Jump to content

DIETE in diabetes

• You cannot reply to this topic
35 replies to this topic

#1 sAdie

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 9 posts

Posted 05 September 2006 - 10:45 AM

Pozdravljeni! Sem vasa nova clanica in pred nekaj urami mi je mami sporocila, da bo morala na inzulin unsure.gif Po pravici povedano me je ze kr groza...
Zdravnik ji je postavil pogoj: ali shujsati 20kg v enem mesecu (se mi zi to kr prevec zahtevno ali?) ali injekcije. Pa nima pretirano telesne teze, da ne bo pomote unsure.gif strah me je, da bi padla v kaksna hipoglikemicna stanja in zato se obracam na vas:

ce kdo pozna kaksno dobro dieto? katerih zivil naj se izogiba in podobno?

Hvala za odgovore in lep pozdrav smile.gif

#2 betel

Mojster

• Clani
  • PipPipPip
  • 89 posts
  • Zanimanja:Kašen naj bi bil krvni pritisk pri diabetičnih bolnikih

Posted 05 September 2006 - 02:31 PM

Ojla
Mama naj ne je sladkega in naj ne preskakuje obrokov. Če bi ji bilo pa slučajno slabo pa naj kaj malega zaužije. Kar se pa tiče kilogramov pa se mi zdi absurd. Dvajset kil v mesecu je preveč. Počasi in vztrajno bo zgubljala kile. Sama nimam teh problemov. Ko še nisem vedela, da imam diabetis sem kar kopnela in sedaj ko imam zdravila pa smo uspeli malo zabremzati, ker sem že čiso izsušena. V dispanzerju so razložili da je inzulin ključ ki odpira vrata celicam da dobijo sladkor iz krvi, če pa tega primanjkuje celice propadajo. Veš 100% pa ni treba poslušati zdravnikov. trance_17_emot-angel.gif Vsak sam se mora naučiti sodelovati s svojim telesom in ga poslušati.
trance_40_thumbup.gif trance_40_thumbup.gif Poglej še v forumih so naši člani napisali kar dobre ideje.
Nada

#3 sAdie

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 9 posts

Posted 05 September 2006 - 11:09 PM

betel
smile.gif hvala za pojasnila... sicer ima mami diabetes tipa II. ze kr enih 25let, ampak do zdaj so bila zdravila (Aglurab) dovolj... tudi meni se zdi 20kg prevec - sej niso normalni ohmy.gif Ima precej streno zivljenje....z nami vsemi vred.
se to me zanima - a je to dedno? (sem nekje brala, da je...na sreco nimam tezav s sladkorjem)

kaj pa gibanje? se redno rekreiras (plavanje, joga...)? Kosenje trave in pospravljanje menda ni dovolj biggrin.gif
Anyway, hvala ti za informacije - bom se pogledala malo po forumu smile.gif

lep pozdravcek smile.gif

#4 Davy

Vseved

• Clani
  • PipPipPipPip
  • 103 posts

Posted 06 September 2006 - 07:19 AM

QUOTE(sAdie @ Sep 5 2006, 11:09 PM)
se to me zanima - a je to dedno? (sem nekje brala, da je...na sreco nimam tezav s sladkorjem)

View Post

Tip II je deden, Tip I pa naj ne bi bil.
Lep pozdrav Davy

#5 sAdie

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 9 posts

Posted 06 September 2006 - 10:15 AM

QUOTE(Davy @ Sep 6 2006, 07:19 AM)
Tip II je deden, Tip I pa naj ne bi bil.

View Post

huh.gif kaj so pa potem najpogostejsi vzroki za izbruh bolezni?

#6 Davy

Vseved

• Clani
  • PipPipPipPip
  • 103 posts

Posted 06 September 2006 - 01:03 PM

QUOTE(sAdie @ Sep 6 2006, 10:15 AM)
huh.gif kaj so pa potem najpogostejsi vzroki za izbruh bolezni?

View Post

Predvidevam da sprašuješ za tip 2

"Osnovni vzrok za nastanek sladkorne bolezni tipa 2 je neobčutljivost tkiv na insulin (rezistenca na insulin), ki se sprva še ne kaže z zvišanim nivojem krvnega sladkorja, saj trebušna slinavka "odpor" celic na insulin uspeva premagovati z zvečanim sproščanjem insulina. V nekaj letih pa se trebušna slinavka "izčrpa" in pojavi se zvišan krvni sladkor - sladkorna bolezen."

