Jump to content

Tofu

• You cannot reply to this topic
3 replies to this topic

#1 Gost Anna *

• Gosti

Posted 10 June 2005 - 07:20 PM

Pozdravljeni!

Zanima me, če lahko sladkorni bolniki jejo tofu (in druge sojine izdelke)?

Hvala za opdgovor in lep pozdrav!
Anna

#2 Fleg

Vajenec

• Clani
  • PipPip
  • 58 posts

Posted 10 June 2005 - 08:29 PM

Moje mnenje je naslednje:

sladkorni bolniki lahko jejo VSE, paziti morajo samo to, da si dozirajo pravilno dozo insulina, da pokrijejo obrok.
Ali je neka hrana zdrava ali ne, je pa čisto drugo vprašanje (ki pa ima pomen tudi za zdrave, ne samo za sladkorne bolnike)

Kaj jejo, morajo paziti le tisti s prekomerno težo - ampak to samo po sebi niti nima toliko zveze s sladkorno. Vsakdo, ki hujša, mora paziti, kaj je, pa naj si bo to zdrav človek, ali pa sladkorni bolnik...

Želim vam dober tek ob tofu-ju smile.gif smile.gif

Roman

#3 animal_loverka-Pia

Legenda

• Clani
  • PipPipPipPipPipPip
  • 284 posts
  • Zanimanja:živali glasba....

Posted 19 March 2006 - 02:58 PM

QUOTE(Anna @ Jun 10 2005, 07:20 PM)
Pozdravljeni!

Zanima me, če lahko sladkorni bolniki jejo tofu (in druge sojine izdelke)?

Hvala za opdgovor in lep pozdrav!
Anna

View Post

Za sladkorne bolnike je celo priporočljivo uživanje soje in sojinih izdelkov.
I love animals and animals love me.

#4 rastlinka

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 5 posts

Posted 23 August 2006 - 10:03 AM

Tofu je zelo dobra zamenjava za meso - če vemo, da se vsa živalska maščoba, ki jo veselo papcamo, nabira tako zunaj kot znotraj (beri: trebuh, stegna itd. pa tudi notranja stran žil...) in s tem še dodatno manjša pretočnost malih kapilar, ki so pri diabetikih tako ali tako na udaru, se bomo z veseljem lotili stročnic in izdelkov iz njih, med njimi tudi tofuja, ki ima ponavadi samo kake 3 OH na 100g. Z zmanjšanjem količine živalskih izdelkov pa hkrati preprečujemo tudi putiko, razne oblike revme, visok pritisk, holesterol, srčno kap - skratka vse tisto, kar nastaja zaradi preveč ''dobrega''.

Tako bomo naredili nekaj za svoje zdravje, pa še strah vseh sladkorčkov, da se jim bo začela slabšati erekcija (moški) ali da jih bo na starost mučila slepota ali gangrene, postane bistveno manj utemeljen...

Nekaj kratkih receptov:
TOFU KAR TAKO - poškropiš ga s sojino omako (ne preveč, ker je kar slana) in zlato zapečeš na čisto malo olivnega olja.
TOFU V OMAKI - tofu kuhaš v zelenjavni omaki narezanega na majhne koščke ali kot zrezek. Omaka je lahko gobova, zmiksan brokoli z začimbami, moja posebnost je pivova (pražena čebula, 1/2 male žl. moke, 1 dlpiva, strt česen, malo zenfa, lahko za en lešnik kisle smetane) ali pač kakršnakoli po tvojem okusu.
TOFU S PAPRIKO - papriko in tofu narezana na kose pečeš na malo olivnega olja, pokriješ da spusti malo soka ter malo posoliš. Lahko dodaš malo kakega nemastnega sira, ampak ne pretiravaj, ker sir res ni ravno zdravo živilo!
TOFU S STROČNICAMI - opečenemu tofuju primešaš čebulo, še rahlo poprašiš in zmešaš z lečo, fižolom ali čem podobnim. Postrežeš toplo ali okisano kot solato.
TOFUJEV GOLAŽ - prepražiš čebulo, malo rdeče paprike in tofu. Dodaš 1/2 žl. moke, malo rdečega vina, eno piko zenfa, muškatni orešček, lovor, malo naribane zelene, šetraja in rožmarina, rdečo papriko v prahu in en majhen paradižnik. Kuhaš čim dlje, potem pa streseš na krožnik in si predstavljaš, da ješ ta pravi golaž smile.gif samo da je ta precej bolj zdrav!
TOFU S PARADIŽNIKOM - namesto feta sira (resda ni tako kremast in slan, ampak še vedno okusen...) tofu narežeš v ''šobsko'' ali paradižnikovo solato.
TOFU KOT OMAKA - zmiksan tofu je skupaj s kuhano ali pečeno zelenjavo odlična omaka, kremna juha ali polivka...
TOFU S SADJEM - zmiksaš sadje in kos tofuja (100 g je glede beljakovin kot 1-2 jajci). Po želji dodaš cimet, oreščke ipd. Lahko pa dodaš tudi malo natrena, bolje pa ga je seveda izpustiti. Dobiš kremasto zmes, ki je lahko sladica, če narediš stvar malo redkejšo (z malo sojinega ali navadnega mleka), pa imaš frape!

Sem se kar malo razpisala, ampak moj fant, ki je (bil) zaprisezen mesojedec, in se odkar so mu našli tip1 v veliki meri pridružuje moji ravno prav utrgani vege hrani, vsak dan potrjuje užitnost takihle zvarkov, tako da je brez skrbi za poskusit smile.gif smile.gif

Pozdrav vsem,

od Rastlinke

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users