Jump to content

Apidra - Insulin Glusin

• You cannot reply to this topic
84 replies to this topic

#1 Gost beta1 *

• Gosti

Posted 08 April 2008 - 04:53 PM

Vidim, da tema o apidri ne obstaja ve?, zato sem odprl novo temo.

Ravnokar sem dobil apidro in me zanima:

1. Po koliko minutah za?ne delovati Apidra vs Novorapid?

2. Kdaj ima apidra najve?no mo? ''peak''?

3. Koliko ur približno deluje apidra, novorapid približno 4 - 5 ur.?

4. Je treba uporabljati kombinirani bolus na ?rpalki, ?e se slu?ajno presnavlja manj mastna hrana, katero je novorapid dobro pokril???

?e ste še imeli kakšna probleme/ opažanja/ spremembe, jih prosim pripišite.

Edited by beta1, 08 April 2008 - 05:18 PM.

#2 kornet

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 18 posts

Posted 10 April 2008 - 04:02 PM

QUOTE(beta1 @ Apr 8 2008, 04:53 PM)

4. Je treba uporabljati kombinirani bolus na ?rpalki, ?e se slu?ajno presnavlja manj mastna hrana, katero je novorapid dobro pokril???

View Post

Zdravo!
Apidre sicer nimam,imam novorapid.Mam pa jutri kontrolo tak da bom izrazo zeljo po apidri.Na internetu imas kar dosti napisanega o apidri.Na kratko:apidra zacne delovat takoj priblizno 10-15minut,mislim pa da ima krajsi cas delovanja kot novorapid.Mislim da ima apidra najvec 2uri.
Kateri pen pa imas za apidro?ali si morda dobil ze v napolnjenih penih

#3 Gost beta1 *

• Gosti

Posted 11 April 2008 - 06:33 AM

QUOTE(kornet @ Apr 10 2008, 04:02 PM)
Zdravo!
Apidre sicer nimam,imam novorapid.Mam pa jutri kontrolo tak da bom izrazo zeljo po apidri.Na internetu imas kar dosti napisanega o apidri.Na kratko:apidra zacne delovat takoj priblizno 10-15minut,mislim pa da ima krajsi cas delovanja kot novorapid.Mislim da ima apidra najvec 2uri.
Kateri pen pa imas za apidro?ali si morda dobil ze v napolnjenih penih

View Post

Ne, ne uporabljam penfile, ker sem na ?rpalki. Zdaj komaj 2 dan uporabljam apidro. Po zajterku sem imel zmeraj visok sladkor, tudi ?ez 8.5mmol. V?eraj sem ga pa imel 6.0mmol. Bom videl komaj ?ez nekaj ?asa, ?e u?inkuje ali ne.

Drugi teden si bom vstavil senzor, bom pol to?no videl kako se giblje GK ?ez dan.

#4 kornet

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 18 posts

Posted 11 April 2008 - 12:30 PM

QUOTE(beta1 @ Apr 8 2008, 04:53 PM)

View Post

Zdravo!
Danes sem imel kontrolo in sem imel HbA1c 5,3%.
Imam nekak skoz nizke sladkorje,kljub temu da sem zmanjsal odmerke oziroma jih prilagodil na minimum.Pa mascobe sem imel tud kar nizke.Tako da mi je diabetolog svetoval da naj dvignem mejo sladkorja do naslednje kontrole,ki jo imam cez slabe tri mesece.Od kar hodim privat je špica,mega.Cist drugacen odnos imajo,upoštevajo ti skoraj vsako zeljo,tak da kar se tega ti?e je pohvala na prvem mestu.
Namesto novorapida sem dobil ta novo Apidro(solostar).Mi je moj diabetolog ?isto podrobno razlozil delovanje apidre in novorapida,in naj povem da razlike med tema dvema ni,delovanje in ucinek sta popolnoma enaka,edino da novorapid vsebuje cink,apidra pa ne.Tisti ki so alergicni cink,je pac zanje bolj apidra.Pa da je apidra od drugega proizvajaca(aventis).
Danes bom prvic poskusil apidro,tako da kaj vec kako mi deluje povem cez par dni!

Lep dan se zelim vsem naprej!

