Jump to content

Veliko nihanje

12 replies to this topic

#1 Jasna

Vajenec

• Clani
  • PipPip
  • 30 posts
  • Spol:Ženski
  • Sladkorna:Sladkorna bolezne tip 2

Posted 17 April 2007 - 08:54 PM

Imam sladkorno tip 2. Jemljem Glucophage 500 mg 2x na dan, indeks telesne mase 24, glikirani hemoglobin (HbA1c) 6,9. To, kar me skrbi je, ker opažam huda nihanja. Kadar po obroku ne vzamem tablete, mi krvni sladkor včasih naraste tudi na 19 in aparatek kot nor javlja, naj si izmerim ketone v krvi. Kaj menite drugi, imate kakšno mnenje, izkušnjo, nasvet?
Lp Jasna

#2 Alojz

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 381 posts

Posted 17 April 2007 - 09:34 PM

QUOTE(Jasna @ Apr 17 2007, 07:54 PM)
Imam sladkorno tip 2. Jemljem Glucophage 500 mg 2x na dan, indeks telesne mase 24, glikirani hemoglobin (HbA1c) 6,9. To, kar me skrbi je, ker opažam huda nihanja. Kadar po obroku ne vzamem tablete, mi krvni sladkor včasih naraste tudi na 19 in aparatek kot nor javlja, naj si izmerim ketone v krvi. Kaj menite drugi, imate kakšno mnenje, izkušnjo, nasvet?
Lp Jasna

View Post

Ja zakaj pa ne vzameš tablete?
Če si diabetik, potem jo moraš?
Ali jo pozabiš vzeti, ali zavestno ne vzameš?

trance_40_thumbup.gif
Lep dan se naprej

Alojz

#3 Jasna

Vajenec

• Clani
  • PipPip
  • 30 posts

Posted 17 April 2007 - 10:22 PM

QUOTE(Alojz @ Apr 17 2007, 09:34 PM)
Ja zakaj pa ne vzameš tablete?
Če si diabetik, potem jo moraš?
Ali jo pozabiš vzeti, ali zavestno ne vzameš?

trance_40_thumbup.gif

View Post

Alojz, tableto vzamem 2x na dan, jem pa večkrat. Še za to, da sem dobila Glucophage 500 mg, ki se jemljejo dvakrat, sem morala posebej prositi zdravnico (prej sem imela Glucophage 850 mg, ki se jemlje 1x na dan). Glikirani hemoglobin je v okviru normale in naj ne bi bilo znaka za preplah (pod 7), nisem pa prepričana, da taka huda nihanja (v razponu od 3,0 pa tja do 20,0 mmol/L) ne povzročajo kakšnih resnih zapletov.

#4 Blaž

Šef

• Admin
  • 548 posts
  • Spol:Moški
  • Zanimanja:Motociklizem
  • Sladkorna:Sladkorna bolezen tip 1

Posted 18 April 2007 - 12:31 PM

Predlagal bi, da se posvetuješ z diabetologom. 19 sladkor vsekakor ni dober, ne za počutje ne za dolgoročen pogled.

Ali so ti obroki, kjer sladkor dosega take vrednosti, glavni obroki ali kake malice in prigrizki?
Lp, Blaž

#5 Jasna

Vajenec

• Clani
  • PipPip
  • 30 posts

Posted 18 April 2007 - 01:58 PM

QUOTE(Blaž @ Apr 18 2007, 12:31 PM)
Predlagal bi, da se posvetuješ z diabetologom. 19 sladkor vsekakor ni dober, ne za počutje ne za dolgoročen pogled.

Ali so ti obroki, kjer sladkor dosega take vrednosti, glavni obroki ali kake malice in prigrizki?

View Post

Blaž,
hvala, da si se oglasil. Vem, da imaš veliko znanja o diabetesu, pa bi te vprašala še nekaj. Koliko pa je tista smrtno nevarna vrednost glukoze v krvi in kaj je treba narediti? Vem, da se pri hipi zatečeš na urgenco, kako pa ukrepaš pri hiperglikemiji? Greš teč okrog bloka?
Z diabetologinjo pa se bom vsekakor posvetovala. 9. maja sem naročena. Te velike vrednosti so seveda po prekrških, ki niso načrtovani, ampak se zgodijo, ko preveč pojem zaradi volčje lakote (z vsemi znaki prenizke vrednosti sladkorja) in se ne znam, ne morem obvladati.

Lp - Jasna

#6 Blaž

Šef

• Admin
  • 548 posts

Posted 18 April 2007 - 05:54 PM

Pri hiperglikemiji imamo diabetiki tip 1 in ostali na insulinu pač zelo enostavno rešitev, injeciraš si par enot insulina in zadeva pade. Pri diabetikih tipa 2 pa zadeva ni tako enostavna oz. hitra.

Kaj storiti pri hiperglikemiji:

Torej preverit glukozo v krvi in če je mogoče tudi ketone v urinu.

