testenine in Ogljikovi hidrati
Posted 06 March 2006 - 04:27 PM
opazu sm da vecx ko jem testenine mi sladkor abnormalno naraste kljub temu da si vse lepo pokrijem
aja..pa zej sm mal gledaw po teh škatlah od testenin...tam piše da ma 100g surovih testenin 72g OH..in ko to shuhaš pride seštevek čist drugačen kot pa tisti na seznemu ki mi je ga je dala dietetičarka...torej recimo danes sm skuhal 160g surove pašte - to je cca 114g OH po tistem kar pise na skatli...pol ko sm so skuhal je prslo vsega skupi 333g kar pa znaša po tistem seznamu samo 83g OH
torej zej po tej zmedeni razlagi vprašanje...čemu verjet zej...tistemu kar piše na škatli al vrednosti na seznamu ki mi ga je dala mag. Čampa?
hvala za odgovor in LP
Posted 06 March 2006 - 08:08 PM
Če ti bo kaj pomagalo, ti lahko opišem svojo izkušnjo s testeninami. To je hrana, ki se presnavlja počasneje, zato je raven sladkorja po nekaj urah od zaužitja krepko višja kot po uri ali dveh.
Konkretno, v enem obroku pojem 110 g (surovih) testenin + mesna omaka (brez nepotrebnih dodatkov) + sadje (recimo 200 g jabolko). Vse skupaj znese približno 110 OH (testenine 80 + omaka 10 + jabolko 20). Za pokritje potrebujem 11 ali 12 E NovoRapida. Zato si ob obroku vbrizgam 9 E, čez kake tri ure pa še preostali 2 E (ali 3 E, odvisno od izmerjenega sladkorja 90 minut po obroku). Tako dosežem, da sladkor kar najmanj niha. In običajno se mi posreči, da je vrednost sladkorja pred naslednjim obrokom približno taka, kot je bila pred obrokom s testeninami.
Seveda je diabetes zelo individualna bolezen (različno število enot inzulina za kritje določenega števila OH; različen vpliv določene hrane na vrednost sladkorja pri posameznem bolniku; številni dejavniki - stres, bolezen . . . - ki vplivajo na raven sladkorja), mislim pa, da neka splošna pravila vendarle veljajo. Seveda pa mora do lastnega optimalnega rezultata priti vsak sam. In bržčas ni druge poti, kot je poskušanje različnih variant . . . Ob sočasnem merjenju vrednosti sladkorja, seveda.
Posted 06 March 2006 - 08:19 PM
Posted 10 March 2006 - 01:12 PM
opazu sm da vecx ko jem testenine mi sladkor abnormalno naraste kljub temu da si vse lepo pokrijem
aja..pa zej sm mal gledaw po teh škatlah od testenin...tam piše da ma 100g surovih testenin 72g OH..in ko to shuhaš pride seštevek čist drugačen kot pa tisti na seznemu ki mi je ga je dala dietetičarka...torej recimo danes sm skuhal 160g surove pašte - to je cca 114g OH po tistem kar pise na skatli...pol ko sm so skuhal je prslo vsega skupi 333g kar pa znaša po tistem seznamu samo 83g OH
torej zej po tej zmedeni razlagi vprašanje...čemu verjet zej...tistemu kar piše na škatli al vrednosti na seznamu ki mi ga je dala mag. Čampa?
hvala za odgovor in LP
se strinjam ko sem malo pogledala te tabele pa kako si štejejo oh da majo lepe cukre sem vidla razlike.
Edited by animal_loverka-Pia, 09 July 2006 - 08:23 PM.
Posted 04 November 2006 - 12:30 PM
Če piše v knjigi da ima 60g testenin 15gOH, ti pa si jih zaužil 160g... to pomeni da si vse skupaj zaužil 40gOH, ki jih skrivajo testenine
Preračunaš s križnim računom, plus tega pa vedi da je na škatlah ponavadi mera za 100g, kar pomeni da jo moraš prilagoditi svojim gramom zaužite prehrane.
Posted 26 November 2006 - 08:52 PM
lp,
tomaž
Posted 09 June 2008 - 03:47 PM
Res je, da so izra?unani OHji, vendar je treba biti pozoren na proizvajalca testenin in tudi tip, saj so OH razmerja kar precej razli?na, poleg tega pa je treba biti pozoren na prehranske vlaknine, ki jih je potrebno odšteti od OH. Npr. OH razmerje pri razli?nih proizvajalcih in tipih testenin varirajo tam nekje od 55g OH do 75gOH na 100g testenin - to pa je kar velika razlika (15 do 20 gOH) kar pomeni ?e ti npr. 5g OH dvigne cukr za 1mmol => skupaj razlika 3 mmole, kar pomeni, ?e ciljaš na kon?ni sladkor 5,5 mmol in se malo zmotiš in pride sladkor na npr 6,2 in potem dodaš razliko napa?ne ocene 3 mmol, je sladkor po cca 4 urah tam nekje okoli 9 - 9,5 mmol, kar pa ni OK.
