Jump to content

sladke stvari ...

• You cannot reply to this topic
35 replies to this topic

#1 Gost Saša *

• Gosti

Posted 17 January 2005 - 11:11 AM

Imam nekaj osnovnih vprašanj glede sladkih stvari. Sem namreč nova pri tem in kar neizkušena. Torej, v nosečnosti so mi odkrili gestacijski diabetes (imela sem STROGO dieto - tehtala sem vsako stvar, ki sem jo pojedla mad.gif sladic pa itak nisem smela), ki pa ni popolnoma izginil. Zdaj imam sum na počasno razvijajoči se diabetes tip 1, potrdili oz. upam da ovrgli ga bodo pa šele pol leta po prenehanju dojenja (imam pa 25 let!). Do takrat pa se moram "paziti" (kar tudi ni slabo, glede na to da sem velik potencial za diabetes tip II, če že enke ne bo ...). Sem pa precej sladkosneda, zato me zanima:
1. kako je z medom? Ali lahko pojem kos kruha z medom oz. si sladkam čaj z medom 1x na dan?
2. kako je z umetnimi sladili? Baje v lekarnah prodajajo nekaj na Q, ki ga lahko uporabljam. Ali ta sladila toliko manj dvignejo inzulin kot navadni sladkor, da jih je bolje uporabljati? Koliko tega se lahko poje (seved v obliki sladic) - 1x, 2x na teden?
3. Kaj pa suho sadje? Koliko tega lahko pojem?
4. Marmelade? Malo na kruhu?

Vem, da pir meni ni neke panike in načeloma naj bi se držala le načel zdrave prehrane, pa vendar bi rada vedela tudi kaj o tem. Tako si bom lahko doma pripravila kakšno sladico trance_25_naughty.gif

Muchos grazias vsem, ki boste imeli živce odgovarjati na taka trapasta vprašanja!
LP, Saša

#2 Alojz

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 381 posts

Posted 17 January 2005 - 08:18 PM

QUOTE(Saša @ Jan 17 2005, 10:11 AM)
Imam nekaj osnovnih vprašanj glede sladkih stvari. Sem namreč nova pri tem in kar neizkušena. Torej, v nosečnosti so mi odkrili gestacijski diabetes (imela sem STROGO dieto - tehtala sem vsako stvar, ki sem jo pojedla  mad.gif sladic pa itak nisem smela), ki pa ni popolnoma izginil.  Zdaj imam sum na počasno razvijajoči se diabetes tip 1, potrdili oz. upam da ovrgli ga bodo pa šele pol leta po prenehanju dojenja (imam pa 25 let!). Do takrat pa se moram "paziti" (kar tudi ni slabo, glede na to da sem velik potencial za diabetes tip II, če že enke ne bo ...). Sem pa precej sladkosneda, zato me zanima:
1. kako je z medom? Ali lahko pojem kos kruha z medom oz. si sladkam čaj z medom 1x na dan?
2. kako je z umetnimi sladili? Baje v lekarnah prodajajo nekaj na Q, ki ga lahko uporabljam.  Ali ta sladila toliko manj dvignejo inzulin kot navadni sladkor, da jih je bolje uporabljati? Koliko tega se lahko poje (seved v obliki sladic) - 1x, 2x na teden?

Vem, da pir meni ni neke panike in načeloma naj bi se držala le načel zdrave prehrane, pa vendar bi rada vedela tudi kaj o tem.  Tako si bom lahko doma pripravila kakšno sladico  trance_25_naughty.gif

Muchos grazias vsem, ki boste imeli živce odgovarjati na taka trapasta vprašanja!
LP, Saša

View Post

Saša kljub vsemu pazi pri prehrani. Najboljše je tako, da vsakega samo malo, tudi, če boš pojedla malo medu ali marmelade, ne bo tako grozno, samo da ni to vsak dan.

Lepo se imej

Alojz

Lep dan se naprej

Alojz

#3 Gost Guest *

• Gosti

Posted 18 January 2005 - 11:33 AM

Hvala za odgovor Alojz! Me zelo veseli, da si bom npr. 1x na teden lahko privoščila kaj mnjami biggrin.gif
Lep dan ti želim!

