Vzdrževanje telesne teže
Posted 10 August 2007 - 05:50 AM
Pri diabetologu sem se udeležil predavanj o bolezni .... Odločil sem se, da bom poizkušal bolezen urediti samo z dieto. Poizkus mi je še kar uspel, saj sem "cukr" sparvil na normalo (pod 6), priden sem bil tudi pri hujšanju, "odvrgel" sem 18 kg.
Do te točke, je zgodba kar v redu, zapleta pa se mi v zadnjem času in sicer sem "kronično" lačen, ves čas moram nekaj "mlet", okoli pasu sem zopet začutil da me hlačni pas veže, pridobil sem 4 kg.
Ugotovil sem, da se je to pričelo, ko so mi vsi govorili, kako sem suh in da je že čas za "normalno" prehranjevanje in sem vse te dobronamerne vzpodbude vzel zelo resno, sedaj se pa ne znam več ustavit. Kakšne izkušnje imate drugi ??
Posted 10 August 2007 - 06:50 AM
Pri diabetologu sem se udeležil predavanj o bolezni .... Odločil sem se, da bom poizkušal bolezen urediti samo z dieto. Poizkus mi je še kar uspel, saj sem "cukr" sparvil na normalo (pod 6), priden sem bil tudi pri hujšanju, "odvrgel" sem 18 kg.
Do te točke, je zgodba kar v redu, zapleta pa se mi v zadnjem času in sicer sem "kronično" lačen, ves čas moram nekaj "mlet", okoli pasu sem zopet začutil da me hlačni pas veže, pridobil sem 4 kg.
Ugotovil sem, da se je to pričelo, ko so mi vsi govorili, kako sem suh in da je že čas za "normalno" prehranjevanje in sem vse te dobronamerne vzpodbude vzel zelo resno, sedaj se pa ne znam več ustavit. Kakšne izkušnje imate drugi ??
Ja tudi jaz imam vsak dan večje, oz. težje probleme, nimam pa feelinga, da sem skozi lačen, mogoče pa že podzavestno bašem vase.
Bodi uspešen, če si jih zbil 18, jih boš tudi te 4.
Alojz
Posted 19 July 2008 - 03:45 PM
Posted 22 July 2008 - 07:10 AM
sre?no
Posted 22 July 2008 - 11:14 AM
Posted 22 July 2008 - 04:02 PM
Bolje je pojesti skledo zelenjeve, npr. listnata, paradižnik, paprika, kumare, dodati samo sol, poper, ?esen, minimalno olja in kisa, ali samo z limona ali brez, ali pa poliješ z malo mastnim jogurtom, napolne se trebuš?ek in za nekaj ?asa je kar v redu, za prebroditev krize, pa to predstavljalo samo npr. 5 g OH, kar je resni?no malo v primerjavi s kakim sadežem, ki se hitro nabere okoli 20 in ve? OH za sadež.
sre?no
Posted 22 July 2008 - 07:12 PM
Posted 11 July 2011 - 09:58 AM
ostati, saj sem sedaj že posvojil svojega
novega otro?i?ka, sladkorno
glede teme za vzdrževanje telesne teže pa sem sam
v nihanju, da že meji na temo kake seminarske
naloge. Zdaj sem sicer v vzponu, ?eprav sem
s težo v upadu, a že vidim, da me grabi spet
ve?erna želja po hrani in skoraj nezavedno
mazanje marmelade na kos kruha, kar potem
po svoji pameti popravljam za nazaj in seveda
jutra so zbujena s cukrom 12
od novega leta do sedaj sem se spustil za 16kg,
dobesedno brez ve?erji, jedel sem zajtrke
in kosila, zve?er sem pa samo korigiral
do ve?ernega 8 cukra, da sem si piknil
bazalca. Sicer to je bilo ok za hitro stradanje,
kasneje v aprilu me je zvilo in sem se umiril
glede te tehnike. Sedaj vzdržujem težo
na ravni ITM 27 že 3 mesece, iz hoje sem
prešaltal na tek in ta tek postaja sedaj
pravi užitek, brez odve?nih kg se tako
lahkotno odte?e nekaj km, brez da bi
moral trenirati za to.
Me pa skrbi, da zgleda še nisem tako
posvojil sladkorne, ker sem znova zanihal
v te fore s hrano in dobesedno zezanjem
fit-ovcev, ker niti ne pišem hrane, niti
ne štejem, delam kar na oko.
