Težave ali pa tudi ne??
Posted 02 August 2006 - 09:03 AM
Imam nekaj vprašanj za vse "stare mačke", ki si vbrizgavate inzulin.
Ali dobite kdaj podpludbo na mestu vboda z iglo v trebuh?
Kam v trebuh se lahko pičim? Ali samo v spodnji del (pod popkom) ali lahko tudi v zgornji del (nad popkom)?
Ali koga boli oz. peče (niti sama ne znam opredeliti) na mestu vboda? Mene namreč kakih 5 minut po vbrizganju tako v trebuh kot v stegno peče oz. rahlo boli.
Kako veste, da se ne špikate točno v isto točko? Ali to počnete kar na slepo ali si nekako označite točko na trebuhu oz. stegnu?
To so take drobne težavice, ki mi malo grenijo vsakdanjik, in bi bila res hvaležna za kakršnokoli informacijo in izkušnjo večletnega prakticiranja.
Hvala in lep dan!
Posted 02 August 2006 - 10:28 AM
Imam nekaj vprašanj za vse "stare mačke", ki si vbrizgavate inzulin.
Ali dobite kdaj podpludbo na mestu vboda z iglo v trebuh?
Kam v trebuh se lahko pičim? Ali samo v spodnji del (pod popkom) ali lahko tudi v zgornji del (nad popkom)?
Ali koga boli oz. peče (niti sama ne znam opredeliti) na mestu vboda? Mene namreč kakih 5 minut po vbrizganju tako v trebuh kot v stegno peče oz. rahlo boli.
Kako veste, da se ne špikate točno v isto točko? Ali to počnete kar na slepo ali si nekako označite točko na trebuhu oz. stegnu?
To so take drobne težavice, ki mi malo grenijo vsakdanjik, in bi bila res hvaležna za kakršnokoli informacijo in izkušnjo večletnega prakticiranja.
Hvala in lep dan!
Hi
Nimam se za starega mačka saj imam diabetes šele 2 leti vendar ti vseeno lahko odgovorim na vprašanja. Pa gremo kar lepo po vrsti.
Podpludbo oz. rumen ali vijoličen madež dobim včasih na mestu vboda. To je po mojem zato ker igla ni več v redu. Jaz in verjetno še marsikdo ali pa kar večina si namreč ne menjava igle pri vsakem vbodu ampak enkrat na dan ali pa celo na več dni. Kaj pa ti? A menjaš iglo pri vsakem vbodu?
Pičiš se lahko kamor koli v predelu trebuha. Tudi ob strani. Samo da se ne pišič v mišico. Najbolje je da se tam kjer imaš malo več maščobe, tam nagubaš in se potem pičiš.
Ko se pičim me ne peče vedno. S časom ugotoviš kje te peče in kje ne. Mene ne povsod. Je pa to max. 5 sek. Da bi me 5 min peklo/bolelo to ne. Je pa tudi odvisno od insulina. Npr. NovoRapid mene ne peče. Lantus pa včasih.
Tam kjer se špikam si ne označim. Sicer pa ali je to sploh možno da bi se na isto mesto pičil. Mislim igla je debela 0,3 mm površina trebuha pa nekaj 1000x večja tako da mislim da to načeloma ni možno. Razen po nesreči.
Če te še bo kaj zanimalo sam vprašaj.
Posted 02 August 2006 - 03:01 PM
Jaz uporabljam eno iglico za tri vbode. Pa ne čutim razlike med tem, ko se pičim prvič ali tretjič. Le včasih me zaboli že prvi milimeter, pa hitro zamenjam mesto. Ne vem, ali pičim ravno v živec?
Kako pa veš, da se pičiš v mišico? Ali sploh veš? Menda je to nevarno za hipo? Ali je res tako?
Sem imela pa res eno podpludbo za oreh veliko, in se mi zdi, da od vboda. Sem mogoče prebodla kakšno žilo?
Ja, pa tudi peče oz. boli me res 5 minut. Mogoče je to od vrste inzulina. Uporabljam Actrapid - kratkodelujoči (3x) in Insulatard - srednjedolgodelujoči (2x). In kar velike doze.
Pa še nekaj me zanima: naprimer, da zvečer ne ješ, se pravi, da nimaš večerje. Ali si potem ne daš inzulina ali kaj?
Lep dan
Posted 02 August 2006 - 06:25 PM
Jaz uporabljam eno iglico za tri vbode. Pa ne čutim razlike med tem, ko se pičim prvič ali tretjič. Le včasih me zaboli že prvi milimeter, pa hitro zamenjam mesto. Ne vem, ali pičim ravno v živec?
