Jump to content

EXUBERA - izkušnje uporabnikov?

7 replies to this topic

#1 MK9

Vajenec

• Clani
  • PipPip
  • 31 posts
  • Zanimanja:kolesarjenje, fotografija.. kako odpraviti sladkorno;)

Posted 12 March 2007 - 10:51 PM

[attachmentid=61]

Pozdravljeni, od lani uporabljam inhalacijski inzulin Exubera. V primerjavi z injekcijskim inzulinom ima svoje prednosti pa tudi slabosti. Moje izkušnje so v glavnem pozitivne - razen tega, da še ni na voljo v naših lekarnah sad.gif

Ker naj bi bilo pri nas že nekaj uporabnikov Exubere, vas prosim za kontakt zaradi izmenjave informacij in izkušenj..

Najlepša hvala in lep pozdrav, M

Attached File(s)

Edited by MK9, 15 March 2007 - 10:49 AM.

Lp, M

#2 Blaž

Šef

• Admin
  • 548 posts
  • Spol:Moški
  • Zanimanja:Motociklizem
  • Sladkorna:Sladkorna bolezen tip 1

Posted 13 March 2007 - 12:16 AM

Huh, kako pa zadevo dobiš če še ni v naših lekarnah?
Lp, Blaž

#3 Davy

Vseved

• Clani
  • PipPipPipPip
  • 103 posts

Posted 13 March 2007 - 09:09 AM

Ja tudi mene zanima kaj več. Lahko poveš te prednosti in slabosti.

Kako se dozira v primerjavi z injekcijami. Vidim da so 1mg in 3mg kapsule. Kaj to pomeni v praksi. Kolikokrat moraš napolniti inhalator v primerjavi z enotami pri injekcijah. Torej zanima me kakšno je razmerje med 1E insulina in inhalacijskim insulinom.

Zanima me tudi kje ga dobiš in kakšna je cena inhalatorja in potem kapsul.

Drugače pa na videu izgleda to kot kar zajetna zadeva. A je to sploh praktično? Za doma verjetno da je. Kaj pa ko nisi doma? Ali lahko kombiniraš inhalacijski insulin z injekcijskim? Kako je s tem?

Malo se razpiši, mislim da to večino tukaj zanima.

Hvala
Lep pozdrav Davy

#4 MK9

Vajenec

• Clani
  • PipPip
  • 31 posts

Posted 13 March 2007 - 09:50 PM

Pozdravljeni. Dobivam ga iz Avstrije - je že leto dni registriran v Evropi. V Sloveniji je bil obljubljen za to pomlad, a ga ni za pričakovati pred koncem leta, baje za neko doplačilo. Za odraslega (3x8 IE/dan) stane trimesečno pakiranje cca 400 €, ker pa porabim manj pridem skozi z okoli 200€, to je kakih 60€ več kot kakšen Novorapid.

Na voljo je samo pakiranje po 3 in 8 IE, zato natančnejše doziranje inzulina ni možno - sam to uredim z točnim vnosom hrane in dodajanjem pri aktivnostih. Nekaterim ni všeč, da inhalator (17x5x4 cm 190g) za razliko od peresnikov ne gre v žep, da je treba opravit dodatno kontrolo pljučne funkcije, pa tudi kajenje je prepovedano... vendar meni prednosti prevladajo in komaj čakam da bo na voljo tudi pri nas..

V navodilih piše tudi, da uporabe starešim od 75 in mlajšim od 18 let ne priporočajo oz. da se posvetujejo z zdravnikom.

Edited by MK9, 22 March 2007 - 12:03 AM.

Lp, M

#5 Blaž

Šef

• Admin
  • 548 posts
  • Spol:Moški
  • Zanimanja:Motociklizem
  • Sladkorna:Sladkorna bolezen tip 1

Posted 15 March 2007 - 11:56 AM

Super! Upam, da bo zadeva kmalu na voljo v Sloveniji, na recept seveda.

Veliko sreče pri uporabi, pa še kako izkušnjo/nasvet napiši. Si verjetno eden izmed redkih v Sloveniji. smile.gif
Lp, Blaž

#6 Alojz

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 381 posts

Posted 15 March 2007 - 06:43 PM

QUOTE(Blaž @ Mar 15 2007, 10:56 AM)
Super! Upam, da bo zadeva kmalu na voljo v Sloveniji, na recept seveda.

Veliko sreče pri uporabi, pa še kako izkušnjo/nasvet napiši. Si verjetno eden izmed redkih v Sloveniji. smile.gif

View Post

Evo prilagam, sicer v angleščini pa vendar.

In Diabetes Today
12-MAR-2007
Inhaled Insulin Safe, Effective Over Long Term

NEW YORK (Reuters Health) - A new study shows that inhaled insulin is safe to use and effective for up to 2 years in people with type 1 diabetes.

