Jump to content

Hiperglikemija in tek

• You cannot reply to this topic
11 replies to this topic

#1 Jasna

Vajenec

• Clani
  • PipPip
  • 30 posts
  • Spol:Ženski
  • Sladkorna:Sladkorna bolezne tip 2

Posted 16 January 2008 - 11:35 PM

Sem diabetik tip 2 in ne jemljem insulina. Že nekaj ?asa prakticiram popravljanje prekrškov pri hrani s tekom. Zgodi se, da pojem preve? ali pa neprimerno hrano (meritev pokaže ve? kot 15 mmol/l), zato grem na kratek tek in si popravim rezultat (pol ure pozneje je za 2 do 3 mmole nižji).
Danes pa me je zdravnica strašila, da je to zelo narobe. Da moram mirovati in po?akati nekaj ur, da se bo sam znižal.
To se mi zdi zelo, zelo ?udno. Po mojem delam prav. Kaj menite drugi?

Lp - Jasna

#2 Blaž

Šef

• Admin
  • 548 posts
  • Spol:Moški
  • Zanimanja:Motociklizem
  • Sladkorna:Sladkorna bolezen tip 1

Posted 17 January 2008 - 03:26 AM

A ti je to rekla diabetologinja?
Lp, Blaž

#3 Jasna

Vajenec

• Clani
  • PipPip
  • 30 posts
  • Spol:Ženski

Posted 17 January 2008 - 04:24 AM

QUOTE(Blaž @ Jan 17 2008, 03:26 AM)
A ti je to rekla diabetologinja?

View Post

Diabetologinja ja. In njej v opravi?ilo: medtem sem našla ?lanek (http://www.diabetes-...&show=02&ID=139), kjer piše:

*Upoštevajte tole opozorilo: ?e je glukoza v krvi višja od 16,7 mmol/l brez prisotnosti ketonov v urinu, gibanje lahko pomaga k znižanju glukoze v krvi, vendar je tudi mogo?e, da jo zviša. Naredite analizo pred gibanjem in po njem, in to tako glukoze v krvi kakor ketonov v urinu. Nau?ite se, kako razli?ne oblike gibanja vplivajo na višino vaše glukoze v krvi.*

Drži pa, da sem ji pokazala svoj koledar?ek meritev, iz katerega je jasno razvidno, da se mi vrednosti po teku praviloma in vedno znižajo.

Druga stvar, ki mi je bila zoprna, pa je bilo to, da sta me obe s sestro prepri?evali naj si nikar ne merim sladkorja vsak dan, ker me bo to samo dodatno obremenjevalo. Da naj raje na 14 dni naredim 6-7 meritev.

Spet sem jima pojasnila, da sem taka testiranja delala na za?etku odkrite bolezni, ko sem ugotavljala, kako razli?ne vrste in koli?ine hrane delujejo na moj organizem.

Zdravnica in sestra (diabetologinja in dieteti?arka) sta me obe prepri?evali, naj si ne merim sladkorja vsak dan:
- ker se bom živcirala, ko bom videla vrednosti,
- ker me bo bolel prst zaradi preve? pikanja,
- ker za to porabim preve? svojega denarja.

Zaman sem pojasnjevala, da sem po zna?aju takšna, da me najbolj vznemirja tipanje v temi in bi me najbolj jezilo, da ne vem, kakšen je moj sladkor in bi se mi zdelo, kot da šofiram z zavezanimi o?mi.

Pozdrav, Jasna

#4 RAF

Doktor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 716 posts
  • Sladkorna:Sladkorna bolezen tip 1

Posted 17 January 2008 - 09:46 AM

Pravilno ukrepaš, da previsok cuker zbijaš z gibanjem. Seveda je pri tabletkah druga?e, kot pri meni na inzulinu, ampak kot si ze sama prebrala je problem pri viskoem cukr v tem ,da ti lahko tudi naraste po gibanju.
Seveda boš pa morala malo bolj paziti na prehrano oziroma bolj preudarno izbirati hrano za sebe, da ne bo preve? pribitkov.

#5 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 17 January 2008 - 12:12 PM

Jasna,

resni?n je druga?no ali se zdraviš z inzulino ali s tabletami. Verjetno ti svetujem previdnoš in meritev predno se odpraviš na tek ali bolj intenzivno gibanje, le-to lahko tudi zelo zviša sladkor, ?e je že pred aktivnostjo visoko.

Pomembne so torej meritve in prehrana, kako vpliva kakšna hrana na tvoj sladkor, pa koliko ?asa je zvišano, kombinacija hrane in podobno.