Kako pa veš, da se pičiš v mišico? Ali sploh veš? Menda je to nevarno za hipo? Ali je res tako?
Sem imela pa res eno podpludbo za oreh veliko, in se mi zdi, da od vboda. Sem mogoče prebodla kakšno žilo?
Ja, pa tudi peče oz. boli me res 5 minut. Mogoče je to od vrste inzulina. Uporabljam Actrapid - kratkodelujoči (3x) in Insulatard - srednjedolgodelujoči (2x). In kar velike doze.
Pa še nekaj me zanima: naprimer, da zvečer ne ješ, se pravi, da nimaš večerje. Ali si potem ne daš inzulina ali kaj?
Lep dan
Mislim da ne bi smel bit problem če uporabiš eno iglo za tri vbode. Lahko pa probaš uporabit vedno novo in boš videla kako bo. Jaz jo uporabim še za več vbodov, ker se mi ne da menjavat
Ko se pičiš v mišico je drug občutek ne znam opisat. Boš sama videla čez čas. Glede hipe še nisem slišal. Še bo kdo drug kaj povedal v zvezi s tem.
Možno da si zadela žilico. Ponavadi ko zadaneš žilico se pojavi kri na igli oz. na mestu vboda.
Nikoli nisem imel teh inzulinov tako da ne vem kak je občutek.
Če ne zaužiješ hrane oz. OH si ne daš kratkodelujočega inzulina. Pa naj bo to zjutraj, opoldan ali zvečer. Razen v primeru da si izmeriš sladkor in je le ta visok pa bi si ga rada znižala.
Posted 02 August 2006 - 09:09 PM
To je teorija, v praksi (22 let) pa nikoli za nobeno hipo nisem okrivil vboda v mišico. Pa mislim tudi, da ni neke velike razlike, če insulin začne delovati 10 minut prej ali pozneje.
Ok, povsod je treba malce zdrave pameti - če imaš recimo 3,5 mmol/l, si daš insulin in šele nato ješ, potem pa lahko prestopiš rob hipe, če bi si recimo zadel v mišico. Jaz v takem primeru najprej pojem, šele potem si dam insulin...
Glede pekoče bolečine pa me zanima tole - kako hitro si vbrizgaš insulin? Če si ga počasi, potem lahko slišiš "klike", ko pritiskaš na pen.
Tudi mene namreč peče največ par sekund, potem pa preneha - 5 minut se mi zdi nekam veliko. Si ga pa vbrizgavam počasi. No, relativno počasi - cca. dva "klika" na sekundo.
Iglo zamenjam enkrat na dan. Če je stara oz. topa, potem se ob vbodu zatika, oz. čutiš, kot bi se nekako "praskala" ob stene.
Posted 03 August 2006 - 01:36 AM
Mesto vboda menjavi oz. lahko uporabiš tiste kartončke, ki jih dobiš pri diabetologu. Drugače imam jaz za dajanje insulina v stegno sistem, danes leva jutri desna noga.
Posted 03 August 2006 - 09:23 AM
Ja, sem dobila tisti karton z luknjicami, samo je tako nepraktičen, da nimam kaj z njim početi. Ne morem si držati tistega kartona, potem narediti gubo, pa še pičiti. Si pa tudi jaz menjavam strani, en dan leva, drug dan desna, tako za stegno, kot za trebuh (si delam cele razpredelnice
Aja, pa ravno včeraj zvečer, ko sem si dala večerni inzulin v stegno, mi je kri pol ful tekla, tako, da sem jo morala prav z robčkom ustavljati. Samo ni bilo pa nobenih podpludb in tudi hipe ne.
Pa še eno vprašanje, če mogoče kdo ve?
Odkar jemljem inzulin so se mi vrednosti sladkorka pred obroki vidno zmanjšale, po obrokih pa se mi zelo povečajo, in so praktično iste, kot pred tem (preden sem dobila inzulin). Jem enako, kot prej, gibam se enako, kot prej.
No,če ima mogoče kdo kakšno idejo?
Pa lep dan
Posted 03 August 2006 - 09:50 AM
Ja, sem dobila tisti karton z luknjicami, samo je tako nepraktičen, da nimam kaj z njim početi. Ne morem si držati tistega kartona, potem narediti gubo, pa še pičiti. Si pa tudi jaz menjavam strani, en dan leva, drug dan desna, tako za stegno, kot za trebuh (si delam cele razpredelnice
Aja, pa ravno včeraj zvečer, ko sem si dala večerni inzulin v stegno, mi je kri pol ful tekla, tako, da sem jo morala prav z robčkom ustavljati. Samo ni bilo pa nobenih podpludb in tudi hipe ne.