#5 RAF

Doktor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 716 posts
  • Spol:Moški
  • Sladkorna:Sladkorna bolezen tip 1

Posted 12 April 2008 - 09:54 AM

QUOTE(kornet @ Apr 11 2008, 12:30 PM)
Zdravo!
Od kar hodim privat je špica,mega.Cist drugacen odnos imajo,upoštevajo ti skoraj vsako zeljo,tak da kar se tega ti?e je pohvala na prvem mestu.

View Post

?ist tako mimogrede.Si ti mogo?e diabetik s tako nizkim hbc.... trance_25_naughty.gif
Poznam še enega modela, ki ima podoben hbc in ga tudi tako malo za šalo zbadamo, da ni diabetik.
Šalo na stran in zanima me, ?e lahko malo ve? poveš o tej tvoji privat izkušnji, da tudi drugi pobegnemo iz poliklinike, kjer se ?uti, da zdravniki niso ve? 100 % pri stvari. Predvsem me zaniam kak kontakten naslov.

#6 kornet

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 18 posts

Posted 12 April 2008 - 11:12 AM

QUOTE(RAF @ Apr 12 2008, 09:54 AM)
?ist tako mimogrede.Si ti mogo?e diabetik s tako nizkim hbc.... trance_25_naughty.gif
Poznam še enega modela, ki ima podoben hbc in ga tudi tako malo za šalo zbadamo, da ni diabetik.
Šalo na stran in zanima me, ?e lahko malo ve? poveš o tej tvoji privat izkušnji, da tudi drugi pobegnemo iz poliklinike, kjer se ?uti, da zdravniki niso ve? 100 % pri stvari. Predvsem me zaniam kak kontakten naslov.

View Post

Zdravo!
Ziva resnica.Ja cudne stvari se mi dogajajo zadnje case glede sladkorja.V zadnjih treh mesecih sem imel najvec izmerjen sladkor 8,8. Aja pa par dni nazaj sem imel eno jutro
16 ker sem prejsnji vecer pozabil dat tadolgi insuli.
Ti kar vprasaj kar te zanima z veseljem ti bom odgovoril.Kaj vec o meni nebi ravno pisal v javnosti,lahk napises tvoj meil ali pa msn pa konkretno kero recema.
Sem pa ze 12 let na inzulinu,torej od svojega 18leta.Sem iz okolice Maribora,hodim pa k Primarij.dr.Jurij Subic(privat ambulanta),in ne menjam za nic na svetu!!!!
Upam da si si kaj pomagal z tem,ce ne pa kar pogumno vprasaj,z veseljem odgovorim.

#7 Biks

Car

• Clani
  • PipPipPipPipPip
  • 192 posts
  • Spol:Ženski

Posted 12 April 2008 - 12:20 PM

QUOTE(kornet @ Apr 11 2008, 12:30 PM)
Zdravo!
Imam nekak skoz nizke sladkorje,kljub temu da sem zmanjsal odmerke oziroma jih prilagodil na minimum.Pa mascobe sem imel tud kar nizke.Tako da mi je diabetolog svetoval da naj dvignem mejo sladkorja do naslednje kontrole,ki jo imam cez slabe tri mesece.Od kar hodim privat je špica,mega.Cist drugacen odnos imajo,upoštevajo ti skoraj vsako zeljo,tak da kar se tega ti?e je pohvala na prvem mestu.
Namesto novorapida sem dobil ta novo Apidro(solostar).Mi je moj diabetolog ?isto podrobno razlozil delovanje apidre in novorapida,in naj povem da razlike med tema dvema ni,delovanje in ucinek sta popolnoma enaka,edino da novorapid vsebuje cink,apidra pa ne.Tisti ki so alergicni cink,je pac zanje bolj apidra.Pa da je apidra od drugega proizvajaca(aventis).
Danes bom prvic poskusil apidro,tako da kaj vec kako mi deluje povem cez par dni!

View Post

Nu, mojih 4,6% o?itno še nih?e ni premagal. tongue.gif Hec. Ljudje, ne smete se gnat za vrednostmi pod 5%... ni zdravo za psiho. (verjemte mi)

Uglavnem. Ko sem bila na penih, sem pri testiranju Kf ugotovila, da mi Apidra dela le 2uri in pol (zelo strm padec privi dve uri, potem padec za cca. 0.2 mmol/l v tretji uri, v ?etrti pa stagnacija.). Pri bolj mastni hrani so se dodatki iz opcionalnih spremenili v obvezne ipd.
Sicer pa je od vsakega posameznika odvisno, kakšno krivuljo mu naredi inzulin.