#4 Blaž

Šef

• Admin
  • 548 posts
  • Spol:Moški
  • Zanimanja:Motociklizem
  • Sladkorna:Sladkorna bolezen tip 1

Posted 18 January 2005 - 12:27 PM

Saša a imaš merilnik za krvni sladkor...če ga imaš ti svetujem da si kontroliraš kaj se s tvojim sladkorjem dogaja po jedi sladkih jedi....

v kolikor ga pa nimaš pa bodi previdna pri sladkih stvareh...načelo je, da malo lahko...vendar problem je pri malem ostat....ker ko začneš ponavadi ne moreš nehat s sladkimi grehi...

Lp, Blaž

#5 Gost Saša *

• Gosti

Posted 18 January 2005 - 03:36 PM

Ne, merilnika na žalost nimam več (med nosečnostjo sem ga nekaj časa imela - izposojenega, pa sem ga morala vrnit, seveda). Ja, pri sladkih grehih je res tako, da se je težko ustavit. Pa še dve orehovi potici imam v skrinji unsure.gif Jo bom odmrznila, ko bodo kakšni obiski, pa si bom privoščila en majhen košček (je čisto nesladka in nemastna; delo babice smile.gif )...
Res je "zanimiv" občutek, ko ti rečejo, da nečesa ne smeš več jesti (oz. v mini-količinah). Diete mi namreč nikoli niso šle najbolje od rok slap.gif Zdaj pa verjetno niti nimam izbire. Sicer pa je uspeh že, če jem 5x na dan majhne obroke (prej sem jedla 2x pa ornk) in da ne jem sladkarij (mastno mi pa nikoli ni šlo preveč). No, vsaj hujšat mi ni treba biggrin.gif
V glavnem, zmedena sem glede tega, kaj ja in kaj ne (kljub "izobraževanju" na Polikliniki), tako da lahko pričakujete še kakšno "zanimivo vprašanje".
Aja, kaj pa sladice z umetnimi sladili? A to je isto kot bi jedla navadne ali je malo bolje (da vem, kaj kupit za priboljšek)?
LP! Saša

#6 Blaž

Šef

• Admin
  • 548 posts

Posted 18 January 2005 - 10:38 PM

umetna sladila so v redu zadeva v kolikor se uporabljajo v majhnih količinah....

lahko tudi poskusiš z rjavim sladkorjom, ali kakšno drugo varjanto sladkorja....
Lp, Blaž

#7 Spela

Car

• Clani
  • PipPipPipPipPip
  • 175 posts

Posted 28 January 2005 - 07:43 PM

Meni krvni sladkor močno dvigne tudi sadna torta, narejena brez sladkorja ali umetnih sladil (imam diabetes tipa I in sem na insulinu)... Stvar je bolj v ogljikovih hidratih, ki jih tako moka kot sadje vsebujeta veliko. Enako velja za suho sadje - če pomisliš, da sveže jabolko poješ eno in si sita, medtem ko pri 10 jabolčnih krhljih, ki nekako ustrezajo enemu celemu jabolku, le redkokdaj odnehaš...

Bolje sploh ne jesti slaščic. Če narediš presek in prekineš z uporabo tako sladkorja kot umetnih sladil, ti je čez nekaj časa sladkana hrana ali pijača, ki jo slučajno zaužiješ, že presladka!