Vir: Med.Over.Net
Lep pozdrav Davy

#7 betel

Mojster

• Clani
  • PipPipPip
  • 89 posts
  • Zanimanja:Kašen naj bi bil krvni pritisk pri diabetičnih bolnikih

Posted 13 September 2006 - 03:12 PM

Ojla

Po dolgem času se ti javljam im prav lepo pozdravljam. Da te spodbudim čez celo poletje sem plavala in se pripravljala na mini maraton od Kopra do Žusterne in potem ker sem ženska so me ženske stvari prikrajšale za to prijetno športno udeležbo. Sedaj sem se udeležila latino aerobike, step aerobike ter hot irona (to je dvigovanje uteži ob muziki in vaditelju. Podobno je fitnesu vendar je vadba vodena in z manjšo težo.) Vendar zaradi kolena bom morala biti zelo pazljiva in ne pretiravati namreč je tako strančirano, da bom morala na operacijo se pravi rekonstrukcijo kolena. Kar se tiče vzroka diabetisa tipa 2 je lahko jih več. Strinjam se z vsevedom vendar je moj primer zaradi hormonskega neravnovesja. Zdravim se že 10 let za ščitnico, ki jo moram preganjati z tabletami.

No vseeno borci smo in se ne damo trance_21_laughing1.gif
Nada

#8 sAdie

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 9 posts

Posted 19 September 2006 - 10:23 PM

betel smile.gif ooo lepo, si bila pridna te zadnje tedne trance_40_thumbup.gif operacija kolena...to pa ni good...le glej, da bo hitro vse ok smile.gif

hvala vama za odgovore - zdaj mi je ze marsikaj bolj jasno slap.gif
mama se je v roke vzela in prestudirali smo kaj lahko je in kaj ne ...seveda smo omejili porabe krompirja, sadja in kaj je njej najljubse...kruha huh.gif full je hudo, ko ji morm ko malemu otroku izpred nosa vzet kroznik z grozdom...- to ji je kr nabilo sladkor.

shujsala je, sladkor pa je padel...zakaj ima zjutraj visji sladkor? Ima se kdo te tezave? verjetno je to posledica mirovanja - spanja...sicer ne spi dosti (najvec 6ur), ker ima zelo naporen delovnik, ampak sladkor je kr obcutno visji, kot cez dan...

kdaj najvec jeste? cez dan? se drzite tega, da po 6 uri vec ne uzivate hrane?

prevec sprasujem, kajne? blush.gif

betel lepo se sportaj in pazi na tačke trance_44_wink5.gif vsem ostalim pa lep vecer se naprej!

#9 Blaž

Šef

• Admin
  • 548 posts
  • Spol:Moški
  • Zanimanja:Motociklizem
  • Sladkorna:Sladkorna bolezen tip 1

Posted 20 September 2006 - 01:23 PM

Glede obrokov. Idealno je 5 obrokov dnevno. Sam imam vsaj 4, večerjo pa ponavadi okoli 7 zvečer. Važno je, da takoj po večerji ne gre človek spat. Torej če gre spat ob 23 uri lahko tudi kaj po 18 večerja.
Lp, Blaž

#10 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 08 June 2007 - 01:47 PM

QUOTE(Blaž @ Sep 20 2006, 01:23 PM)
Glede obrokov. Idealno je 5 obrokov dnevno. Sam imam vsaj 4, večerjo pa ponavadi okoli 7 zvečer. Važno je, da takoj po večerji ne gre človek spat. Torej če gre spat ob 23 uri lahko tudi kaj po 18 večerja.

View Post

#11 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 08 June 2007 - 01:54 PM

Zdravo,

Tudi jaz bi ji priporočal aveč manjših obrokov, torej od 4 do 5, ki seveda ni potrebno,da so veliki, za obrok se že šteje eno jabolko in pol kosa kruha, seveda bolj preproste zadeve, da se ne uporablja preveč maščob, pečenja, cvrtja, torej zdravo prehrano. tongue.gif

Zdi se mi prav tako priporočljivo, da se vzame namesto kropirja tudi kuhan ješprenj, polnozrnati riž in podobne žitarice, se samo skuha v vodi, in tako lahko uporabiti za različne zadeve kakor prilogo, daste v juho kakor priloga v zelenjavno juho, ali pa na primer v jogurt za zajtrk ali za večerjo. trance_27_notworthy.gif

Ne potrebujete posebne iznajdljivosti, samo nekoliko enostavnosti in prepričana sem, da bo vse to vplivalo pozitivno na ravni glukoze v krvi tudi pri vaši mami, saj deluje tudi pri meni bolje kakor da pojem za zajtrk kos kruha, pa še občutek sitosti je dlje časa. smile.gif

Seveda je potrebna primerna količina vsega tega prav tako kakor pri kruhu in podobnih škrobnih izdelkih.