Na ?rpalki morm zadeve še sprobat. smile.gif

Mislim, da je na polikliniki najve?ji problem to, da imajo posamezni diabetologi ?isto preve? pacientov in enostavno nimajo ?asa, da bi se ti lahko bolj posvetili, kar je ful škoda. sad.gif
Zato pa hodim tudi h dr. Karin Kanc na svetovanje, kjer je fuuul fajn. Vzdušje, odnos... k bi blo le povsod tako. wub.gif
At night the sky is endless, even more than in your dreams..

#8 Gost beta1 *

• Gosti

Posted 12 April 2008 - 10:04 PM

3 dni uporabljam apidro in imam ve? problemov kot koristi. Deluje najve? 3 ure. Zelo strmi padec prve 2 uri. Potem pa gre nazaj. Druga? mam pa po zajterku še zmeraj visok sladkor isto kot pri novorapidu. V?asih tudi ?ez 10mmol. ?e pa pove?am dozo , pa okoli 11h padem v hipo. Isto je bilo na novorapidu. To škatlico še porabim, pol bom pa videl, povsej verjetnosti grem nazaj na novorapid.

#9 kornet

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 18 posts

Posted 13 April 2008 - 08:38 AM

QUOTE(beta1 @ Apr 12 2008, 10:04 PM)
3 dni uporabljam apidro in imam ve? problemov kot koristi. Deluje najve? 3 ure. Zelo strmi padec prve 2 uri. Potem pa gre nazaj. Druga? mam pa po zajterku še zmeraj visok sladkor isto kot pri novorapidu. V?asih tudi ?ez 10mmol. ?e pa pove?am dozo , pa okoli 11h padem v hipo. Isto je bilo na novorapidu. To škatlico še porabim, pol bom pa videl, povsej verjetnosti grem nazaj na novorapid.

View Post

Beta Zdravo!
Me veseli da si malo izmenjujemo izkusnje z nasimi sladkorji.
Ce zelis napisi tvoj mesinger pa boma direktno kero rekla glede nasih cukrov.
sam mislim da se motis.Apidra in novorapid sta popolnoma enaka,samo proizvajalca sta razlicna.sem imel v petek kontrolo,sem do zdaj tudi uporabljal novorapid.Danes je drugi dan odkar si dajem apidro,pa so vsaj pri meni ucinki isti kot pri novorapidu - mislim glede casovnega trajanja.Edino kar je mogoce res da zacne mogoce(to so moje ugotovitve),delovati mogoce kaksnih 10minut prej,tako da si ga dam kaksnih 10minut pred obrokom.
Pri tebi pa sem nekak razbral,da ti nekak tu nagaja cuker.Vse je odvisno kaj in koliko zjutraj pojes,kaj po oziroma bos po zajtrku pocel.Jaz na tvojem mestu nebi doze povecal,raje manj zjutraj pojej,pa cez kaksno uro in pol pojej kaksno jabolko ali nitkokaloricen jogurt.
Mas apidro napolnjeno v peresniku ali imas pen in vložke

#10 RAF

Doktor

• Clani
  • 716 posts

Posted 13 April 2008 - 08:48 AM

View Post

V tvojem primeru bi rekel, da je težava lahko pri obroku, ker si ne znaš pravilno izra?unat OH in si daš enostavno premalo inzulina, oziroma, kar je bolj verjetno, da imaš bazalca premalo v telesu in bi bilo treba preveriti s testi, kako ti bazalci delujejo recimo dopoldan, popoldan, zve?er, pono?i, ?e v dolo?enem delu dneva ni? ne ješ. Vse to je opisano v knjigi Insulinska ?rpalka.

#11 Gost beta1 *

• Gosti

Posted 13 April 2008 - 10:16 AM

Ne. bazalni je vredu. Stestiral ne dolgo nazaj.