#8 Gost ROMAN *

• Gosti

Posted 11 March 2005 - 10:03 AM

QUOTE(Saša @ Jan 17 2005, 11:11 AM)
Imam nekaj osnovnih vprašanj glede sladkih stvari. Sem namreč nova pri tem in kar neizkušena. Torej, v nosečnosti so mi odkrili gestacijski diabetes (imela sem STROGO dieto - tehtala sem vsako stvar, ki sem jo pojedla  mad.gif sladic pa itak nisem smela), ki pa ni popolnoma izginil.  Zdaj imam sum na počasno razvijajoči se diabetes tip 1, potrdili oz. upam da ovrgli ga bodo pa šele pol leta po prenehanju dojenja (imam pa 25 let!). Do takrat pa se moram "paziti" (kar tudi ni slabo, glede na to da sem velik potencial za diabetes tip II, če že enke ne bo ...). Sem pa precej sladkosneda, zato me zanima:
2. kako je z umetnimi sladili? Baje v lekarnah prodajajo nekaj na Q, ki ga lahko uporabljam.  Ali ta sladila toliko manj dvignejo inzulin kot navadni sladkor, da jih je bolje uporabljati? Koliko tega se lahko poje (seved v obliki sladic) - 1x, 2x na teden?

Vem, da pir meni ni neke panike in načeloma naj bi se držala le načel zdrave prehrane, pa vendar bi rada vedela tudi kaj o tem.  Tako si bom lahko doma pripravila kakšno sladico  trance_25_naughty.gif

LP, Saša

View Post

#9 zjuga

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 15 posts

Posted 11 September 2005 - 07:44 AM

Ja,zanimivo,nekaterim recimo torta dvigne sladkor.Pri meni je pa ravno obratno,no ne da bi mi padel,ampak si jo lahko privoščim.Ni nobenega negativnega efekta.Zato si jo privoščim 1xmesečno,da se malo posladkam.
So pa druge stvari,katere mi ga dvignejo.Recimo zdaj poleti,ko je paradižnika veliko,mi zelo paše solata ( paradižnik,paprika,čevula itd.). Hja "cuker" pa kar ponori. Pa zanimivo,kar sem preikušal,zelje-takšno ali drugačno,mi tudi dvigne sladkor.Tako,da ni nekega recepta kaj jesti.
Moj recept : jej tisto kar ti odgovarja,vendar da ti ne dvigne preveč sladkorja.
Ja,sem pa pozabil povedati,da sem na inzulinu že cca.3 leta+tablete.
Tako da za povzetek tega pisanja rečem, jej kar ti paše oz.odgovarja( sam sem si kar pisal kaj je dobro in kaj ne ). To je samo moje mnenje , da ne bo kdo rekel , da mu to priporočam. Vsak najbolje ve za sebe.
Nekdo, ne vem kakšen, ki se je pojavil ne vem odkod, je prišel ne vem kako in dela hudo, ne vem zakaj.

#10 Simon

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 28 posts

Posted 11 November 2005 - 11:20 PM

Res ne vem, zakaj večina diabetikov (mislim na tiste z inzulinsko terapijo) dojema vsako zaužito sladkarijo kot prekršek. Mislim, da je poanta kakovostnega ali vsaj znosnega življenja s to boleznijo tudi v tem, da se ne (popolnoma) odrečemo hrani, ki nam je všeč. Pa čeprav so to sladkarije. Hitro/kratko delujoči inzulin nam to omogoča. Seveda pa je treba biti samodiscipliniran in upoštevati nekaj pravil:
- pred vsakim "sladkim" obrokom moramo natančno določiti, koliko bomo pojedli
- količina naj bo zmerna
- sladkarijo je bolje vključiti v večji obrok (kosilo ali večerjo), kot pa jo jesti samostojno. Če bomo že prej dovolj siti, se bomo namreč lažje odrekli želji, da bi pojedli več, kot smo načrtovali
- nikoli ne jejmo sladkarij (pa tudi druge hrane, ki vsebuje OH), ne da bi si vbrizgali odmerek inzulina, ki "pokrije" zaužite OH
- jejmo predvsem sladkarije, pri katerih je na embalaži navedena vsebnost OH, da se tako izognemo doziranju inzulina "po občutku", to je na pamet
- ljudje velikokrat razmišljajo o sladkarijah, ki jih uživajo, mnogo redkeje pa o tem, kaj pijejo. Vsi vemo, da imata pivo in kokakola ogromno OH, zavedati pa se je treba, da tudi najrazličnejši sokovi niso povsem "nedolžni". Zato sam pijem praktično izključno vodo . . .