Pa še eno vprašanje, če mogoče kdo ve?
Odkar jemljem inzulin so se mi vrednosti sladkorka pred obroki vidno zmanjšale, po obrokih pa se mi zelo povečajo, in so praktično iste, kot pred tem (preden sem dobila inzulin). Jem enako, kot prej, gibam se enako, kot prej.
No,če ima mogoče kdo kakšno idejo?
Pa lep dan
Glede mesta vboda nima smisla komplicirati. Enkrat levo drugič desno tretjič zgoraj potem spodaj. Ni varjante da se pičiš na isto mesto. Ne otežuj si stvari kjer ni potrebno!
V stegno se jaz ne špikam, prav tako ne v roko. Me preveč boli pa tudi nimam neke maščobe tam tako da je problem. Špikam se samo v trebuh.
Glede vprašanja pa nisem najbolje razumel. Daj napiši v številkah pred in po obroku. Pa koliko insulina si daješ. Pa časovni razmak med meritvami.
Posted 03 August 2006 - 10:08 AM
V stegno se jaz ne špikam, prav tako ne v roko. Me preveč boli pa tudi nimam neke maščobe tam tako da je problem. Špikam se samo v trebuh.
Glede vprašanja pa nisem najbolje razumel. Daj napiši v številkah pred in po obroku. Pa koliko insulina si daješ. Pa časovni razmak med meritvami.
Ja, sem res tako napisala vprašanje, da ga samo jaz razumem. Bom sedaj (upam) bolj jasna, namreč:
preden sem si vbrizgavala inzulin (se pravi, ko sem se zdravila samo z dieto): vrednosti pred obroki od 6-8mmol, vrednosti po obrokih od 8-12 mmol.
sedaj, ko imam inzulin: vrednosti pred obroki od 4-6 mmol, vrednosti po obrokih od 8-12 mmol.
Torej, z uporabo inzulina so se mi vrednosti pred obroki zmanjšale, po obrokih pa ostale nespremenjene.
Inzulina si dajem: kratkodelujočega od 8-10 enot, dolgodelujočega pa zvečer 24 enot in zjutraj 8 enot.
Časovni razmak med meritvami: pol ure pred obrokom, uro in pol do dve uri po obroku.
Glede mesta vboda bom pa res nehala komplicirat. Maš prov! Hvala!
Posted 03 August 2006 - 10:25 AM
preden sem si vbrizgavala inzulin (se pravi, ko sem se zdravila samo z dieto): vrednosti pred obroki od 6-8mmol, vrednosti po obrokih od 8-12 mmol.
sedaj, ko imam inzulin: vrednosti pred obroki od 4-6 mmol, vrednosti po obrokih od 8-12 mmol.
Torej, z uporabo inzulina so se mi vrednosti pred obroki zmanjšale, po obrokih pa ostale nespremenjene.
Inzulina si dajem: kratkodelujočega od 8-10 enot, dolgodelujočega pa zvečer 24 enot in zjutraj 8 enot.
Časovni razmak med meritvami: pol ure pred obrokom, uro in pol do dve uri po obroku.
Glede mesta vboda bom pa res nehala komplicirat. Maš prov! Hvala!
Če prav razumem imaš tipII glede na to da si se zdravila z dieto. Ne vem če ja kaj drugače ampak govorim za tipI torej moje izkušnje.
Če imaš po obroku (2 uri po) visok sladkor potem si daješ premalo insulina. Oz. povedano drugače razmerje med zaužitimi OH in insulinom ni pravo. Torej moraš povečati dozo kratkodelujočega insulina ali pa zaužiti manj OH.
Predvidevam da si insulin daješ po občutku in ne računaš koliko OH zaužiješ in na to prilagajaš insulin. Probaj si minimalno povečati dozo in redno meriti sladkor in boš videla kako se odziva.
Drugače pa lahko uporabiš tudi metodo računanja OH in boš točno vedela koliko insulina potrebuješ glede na dejansko stanje sladkorja in količine zaužitih OH.
Posted 03 August 2006 - 12:16 PM
2. Odkar jemljem inzulin so se mi vrednosti sladkorka pred obroki vidno zmanjšale, po obrokih pa se mi zelo povečajo, in so praktično iste, kot pred tem (preden sem dobila inzulin). Jem enako, kot prej, gibam se enako, kot prej.