Upam, da me ne kregate, mogo?e sem
samo en tipi?en sladkor?ek, ki se uvaja
nekaj ?asa v svet urejanja sladkorja.
Posted 14 July 2011 - 08:10 AM
ja telesna teža je problem pri ve?ini diabetikov, ker pa? ve?ina je predimenzioniranih glede na svojo postavo....saj to ni ni? narobe, ker pove?ini znajo pokirivati OH(vsaj pri tip1), ampak vseeno dam v razmislek na dolgi rok ali se spla?a telo dodatno obremenjevati, ?e pa veš, da to povzro?a še dodatne komplikacije....poleg ze znanih....
Insulin ima eno slabo lastnost in to, da ?e si ga daš moraš jesti in pika. Seveda je dajanje insulina, tako od oka najslabša možna rešitev, ker pa? si ga daš preve? in moraš potem prekmalu spet jesti in to se ponavlja v nedolged....in posledica je ponavadi dodatni kg.
Ker praviš, da te?eš redno je to super na?in za krepitev kondicije, ampak moraš vedeti, da ko te?eš ti misice rastejo in te so težje od maš?obe in posledi?no je tu paradoks, ker bi pri?akoval, da boš kak kilogram shujšal, ampak dejansko teža ostane ista ali pa lahko tudi naraste.
seveda je tudi pomembno, ko kon?as s treningom, kaj poješ po treningu teka. ponavadi si la?en in navališ na hrano, dokler nisi sit. Po treningu ni dobro takoj jesti, ampak mora biti obrok hrane v roku pol ure po kon?anem treningu in še to naj bo bolj beljakovinski del in ne kruh ali marmelada ali kaka ?okolada.
skratka pri teku je pomembno poleg volje tudi pravilna priprava na tek in predusme obutev, ker tvoj ITM je previsok, kar pomeni, da sklepe dodatno obremenjuješ in je res potrebno imeti dobre superge, ki dobro blažijo in izbira je pri nas zelo velika.
Posted 16 July 2011 - 10:09 AM
kar hoje držati, vsaj v mojem primeru, spomladanski
teki in tudi udeležba na tekmah me je kar malo
zabremzala v osnovnem cilju da se tale itm spravi
na ene 25 in ga tam vzdržuje, hoja se je dosedaj
še najbolje izkazala. Obutev, razmišljam o teh
footkah do vibrama, oponašanje bose hoje ali bosega
teka. Ma kdo kakšne izkušnje?
Posted 19 July 2011 - 02:50 PM
Kar se pa ti?e bosega teka je pa pri nas problem zaradi morebitinih ranic, ker kot je znano je tveganje za morebitne zaplete ve?je, kot pri zdravih in sam tega ne prakticiram. V vsem tem ?as s tekanja nisem imel s supergami še nobenih težav z žulji ali otiš?anci ali kaj tretjega, ker pa? vedno izberem superge za malo ve?jo cifro, ker pri dolgotrajni aktivnosit ti noge malo ote?ejo in se pove?ajo in je imelo že veliko teka?ev težave z nohti, ker so bile superge premalo velike in je šel noht dol.
Jaz bi vsakemu priporo?al nordisko hojo, ker tam je poraba energije za 30 posto ve?ja, kot pri hoji in obenem še zgornji del trupa krepiš in to je za vsakega za?etnika idealna rekreacija, ker ti palice dajo stabilnost in odriv, kar je zelo pomembno pri raznih dvigih ali spustih na stezi.
udobno obuvalo in veliko pozitivne volje ter obisk te?aja ali pa prek neta pogledaš tehniko, ker je zelo pomembno, da to izvajaš pravilno , ker druga?e ne bo u?inka pravega.
Edited by RAF, 19 July 2011 - 02:53 PM.
Posted 24 July 2011 - 08:36 PM
pa potem prec pade kontrola cukra in s tem urejenost, bo že,
sem še svež pikar na penih, kmalu bo balon sre?anje, jeseni pa že
najbrž laufamo na 10ki lj maratona skupaj baje, pa kak nov let
zabava, pa bo prec lepš in leto naokrog..
Posted 30 July 2011 - 11:46 PM
GLAVA dela razliko in ?e veš, kaj to pomeni ti ni ni? pretežko in ko pogledaš za nazaj ugotoviš, da si se prav odlo?il, ko si za?el aktivno rekreacijo uporabljati.
Edited by RAF, 30 July 2011 - 11:46 PM.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users