Skoraj vsak dan pojem 100 g sladoleda (zame je dietni Botterbloomov sladoled zakon - sploh ne opaziš razlike med tem in navadnim), kar je dovolj spodobna količina. Sladkan je s fruktozo in umetnimi sladili, vsebuje pa 20,5 OH, kar res ni pretirano. Približno toliko kot srednje veliko jabolko, torej.
Večkrat si privoščim tudi čokolado, Gorenkino, vendar nikoli več kot 50 g (kar znese 27 OH)
Večji problem je s tortami, piškoti, raznimi rogljički . . . Iz dveh razlogov:
- običajno gre za slaščice, pri katerih ne vemo števila OH (no, to se da rešiti tako, da dvakrat ali trikrat tvegamo, potem pa že vemo, koliko inzulina potrebujemo, da pokrijemo zaužito količino)
- vedeti moramo, da vsi izdelki iz bele moke (+ sladkorja) delujejo tako, da se raven sladkorja zares zviša šele po nekaj urah. To pa je seveda težje nadzorovati in ustrezno ukrepati (torej korigirati z NovoRapidom ali Humalogom . . .), še posebej za tiste, ki si sladkorja ne merijo prav pogosto.
Kljub temu se tudi piškotom nisem povsem odrekel (približno enkrat na 14 dni manjšo količino - npr. 50 g), še manj pa seveda maminemu jabolčnemu zavitku . . .

Pa še to, moj zadnji rezultat HbA1c je 6,2, kar je dovolj solidno. No, lahko bi bilo boljše, če bi imel nižje nočne in jutranje rezultate (pokritost zaužitih OH torej ni ključen problem) in če bi (to počnem šele v zadnjem mesecu) korigiral občasne previsoke vrednosti po obroku z NovoRapidom.

#11 Andrej

Vajenec

• Clani
  • PipPip
  • 51 posts
  • Zanimanja:kolesarjenje, zabavno preživljanje prostega časa, how to make money, rad dobro jem (kar se je do nedavna poznalo)

Posted 14 November 2005 - 11:18 PM

QUOTE(Simon @ Nov 11 2005, 11:20 PM)
Res ne vem, zakaj večina diabetikov (mislim na tiste z inzulinsko terapijo) dojema vsako zaužito sladkarijo kot prekršek. Mislim, da je poanta kakovostnega ali vsaj znosnega življenja s to boleznijo tudi v tem, da se ne (popolnoma) odrečemo hrani, ki nam je všeč. Pa čeprav so to sladkarije. Hitro/kratko delujoči inzulin nam to omogoča. Seveda pa je treba biti samodiscipliniran in upoštevati nekaj pravil:
- pred vsakim "sladkim" obrokom moramo natančno določiti, koliko bomo pojedli
- količina naj bo zmerna
- sladkarijo je bolje vključiti v večji obrok (kosilo ali večerjo), kot pa jo jesti samostojno. Če bomo že prej dovolj siti, se bomo namreč lažje odrekli želji, da bi pojedli več, kot smo načrtovali
- nikoli ne jejmo sladkarij (pa tudi druge hrane, ki vsebuje OH), ne da bi si vbrizgali odmerek inzulina, ki "pokrije" zaužite OH
- jejmo predvsem sladkarije, pri katerih je na embalaži navedena vsebnost OH, da se tako izognemo doziranju inzulina "po občutku", to je na pamet
- ljudje velikokrat razmišljajo o sladkarijah, ki jih uživajo, mnogo redkeje pa o tem, kaj pijejo. Vsi vemo, da imata pivo in kokakola ogromno OH, zavedati pa se je treba, da tudi najrazličnejši sokovi niso povsem "nedolžni". Zato sam pijem praktično izključno vodo . . .