1. podpludb se rešiš, če po tem ko ti teče kri, nekaj minut močno tiščiš na mesto krvavitve
2. koliko minut pred obrokom si daš inzulin?
Posted 03 August 2006 - 02:14 PM
Kar se tiče premalo inzulina je pa tako, da ga imam sedaj pred obrokom ravno prav, po obroku pa še vedno preveč. In me skrbi, če bi dozo povečala, da bi se mi potem pred obrokom preveč znižal? Sej ne vem, ali ima to kakšno povezavo, ampak,.... mogoče pa?? Bom probala, pa bom vidla. Že mal kompliciram, a ne?
Blaž, inzulin si dam točno pol ure pred obrokom. In pol sem kot tempirana bomba: čakam, čakam, ko odbije 30 minut - navali!!!
Posted 03 August 2006 - 03:20 PM
Kar se tiče premalo inzulina je pa tako, da ga imam sedaj pred obrokom ravno prav, po obroku pa še vedno preveč. In me skrbi, če bi dozo povečala, da bi se mi potem pred obrokom preveč znižal? Sej ne vem, ali ima to kakšno povezavo, ampak,.... mogoče pa?? Bom probala, pa bom vidla. Že mal kompliciram, a ne?
Blaž, inzulin si dam točno pol ure pred obrokom. In pol sem kot tempirana bomba: čakam, čakam, ko odbije 30 minut - navali!!!
Ja, bom pa še jaz malo pomodroval. Kot je Davy že napisal: očitno je tvoja doza bazalnega inzulina pravšnja (zato je vrednost sladkorja pred obrokom ustrezna), doza kratkodelujočega inzulina pa je prenizka glede na zaužito količino OH. Velja sicer teorija, da naj bi bilo skupno dnevno razmerje med bazalnim inzulinom in kratkodelujočim nekako 1:2. Vendar je to samo teorija, saj je diabetes zelo individualna zadeva . . .. Pri meni je razmerje približno 1:3. Zato imam vrednosti pred obrokom nekoliko višje (med 6.5 in 7.5), po obroku pa ostanejo na tem nivoju ali pa se malce znižajo. Tako je vrednost sladkorja dokaj enakomerna in tudi HbA1c imam zadovoljiv (nekako med 5.5 in 6.5 %).
Doza inzulina, ki ti jo predpiše (oz. predlaga) diabetolog, je zgolj izhodišče, prilagodiš pa si jo sam(a) glede na potrebe in zaužito hrano. Po moje pa je za uspešno prilagajanje odmerkov skoraj nujno štetje OH. Ki sploh ni tak bavbav, kot si nekateri predstavljajo. Pri tem ti lahko veliko pomaga program Kocka (največ ti bo znal o tem povedati Fleg), tam pa lahko najdeš tudi vrednosti OH za posamezna živila. Seveda pa ima danes večina živil že na embalaži navedene vrednosti. Ko potem s poskušanjem ugotoviš, koliko OH ti "pokrije" 1E kratkodelujočega inzulina, si na konju. Sam sem nekako prišel do tega, da mi 1E NovoRapida "pokrije" 7 do 9.5 g OH. Pri tistih, ki imajo več bazalnega inzulina (npr. Lantusa), je potreba po kratkodelujočem inzulinu še nekoliko manjša . . . Res pa je, da je tehtnica skoraj nujen pripomoček, da se izognemo neprijetnim presenečenjem, to je hipo in hiperglikemijam.
Posted 03 August 2006 - 04:18 PM
Posted 03 August 2006 - 06:06 PM
Tudi insulin deluje v tem času, zato bi ob pravem razmerju moralo to pokrit. Sladkorja ob pravem razmerju ne bi smel imeti višjega 1-2 uri po obroku.
Zakaj bi bila priprava hrane časovno daljša? Vedeti moraš samo koliko OH vsebuje določena jed. To si izračunaš enkrat in veš za vedno.
Ne vem kako deluje ta tvoj insulin saj praviš da si ga daješ pol ure prej. Ne vem za tipII ampak za tipI mislim da imamo vsi "moderne" insuline ki si jih daješ tik pred obrokom. Ti srednje dolgi se po mojem ne uporabljajo več tako množično. Vprašaj malo o tem tvojega diabetologa. Zakaj imaš sploh takšno kombinacijo insulinov? Po mojem mnenju je na tržišču že veliko boljših insulinov, s katerimi bi dosegla boljšo urejenost. Razen če je pri tipII kaj drugače.
