Pišem, ker se redno srečujem z nočnimi hipami. Včeraj sploh ne vem kako sem prišla do soka, ki je bil pri postelji. Čisto hroma in potna. Lantus sem si celo zmanjšala na 10 enot. Zasledila sem, da si lahko daš zjutraj v zameno z večernnim odmerkom. Ali kdo ve kako naj rešim to situacijo?
Nočne hipe
Started by betel, Mar 10 2007 04:37 PM
9 replies to this topic
Posted 10 March 2007 - 04:37 PM
Vsem pošiljam sončne žarke iz Kopra.
Pišem, ker se redno srečujem z nočnimi hipami. Včeraj sploh ne vem kako sem prišla do soka, ki je bil pri postelji. Čisto hroma in potna. Lantus sem si celo zmanjšala na 10 enot. Zasledila sem, da si lahko daš zjutraj v zameno z večernnim odmerkom. Ali kdo ve kako naj rešim to situacijo?
Nada
Posted 11 March 2007 - 09:37 AM
QUOTE(betel @ Mar 10 2007, 04:37 PM)
Po mojem si ga moraš še zmanjašati,kakšne konkretne odgovore pa boš dobila od tistih ki so se srečevali s podobnimi težavami!
lp.rdonsa
Posted 11 March 2007 - 06:09 PM
QUOTE(betel @ Mar 10 2007, 03:37 PM)
Tako, kot sem že predlagal, si naredi profil, čez cel dan, mogoče dvakrat na teden in tudi ponoči si naštimaj uro, da te zbudi, ter si zmeri sladkor, boš videla, kako se ti sladkor giblje.
Tako, kot pa ti je napisal Rdonsa, pa si znižaj še Lantus.
Koliko pa si imela sladkor, ko si bila čisto hroma oz. potna, oz. ko si si ga lahko zmerila.
Lep dan se naprej
Alojz
Alojz
Posted 11 March 2007 - 06:51 PM
Nočne hipe so hudič...
Tako, kot je rekel Alojz. Lantus si še zmanjšaj. Potem pa si naredi nekaj nočnih profilov - KS si izmeri pred spanjem, dve uri po polnoči in zjutraj. Če zanesljivo ugotoviš, da ti je KS vso noč počasi rasel, lahko po majhnih odmerkih povišuješ odmerek inzulina pred spanjem, vse dokler sladkor ne obmiruje.
Kar se pa tiče Lantusovega delovanja čez dan:
Lahko si izdelaš profil brez hrane. Na dan, ko nimaš posebnih obremenitev, izpustiš zajtrk in jutranji kratki inzulin in do kosila meriš sladkor na dve do tri ure. Če ga je ravno prav, bo KS v glavnem stal oz. nihal plus ali minus 2mmol.
Drugič testiraš popoldne, izpustiš kosilo in meriš od 12. do 18. ure.
Tretjič pa izpustiš večerjo in meriš ob 18., 20., 22., 24. in ob 03. uri zjutraj.
Tako boš vedela, koliko lantusa potrebuješ za cel dan in če je jutranji dodatek sploh potreben.
Jaz sem z 14 enot Levemirja pred spanjem prišla na 8 enot in ugotovila, da mi drži tudi podnevi.
Lp
Tako, kot je rekel Alojz. Lantus si še zmanjšaj. Potem pa si naredi nekaj nočnih profilov - KS si izmeri pred spanjem, dve uri po polnoči in zjutraj. Če zanesljivo ugotoviš, da ti je KS vso noč počasi rasel, lahko po majhnih odmerkih povišuješ odmerek inzulina pred spanjem, vse dokler sladkor ne obmiruje.
Kar se pa tiče Lantusovega delovanja čez dan:
Lahko si izdelaš profil brez hrane. Na dan, ko nimaš posebnih obremenitev, izpustiš zajtrk in jutranji kratki inzulin in do kosila meriš sladkor na dve do tri ure. Če ga je ravno prav, bo KS v glavnem stal oz. nihal plus ali minus 2mmol.
Drugič testiraš popoldne, izpustiš kosilo in meriš od 12. do 18. ure.
Tretjič pa izpustiš večerjo in meriš ob 18., 20., 22., 24. in ob 03. uri zjutraj.
Tako boš vedela, koliko lantusa potrebuješ za cel dan in če je jutranji dodatek sploh potreben.
Jaz sem z 14 enot Levemirja pred spanjem prišla na 8 enot in ugotovila, da mi drži tudi podnevi.
Lp
At night the sky is endless, even more than in your dreams..
Posted 12 March 2007 - 12:19 AM
Naredi si profil, poskušaj merit sladkor vsake 2 uri tudi ponoči. To naredi 5 noči zapored in slika bo jasna kdaj in kako. Nato se posvetuj pri diabetologu. Če ne moreš do njega uporabi telefon.
