?e ti misliš ima pa? svoje posebnosti in zakonitosti,ki se jih je treba držat pa lahko spretno krmariš ?ez te ?eri, pa lepo se imej še naprej. trance_19_hmm.gif trance_40_thumbup.gif

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users