Napisal bom samo jutranje bazalne:

ob 3h >> 0.3E >> 4.7mmol
ob 4h >> 0.5E >>
ob 5h >> 0.65E >> 5.1mmol
ob 6h >> 0.85E >> 5.7mmol
ob 7h >> 1.6E >> 5.2 mmol
ob 8h >> 1.3E >> 4.4 mmol
ob 7h >> 0.7E >> 4.5 mmol
ob 10h >> 0.65E>> 4.4mmol
ob 11h >> 0.5E >> 4.5 mmol

To je vse na prazen želodec. Zdaj ?e narišete graf iz teh vrednosti, boste vidli kako špico imam zjutraj pri bazalnih. In ne gle de na to koliko pove?am bazalne odmerke, vse se bo maš?evalo ob 10 h. Moj CDO je 39.6, Ohf je 12.6, kf je pa 2.5.

OH razmerja:
Ura OH Ob.
00:00 12 2.5
06:00 11 2.4
09:30 12 2.5

Ciljna GK: 5.0 – 6.0
?as delovanja inzulina: 3h

Tak da, zjutraj zmeraj si dam 15 min prej inzulin in tudi OH razmerje je nižje, kar pomeni da si dam ve? inzulina. ?e si dam pa zjutraj OH razmerje 10, pol imam pa takšno hipo, da še celi dan ne pridem najbol k sebi.

Pa ko sem imel senzor. Po zajterku sta bili 2 puš?ici navzgor, prišla je vrednost na 14mmol. Potem sem pa vse pustil in ob 10h sta bili 2 puš?ici navzdol in v roku 1 ure je padla GK iz 14 na 4.4 mmol.

V tem je pri meni problem. Po zajterku mi telo neglede kakšno dozo si dam, sploh ne koristi inzulina, ob 10h pa se ta inzulin za?ne koristit v polni dozi.

Nevem kaj naj naredim. Z diabetologom ne najdema vzroka. Upal sem da bo kaj apidra pri tem pomagala, pa vidim da je še zmeraj isti problem.

Knjiho inz. ?rpalka sem prebral najmanj 5x. ?ez dan imam zelo dobro urejen sladkor, vse tehtam , vrednosti GK imam med 4.5 in 6. Samo po zajterku ne deluje. Pove?aš odmerek, nato je GK vredu ob 10h pa hipa pod 2.0 mmol.

LP

#12 RAF

Doktor

• Clani
  • 716 posts

Posted 13 April 2008 - 10:41 AM

Zgleda, da se tebi tako imenovani jutraji momet prestavi v zgodnje dopoldne in ti v tistem ?asu ne prime inzulin . Mogo?e bi bilo dobro, da prestaviš obrok hrane na kasnejši ?as da prebrodiš tisti ?as fenomena samo z bazalci.
Vidim, da imaš nizke vrednsoti pretoka inzulina na uro in tudi to je lahko vzrok težav pri pumpi. probej si tudi izbrati kako drugo mesto vboda ali pa zamenjati sete s tistimi, ki gredo pod kotom 30 stopinj, ker predvidevam ,da imaš sedaj une pod kotom devedeset stopinj. Imaš kake alarme zamašitve?
Meni se je dogajalo, da mi inzulin ni prejel dokler nisme prišel na une pod kotom 30 stopinj.

Po drugi strani pa je vsako telo svoj zgodba in meni se dogaja, da ?e pozno jem moram pred spanjem tudi, ?e je cuker normalne dodati ene 4 E korekcije, da zjutraj cuker ne podivja na 15 ali ve? enot.

#13 Gost beta1 *

• Gosti

Posted 13 April 2008 - 10:48 AM

QUOTE(RAF @ Apr 13 2008, 10:41 AM)
Zgleda, da se tebi tako imenovani jutraji momet prestavi v zgodnje dopoldne in ti v tistem ?asu ne prime inzulin . Mogo?e bi bilo dobro, da prestaviš obrok hrane na kasnejši ?as da prebrodiš tisti ?as fenomena samo z bazalci.
Vidim, da imaš nizke vrednsoti pretoka inzulina na uro in tudi to je lahko vzrok težav pri pumpi. probej si tudi izbrati kako drugo mesto vboda ali pa zamenjati sete s tistimi, ki gredo pod kotom 30 stopinj, ker predvidevam ,da imaš sedaj une pod kotom devedeset stopinj. Imaš kake alarme zamašitve?
Meni se je dogajalo, da mi inzulin ni prejel dokler nisme prišel na une pod kotom 30 stopinj.