Lep pozdrav in veliko uspeha
Sabina trance_44_wink5.gif

#12 zvezdica

Doktor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 536 posts

Posted 04 September 2008 - 11:25 AM

To s hujšanjem imam pa kar nekaj izkušenj samo ne pretiravajte,po?asi in z enim ciljem,hrana naj bo revna z maš?obami,ve? sadja zelenjave in veliko gibanja pa ?etudi vsak dan malo hoje ki jo pove?ujemo glede na zmogljivost.
To?no se opazujte in zapisujte kaj jeste in kdaj pa bodo kile kar same ušle pa še bolje se boste po?utili,želim vam veliko uspeha in še veliko lepih in veselih dni. trance_40_thumbup.gif trance_19_hmm.gif smile.gif

#13 RoZika**

Vajenec

• Clani
  • PipPip
  • 50 posts
  • Zanimanja:po novem kar ra?unovodstvo :))

Posted 04 September 2008 - 01:29 PM

Živjo. Sem ugotovila za eno dobro predavanje in pomo? pri hujšanju. Imenuje se šola zdravega hujšanja. Je pa v Škofji Loki v izobraževalnem centru Freising. Dobiš merilec utripa in koliko kalorij pokuriš. Vsak dan morš posredovat rezultate o kalorijah. Traja pa 2 mesca in pol. Js sm se vpisala k bi blo fajn kšn 5 kilc zgubit na zdrav na?in in pod nadzorom. Tko da ?e je še kdo za se mi lahko pridruži. trance_44_wink5.gif Pokli?eš na to številko 04/ 51 55 880 in se naro?iš. Prva predavanja so 24 in 25 septembra.

Lep pozdrav?k**

Heaven is where I live

#14 zvezdica

Doktor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 536 posts

Posted 04 September 2008 - 07:14 PM

Rozika meni se zdi da je treba najprej stvari uredit v glavi pa gre.Mislim da je dobro ?e se sama ne znaš bremzat da je dobro da poiš?eš skupino potem gre veliko lažje samo še vedno je vse samo v tvoji glavi vse odlo?itve.Pogumno do cilja. trance_40_thumbup.gif

#15 andyrozman

Legenda

• Clani
  • PipPipPipPipPipPip
  • 252 posts

Posted 05 September 2008 - 10:03 PM

Pozdravljeni !

Bom odgovoril na dva vprasanja v tem forumu....

Dednost. Praviloma vedno pravimo, da je Tip 2 deden in Tip 1 ne, kar pa ni ?isto res. Tip 2 je deden in potomec lahko dobi sladkorno je velika, ce jo je imel eden od starsev (ali starih staršev - glej 3 generacije nazaj).

Pri tipu 1 pa je dedna predispozicija za sladkorno bolezen (ena generacija). ?e ima sladkorno mati, je 4% možnost, da jo ima tudi otrok, v primeru pa da o?e pa 7%.

Kar se pa diete tice, je pa tako. Vsaka dieta, kjer pride do velike izgube kilogramov v prekratkem ?asu, se potem ko se dieta kon?a, vsi kilogrami vrnejo plus še nekaj dodatnih. Prosi svojo zdravnico - osebno, da te pošlje na te?aj zdravega hujšanja... Zguba kilogramov je tam prili?no po?asna, tako da vseh kilogramov ne dobis nazaj.

Sem sprobal in deluje....
V ?asu predavanj se nau?iš osnove kako telo deluje, ter nekaj dolo?enih prijemov s katerimi "stabiliziraš" prehrano, potem nekaj nasvetov iz zdravega kuhanja, rekreacije in dolo?enih drugih stvari....