Posted 03 August 2006 - 09:26 PM
Ali imaš ti prav tisto tehtnico za štetje OH ali bi bila navadna elektronska tudi OK?
Davy, zakaj misliš, da imam zastarel inzulin? Ali Actrapida in Insulatarda noben ne uporablja? Meni se zdi čisto moderen??!! Edino, če je ta res bolj za tip 2. To pa ne vem.
Posted 03 August 2006 - 11:19 PM
Sicer pa tudi sam mislim, da je kombinacija Actrapid-Insulatard danes že malce "out of date". Gre za kombinacijo Actrapida, ki je inzulin kratkega delovanja (delovati začne 1/2 do 1 ure po injiciranju, vrh doseže po 2 do 3 urah, konec pa po 4 do 6 urah) in Insulatarda, ki je inzulin srednje dolgega delovanja in ga moramo zato praviloma vbrizgavati dvakrat na dan.
Veliko udobnejša (in praviloma tudi učinkovitejša) je kombinacija NovoRapid-Lantus. NovoRapid je inzulin hitrega delovanja (delovati začne 5 do 10 minut po injiciranju, vrh doseže po 1 uri, konec pa po 2 do 4 urah). Lantus pa je inzulin dolgega delovanja in ga praviloma vbrizgavamo le enkrat na dan, saj je njegova učinkovitost dokaj enakomerna 24 ur (no, pri nekaterih je ta čas nekoliko krajši, tako da si ga vbrizgavajo dvakrat).
V čem so torej prednosti druge variante?
1. Lantus si vbrizgamo le enkrat dnevno.
2. NovoRapida si ni potrebno vbrizgati pol ure pred obrokom, ampak tik pred njim. Lahko pa tudi takoj po obroku, kar je zlasti pripravno v dveh primerih:
- če vnaprej ne vemo točno, koliko bomo pojedli
- če imamo pred obrokom nizko vrednost sladkorja, najprej pojemo in šele nato injiciramo inzulin ter se tako izognemo morebitni hipoglikemiji. Je pa po drugi strani tudi res, da prav zaradi hitrosti in moči zahteva NovoRapid nekoliko bolj osveščenega bolnika. Mislim, da je štetje OH skoraj nujno, saj doziranje zgolj po občutku lahko privede do hipo ali hiper težav.
3. NovoRapid je zagotovo učinkovitejši pri tistih živilih, pri katerih je treba hitro "pokriti" zaužite OH (škrobna živila, slaščice pa tudi ostalo). Tu se bržčas skriva tudi odgovor, zakaj imaš 1 do 2 uri po obroku relativno visoke sladkorje. Actrapid je v tem času enostavno "prepočasen", saj vrh doseže šele po 2. do 3. urah.
4. NovoRapid v kombinaciji z Lantusom je zelo primeren za tiste, ki nimajo rednih obrokov, ne časovno ne po količini. Omogoča torej, da lahko brez posebne škode bodisi izpustimo obrok (no, ja, to ni ravno priporočljivo, se pa dogaja, kajne?!) bodisi si privoščimo malce obilnejšo pojedino. Sam sicer opažam, da se v obeh primerih nivo sladkorja pred naslednjim obrokom nekoliko zviša, vendar ne pretirano. Morda pa se pri meni to dogaja tudi zato, ker imam relativno malo enot Lantusa v primerjavi s porabo NovoRapida.
Mislim, da bi morala to predebatirati s svojim diabetologom . . . Zakaj bi - slikovito rečeno - gledala črnobelo televizijo z anteno na strehi v času, ko se zdi še barvna televizija na kablu že nekoliko staromodna?
In še, nobenega razloga ni, da se terapija NovoRapid-Lantus ne bi uporabljala pri diabetikih tipa 2.
Posted 04 August 2006 - 07:06 AM
Sicer pa tudi sam mislim, da je kombinacija Actrapid-Insulatard danes že malce "out of date". Gre za kombinacijo Actrapida, ki je inzulin kratkega delovanja (delovati začne 1/2 do 1 ure po injiciranju, vrh doseže po 2 do 3 urah, konec pa po 4 do 6 urah) in Insulatarda, ki je inzulin srednje dolgega delovanja in ga moramo zato praviloma vbrizgavati dvakrat na dan.
