Jump to content

Sir

• You cannot reply to this topic
6 replies to this topic

#1 Spela

Car

• Clani
  • PipPipPipPipPip
  • 175 posts

Posted 24 October 2007 - 06:28 PM

?ez koliko ?asa in kako mo?no vpliva zaužiti sir na dvig vašega krvnega sladkorja?

Po izkušnjah vem, da mi sir na sirovi štru?ki (kakih 10 g/štru?ko) dvigne krvni sladkor nekje 3-6 ur po zaužitju. Ker sirove vedno jem za ve?erjo, sem si prilagodila bazalne enote insulina tekom no?i in tako so sirove ustrezno pokrite.

Težava je pri drugih sirovih jedeh: npr. zelenjavna pita s sirom. Kos pite sem jedla en dan za kosilo, en dan za ve?erjo; to?no sem izra?unala, koliko g OH/100g vsebuje, pa vendar mi je krvni sladkor povsem podivjal. 4 ure po zaužitju sem potrebovala dodatni insulin, pa ?ez 4 ure spet... FRUSTRACIJE... O?itno bi morala upoštevati še OH, ki se pretvori iz maš?obe.

Je kdo že izra?unal vpliv sira na krvni sladkor? ?ez koliko ?asa naraste krvni sladkor, in koliko dodatnega insulina (v % od prvotnega bolusa) je potrebnega?

#2 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 25 October 2007 - 03:14 PM

Kakor si že sama ugotovila in prilagodila, da ti sladkor naraste po nekaj urah, ?e uživaš sirovo štru?ko in jedi s sirom.

Sir seveda vsebuje lahko veliko maš?ob, ni re?eno s katerim sirom je bilo narejeno, ali si naredila doma in uporabila manj masten sir, obi?ajno je tudi sira ve? v uporabi in pri uživanju kakor naj bi ga za eno enoto, prištevamo ga med beljakovinske izdelke. Obenem si torej zaužila še dolo?eno koli?ino ogljikovih hidratov, ki so imeli višji GI (glikemi?ni indeks), torej se hitreje pretvori s sladkor in ga dvigne, pomembna je pri tem tudi koli?ina za prera?unavanje potrebne koli?ine inzulina.

vsaka oseba je nekoliko druga?na, vendar je dovolj zahtevno za prera?unavati in mimogrede se poje nekoliko ve? kakor je potrebno, bolje dodati inzulin tako kakor ste že poskušali, faktorjev je vedno veliko, ki vplivajo na razne zadeve.

sre?no

#3 zvezdica

Doktor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 536 posts

Posted 13 June 2008 - 08:36 AM

Iš?em in gledam da bom kaj našla v zvezi s prehrano sladkorne tip2 in vpliv tablet in seveda tudi gibanja na porabo kalorij ali lahko sama zmanjšam tablete glede na ve?jo fizi?no aktivnost. wacko.gif wacko.gif

#4 andyrozman

Legenda

• Clani
  • PipPipPipPipPipPip
  • 252 posts

Posted 13 June 2008 - 09:36 PM

Pozdravljeni !

Ne rabis racunat OHja iz Maš?obe, ker jih nimajo, pa? pa moraš gledat na vpliv maš?ob. Maš?obe povzro?ijo, da je tvoj insulin manj "aktiven". Imas dve opciji:
- ?e si na penu, si ali daš malo ve? insulina, še boljše pa 4-6 ur kasneje dodatne enote
- ?e si na pumpi pa podaljšan bolus (recimo da ti 4 ure po zaužitju dal še malo poleg). Ok. To zdaj citiram s knjige... priblizno... 1/2 bolusa vzames takoj, preostanek podaljsas preko naseldnjih nekaj ur, koliko ur je odvisno od jedi... tukaj je potrebno malce eksperimentriranja... piše pa da lahko ?utiš u?inke od 2-8 ur kasneje... ?e so cukri še visoki po nekem ?asu vzameš še manj bolusa in preostanek porazdeliš...

Odvisno od maš?ob... (?e žeiš kaj bolj natan?no o tem mi pošlji PM pa se bova dalje zmenila)...

Ista stvar je s pico... Ker je zelo mastna, ?utiš posledice kasneje.... Kolega dela tako, da si 4 ure po zaužitju doda neke enote in še dve uri kasneje, na žalost pa ne vem koliko dodatnih si da...

trance_30_punk.gif

Andy

#5 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 15 June 2008 - 09:36 AM

Jaz imam pa zelo rada skuto pa me zanima kako ta vpliva na sladkor.Skuto ponavadi jem kar tako ali pa ji v?asih dodam jogurt ,ali pa samo narezano sadje.Upam da sem na pravi poti ?eprav v?asih rada naredim kakšen prekršek. biggrin.gif biggrin.gif

#6 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 16 June 2008 - 12:29 PM

Odvisno je seveda katero skuto vzameš, ali je posneta, polnomastna, koli?ina pa igra pri vsem tem pomembno vlogo, prav tako pa tudi jogurt in sadje. Potrebna je zmernost tako pri koli?ini kakor izbiri hrane, manjša možnost pa je seveda pri tistih, ki se zdravijo s tabletami, torej imajo manj možnosti, da znižajo sladkor kakor kakor tisti, ki prejemajo inzulin.

sre?no biggrin.gif biggrin.gif

#7 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 01 July 2008 - 08:36 AM

Odkrila sem doma? kozji sir,zanima kakšne izkušnje imate z uživanjem le tega.Pravijo da je kozji sir zelo zdrav samo mogo?e malo preve? masten,meni okus zelo vše? je pa narejen ?isto na naraven na?in lahko bi rekli eko izdelek. trance_19_hmm.gif

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users