Andy

#16 lubnikar

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 14 posts

Posted 23 September 2008 - 07:57 AM

zanima me, ?e se je vam spremenila prebava po odkriti slad. b. 2 imam pa predpisano takoj insulin 4x dnevno od aprila letos. Zdaj jem bolj dieti?no. Shujšal sem za 10kg. Za zajtrk v ve?ini jogurt in mogo?e mi prav to povzro?a težave. Imam redko blato Izlo?am skoraj vsak dan. Po izlo?anju imam peko? ob?utek. Vsak dan paimam neprijeten ob?utek v želodcu. Me napenja, pa ne jem tako hrano. Veliko se ukvarjam s športom; gorništvo in kolesarjenje.
Lep pozdrav; lubnikar

#17 lubnikar

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 14 posts

Posted 23 September 2008 - 08:37 AM

QUOTE(lubnikar @ Sep 23 2008, 07:57 AM)
zanima me, ?e se je vam spremenila prebava po odkriti slad. b. 2 imam pa predpisano takoj insulin 4x dnevno od aprila letos. Zdaj jem bolj dieti?no. Shujšal sem za 10kg. Za zajtrk v ve?ini jogurt in mogo?e mi prav to povzro?a težave. Imam redko blato Izlo?am skoraj vsak dan. Po izlo?anju imam peko? ob?utek. Vsak dan paimam neprijeten ob?utek v želodcu. Me napenja, pa ne jem tako hrano. Veliko se ukvarjam s športom; gorništvo in kolesarjenje. še dodatek, moj hbA1C je bil pred 10 dnevi 5,9. To pa je moj prvi izmerjeni hb1C
Lep pozdrav; lubnikar

View Post

#18 Gost beta1 *

• Gosti

Posted 03 October 2008 - 10:58 AM

Jogurt oz. mle?ni izdelki ti ne ustrezajo. Probaj za nekaj ?asa ne jest jogurtov in mleka. Lahko pa da je tudi vzrok, da slu?ajno ješ premrzlo hrano iz hladilnika. Probaj dat jogurt za 1 uro na sobno temperaturo.

Da greš vsaki, dan na veliko potrebo, to ni ni? narobe. V jogurtu so tiste prebavne flore, ki pospešujejo delovanje ?revesja.

#19 weimi

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 11 posts

Posted 15 November 2008 - 10:13 PM

Pozdrav vsem,
sprašujem pa, ?e ima kdo kakšno mnenje ali izkušnje z ?udežnimi muesli ploš?icami ExtendBar.

#20 aomejec

Mojster

• Clani
  • PipPipPip
  • 77 posts
  • Zanimanja:Gorništvo, Kolesarstvo.

Posted 16 November 2008 - 08:42 PM

QUOTE(lubnikar @ Sep 23 2008, 07:57 AM)
zanima me, ?e se je vam spremenila prebava po odkriti slad. b. 2 imam pa predpisano takoj insulin 4x dnevno od aprila letos. Zdaj jem bolj dieti?no. Shujšal sem za 10kg. Za zajtrk v ve?ini jogurt in mogo?e mi prav to povzro?a težave. Imam redko blato Izlo?am skoraj vsak dan. Po izlo?anju imam peko? ob?utek. Vsak dan paimam neprijeten ob?utek v želodcu. Me napenja, pa ne jem tako hrano. Veliko se ukvarjam s športom; gorništvo in kolesarjenje.
Lep pozdrav; lubnikar

View Post

Živ,

skoraj zagotovo se ti je prebava spremenila, a ne zaradi sladkorne in inzulina, temve? zaradi ditete oziroma spremembe pri prehrani. ?e npr. sedaj uživaš ve? sadja in stro?nic (v povpre?ju) in bolj redno, je to eden izmed faktorjev napenjanja, redko blato pa lahko povzro?a pove?anje koli?in "teko?e hrane" kot so naprimer mle?ni izdelki. Kolikor jaz vem (ne me držat za besedo) je izlo?anje blata enkrat na dan za odraslega ?loveka nekaj normanega. Edino kar ni v redu je peko? ob?utek pri izlo?anju.
Kar se napenjanja ti?e, ki naj bi bilo, pri koreniti spremembi prehrane, nekaj normalnega, naj bi po dolo?enem ?asovnem obdobju (tudi 1 leto ali ve?), ko se telo navadi novega prehranjevanja, ponehalo.
Govorim iz lastnih izkušenj, katere so bile podobne tvojim, in se po letu in pol po?asi umirja - ni pa se še ?isto huh.gif

lp

Aleš
Aleš O.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users