Svetujem ti previdnost in opreznost

sre?no biggrin.gif

#6 Anton

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 15 posts
  • Zanimanja:Kar precej

Posted 17 January 2008 - 08:07 PM

Tudi jaz sem diabetik tipa 2 in samo na tabletah. sladkorno so mi odkrili naklju?no. Zdravnik mi je hotel dati blokado v desno rame pa je prej pomeril sladkor. pokazal je 15 mmol.Dal mi je napotnico za diabeti?ni pregled, kjer so ugotovili povpre?je 12 mmol to je bilo decembra 2006.Novembra 2007 sem bil na kontroli, namerili so povpre?je 6 mmol.Še po 1 letu mi udide in se lovim s hrano. Popoldne moram obvezno paziti kaj in koliko pojem, dopoldne pa ni problem ker zjutraj vzamem tablete.Sem pa tudi sam opazil spremembe enkrat je dobro, drugi? ne.Takoj na za?etku mi je na trimu, teku ali kolesu sladkor narasel, ko sem imel enkrat dovolj kondicije pa je padel. Upam, da bo s?asoma še boljše. Opažam , da se pozna sladkor tudi od razpoloženja, pri preutrujenosti od po?ivanje (lenobe) pa še bolj naraste, zato vsak dan v naravo pa ni važno kakšno je vreme.
Lep pozdrav Tone.

LEPO SE IMEJTE !

#7 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 18 January 2008 - 08:51 AM

QUOTE(Anton @ Jan 17 2008, 08:07 PM)
Tudi jaz sem diabetik tipa 2 in samo na tabletah. sladkorno so mi odkrili naklju?no. Zdravnik mi je hotel dati blokado v desno rame pa je prej pomeril sladkor. pokazal je 15 mmol.Dal mi je napotnico za diabeti?ni pregled, kjer so ugotovili povpre?je 12 mmol to je bilo decembra 2006.Novembra 2007 sem bil na kontroli, namerili so povpre?je 6 mmol.Še po 1 letu mi udide in se lovim s hrano. Popoldne moram obvezno paziti kaj in koliko pojem, dopoldne pa ni problem ker zjutraj vzamem tablete.Sem pa tudi sam opazil spremembe enkrat je dobro, drugi? ne.Takoj na za?etku mi je na trimu, teku ali kolesu sladkor narasel, ko sem imel enkrat dovolj kondicije pa je padel. Upam, da bo s?asoma še boljše. Opažam , da se pozna sladkor tudi od razpoloženja, pri preutrujenosti od po?ivanje (lenobe) pa še bolj naraste, zato vsak dan v naravo pa ni važno kakšno je vreme.
Lep pozdrav Tone.

View Post

?im dlje se držite tako, da uravnavate sladkor s pomo?jo diete in gibanja in kombinacije tablet. Kakšna bo altivnost bo seveda vplivalo na sladkor, kako bo dolga, kakšen je sladkor pred aktivnostjo in te zadeve, kaj jeste. trance_21_laughing1.gif

Prav tako vam svetujem meritve, ali to izvajate do sedaj ali ne, sicer pa si boste morali sami kupovati listke in aparat, samo ob?utek ni vedno dovolj , tudi ne vedno, boste videli. Morda bi bilo dobro, da zmanjšate tableto na tri?etr, samo nasvet, morda se pogovorite z zdravnikom, da se vam po aktivnosti ne zniža sladkor preve?.

Seveda je akivnost priporo?ljiva, ?e je vztrajna, torej np. kolesarjenje, hoja, vztrajnost, pa ne preveliko naprezanje, da ne morete dihati, se lahko pozna vpliv ugoden še kar nekaj ?asa. trance_19_hmm.gif

Sre?no tongue.gif

#8 Anton

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 15 posts
  • Zanimanja:Kar precej

Posted 19 January 2008 - 05:42 PM

QUOTE(pegi @ Jan 18 2008, 08:51 AM)
?im dlje se držite tako, da uravnavate sladkor s pomo?jo diete in gibanja in kombinacije tablet. Kakšna bo altivnost bo seveda vplivalo na sladkor, kako bo dolga, kakšen je sladkor pred aktivnostjo in te zadeve, kaj jeste.  trance_21_laughing1.gif

Prav tako vam svetujem meritve, ali to izvajate do sedaj ali ne, sicer pa si boste morali sami kupovati listke in aparat, samo ob?utek ni vedno dovolj , tudi ne vedno, boste videli. Morda bi bilo dobro, da zmanjšate tableto na tri?etr, samo nasvet, morda se pogovorite z zdravnikom, da se vam po aktivnosti ne zniža sladkor preve?.

