Jump to content

Nova članica

• You cannot reply to this topic
56 replies to this topic

#1 Icy

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 8 posts

Posted 15 January 2007 - 01:09 PM

Oj!

Ravno od diabetologa. HbA1c 8,1. Polom. wacko.gif
Dobila tablete Glucophage. Zvečer začnem...
Drugače ima mnihanja sladkorja že 6 let vendar je do zdaj šlo le z dietno prehrano. Veliko se gibam, pa ni in ni šlo več. mad.gif Pap oskusimo s tabletkami.
A mi lahko prosim kdo kaj več pove o tem, kako delujejo, kakšni so učinki, kako je s hrano...prosim, prosim.
Aja, še to...moje vrednosti so po hrani med 10 in 13, na tešče pa med 7 in 8.
BTW, jem pa kot en piščanček...mislim količinsko. Sploh več ne vem, kaj so to OH, kruha, testenine, krompir in riž sploh niso bili več na jedilniku, ker je sladkor tudi v minimalnih količinah poskočil na 14.
Nič fajn se ne počutim ampak nimam kaj, gremo dalje z nasmehom na ustih.
Hvala, da ste me brali. biggrin.gif
Kak nasvet pa vseeno prosim.
Vse dobro,
Icy

#2 Blaž

Šef

• Admin
  • 548 posts
  • Spol:Moški
  • Zanimanja:Motociklizem
  • Sladkorna:Sladkorna bolezen tip 1

Posted 15 January 2007 - 02:20 PM

Pozdravljena na forumu. biggrin.gif

Konkretne nasvete ti bodo podali uporabniki, ki se spoznajo na tablete, sam sem na insulinu.

Lp, Blaž

#3 Icy

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 8 posts

Posted 16 January 2007 - 12:25 AM

Hvala, Blaž!
Upam, da se bo kdo oglasil s kakšnim nasvetom in komentarjem. trance_19_hmm.gif
LP
Icy trance_17_emot-angel.gif

#4 Alojz

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 381 posts

Posted 16 January 2007 - 05:42 PM

QUOTE(Blaž @ Jan 15 2007, 01:20 PM)
Pozdravljena na forumu. biggrin.gif

Konkretne nasvete ti bodo podali uporabniki, ki se spoznajo na tablete, sam sem na insulinu.

View Post

Kot vidim si že osveščena, tako, da boš tudi to osvojila. Res je, da nas je tukaj prisotnih večina na insulinu, vendar se bo kakšen našel tudi na tabletah in ti bo pomagal.

Drugače pa kar vprašaj, saj več ljudi več ve.

trance_27_notworthy.gif trance_40_thumbup.gif
Lep dan se naprej

Alojz

#5 Icy

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 8 posts

Posted 18 January 2007 - 08:16 AM

Ja, Alojz, hvala. Kako pa to, da je tukaj čisto zamrlo? Nihče prav z vnemo ne sodeluje? Sem pričakovala en kup odgovorov glede na to, da je kar veliko diabetikov.
No, ja...
Tabletke jem od penedeljka zvečer po eno zvečer, danes sem začela tudi zjutraj, pa se mi ne zdi, da bi bil kak učinek. na tešče je bilo danes 7,9. trance_19_hmm.gif mad.gif
Včeraj sicer po nobenem obroku vrednost ni presegla 10, to je pa kar obetavno. biggrin.gif
Me zanima, kdaj začne zadeva delovat. Saj vem, da sem nestrpna ampak vsaj približno bi bilo fajn vedet, da potem človek ni razočarn ali obupan.
Tudi nobenih stranskih učinkov, kot so driska ali napenjanje, nimam. A je možno, da tablete sploh ne bodo pomagale? trance_19_hmm.gif
Prosim, da se kdo, ki uživa Glucophage, le oglasi in vsaj malce razloži.
Hvala!
Vse dobro,
Icy tongue.gif

Kot vidim si že osveščena, tako, da boš tudi to osvojila. Res je, da nas je tukaj prisotnih večina na insulinu, vendar se bo kakšen našel tudi na tabletah in ti bo pomagal.

trance_27_notworthy.gif trance_40_thumbup.gif
[right]View Post[/right]
[/quote]