Jaz osebno najve? uživam sojine špagete (Zdravo življenje), ki ima naslednje prehranske vrednosti: OH 53,4 (od tega sadkorji 2,2g), prehanske vlaknine 7,4g, ki jih odštejm in dobim 46,0g OH na 100 g surovih špagetov. Moja porcija se giblje od 120 - 150 (kadar sem bolj la?en) g špagetov. Sladkor je vedno OK, ?e slu?ajno ne eksperimentiram s kakšno ?udno omako. Paziti je potrebno tudi, da špagete ne prekuhamo.
lp
Aleš
Posted 20 June 2008 - 05:39 PM
Posted 20 June 2008 - 07:05 PM
1 enota krompirja predstavlja 120 g, torej je to 15 OH in pogled na oko predstavlja 1 srednje velik krompir.
Morda ti bo to v pomo?.
sre?no
Posted 21 June 2008 - 08:00 AM
#12 Gost beta1 *
Posted 22 June 2008 - 03:48 PM
Moja porcija je ponavadi 600g rjavih testenin + polivka (odvisno od maš?obe) + solata + Juha.
Zdaj bom ravno prepisal iz mojega zvezka kako sem to pokril.
589g rjavih testenin - 147g OH
1 zajemalka polivke - 0 g OH
Skleda solate - 4 g OG
320 ml juhe z rezanci - 24 g OH
Skupaj: 175 g OH
delim z 15 OHf: 11,6 E Apidre
Ker imam maš?obo v polivki: Si dam navadni bolus 9,5 E takoj, preostanka pa si nedam. Pri malci 3 - 4 ure kasneje si rakzliko prištejem.
Pred kosilom GK: 5.1
2 uri po kosilu GK : 4.9
Malica 4 ure po kosilu GK: 5.2
Pred ve?erjo GK: 5.0
Kombiniranega bolusa ne uporabljam, ker mi ne odgovarja ne glede kak si ga dam.
V ?em je problem: Broblem je, da se meni za?ne maš?oba sproš?at 5 ur po obroku. Kar pomeni, ?e si jaz dam 9,5 E takoj in preostanek naredim na 5 ur, bom padel ob 3h popoldne v hipo, ker ob 3h se še maš?oba ne sproš?a pri meni. ?e si zmanjšam bolus recimo na 8 E in preostanek na 5 ur, bom imel previsok sladkor 2 ure po obroku in tako tako tako naprej. V mojem primeru bi mogli dat v ?rpalko Kombiniran bolus 2 - to bi bil tak, da bi naštelal 9,5 E takoj preostanek pa bi se avtomatsko aktiviralo komaj po 4 urah in bi teklo 30 min, vmes med 12h in 15uro nebi ni? teklo.
PS: da nebote mislili, da sem se najedel teh testenin. La?en ko volk. Za malco sem pojedel pol kile kruha, da sem se najedo. Telesno težo imam skozi premalo. Mislim, da še celo hujšam. Glukoza je pa zelo dobro uravnana, vsa nihanja sem odpravo.
Posted 26 June 2008 - 08:41 PM
Posted 26 June 2008 - 09:04 PM
Moja porcija je ponavadi 600g rjavih testenin + polivka (odvisno od maš?obe) + solata + Juha.
...
A misliš 600g kuhanih al surovih. ?e je "kuhana merca", ni take panika (še vedno je veliko), saj to pomeni nekje cca 220g surovih. Moja meritev kuhanih "al-dente" je 100gS = cca 250g kuhanih. Porcije v gostilnah pa v povpre?ju vsebujejo cca 150g surovih, kar je cca 375g kuhanih.
Ampak kljub vsemu, porcija je res ogromna, sploh pa tista s 1/2 kg kruha ....
lp
Aleš
P.S.
Pa sem mislu, da jest velik pojem
Posted 27 June 2008 - 08:10 AM
Posted 27 June 2008 - 12:36 PM
Izberi zelenjavo, ki ima vlaknine npr. ohrovt, brsti?ni ohrovt, korenje, repa, gobe šiitake, alge, grah, brokoli Pove?ati oreš?ke, žitne kal?ke, polnovredna žita pa tudi stro?nice, ki naj bi bile izredno zdrave ... Vlaknine naj bi ti dajale ob?utek sitosti
lp
Aleš
Posted 27 June 2008 - 02:37 PM
Posted 28 June 2008 - 07:18 PM
Ravno tako je pri testeninah in drugih OH, bolje je bolj polnozrnate oz. graham testenine kakor pa ?isto navadne in zelo razhune testenine, saj ti bo le-to zelo dvignilo in to hitro sladkor, pa ne boš vedela zakaj je tako.
sre?no
Posted 29 June 2008 - 08:28 AM
#20 Gost beta1 *
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users