Po drugi strani pa je vsako telo svoj zgodba in meni se dogaja, da ?e pozno jem moram pred spanjem tudi, ?e je cuker normalne dodati ene 4 E korekcije, da zjutraj cuker ne podivja na 15 ali ve? enot.

View Post

alternativna mesta za vstavitev sem že sprobal, ni u?inka , razen da se je še po?asneje dovajalo. Problemov z zamašitvami nimam. najbolje je da sploh nebi jedel zajterka.

#14 RAF

Doktor

• Clani
  • 716 posts

Posted 13 April 2008 - 12:45 PM

QUOTE(beta1 @ Apr 13 2008, 10:48 AM)
Problemov z zamašitvami nimam. najbolje je da sploh nebi jedel zajterka.

View Post

Samo prestavi ga na deseto uro in bo mir v tvojem telesu.
Ena taka pripomba, ki ni glih za to temo, ampak se posredno navezuje na obroke. ?e imam sladkor 10 si takrat, ko je ?as za obrok re?em, da ga imam dovolj in obrok enostanvo presko?im.

#15 kornet

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 18 posts

Posted 13 April 2008 - 12:51 PM

QUOTE(RAF @ Apr 13 2008, 08:48 AM)
V tvojem primeru bi rekel, da je težava lahko pri obroku, ker si ne znaš pravilno izra?unat OH in si daš enostavno premalo inzulina, oziroma, kar je bolj verjetno, da imaš bazalca premalo v telesu in bi bilo treba preveriti s testi, kako ti bazalci delujejo recimo dopoldan, popoldan, zve?er, pono?i, ?e v dolo?enem delu dneva ni? ne ješ. Vse to je opisano v knjigi Insulinska ?rpalka.

View Post

Raf to pa zi za beto zelo dobro povedal.Tudi jaz se strinjam dasi nezna pravilno prerazporedit OH in enot inzulina.Saj ce je morda zacetnik je popolnoma razumljivo!
No tega nesmemo zamerit ker z tem jih ima vecina tezave z tem.Poznam ljudi z sladkorno ki si da isto dozo insulina ki poje pico ali pa sendvic,tako da takim sem ze skusal parkrat dopovedat ampak se nedajo,tako da..........

#16 kornet

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 18 posts

Posted 13 April 2008 - 12:55 PM

QUOTE(RAF @ Apr 13 2008, 12:45 PM)
Samo prestavi ga na deseto uro in bo mir v tvojem telesu.
Ena taka pripomba, ki ni glih za to temo, ampak se posredno navezuje na obroke. ?e imam sladkor 10 si takrat, ko je ?as za obrok re?em, da ga imam dovolj in obrok enostanvo presko?im.

View Post

aha Beta se ti opravicujem,sam sem komaj zdaj razbral da imas pumpo.Tako da tukaj pa ti lahko pomagajo tisti ki jo imajo,jaz je namrec nimam

#17 Biks

Car

• Clani
  • PipPipPipPipPip
  • 192 posts
  • Spol:Ženski

Posted 13 April 2008 - 01:16 PM

View Post

Tole se mi pa ful znano sliši. ?eprav so meni sladkorji po zajtrku skakali višje od 10mmol/l, so kasneje strmo padli, tako da sem morala okrog 11h obvezno nekaj pojesti. ?e sem pove?ala bolus pa je bla hipa že okrog 10h.
Zadevo sem rešila s tem, da si zjutraj dam bolus 30min pred obrokom. Tako mi inzulin bolje ujame hitro dvigajo? sladkor. Se mi je pa tudi že zgodilo, da je telo druga?e odreagiralo in sem imela hipo 15min po zajtrku.

Predlagam ti, da postopoma testiraš zamike bolusov; najprej 15min pred zajtrkom, potem 20min pred, 25min pred ipd. In potem primerjaš rezultate.

Upam, da ti je moj odgovor kaj pomagal.
LP smile.gif

At night the sky is endless, even more than in your dreams..