#6 Alojz

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 381 posts

Posted 18 January 2007 - 08:26 PM

QUOTE(Icy @ Jan 18 2007, 07:16 AM)
Ja, Alojz, hvala. Kako pa to, da je tukaj čisto zamrlo? Nihče prav z vnemo ne sodeluje? Sem pričakovala en kup odgovorov glede na to, da je kar veliko diabetikov.
No, ja...
Tabletke jem od penedeljka zvečer po eno zvečer, danes sem začela tudi zjutraj, pa se mi ne zdi, da bi bil kak učinek. na tešče je bilo danes 7,9.  trance_19_hmm.gif  mad.gif
Včeraj sicer po nobenem obroku vrednost ni presegla 10, to je pa kar obetavno.
Me zanima, kdaj začne zadeva delovat. Saj vem, da sem nestrpna ampak vsaj približno bi bilo fajn vedet, da potem človek ni razočarn ali obupan.
Tudi nobenih stranskih učinkov, kot so driska ali napenjanje, nimam. A je možno, da tablete sploh ne bodo pomagale? trance_19_hmm.gif
Prosim, da se kdo, ki uživa Glucophage, le oglasi in vsaj malce razloži.
Hvala!
Vse dobro,
Icy

View Post

Še enkrat jaz, verjetno je velika večina na tem forumu diabetikov tipa 1 in rabijo insulin, tako, da jih ni dosti na tabletah, verjetno pa se bo kakšen našel.

Če si videla smo imeli lansko leto preko 108.000 obiskov, kar je ful dost za nas.

Saj veš se šele trudimo, povej tudi ti ostalim o tej spletni strani.

Čau
trance_40_thumbup.gif
Lep dan se naprej

Alojz

#7 mirani

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 2 posts

Posted 04 March 2007 - 01:39 AM

sem isto na inzulino tak da s tabletki nevem kak gre.zanima pa me če gdo ve kak gre živet brez slinavke .meni jo mislijo v celoti odstrani

#8 BOŠTJAN

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 6 posts

Posted 05 March 2007 - 05:48 PM

QUOTE(Alojz @ Jan 18 2007, 09:26 PM)
Še enkrat jaz, verjetno je velika večina na tem forumu diabetikov tipa 1 in rabijo insulin, tako, da jih ni dosti na tabletah, verjetno pa se bo kakšen našel.

Lep pozdrav.

Sicer sem dokaj frišni ''bolnik'', tako da dosti izkušenj še ravno nimam.
Je pa zadeva pri meni takšna:

TRETIRAN KOT BOLNIK S SLADKORNO TIPA 2
ZDRAVIM PA SE Z INZULINOM (KRATKO IN DOLGODELUJOČIM)
TABLETE GLUCOPHAGE
TABLETE TULIP

Torej sem neke vrste KOMBINIRAN bolnik. (star 26 let) biggrin.gif

Kaj se tiče Glucophage tablet pri meni ravno niso dajale velikih rezultatov. V kombinaciji z inzulinom pa je bilo kar precejšnjo izboljšanje.
Kot sem izvedel bi naj tablete Glucophage pomagale porabljat sladkor, ki nastaja tudi kadar ne pojemo nič. Tu je mišljena telovadba ali kakšen drug fizičen napor.

Vsekakor če jih predpiše zdravnik, mislim da nima bit kaj narobe.
Je pa tudi nekaj res, da tisto nepisano pravilo o razliki med sladkorno tipa 1 in 2 ravno ne drži v vseh primerih.

Dolgo je bilo rečeno, da mladi ljudje zbolijo za TIPOM 1, starejši pa TIPOM 2. OK, večinoma res mogoče to drži. Ne pa vedno. Torej mislim da je veliko sladkornih bolnikov tipa 1 ali 2, ki uporabljajo inzulin ali tablete drugače kot je napisano v učnih knjigah.

Hmm. Že nakladam... trance_01_afro.gif
Skratka upam, da sem odgovoril na delček vprašanja in da nisem s kakšno izjavo kam brcnil. cool.gif

Vsem lep pozdrav in čimbolj kislo se držite! trance_30_punk.gif

Edited by BOŠTJAN, 05 March 2007 - 05:50 PM.

user posted image

#9 Blaž

Šef

• Admin
  • 548 posts
  • Spol:Moški
  • Zanimanja:Motociklizem
  • Sladkorna:Sladkorna bolezen tip 1

Posted 05 March 2007 - 11:26 PM

Zdravo Boštjan, dobrodošel.

Zelo zanimivo, da si pri tej starosti klasificiran kot sladkorni bolnik tip II. Sicer pa sploh ni važno kako te klasificirajo, važno je, da se dobro počutiš in se ukvarjaš s svojo boleznijo vestno.
Lp, Blaž

#10 BOŠTJAN

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 6 posts

Posted 06 March 2007 - 09:45 AM

QUOTE(Blaž @ Mar 6 2007, 12:26 AM)
Zdravo Boštjan, dobrodošel.