Veliko udobnejša (in praviloma tudi učinkovitejša) je kombinacija NovoRapid-Lantus. NovoRapid je inzulin hitrega delovanja (delovati začne 5 do 10 minut po injiciranju, vrh doseže po 1 uri, konec pa po 2 do 4 urah). Lantus pa je inzulin dolgega delovanja in ga praviloma vbrizgavamo le enkrat na dan, saj je njegova učinkovitost dokaj enakomerna 24 ur (no, pri nekaterih je ta čas nekoliko krajši, tako da si ga vbrizgavajo dvakrat).
V čem so torej prednosti druge variante?
1. Lantus si vbrizgamo le enkrat dnevno.
2. NovoRapida si ni potrebno vbrizgati pol ure pred obrokom, ampak tik pred njim. Lahko pa tudi takoj po obroku, kar je zlasti pripravno v dveh primerih:
- če vnaprej ne vemo točno, koliko bomo pojedli
- če imamo pred obrokom nizko vrednost sladkorja, najprej pojemo in šele nato injiciramo inzulin ter se tako izognemo morebitni hipoglikemiji. Je pa po drugi strani tudi res, da prav zaradi hitrosti in moči zahteva NovoRapid nekoliko bolj osveščenega bolnika. Mislim, da je štetje OH skoraj nujno, saj doziranje zgolj po občutku lahko privede do hipo ali hiper težav.
3. NovoRapid je zagotovo učinkovitejši pri tistih živilih, pri katerih je treba hitro "pokriti" zaužite OH (škrobna živila, slaščice pa tudi ostalo). Tu se bržčas skriva tudi odgovor, zakaj imaš 1 do 2 uri po obroku relativno visoke sladkorje. Actrapid je v tem času enostavno "prepočasen", saj vrh doseže šele po 2. do 3. urah.
4. NovoRapid v kombinaciji z Lantusom je zelo primeren za tiste, ki nimajo rednih obrokov, ne časovno ne po količini. Omogoča torej, da lahko brez posebne škode bodisi izpustimo obrok (no, ja, to ni ravno priporočljivo, se pa dogaja, kajne?!) bodisi si privoščimo malce obilnejšo pojedino. Sam sicer opažam, da se v obeh primerih nivo sladkorja pred naslednjim obrokom nekoliko zviša, vendar ne pretirano. Morda pa se pri meni to dogaja tudi zato, ker imam relativno malo enot Lantusa v primerjavi s porabo NovoRapida.
Mislim, da bi morala to predebatirati s svojim diabetologom . . . Zakaj bi - slikovito rečeno - gledala črnobelo televizijo z anteno na strehi v času, ko se zdi še barvna televizija na kablu že nekoliko staromodna?
In še, nobenega razloga ni, da se terapija NovoRapid-Lantus ne bi uporabljala pri diabetikih tipa 2.
Simon tvoj odgovor pa je naravnost odličen. Se vidi da si kar dobro naštudiral zadeve. Ne bi se moral bolj strinjati z napisanim.
Lisička a še lahko napišeš kakšna je tvoja urejenost sladkorja pred insulinom in po. Mislim koliko imaš HBa1c. In ali imaš starejšega ali mlajšega diabetologa?
Posted 04 August 2006 - 07:29 AM
Zakaj bi bila priprava hrane časovno daljša? Vedeti moraš samo koliko OH vsebuje določena jed. To si izračunaš enkrat in veš za vedno.
Ne vem kako deluje ta tvoj insulin saj praviš da si ga daješ pol ure prej. Ne vem za tipII ampak za tipI mislim da imamo vsi "moderne" insuline ki si jih daješ tik pred obrokom. Ti srednje dolgi se po mojem ne uporabljajo več tako množično. Vprašaj malo o tem tvojega diabetologa. Zakaj imaš sploh takšno kombinacijo insulinov? Po mojem mnenju je na tržišču že veliko boljših insulinov, s katerimi bi dosegla boljšo urejenost. Razen če je pri tipII kaj drugače.
Davy tudi jaz uporabljam srednjedolgo delujočega pa dolgodelujočega rada bi pa res mela novorapid al pa humalog ipd..
Posted 04 August 2006 - 07:41 AM
Trenutno je moja diabetologinja dr. Tomažičeva iz Poliklinike. Mislim, da je nekje srednjih let.
Hba1c sem imela: 7,1% dne 5.4.2006, dne 4.7.2006 pa 6,6%. Nato mi je dala inzulin, ker so bile vrednosti na tešče od 8-9mmol, uro in pol po zajtrku pa tudi do 12mmol/l. Sedaj, po zdravljenju z inzulinom mi še ni izmerila Hba1c. Prvi pregled imam oktobra 2006.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users