Če je hiperglikemija blaga, brez ketonov v urinu:

-Popiti večjo količino (1-2 L) tekočine (čaj, mineralna ali navadna voda)

-V naslednjem obroku zmanjšati količino zaužitih ogljikovih hidratov.

Če je hiperglikemija težja, s prisotnostjo ketonov:

-popiti večjo količino tekočine (2-3 L) (čaj, mineralna ali navadna voda)

-vzeti 2 tableti sode-bikarbone z 1 L čaja, če ketoni ne izginejo iz urina

-meriti glukozo v krvi vsako uro, glukozo in ketone v urinu ob vsakem uriniranju

-če so simptomi še vedno prisotni in če se raven sladkorja v krvi ne zmanjša, posvetovati se z zdravnikom

To sem prevedel, našel original na tej strani:
http://www.novonordisk.hr/documents/articl.../Hipeglikem.asp

Je žal v hrvaškem jeziku, vendar vseeno.

To sem našel na internetu.

V knjigi Sladkorna bolezen pa piše sledeče:

-opraviti pol do eno uro trajajočo telesno dejavnost (npr hiter sprehod)

Z antidiabetičnimi tabletami ne morete hitro znižati krvnega sladkorja

Torej bi kar rekel, da je recimo velika količina tekočine in pa hiter sprehod najboljša rešitev za hitro znižanje krvnega sladkorja.
Lp, Blaž

#7 Jasna

Vajenec

• Clani
  • PipPip
  • 30 posts

Posted 18 April 2007 - 07:46 PM

QUOTE(Blaž @ Apr 18 2007, 05:54 PM)

...
Z antidiabetičnimi tabletami ne morete hitro znižati krvnega sladkorja
Torej bi kar rekel, da je recimo velika količina tekočine in pa hiter sprehod najboljša rešitev za hitro znižanje krvnega sladkorja.

View Post

Blaž,
najlepša hvala za odgovor. Tableta Glocophage pa prime po 2 urah in preverjeno zniža sladkor.
Lep pozdrav - Jasna

#8 Blaž

Šef

• Admin
  • 548 posts

Posted 18 April 2007 - 09:04 PM

Ja hrvati omenjajo, da tablete znižajo, v knjigi Sladkorna bolezen pa piše kot sem napisal. Je pa verjetno ta knjiga že malo "zastarela". Torej tablete v tem primeru delujejo.
Lp, Blaž

#9 Icy

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 8 posts

Posted 20 April 2007 - 07:10 AM

Draga Jasna! biggrin.gif

Tudi sama jem Glucophage 850 in to 2x dnevno. Ne vem, zakaj misliš, da bi jo bilo treba samo 1x. Jaz sem v začetku imela 500, pa je bilo premalo. Zdaj je super. tongue.gif smile.gif Tablete res primejo po uri in pol do dveh ur. Jaz imam 3 glavne obroke in 2 res majhna. Zajtrk kar močan in takrat tabletko, pri kosilu pazim, da je res minimalno OH, pa veliko zelenjave in mesa, zvečer pa spet kaj konkretnega in tabletko. Zadeva funkcionira in sladkor se le redko dvigne nad 10 po hrani (le pred menstruacijo, ko mi hormoni podivjajo huh.gif trance_19_hmm.gif in nič ne pomaga...tudi če nič ne jem, je v povprečju nekje okrog 8...ampak to traja samo nekaj dni in ni panike).
Je pa treba res paziti, kaj ješ. Če te še kaj zanima, le vprašaj.
Pozdravček,
Icy smile.gif

#10 Jasna

Vajenec

• Clani
  • PipPip
  • 30 posts

Posted 22 April 2007 - 02:45 AM

QUOTE(Icy @ Apr 20 2007, 07:10 AM)
Draga Jasna!  biggrin.gif

Tudi sama jem Glucophage 850 in to 2x dnevno. Ne vem, zakaj misliš, da bi jo bilo treba samo 1x. Jaz sem v začetku imela 500, pa je bilo premalo. Zdaj je super.  tongue.gif  smile.gif Tablete res primejo po uri in pol do dveh ur. Jaz imam 3 glavne obroke in 2 res majhna. Zajtrk kar močan in takrat tabletko, pri kosilu pazim, da je res minimalno OH, pa veliko zelenjave in mesa, zvečer pa spet kaj konkretnega in tabletko. Zadeva funkcionira in sladkor se le redko dvigne nad 10 po hrani (le pred menstruacijo, ko mi hormoni podivjajo  huh.gif  trance_19_hmm.gif  in nič ne pomaga...tudi če nič ne jem, je v povprečju nekje okrog 8...ampak to traja samo nekaj dni in ni panike).
Je pa treba res paziti, kaj ješ. Če te še kaj zanima, le vprašaj.
Pozdravček,
Icy smile.gif

View Post

Icy hvala za spodbudo. Vidim, da si sistematična in organizirana oseba s samokontrolo. Če mi lahko poveš kakšen primer tvojega obroka in malice bi mi res olajšala primerjavo, kaj delam narobe. Mi lahko prosim poveš še, koliko imaš indeks telesne mase.