Zelo zanimivo, da si pri tej starosti klasificiran kot sladkorni bolnik tip II. Sicer pa sploh ni važno kako te klasificirajo, važno je, da se dobro počutiš in se ukvarjaš s svojo boleznijo vestno.

View Post

Hvala za dobrodošlico.

V bistvu je bilo potrebno kar 6 dni v bolnici, da so mi določili tip sladkorne bolezni. Pa še takrat si niso bili enotni. Tako sem pač ostal pri tipu 2, ker je glavni diabetolog tako rekel.

Kar se pa samega zdravljenja tiče, pa sem bil 2 uri po ugotovitvi sladkorne že na inzulinu. Ob 7:00 so mi sladkor zmerili 20; takoj hospitaliziran. Isti večer po treh injekcijah čez dan pa še vedno 18. Tako so mi dvigovali odmerke in prišli do kar visokih številk:

LEVEMIR (dolgodelujoči) - zjutraj 16e in zvečer 16e.
NOVO RAPID (kratkodelujoči) - zajtrk 22e, kosilo 16e in večerja 16e.
Zraven pa še tablete GLUCOPHAGE 2x na dan in KATALIP, pozneje pa TULIP po 1x.

Tako se je kar takoj začelo s polno paro šibat vse možno. Ne rabim verjetno razlagat, da je bil to kar precejšen ''šok''.

Danes pa je zadeva kar dokaj stabilna. HbA1C včeraj pri diabetologu pa je bil 6,9!

Upam, da ne bo večjih težav ali zapletov.
Držite se vsi skupaj! (KISLO) trance_44_wink5.gif
user posted image

#11 Davy

Vseved

• Clani
  • PipPipPipPip
  • 103 posts

Posted 06 March 2007 - 11:45 AM

QUOTE(BOŠTJAN @ Mar 6 2007, 09:45 AM)
Hvala za dobrodošlico.

V bistvu je bilo potrebno kar 6 dni v bolnici, da so mi določili tip sladkorne bolezni. Pa še takrat si niso bili enotni. Tako sem pač ostal pri tipu 2, ker je glavni diabetolog tako rekel.

Kar se pa samega zdravljenja tiče, pa sem bil 2 uri po ugotovitvi sladkorne že na inzulinu. Ob 7:00 so mi sladkor zmerili 20; takoj hospitaliziran. Isti večer po treh injekcijah čez dan pa še vedno 18. Tako so mi dvigovali odmerke in prišli do kar visokih številk:

LEVEMIR (dolgodelujoči) - zjutraj 16e in zvečer 16e.
NOVO RAPID (kratkodelujoči) - zajtrk 22e, kosilo 16e in večerja 16e.
Zraven pa še tablete GLUCOPHAGE 2x na dan in KATALIP, pozneje pa TULIP po 1x.

Tako se je kar takoj začelo s polno paro šibat vse možno. Ne rabim verjetno razlagat, da je bil to kar precejšen ''šok''.

Danes pa je zadeva kar dokaj stabilna. HbA1C včeraj pri diabetologu pa je bil 6,9!
Upam, da ne bo večjih težav ali zapletov.
Držite se vsi skupaj! (KISLO)  trance_44_wink5.gif

View Post

Pozdravljen

Vidim da si iz Maribora. A lahko poveš katerega diabetologa imaš? Lahko tudi na PM.

Je pa zanimivo da imaš pri zajtrku tako visoke doze, glede na ostale obroke. A imaš tako obilen zajtrk? Ali imaš zjutraj visoke cukre? Ker če drugo, potem bi jaz malo spremenil te doze in jih prilagodil na drugačen način.
Lep pozdrav Davy

#12 BOŠTJAN

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 6 posts

Posted 07 March 2007 - 09:10 AM

QUOTE(Davy @ Mar 6 2007, 12:45 PM)
Pozdravljen

Vidim da si iz Maribora. A lahko poveš katerega diabetologa imaš? Lahko tudi na PM.

Je pa zanimivo da imaš pri zajtrku tako visoke doze, glede na ostale obroke. A imaš tako obilen zajtrk? Ali imaš zjutraj visoke cukre? Ker če drugo, potem bi jaz malo spremenil te doze in jih prilagodil na drugačen način.

View Post

Moja diabetologinja je Eva Zemljič.
Zelo zadovoljen s pregledi, obrazložitvami in napotki.