Seveda je akivnost priporo?ljiva, ?e je vztrajna, torej np. kolesarjenje, hoja, vztrajnost, pa ne preveliko naprezanje, da ne morete dihati, se lahko pozna vpliv ugoden še kar nekaj ?asa.  trance_19_hmm.gif

Sre?no  tongue.gif

View Post

Sem kupil aparat za merjenje sladkorja accu chek go. Sladkr kontroliram približno 2-3 krat tedensko v razli?nih terminih. Po zdravniških navodilih sem pristal pri 3 tabletah zjutraj imam pa DIAPREL MR ob ve?jih aktivnostih pa lahko vzamem manj. Tako pravi zdravnica , da bom sam videl kako in kaj da obdržim nivo sladkorja v kolikor toliko normali.
Pri teku pa nikoli ne pretiravam. Po?asi in vztrajno pove?ujem kondicijo prav tako ob ostalih športih.Lani sem kar dosti peša?il in pretekel, veliko tudi z kolesom, vendar nikoli nisem pretiraval da bi bil prezadihan. Sem pa opazil, da normalna po?asna hoja ne pride do izraza.Obvezno moram "zakuhati", da sladkor pade. trance_19_hmm.gif
Lep pozdrav in sre?no smile.gif

LEPO SE IMEJTE !

#9 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 19 January 2008 - 07:17 PM

QUOTE(Anton @ Jan 19 2008, 05:42 PM)
Sem kupil aparat za merjenje sladkorja accu chek go. Sladkr kontroliram približno  2-3 krat tedensko v razli?nih terminih. Po zdravniških navodilih sem pristal pri 3 tabletah zjutraj imam pa DIAPREL MR ob ve?jih aktivnostih pa lahko vzamem manj. Tako pravi zdravnica , da bom sam videl kako in kaj da obdržim nivo sladkorja v kolikor toliko normali.
Pri teku pa nikoli ne pretiravam. Po?asi in vztrajno pove?ujem kondicijo prav tako ob ostalih športih.Lani sem kar dosti peša?il in pretekel, veliko tudi z kolesom, vendar nikoli nisem pretiraval da bi bil prezadihan. Sem pa opazil, da normalna po?asna hoja ne pride do izraza.Obvezno moram "zakuhati", da sladkor pade. trance_19_hmm.gif
Lep pozdrav in sre?no smile.gif

View Post

Pravilni delujete in ragirate, samo po?asna hoja ali po?asno kolesarjenje samo kakšne kilometer ne naredi prav nobene spremembe za nekoga, ki ima že nekaj kondicije, tisti pa ki za?ne ?isto iz ni?, pa že vsaka sprememba nekaj pomeni.
Tudi prilagajanje tablet glede aktivnosti je pravilno, tako kar vztrajajte, saj dnevi so vedno lepši in daljši, vedno bolj primerni za gibanje in aktivnosti zunaj.

Sre?no smile.gif

#10 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 21 June 2008 - 12:29 PM

Tudi meni se to dogaja samo zdaj vidim ?e se redno gibljem,hodim in ne pretiravam preve? lahko obvladujem svoj sladkor,?e pa pretiravam se mi zgodi ravno nasprotni u?inek.Mislim da je prav da meriš sladkor zdravnik pa zato svetuje tako ker potem preve? težimo za listi?e,ki so pa za nas diabetike dosegljivi le s pla?ilom. trance_27_notworthy.gif trance_40_thumbup.gif

#11 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 22 June 2008 - 10:08 AM

Dobro je ?e smo zmerni na silo ni nobena stvar dobra.Prav je da si pomagaš z gibanjem uravnat sladkor vendar ne delaj prevelikih prekrškov ker se telo navadi tudi na ekstreme zato v?asih odreagira ?isto druga?e kot smo mi mislili. trance_19_hmm.gif

#12 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 24 August 2008 - 01:38 PM

Vidim da nam je zdaj poleti vsem lepo in tudi naši cukri so umirjeni,ali pa se motim.Res pa je da je zdaj poleti ve? aktivnosti ne pozabite tudi zdaj ko je dan vse krajši se spla?a da ga izkoristimo ne opustite gibanja že hoja nam lahko veliko pomaga pri premagovanju težav s cukrom posebno ?e so ta le v blažji obliki. trance_19_hmm.gif trance_40_thumbup.gif

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users