Pozdrav - Jasna

#11 Icy

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 8 posts

Posted 23 April 2007 - 09:35 AM

Hmnja...Jasna... tongue.gif
z diabetesom živim povsem normalno. Prej se soočiš z njim in ga ne jemlješ kot sovražnika, hitreje začneš normalno funkcionirat brez slabe volje in obremenjevanja.
Stara sem 41, visoka 171 in težka 65...torej vse nekje v mejah normale. biggrin.gif
Prvič so mi moteno toleranco na glukozo ugotovili pri 20tih, pa je šlo z dieto. Potem se je zadeva drastično poslabšala pred sedmimi leti, ko me je sesul stres v službi. Pa je še vedno nekako šlo z dieto vendar so bila nihanja sladkorja kar neprijazna (tudi do 14 po hrani). Diabetolog mi je letos januarja predlagal, naj se neham mučit s striktnimi dietami in nenormalnimi športnimi aktivnostmi in bojaznijo pred vsem živim in mi predlagal Glucophage 500. Sladkor je sicer padel vendar ne dovolj. Tako sem pristala na G850 2x dnevno. Zdaj je ok.
Jedilniki...povsod jih je ogromno...na netu, v knjigah, priporočila prijateljev...ampak...najbolje je, da malo stestiraš, katera hrana ti najbolj dvigne sladkor. Jaz sem se pošteno naštudirala...cel mesec sem testirala vse sorte.
Torej...izogibam se vsega, ki vsebuje kaj belega...belo moko, sladkor, maščobe...
Sicer jem vse vendar "prepovedano hrano" v res minimalnih količinah ali nič.
Prepovedana živila, ki mi res nesramno dvignejo sladkor:
Pice, vsi burgerji, čips, sladkarije, ki vsebuejo belo moko in sladkor, testenine iz bele moke oz.vsa živila, ki jo vsebujejo, riž, pomfri... trance_19_hmm.gif
Je pa tudi zelo pomembno, kako je hrana pripravljena. Jem recimo krompir ampak samo kuhan ali pečen brez maščobe, jem polnozrnat ali pirin kruh, polnozrnate testenine, neprečiščen riž, vse meso razen svinjine (ker je ne maram po okusu), ogromno zelenjave (vse vrste), veliko sadja, ki ne preveč sladko in pa seveda NE PRAV VELIKO sladkarij, ki so sladkane s fruktozo ali sploh brez sladkorja. blush.gif
Pa precej športam...badminton 3x tedensko, kolesarjenje...
Torej vidiš, da mi ni hudega. In tudi tebi ne bo, ko boš pogruntala sistem in kaj ti najbolj škodi.
Kar se pa tiče volčje lakote...hja, na te finte ne smeš past! Jej 5x dnevno, kot to delam jaz, pa ne boš nikoli na smrt lačna.
Kar se pa jedilnikov tiče...hja...je preveč za napisat... blush.gif skreiraj si jih sama po svojem okusu. Ali pa me še malo zagrabi, pa ti jih napišem.
Kaj naj še rečem...to bi bilo vse. smile.gif
Predolg post, definitivno! blush.gif
papa
Icy

#12 Blaž

Šef

• Admin
  • 548 posts

Posted 23 April 2007 - 12:44 PM

QUOTE(Icy @ Apr 23 2007, 10:35 AM)

z diabetesom živim povsem normalno.

najbolje je, da malo stestiraš, katera hrana ti najbolj dvigne sladkor.

Torej...izogibam se vsega, ki vsebuje kaj belega...belo moko, sladkor, maščobe...

Prepovedana živila, ki mi res nesramno dvignejo sladkor:
Pice, vsi burgerji, čips, sladkarije, ki vsebuejo belo moko in sladkor, testenine iz bele moke oz.vsa živila, ki jo vsebujejo, riž, pomfri... trance_19_hmm.gif

Kar se pa tiče volčje lakote...hja, na te finte ne smeš past! Jej 5x dnevno, kot to delam jaz, pa ne boš nikoli na smrt lačna.

View Post

trance_40_thumbup.gif trance_30_punk.gif

Predolg post, definitivno!  blush.gif

ohmy.gif

Kar se pa jedilnikov tiče...hja...je preveč za napisat... blush.gif skreiraj si jih sama po svojem okusu. Ali pa me še malo zagrabi, pa ti jih napišem.

http://www.diabetes-zveza.si/forum/index.php?showtopic=48

rolleyes.gif
Lp, Blaž

#13 Jasna

Vajenec

• Clani
  • PipPip
  • 30 posts

Posted 23 April 2007 - 02:09 PM

Super! Hvala obema.