Jaz sem si recimo začel injecirat Lantus (dolgo delujoči insulin) dvakrat na dan. Zjutraj in zvečer. Pa mi ni pomagalo dosti.
Srečno
Jaz sem si recimo začel injecirat Lantus (dolgo delujoči insulin) dvakrat na dan. Zjutraj in zvečer. Pa mi ni pomagalo dosti.
Srečno
Lp, Blaž
Posted 12 March 2007 - 06:52 PM
halo
Povedati sem pozabila, da nisem imela moči niti se premakniti kaj šele zmeriti sladkor. No sedaj sem Lantus znižala na 8E in začela malo več jesti mogoče so bili moji obroki tudi prešvoh. Vendar saj več kot toliko človek ne more jesti.
Povedati sem pozabila, da nisem imela moči niti se premakniti kaj šele zmeriti sladkor. No sedaj sem Lantus znižala na 8E in začela malo več jesti mogoče so bili moji obroki tudi prešvoh. Vendar saj več kot toliko človek ne more jesti.
Nada
Posted 12 March 2007 - 06:55 PM
Ojla ojla
Kratkega insulina Novo rapid še ne uporabljam in se komaj učim računati OHaje. Profila še nismo izdelali, ker je moj sladkor zjutraj v povprečju 3 in imamo cilj da bi bil od 4 do 6 . No danes sem lepo spala brez posebnosti na srečo po štirih nočnih hipah.
Kratkega insulina Novo rapid še ne uporabljam in se komaj učim računati OHaje. Profila še nismo izdelali, ker je moj sladkor zjutraj v povprečju 3 in imamo cilj da bi bil od 4 do 6 . No danes sem lepo spala brez posebnosti na srečo po štirih nočnih hipah.
Nada
Posted 29 March 2007 - 10:43 PM
QUOTE(betel @ Mar 12 2007, 06:55 PM)
Ojla ojla

Uh, nočne hipe ....
Vem, da se sliši heretično, ampak po mojem ti računanje OH ne bo prav zelo pomagalo, saj mora človek spoznati samega sebe, morda malo prilagoditi ritem življenja (vsaj dokler ta hudo ni mimo), razmišljati pozitivno in se vse na koncu izteče dobro. Poleg izračunane vrednosti obroka je še toliko dejavnikov, ki vplivajo na to, kako se bo telo odzvalo, da te kar prime, da bi klical "zapik", ampak z vztrajnostjo in nekaj napakami se boš naučila marsičesa. Jaz recimo samo zaradi nočnih težav in posledično visokih jutranjih sladkorjev (mi ni pod razno jasno, kako imaš lahko jutranji sladkor 3 po nočni hipi) sedaj hodim spat malo po polnoči in pred spanjem narediim zadnjo kontrolo in po potrebi dodam malo Humaloga (zelo redko). Rezultat pa je, da imam v 90% jutranji sladkor v rangu 3,4 - 4,0. In s tem sem povsem zadovoljen. Kot si sama ugotovila (oz. še ugotavljaš), se telo težko brani, če se nima s čim (s hrano in telesno aktivnostjo telesu damo moč obrambe). Malo večji odmerki hrane ti morda sedaj ne dišijo, ampak v situaciji, v kakršni si trenutno, se prav dosti ne moreš zmrdovati nad izbiro. Več pojej, delaj po občutku in se ne ustraši napak (le prehude naj ne bodo), razmisli o dodatnem testu pred spanjem, pa boš kmalu na poti na zeleno vejo. Veliko uspeha !
Naravno sladek ...
Posted 31 May 2007 - 12:52 PM
zdravo,
tudi jaz bi ti predlagala izvedbo profila, morda najlažje ponoči, seveda se je potrebno držati določenih pravil predno sploh začneš. bom samo nekoliko ponovila kar je bilo že v odgovoru zapisana, npr. glede nočnega profila:
zgodnja večerja in sicer med 18 in 19 uro, merjenje KS ob 22 uri, nato na dve uri, torej ob 24 uri, 3 uri ponoči, 6 uri zjutraj, 8 uri, seveda ves čas brez hrane in beleženje vrednosti KS. če se vrednosti preveč povečajo prekinitev prav tako če se preveč znižajo . prav tako ni priporočljivo, da se začne izvedba testa, če so bile tekom dneva že hipoglikemije, ker so lahko zaradi tega izvedni porasti KS, če ste se takrat prevel najdeli in so dvigi veliko kasneje. ponoviti je potrebno tako izvedbo 2-krat, še potem je potrebno reagiranje in sicer ali sami ali pa s pomčjo vašega diabetiloga.