Kaj se tiče jutranjih inzulinov, so mi jih tako določili že v bolnici. Zjutraj ravno nimam blazno visokih rezultatov. Nekje od 7 - 7,5.
Mi pa vedno po zajtrku blazno narastejo. Pa ne pojem ravno veliko. Tako smo pač pristali na takšni dozi, po kateri obdržim večinoma še pod 10e.

Kakšna druga ideja? trance_19_hmm.gif
Hvala!
user posted image

#13 Davy

Vseved

• Clani
  • PipPipPipPip
  • 103 posts

Posted 07 March 2007 - 10:38 AM

QUOTE(BOŠTJAN @ Mar 7 2007, 09:10 AM)
Moja diabetologinja je Eva Zemljič.
Zelo zadovoljen s pregledi, obrazložitvami in napotki.

Kaj se tiče jutranjih inzulinov, so mi jih tako določili že v bolnici. Zjutraj ravno nimam blazno visokih rezultatov. Nekje od 7 - 7,5.
Mi pa vedno po zajtrku blazno narastejo. Pa ne pojem ravno veliko. Tako smo pač pristali na takšni dozi, po kateri obdržim večinoma še pod 10e.

Kakšna druga ideja?  trance_19_hmm.gif
Hvala!

View Post

Ne ne, sem mislil da imaš morda zjutraj pred obrokom visoke. Potem bi si moral povečati dozo dolgodelujočega insulina. Ampak očitno je ta prava. Zgleda da pač tvoje telo zjutraj drugače reagira.

Drugače pa te doze, ki ti jih v bolnici dodelijo se v večini primerov potem doma spremenijo, ker imaš doma drug način (tudi čas) prehranjevanja in se to prilagodi individualno pač glede na situacijo in meritve. Sicer pa to boš sam spoznal, ko boš malo bolj natreniran na tem področju.
Lep pozdrav Davy

#14 Icy

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 8 posts

Posted 07 March 2007 - 09:18 PM

Oj! blush.gif
Po dolgem času spet jaz. Po mesecu in pol in po Glucophage tabletah je sladkor res padel...zdaj pa spet k vprašanjem:
Začela sem z odmerkom 500, zdaj je diabetolog predlagal, naj začnem z 850 in sladkor več ne skače v višave. biggrin.gif
Po navodilih diabetologa naj bi tableto vzela med zajtrkom in večerjo. Zajtrk imam vedno med 8 in 9 uro zjutraj, večerja je pa med 17 in 21 uro.
Zanima me, kako ta 4 urna diferenca med večerjami vpliva na nivo sladkorja?
Ali je morda treba tablete jemati na 12 ur? trance_19_hmm.gif KAko sploh delujejo te tablete? Takoj po zaužitju ali po nekaj urah?
Opažam namreč, da če jem večerjo ob 17ih (kar je v bistvu pozno kosilo) in ne pojem tablete, je sladkor po uri in pol med 8 in 9 trance_41_w00t2.gif , če pojem tabletko, je pa med 5,2 in 6. cool.gif
Potem šele ob 21ih pojem kakšno sadje in jogurt (kot večerjo), kar pa sladkorja ne dvigne prav hudo.
Ali svetujete, da vzamem tableto ob večjem obroku (kadarkoli med 17 in 21 uro) ali ob zadnjem majhnem večernem obroku?
Pozdravček,
Icy

#15 BOŠTJAN

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 6 posts

Posted 07 March 2007 - 10:39 PM

QUOTE(Icy @ Mar 7 2007, 10:18 PM)
Oj!  blush.gif
Po dolgem času spet jaz. Po mesecu in pol in po Glucophage tabletah je sladkor res padel...zdaj pa spet k vprašanjem:
Začela sem z odmerkom 500, zdaj je diabetolog predlagal, naj začnem z 850 in sladkor več ne skače v višave.  biggrin.gif
Po navodilih diabetologa naj bi tableto vzela med zajtrkom in večerjo. Zajtrk imam vedno med 8 in 9 uro zjutraj, večerja je pa med 17 in 21 uro.
Zanima me, kako ta 4 urna diferenca med večerjami vpliva na nivo sladkorja?
Ali je morda treba tablete jemati na 12 ur?  trance_19_hmm.gif KAko sploh delujejo te tablete? Takoj po zaužitju ali po nekaj urah?
Opažam namreč, da če jem večerjo ob 17ih (kar je v bistvu pozno kosilo) in ne pojem tablete, je sladkor po uri in pol med 8 in 9  trance_41_w00t2.gif , če pojem tabletko, je pa med 5,2 in 6.  cool.gif
Potem šele ob 21ih pojem kakšno sadje in jogurt (kot večerjo), kar pa sladkorja ne dvigne prav hudo.
Ali svetujete, da vzamem tableto ob večjem obroku (kadarkoli med 17 in 21 uro) ali ob zadnjem majhnem večernem obroku?
Pozdravček,
Icy

View Post

Lep pozdrav.
Kolikor je meni znano se tableta vzame med večerjo. Ne glede na to, kakšna je le-ta.