#18 Gost beta1 *

• Gosti

Posted 13 April 2008 - 03:38 PM

QUOTE(Biks @ Apr 13 2008, 01:16 PM)
Tole se mi pa ful znano sliši. ?eprav so meni sladkorji po zajtrku skakali višje od 10mmol/l, so kasneje strmo padli, tako da sem morala okrog 11h obvezno nekaj pojesti. ?e sem pove?ala bolus pa je bla hipa že okrog 10h.
Zadevo sem rešila s tem, da si zjutraj dam bolus 30min pred obrokom. Tako mi inzulin bolje ujame hitro dvigajo? sladkor. Se mi je pa tudi že zgodilo, da je telo druga?e odreagiralo in sem imela hipo 15min po zajtrku.

Predlagam ti, da postopoma testiraš zamike bolusov; najprej 15min pred zajtrkom, potem 20min pred, 25min pred ipd. In potem primerjaš rezultate.

Upam, da ti je moj odgovor kaj pomagal.
LP smile.gif

View Post

O hvala, Biks

Ponavadi sem 5-15 min prej si dal inzulin. Jutri se bom prej zbudil pa si dal 20 min prej. Zajtrk bom bolj teško spustil, ker sem zjutraj hudo la?en.

Nekaj mi še razložite: 2 uri po obroku bi naj bila GK najve? 8mmol. Tak so mi povedli vsepovsod. Zdaj pa mene zanima. Jaz pojem npr. kosilo, ki je bolj ali manj diabeti?no pripravljeno. Npr. 30 min po obroku imam 12mmol, 60 min 10 mmol in 2h po obroku 8mmol.

To je potem vredu ali ne???? V?asih se mi je to dogajalo pri novorapidu, ?e sem jedel takšno ''nepreve? zdravo hrano''.

Pri apidri pa opažam problem, ne drži ve? kot 3 ure pri meni. Kar pomeni da 3 ure po obroku se za?ne sproš?at hrana in še kakšna maš?oba. Potem pa to naraste.
?e pa pojem sadje, jogurt ali nekaj dalj ?asa presnovljivega potem pa imam hipo.
To bi bilo pametno vzet kombinirani bolus????

#19 RAF

Doktor

• Clani
  • 716 posts

Posted 13 April 2008 - 08:43 PM

?e ješ maš?obe si moraš ponavadi dati podaljšan bolus oziroma ?et recimo tri ure narediti korekcijo, da zadeve spraviš v mormale.

Še glede višine sladkorja.Tudi, ?e ti cuker nabije na 12 ali ve? vedi, da si z korekcijo zadevo hitro spraviš na nižji nivo in se pri tem ni treba preve? sekirati, ker taka stanja so normalna in bi imela na tvoje telo kak negativen vpliv šele ?e bi imel ve?in0o dneva viskoke sladkorje.

Pa še nekaj je .Sedaj si na ?rpalki bolj nov in ?ez par mesec boš opazil, da tudi pri niskih vrendostih cukra recimo okog 3 ali 2,5 nisi ve? pani?en oziorma je hipa, ki pa ni hipa v pravem pomenu besede in se da z takim sladkorjem shajati še sigurno kako urico ali pa tudi ve?.

#20 Gost beta1 *

• Gosti

Posted 13 April 2008 - 09:47 PM

QUOTE(RAF @ Apr 13 2008, 08:43 PM)
?e ješ maš?obe si moraš ponavadi dati podaljšan bolus oziroma ?et recimo tri ure narediti korekcijo, da zadeve spraviš v mormale.

Še glede višine sladkorja.Tudi, ?e ti cuker nabije na 12 ali ve? vedi, da si z korekcijo zadevo hitro spraviš na nižji nivo in se pri tem ni treba preve? sekirati, ker taka stanja so normalna in bi imela na tvoje telo kak negativen vpliv šele ?e bi imel ve?in0o dneva viskoke sladkorje.

Pa še nekaj je .Sedaj si na ?rpalki bolj nov in ?ez par mesec boš opazil, da tudi pri niskih vrendostih cukra recimo okog 3 ali 2,5 nisi ve? pani?en oziorma je hipa, ki pa ni hipa v pravem pomenu besede in se da z takim sladkorjem shajati še sigurno kako urico  ali pa tudi ve?.

View Post

Bom probal za Apidro uporabit kombinirani bolus 80% zdaj, naslednjih 20% v 3 urah. Zajtrk bom pokril z navadnim bolusom. Jutri zve?er bom poro?al, ?e se obnese.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users