Zanima me, kje si je mogo?e izmeriti glikiran hemoglobin, razen seveda pri svojem diabetologu, za katerega dobim letno napotnico. Rada bi si ga izmerila vsake tri mesece in sem pripravljena meritev pla?ati, le da ne vem, kje to izvajajo.
Lp - Jasna
Kje merijo HbA1c
Started by Jasna, Jan 07 2010 08:50 PM
6 replies to this topic
Posted 07 January 2010 - 08:50 PM
Posted 08 January 2010 - 09:47 AM
QUOTE(Jasna @ Jan 7 2010, 08:50 PM)
Zanima me, kje si je mogo?e izmeriti glikiran hemoglobin, razen seveda pri svojem diabetologu, za katerega dobim letno napotnico. Rada bi si ga izmerila vsake tri mesece in sem pripravljena meritev pla?ati, le da ne vem, kje to izvajajo.
Lp - Jasna
Lp - Jasna
V laboratoriju Adrialab za Bežigradom (Parmova - klet poslovne stavbe Lesnina). opravljajo razne krvne preiskave (holesterol, sladkor..), po mojem tudi HB1Ac. Prideš zjutraj, daš kri in ?ez nekaj ur dobiš rezultate (po faksu ali po pošti, po tel. pa mislim da ne).
Posted 08 January 2010 - 03:39 PM
?e pa imaš merillec cukra, ki ti meri povpre?je zadnjega meseca ali zadnjih dveh mesecec lahko iz tistega podatka tudi dobiš priližen hba1c.
pri mni je tako, da ?e je vrednosti izmerjena povpre?na 7,2 to pomeni ,da imam pravi hba1c 6,2do 6,4.
pri mni je tako, da ?e je vrednosti izmerjena povpre?na 7,2 to pomeni ,da imam pravi hba1c 6,2do 6,4.
Posted 08 January 2010 - 03:58 PM
QUOTE(RAF @ Jan 8 2010, 03:39 PM)
?e pa imaš merillec cukra, ki ti meri povpre?je zadnjega meseca ali zadnjih dveh mesecec lahko iz tistega podatka tudi dobiš priližen hba1c.
Ta podatek ni bogvekako zanesljiv in se od glukometra do glukometra zelo razlikuje. ?e ti cuker sko?i 1-2krat na dan nad 10mmol/l (in gre res le za kratkotrajen skok, ki ga takoj korigiraš) se to na hba1c ne bo kaj prida poznalo, na glukometru pa ti bo zelo zvišalo povpre?je. Tako sem imela jaz nazadnje hba1c 5'5%, dvomese?no povpre?je na glukometru pa 7'1mmo/l... zarad skokov, ki so bli posledica stresa. Povpre?je izra?unano iz hba1c (to je cca. 6'6mmol/l) se ?isto lepo poklapa z mojo celotno sliko meritev, kjer se med sabo pokenslajo hipe in hiper.
Jasna, jaz sem si med kontrolama šla izmerit hba1c kar v lokalni zdravstveni dom... Daj malo povprašaj - nimaš ni?esar za izgubit.
At night the sky is endless, even more than in your dreams..
Posted 13 January 2010 - 02:43 PM
QUOTE(RAF @ Jan 8 2010, 03:39 PM)
Podatek je ZELO približen. Mirno se lahko za 2 zmotiš (ali pa še ve?)... he he .
?e bi imel CGMS in bi takrat izra?unal, bi pa bil podatek zelo to?en. Vzeti pa moraš podatke od minimalno 4 tednov pa do max 3 mesecev. Jaz ponavadi jemljem podatke zadnjih treh mesecev in pride še kar to?no... s napako približno +1 (ali nekaj takega). ?eprav nekateri viri pravijo da zadnji mesec najbolj vpliva na celotno vrednost...
Andy
Posted 15 January 2010 - 12:34 PM
Ali vam je znano v ?em je razlika med HbA1c iz venske krvi (to analizo naredijo v Adrialabu) in iz kapilarne krvi (to delajo na Njegoševi)?
Lp Jasna
Lp Jasna
Posted 15 January 2010 - 02:57 PM
QUOTE(Jasna @ Jan 15 2010, 12:34 PM)
Ali vam je znano v ?em je razlika med HbA1c iz venske krvi (to analizo naredijo v Adrialabu) in iz kapilarne krvi (to delajo na Njegoševi)?
Lp Jasna
Lp Jasna
Mislim, da je bolj važno s ?im delajo teste... ?e uporabljajo isti (ali podoben) aparat je verjetno vseeno. V?asih ni bilo teh mašinic in so stvari delali v laboratoriju. Predvidevam da je laboratorijski test boljši od te(h) mašinic(e). Verjetno pa gre tukaj za zahtevo tega aparata. Ker vsak aparat ima nastavljeno od kod lahko pobira podatek, zato ker potem ta podatek pravilno obdela... Recimo (to je samo primer), ?e bi dobil interno iz obeh isti rezuat recimo 8.0, ampak bi potem aparat vedel, da ?e je bi recimo kri vzeta iz kapilarne krvi, da mora nekaj prišteti ali množiti ali pa? karkoli... In bi potem recimo iz enega aparata dobil rezultat 8, iz drugega pa recimo 7.9. Koliko sem videl je ta mašinca (vsaj tista, ki jo imajo pri mojem diabetologu), kar svoj ra?unalni?ek, ki mu lahko neke stvari nastaviš (verjetno ravno to od kod je kri vzeta)...
Lp
Andy
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users