Skoraj vsak dan pojem 100 g sladoleda (zame je dietni Botterbloomov sladoled zakon - sploh ne opaziš razlike med tem in navadnim), kar je dovolj spodobna količina. Sladkan je s fruktozo in umetnimi sladili, vsebuje pa 20,5 OH, kar res ni pretirano. Približno toliko kot  srednje veliko jabolko, torej.
Večkrat si privoščim tudi čokolado, Gorenkino, vendar nikoli več kot 50 g (kar znese 27 OH)
Večji problem je s tortami, piškoti, raznimi rogljički . . . Iz dveh razlogov:
- običajno gre za slaščice, pri katerih ne vemo števila OH (no, to se da rešiti tako, da dvakrat ali trikrat tvegamo, potem pa že vemo, koliko inzulina potrebujemo, da pokrijemo zaužito količino)
- vedeti moramo, da vsi izdelki iz bele moke (+ sladkorja) delujejo tako, da se raven sladkorja zares zviša šele po nekaj urah. To pa je seveda težje nadzorovati in ustrezno ukrepati (torej korigirati z NovoRapidom ali Humalogom . . .), še posebej za tiste, ki si sladkorja ne merijo prav pogosto.
Kljub temu se tudi piškotom nisem povsem odrekel (približno enkrat na 14 dni manjšo količino - npr. 50 g), še manj pa seveda maminemu jabolčnemu zavitku . . .

Pa še to, moj zadnji rezultat HbA1c je 6,2, kar je dovolj solidno. No, lahko bi bilo boljše, če bi imel nižje nočne in jutranje rezultate (pokritost zaužitih OH  torej ni ključen problem) in če bi (to počnem šele v zadnjem mesecu) korigiral občasne previsoke vrednosti po obroku z NovoRapidom.

View Post

Oj, končno nekdo, ki je moje sorte trance_27_notworthy.gif . Seveda, zato pa imamo hitro delujoči insulin, da pokrivamo potrebe, ki se občaso pojavijo z zaužitjem "prepovedanih", pa zato najboljših, stvari (sladoled, skutni zavitek, dobra potica, ne premasten burek....). Sicer sem pri sladoledu v glavnem kar na Bofrostu (ok, v službi tega ravno nimam na izbiro in moram zato malo dodati insulina), ki ima po mojem kar dobre sladolede (v kornetu je sploh..., pa tistega v lončku z malinovim dodatkom mam tud rad wub.gif), se pa sploh ne omejujem preveč z raznimi prepovedmi. BTW, kje si pa uspel priti do Boterblooma (vanilija/čokolada ??), so ga kakšni dve leti nazaj imeli v Živilih, potem je pa poniknil unsure.gif , pa Živila tudi. Ja, tudi jaz imam srečo, da mi alkohol ne paše. Sicer pa korigiram odstopanja z Humalogom in mi gre kar dobro, povprečni HbA1c zadnjih dveh let je 5.3. No, če mi poveš, kako priti do Boterblooma, bom rekel HVALA.

Samo enkrat se živi pravijo in baje imajo prav trance_19_hmm.gif.
Naravno sladek ...

#12 Simon

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 28 posts

Posted 15 November 2005 - 08:31 AM

Andrej, Botterbloom (ja, vanilija/čokolada v 1000 ml embalaži) je res zakon, a ne?! Večina ostalih dietetičnih/diabetičnih sladoledov je namreč ali "plehka" ali pa ogabno sladka. Botterbloom sem odkril v Eri (vsaj v našem mestu ga imajo v tej trgovini) in na žalost nikjer drugje. Bojim pa se, da bo potem ko bo "najboljši sosed" popapal Ero, popapal tudi ta sladoled . . .

#13 Blaž

Šef

• Admin
  • 548 posts

Posted 15 November 2005 - 10:19 AM

Era?

More info?
Lp, Blaž

#14 Simon

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 28 posts

Posted 15 November 2005 - 01:26 PM

Ja, Era. Ta trgovska firma je sicer kar se tiče prodaje živil tretja po velikosti pri nas (za Mercatorjem in Tušem) z več kot 100 trgovinami, ki pa so povečini na Štajerskem. Kolikor vem, v Ljubljani, na Gorenjskem in na Primorskem (z izjemo Ajdovščine) teh trgovin ni.
Tako je to, morda pa se sladoled, o katerem teče beseda, dobi še v kateri drugi trgovini. Čakamo na informacije . . .