Sam jemljem med drugim tudi Glucophage 850 zjutraj in zvečer. Tudi če včasih nič ne pojem po 18. uri jo vzamem kot običajno ob 22:00. Prav tako imam pa še dolgi inzulin ob 22:00.

Tablete prijemljajo počasi in mislim da ni bojazni, če jo vzameš tudi ob vsakem majhnem večernem prigrizku.

To je moje mnenje, pa čeprav sem šele 10 mesecev uradno ''sladki''. biggrin.gif
user posted image

#16 Icy

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 8 posts

Posted 10 March 2007 - 10:06 PM

Hvala, Boštjan!
Mi je diabetolog svetoval, naj tabletko pojem kar med zadnjim večjim dnevnim obrokom, pa čeprav je ob 17ih. Tko da...sem probala in zadeva špila! trance_27_notworthy.gif
Zdej je sladkor kar ukročen...pred zajtrkom med 5.2 do 5.9, po obrokih med 6 in 8...JUHUHU! trance_40_thumbup.gif
Sem pa en mal BAD, ker mi HbA1c v mesecu in pol ni padel, še vedno je 8! mad.gif menda zato, ker sem ravno v tem času 10 dni prebolevala neko nesramno SS.gif virozo z vročino in kašljanjem!
Glede na zadnje izmerjene vrednosti najbrž lahko pričakujem kaj bolj idelanega! trance_19_hmm.gif UPAM! trance_17_emot-angel.gif
Pozdravček,
Icy cool.gif

#17 zvezdica

Doktor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 536 posts

Posted 15 June 2008 - 09:21 AM

Veseli me da se tako pridno oglašate samo jaz bi rada malo ve? izkušenj o premagovanju diabetesa tip2.Jaz sem trenutno na tabletih aglurab 850 2 na dan,prej sam pa imela amaril 1mg zjutraj aglurab 850 1zjutraj zve?er pa dva ,sem pa zdaj malo bolj fizi?no aktivna mi je pa sladkor ?udno nihal celo tako da sem imela hipo.Zdravnik mi je zdaj zmanjšal dozo tablet zanima me ,?e imate tudi kakšne podobne izkušnje. trance_19_hmm.gif trance_19_hmm.gif trance_19_hmm.gif

#18 lubnikar

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 14 posts

Posted 17 June 2008 - 09:40 AM

QUOTE(zvezdica @ Jun 15 2008, 09:21 AM)
Veseli me da se tako pridno oglašate samo jaz bi rada malo ve? izkušenj o premagovanju diabetesa tip2.Jaz sem trenutno na tabletih aglurab 850 2 na dan,prej sam pa imela amaril 1mg zjutraj aglurab 850 1zjutraj  zve?er pa dva ,sem pa zdaj malo bolj fizi?no aktivna mi je pa sladkor ?udno nihal celo tako da sem imela hipo.Zdravnik mi je zdaj zmanjšal dozo tablet zanima me ,?e imate tudi kakšne podobne izkušnje. trance_19_hmm.gif  trance_19_hmm.gif  trance_19_hmm.gif

View Post

sam sem takoj dobil inzuline, pa na novo odkrit sladkorc z neopredeljenim tipom, bil v bolnišnici v Lj14 dni in to 26E pri zajtrku, pri naslednjih obrokih 6E, pred spanjem pa dolgro?nega 8E. Pa kar uredu reden rekreativec pri 56tih

#19 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 17 June 2008 - 11:49 AM

To je dobro ,da si rekreativec ker ti gibanje pomaga pri kurjenju odve?nega sladkorja. trance_27_notworthy.gif trance_27_notworthy.gif trance_21_laughing1.gif

#20 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 02 July 2008 - 06:06 PM

Mogo?e nas je pa tistih,ki smo samo na tabletih res manj,ali se pa manj oglašamo ?eprav bi bilo dobro da bi se saj vsaka izkušnja pomaga pri premagovanju.te naše bolezni.Škoda ker se za?nemo pozno zavedat kako nujno je sodelovanje pa naj bo to kjerkoli. trance_40_thumbup.gif smile.gif

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users