morda bi bilo še bolje izvedba profila dopoldne, to pa naredite tako, da od večera ne jeste nič, začnete od 6 ure, izvajate meritve na eno uro do 12 ure, ponovite 2-krat in vidite kako deluje dolgo delujoči inzulin pri vas.
seveda ni preveč prijetno, ko se izvajajajo profili, vendar je to edina rešitev, da se vidi kako deluje inzulin. preko vsega tega je potrebno iti, da se vidi kako je nastavljeno bazalno razmerje , ko človek preide na zdavljenje z inzulinsko črpalko in podobno.
veliko uspeha , lahko vam še kaj svetujem
lp
sabina
tudi jaz bi ti predlagala izvedbo profila, morda najlažje ponoči, seveda se je potrebno držati določenih pravil predno sploh začneš. bom samo nekoliko ponovila kar je bilo že v odgovoru zapisana, npr. glede nočnega profila:
zgodnja večerja in sicer med 18 in 19 uro, merjenje KS ob 22 uri, nato na dve uri, torej ob 24 uri, 3 uri ponoči, 6 uri zjutraj, 8 uri, seveda ves čas brez hrane in beleženje vrednosti KS. če se vrednosti preveč povečajo prekinitev prav tako če se preveč znižajo . prav tako ni priporočljivo, da se začne izvedba testa, če so bile tekom dneva že hipoglikemije, ker so lahko zaradi tega izvedni porasti KS, če ste se takrat prevel najdeli in so dvigi veliko kasneje. ponoviti je potrebno tako izvedbo 2-krat, še potem je potrebno reagiranje in sicer ali sami ali pa s pomčjo vašega diabetiloga.
morda bi bilo še bolje izvedba profila dopoldne, to pa naredite tako, da od večera ne jeste nič, začnete od 6 ure, izvajate meritve na eno uro do 12 ure, ponovite 2-krat in vidite kako deluje dolgo delujoči inzulin pri vas.
seveda ni preveč prijetno, ko se izvajajajo profili, vendar je to edina rešitev, da se vidi kako deluje inzulin. preko vsega tega je potrebno iti, da se vidi kako je nastavljeno bazalno razmerje , ko človek preide na zdavljenje z inzulinsko črpalko in podobno.
veliko uspeha , lahko vam še kaj svetujem
lp
sabina
Posted 19 August 2007 - 04:39 PM
QUOTE(betel @ Mar 12 2007, 06:52 PM)
To se sliši, kot bi opisovala moje življenje z Lantusom... Pred Lantusom sem tudi imela hipe z nezavestjo, vendar veliko redkeje; takrat nisem vedela, kaj se dogaja, ker sem bila v komi. Ko sem prešla na Lantus (uporabljala sem ga nekaj manj kot 4 leta), pa so postale hipe s komo stalnica in je moja največja skrb postala ta, da se zjutraj sploh zbudim. Vendar sem vseeno vztrajala z Lantusom, z naslednjimi prilagoditvami:
1. Za večerjo sem obvezno jedla kruh; v kolikor ga ni bilo v obroku (ne glede na prilagojeno dozo kratkodelujočega insulina), mi je krvni sladkor do jutra zdrsnil pod 3 mmol/l.
2. Lantus je pri meni deloval le 19, ne 24 ur, zato sem ga razdelila v 2 dela in polovico jemala zjutraj, polovico pa zvečer.
No, da končno preidem na tisto, kar mi je dalo povod, da napišem odgovor:
Konec decembra 2006 se mi je prvič zgodilo, da sem se celo zavedala, da imam hipo (običajno sem pri tako nizkem krvnem sladkorju že na pol nezavestna), vendar se NISEM MOGLA PREMAKNITI, oziroma sem z rokami lahko le zamahnila, nisem pa mogla prijeti Vitergina na nočni omarici in ga spraviti v usta.
Po tej izkušnji je bilo konec omahovanja in sem diabetologinji takoj na naslednjem pregledu rekla, da grem na insulinsko črpalko (le kratkodelujoči insulin). Sedaj jo uporabljam 4 mesece; hipe imam še vedno, vendar do sedaj (še) ni prišlo do kome.
Bistveno je, da insulinska črpalka omogoča dotok različne količine bazalnega insulina (tako funkcijo ima Lantus, ki naj bi deloval enakomerno do 24 ur) ob različnih urah, odvisno od potreb - za razliko od večine drugih diabetikov, imam jaz bistveno višje potrebe po bazalnem insulinu zvečer in približno do 3. ure zjutraj, potem pa skoraj nobene potrebe do 7. ure zjutraj. Nič čudnega, da me je Lantus pogosto spravil v komo, glede na to, da je deloval konstantno, moje potrebe po bazalnem insulinu pa so tekom dneva variirale!
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users