Jump to content

Zanimivo odkritje

5 replies to this topic

#1 Blaž

Šef

• Admin
  • 548 posts
  • Spol:Moški
  • Zanimanja:Motociklizem
  • Sladkorna:Sladkorna bolezen tip 1

Posted 19 December 2006 - 02:06 PM

http://www.canada.com/nationalpost/news/st...45-8a598ab5d1bf

In a discovery that has stunned even those behind it, scientists at a Toronto hospital say they have proof the body's nervous system helps trigger diabetes, opening the door to a potential near-cure of the disease that affects millions of Canadians.

Diabetic mice became healthy virtually overnight after researchers injected a substance to counteract the effect of malfunctioning pain neurons in the pancreas.

"I couldn't believe it," said Dr. Michael Salter, a pain expert at the Hospital for Sick Children and one of the scientists. "Mice with diabetes suddenly didn't have diabetes any more."

Znanstveniki so miši s sladkorno boleznijo, uspeli ozdraviti.

The researchers caution they have yet to confirm their findings in people, but say they expect results from human studies within a year or so. Any treatment that may emerge to help at least some patients would likely be years away from hitting the market.

V naslednjem letu bodo opravili raziskave še na ljudeh.
Lp, Blaž

#2 MK9

Vajenec

• Clani
  • PipPip
  • 31 posts
  • Zanimanja:kolesarjenje, fotografija.. kako odpraviti sladkorno;)

Posted 21 March 2007 - 08:50 AM

...zelo zanimivo, sem prebral še objavo teh raziskav v reviji Cell: sladkorna naj bi se tako pričela z stresom živčnih končničev v slinavki (zaradi pomanjkanja neke beljakovine), potem pride do lokalnega vnetja in na koncu do avtoimunega "napada" na b-celice.

Ozdravljenje mišk se mi zdi skoraj tako preprosto kot popiti kozarec limonade;) -me kar prime, da bi se prijavil v skupino za preizkus na ljudeh.

Morda veste že kaj novega na to temo?
Lp, M

#3 špela

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 16 posts

Posted 21 March 2007 - 02:35 PM

Ali mogoče veš kje/kdaj/kako se prijaviš v kakšno takšno skupino? Obstajajo ti testi tudi pri nas, ali le v tujini?

trance_19_hmm.gif

#4 Blaž

Šef

• Admin
  • 548 posts
  • Spol:Moški
  • Zanimanja:Motociklizem
  • Sladkorna:Sladkorna bolezen tip 1

Posted 21 March 2007 - 08:47 PM

Nimam nič več podatkov glede tega, pa tudi ne vem kje se prijavit. Sklepal bi da na inštitutih, kjer to opravljajo, ti pa so večinoma v tujini.

Bom pobrskal še malo po internetu, mogoče najdem kak update.

Važno je, da so zadeve v raziskovanju. biggrin.gif
Lp, Blaž

#5 MK9

Vajenec

• Clani
  • PipPip
  • 31 posts
  • Zanimanja:kolesarjenje, fotografija.. kako odpraviti sladkorno;)

Posted 21 March 2007 - 10:29 PM

..nisem se mislil prijavit že letos, ker smo daleč in je problem stroškov bivanja je tudi vprašanje če je smiselno. Je pa to izvedljivo, če se hoče... Ker naj bi letos testirali na ljudeh, bo jasno kako in pri katerih deluje, potem pa se bo laže odločiti: če pri nas ne bi nihče želel tega ponovit in bo preveč za čakat (3-5 let) ni vrag, da se najde kakšno prebivališče - tudi v prikolici;)

Lp, M

#6 aranarakusa60@siol.net

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 3 posts
  • Zanimanja:Ker ne razumem angleš?ine,se ne znam registrirati.

Posted 09 September 2009 - 06:12 PM

QUOTE(majare @ Aug 31 2009, 10:54 AM)
Sicer je moj krvni sladkor skoraj vedno še na zgornji meji normali, vendar se pogosto pojavljajo tudi vrednosti od 6,7 do 6,8. Vendar lahko to urejam s pravilno prehrano in ne jemljem nobenih zdravil. Priznati moram, da sem prej do svojega 63. leta OH jedla v glavnem v obliki slaš?ic. Izogibala sem se kruhu, krompirju in vsem testeninam, pa tudi zelenjavi, sadju in maš?obam, ?eprav je v sorodstvo ve? kot tri ?etrtine obolelih za diabetesom ( oba tipa).
Moti pa me, da se mi ob?asno pojavlja pod dojkami (trpim za cikli?no makromastijo) izpuš?aj, podoben koprivnici. Izklju?ila sem alergijo na hrano in vse druge možne zunanje vplive.  Dermatolog mi je svetoval le, da se ve?krat na dan umijem, dobro osušim kožo in uporabim otroški puder. Vendar se v zelo nerednih razmakih ( v?asih ima ve? kot mesec dni mir) srbe? izpuš. V?asih traja dan ali dva. v?asih ve? dni.
Ali je lahko temu vzrok sladkorna bolezen?

View Post

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users