#15 Andrej

Vajenec

• Clani
  • PipPip
  • 51 posts
  • Zanimanja:kolesarjenje, zabavno preživljanje prostega časa, how to make money, rad dobro jem (kar se je do nedavna poznalo)

Posted 15 November 2005 - 05:17 PM

QUOTE(Simon @ Nov 15 2005, 01:26 PM)
Ja, Era. Ta trgovska firma je sicer kar se tiče prodaje živil tretja po velikosti pri nas (za Mercatorjem in Tušem) z več kot 100 trgovinami, ki pa so povečini na Štajerskem. Kolikor vem, v Ljubljani, na Gorenjskem in na Primorskem (z izjemo Ajdovščine) teh trgovin ni.
Tako je to, morda pa se sladoled, o katerem teče beseda, dobi še v kateri drugi trgovini. Čakamo na informacije . . .

View Post

Vsaj v Ljubljani ga ni, sem že povsod gledal, (ok, pred dvema letoma, ko je zginu iz Živil). V Meractorju te pa sam debelo pogledajo, če vprašaš po tem sladoledu. Sicer so mel u Leclercu enga, k je meu skoraj enako embalažo in sem šel samo zato u Leclerca in si takoj kupu 4 bance, sam je po dveh žlicah šlo vse v smeti. Čist brez okusa. SS.gif
Hja, pustmo se presenetit.
Čaki mal, od kod si? Mi bomo mel kmal en izlet v Mežico in mi Era zveni nekako na velenjski konec? Potegnem do te Ere in si za kkšen teden nardim zalogo trance_40_thumbup.gif
Naravno sladek ...

#16 Andrej

Vajenec

• Clani
  • PipPip
  • 51 posts

Posted 19 November 2005 - 11:14 PM

Če slučajno kdo ve, od kod je Simon (torej kje je ta Era, kjer on nabavlja sladoled), naj prosim to sporoči!!!! Naslednja sobota se bliža in bi jo rad izkoristil...
Naravno sladek ...

#17 Simon

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 28 posts

Posted 20 November 2005 - 09:17 AM

QUOTE(Andrej @ Nov 19 2005, 11:14 PM)
Če slučajno kdo ve, od kod je Simon (torej kje je ta Era, kjer on nabavlja sladoled), naj prosim to sporoči!!!! Naslednja sobota se bliža in bi jo rad izkoristil...

View Post

Andrej, sem iz Novega mesta. V naši Erini trgovini omenjeni sladoled imajo, ne vem pa, če to pomeni, da ga imajo v vseh Erinih trgovinah . . .

#18 Andrej

Vajenec

• Clani
  • PipPip
  • 51 posts

Posted 20 November 2005 - 09:41 PM

QUOTE(Simon @ Nov 20 2005, 09:17 AM)
Andrej, sem iz Novega mesta. V naši Erini trgovini omenjeni sladoled imajo, ne vem pa, če to pomeni, da ga imajo v vseh Erinih trgovinah . . .

View Post

Oh ja, sem upal unsure.gif , da si s koroških koncev. V Novo mesto pa bolj poredko zahajam. Hvala vseeno.
Naravno sladek ...

#19 Blaž

Šef

• Admin
  • 548 posts

Posted 21 November 2005 - 10:51 AM

Pošlji po pošti! ohmy.gif tongue.gif biggrin.gif laugh.gif trance_21_laughing1.gif slap.gif whistle.gif
Lp, Blaž

#20 Lisička

Vajenec

• Clani
  • PipPip
  • 38 posts

Posted 21 November 2005 - 04:15 PM

Jaz pa sem nekaj slišala:

v slaščičarni Mihalek, nasproti Stare cerkve v Šiški v Ljubljani, imajo božanske tortice in ostale slaščice (no, to vem že nekaj časa).

Sedaj sem pa izvedela, da so te slaščice narejene brez sladkorja.

Ker ne verjamem vse na prvo besedo, me zanima, če mogoče kdo od vas ve, ali je to res?

Pozdrav vsem!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users