There has been concern that inhaled insulin might cause a deterioration in lung function. Dr. Jay S. Skyler from the University of Miami and colleagues looked into this, and other issues, in a study involving 582 adult patients with type 1 diabetes. They were randomly assigned to inhaled insulin or injected insulin for a 2-year period.

The researchers report in the medical journal Diabetes Care that there were declines in lung function in both groups, but the declines were consistently larger in the group treated with inhaled insulin.

However, in both groups, lung function dropped by less than 2 percent, and this occurred within 3 months of starting treatment and did not deteriorate further for up to 2 years.

Side effects were about the same with both treatments, the report indicates, but the incidence of cough was higher among those treated with inhaled insulin (38 percent) than among those treated with injected insulin (13 percent).

Both groups kept their blood sugar levels under control, and the overall occurrence of too-low blood sugar was similar with both treatments. Episodes of seriously low blood sugar levels, however, were less common with inhaled insulin treatment, as was weight gain.

"Inhaled insulin is effective (it works) and does not have major safety issues associated with it (at least for 2 years)," Skyler concluded in comments to Reuters Health

"Many additional studies are underway, including longer duration for safety and comparisons with rapid-acting insulin analogs," he added.

SOURCE: Diabetes Care, March 2007.

Copyright Š 2006 Reuters Limited. All rights reserved. Republication or redistribution of Reuters content, including by framing or similar means, is expressly prohibited without the prior written consent of Reuters. Reuters shall not be liable for any errors or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon. Reuters and the Reuters sphere logo are registered trademarks and trademarks of the Reuters group of companies around the world.

trance_40_thumbup.gif
Lep dan se naprej

Alojz

#7 MK9

Vajenec

• Clani
  • PipPip
  • 31 posts

Posted 16 March 2007 - 11:46 PM

Razlika je še pri odstopanju v dejanski resorpciji med posameznimi odmerki: Exubera okoli +/-15%, pri injekcijah pa naj bi bila +/-7%. Ker pa ima že merilnik KS odstopanje +/- 10%, pa tudi jabolka imajo razliko v deležu OH, pa hormoni.. raje primerjam skupen seštevek teh odstopanj: okrog 1.7 nmol/l pri injekcijah in 2.1 nmol/l pri inhalatorju. Tako v praksi težav zaradi te razlike nisem opazil - bolj me muči kadar "preko palca" seštejem OH :(

Drugače pa že potekajo testiranja za konkurenčen inhalacijski inzulin, ki bi lahko bil na trgu leta 2008 in ima 3x manjši inhalator. Pa tudi drugi farmacevtski velikani intenzivno delajo na tem, le postopki od prvih testiranj do trga so vsaj 3 leta in še kakšno leto do Slovenije.. Glede dolgo delujočega inzulina pa problema žal še niso rešili, torej ga ne moremo pričakovati na trgu pred 2010:(

Mislim, da je zaenkrat najbolj primeren za tiste ki šele prehajajo na inzulin in ne potrebujejo dolgo delujočega (sam namesto tega jemljem še tablete). Ko pa bodo inhalatorji manjši, pa morda dolgo delujoči, bo bolj zanimiv tudi za menjavo terapije.. Sam sem namreč injekcije le preizkusil in se potem odločil Exubero:)

Edited by MK9, 22 March 2007 - 06:37 PM.

Lp, M

#8 MK9

Vajenec

• Clani
  • PipPip
  • 31 posts

Posted 21 March 2007 - 11:45 PM

V celoti gledano pa moram pohvaliti terapijo z Exubero: uvajanje mi je šlo nadpovprečno enostavno.

HBA1C mi uspeva pod 7.0 a imam občutek, da bi šlo tudi pod 6.5 ko bom res disciplinirano seštel OH za vsak obrok in še kaj razčistil s kontinuiranim merilnikom KS. Pred obroki običajno 5-7nmol/. Porast po po obrokih do 2nmol/l - občasno več a je še vedno pod 10. Redko izmerim kaj več (kako 13) in vem kje sem ga "usral", zadnje čase pa komaj kdaj še izmerim blažjo hipo (okoli 3,5).

Pri športu, zvečer in ponoči sploh ni problemov, edino proti jutru hormoni delajo svoje (kot da bi v spanju kaj pojedel;) Le aradi tega pa še ne mislim nosit črpalke, ki je glede jutranjih vrednosti verjetno najboljša rešitev.

Ketonov/glukoze v urinu ni, lipidi so tudi uredu, teža konstantna.

Za primerjavo sem izvedel, da imajo lahko v praksi bolniki z bolj komplicirano inzulinsko črpalko slabše rezultate HBA1C, skoke po obrokih, hipe pri športu.. Pravtako naj bi imel VSE metabolne vrednosti OK le vsak 235 bolnik?!

Dobro kaže tudi glede stroškov, ki naj bi jih zavarovalnica povrnila inn baje bo že letos pri nas ena skupina dobila Exubero v okviru testiranja..

Edited by MK9, 22 March 2007 - 06:25 PM.

Lp, M

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users