Jump to content

Pokrivanje testenin

• You cannot reply to this topic
11 replies to this topic

#1 sončnica

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 21 posts

Posted 17 April 2008 - 09:01 AM

Pozdravljeni! Sin je dobil ?rpalko pred enim mescem in prve težave so že tu. Sicer nam ne gre pri pokrivanju testenin. Mi ponavadi jemo polnozrnate testenine Barilla in jih pokrivamo po knjižici kot testenine polnozrnate kuhane. Po 2 urah je sladkor lep, po 4 urah pa za?ne rasti v nebo in dajemo korekcije. Nekaj smo poskušali s kombiniranim bolusom pa ni najbolje uspevalo. Zanima me, kako vi rešujete ta problem. Hvala za odgovore in lep dan.

Son?nica

#2 RAF

Doktor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 716 posts
  • Spol:Moški
  • Sladkorna:Sladkorna bolezen tip 1

Posted 17 April 2008 - 10:07 AM

Vzrokov za tako stanje je lahko ve?. treba bi bilo preveriti stanje bazalcev s testi ali držijo vrednosti, ker testenenie niso jed, ki bi imel veliko maš?ob. razen, ?e si posuješ parmazna gor eno veliko koli?ino.
Tudi ?e pride do povišanja bo treba delati korekcijo in to ugootivš najboljše z meritvami, ker dvomim, da bo bazalec za 4 ure na 130 % dovolj, da pokrije vrh teh.

#3 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 17 April 2008 - 01:02 PM

Ali upoštevate predpisano koli?ino, torej mislim, ena enota ogjikovih hidratov predstavlja 2 g surovih testenih, kuhanih 5 g, to je 15 g oh, potrebno je tehtanje in se natan?no držati vsega tega. Kakor pišete, vam to uspeva, torej je vzrok v dvigu ks kasneje prisotnost dodatnih maš?ob. Ali dodate povišani bolus npr. na 120 % in še ?e ugotovite, da je potrebno nekaj bazalnega inzulina, seveda so potrebne meritve, da se ne bo kasneje preve? znižalo. Prav tako igra pomembno vplogo ?as kuhanja testenih, ?im dlje se kaha, višji postaja glikemi?ni indeks, bolj vpliva na dvig ks. smile.gif

Morda vam bo le-to kaj v pomo?. trance_19_hmm.gif

sre?no huh.gif

#4 RAF

Doktor

• Clani
  • 716 posts

Posted 17 April 2008 - 02:49 PM

Se strinjam s pegi glede teh tehtanja in natan?nih zapiskov, kaj se je jedlo. ?e se striktno držiš pravil potem v 90 posto primerov ne bi smelo biti nepredvidenih skokov ali spustov cukra v krvi. problem nastane pri ostlaih katerim se OH faktor spreminja in je skoraj za vsak obrok druga?en oziorma ga je treba prilagajti.

#5 Blaž

Šef

• Admin
  • 548 posts
  • Zanimanja:Motociklizem

Posted 17 April 2008 - 06:00 PM

Jaz jem navadne barilla testenine, in sicer 100g pri obroku. Dam si 12 enot insulina + 4 enote podaljšan bolus ,na 2 uri. Sladkor je lep. Je pa to seveda odvisno od vsakega posameznika, meni štima. Probleme pa imam s pico. blush.gif
Lp, Blaž

#6 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 18 April 2008 - 07:54 PM

Saj to ti pa ne verjamem, saj si strokovnjak, jaz dam nekoliko ve?, dam bazalnega na 120%, obenem pa še wizard, in mi pokrije v redu, sicer pa ne pretiravam s pizo, obem pa pojem še nekaj solate, saj vsebuje piza le veliko ogljikovih hidratov in maš?ob kajne.

sre?no smile.gif

#7 Spela

Car

• Clani
  • PipPipPipPipPip
  • 175 posts

Posted 19 April 2008 - 11:40 PM

QUOTE(son?nica @ Apr 17 2008, 09:01 AM)
Pozdravljeni! Sin je dobil ?rpalko pred enim mescem in prve težave so že tu. Sicer nam ne gre pri pokrivanju testenin. Mi ponavadi jemo polnozrnate testenine Barilla in jih pokrivamo po knjižici kot testenine polnozrnate kuhane. Po 2 urah je sladkor lep, po 4 urah pa za?ne rasti v nebo in dajemo korekcije. Nekaj smo poskušali s kombiniranim bolusom pa ni najbolje uspevalo. Zanima me, kako vi rešujete ta problem. Hvala za odgovore in lep dan.

Son?nica

Kaže, da testenine pri sinu dosezejo drugi vrh delovanja okoli 4 ure po zauzitju. Poskusite podaljšan bolus nastaviti tako, da tisto kolicino insulina, ki bi ga sicer dali cez 4 ure kot korekcijo, nastavite, da se dovaja do 4,5 ur po zauzitju. Primer: ce sin za obrok testenin potrebuje 5 enot insulina takoj in še 2 enoti insulina cez 4 ure, nastavite podaljsan bolus tako, da se 5 enot insulina sprosti v telo takoj, še 2 enoti pa sorazmerno tekom 4,5 ure.

Edited by Spela, 19 April 2008 - 11:41 PM.

#8 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 17 August 2008 - 05:00 PM

Mogo?e pa pri testeninah dodaste preve? maš?obe vse je treba to?no odmerit posebno zdaj ko se stvari šele urejajo najbolj važno pa je da to to?no sledite in seveda tudi zapisujete. trance_19_hmm.gif

#9 andyrozman

Legenda

• Clani
  • PipPipPipPipPipPip
  • 252 posts

Posted 17 August 2008 - 10:14 PM

Pozdravljeni Soncnica!

Kako hitro se bo sladkor dvignil je odvisno od tipa živila oziroma glikemi?nega indeksa nekega živila. Priporo?am pogled na http://www.glycemicindex.com/, kjer je razloženo kaj je GI (in GL), ali pa v bilo katero knjigo, kjer je napisano kaj o ?rpalkah (knjige o diabetesu, ki nimaj ni? o ?rpalkah noter, ponavadi teh stvari nimajo, ker na splošno za diabetike, ki so na penu niso tako pomembne).

Na kratko povedano je takole, živila s visokim GI se hitro absorbirajo, kar pomeni, da ko si daš insulin jih takoj pokriješ in sladkor pade... medtem pa pri živilih s nizkim GI je absorbcija po?asna (traja nek dolo?en ?as, lahko nekaj ur). V takih primerih se na ?rpalki uporabi extended/square/? funkcija, ki nekaj insulina da takoj, ostalo pa preko nekega ?asa... Kako to prakti?no deluje, pa so vam tako povedali... Vedeti morate, da ima vsak tip testenin (in vsaka firma) druga?en GI. Na žalost pri nas še ni zahteve, da bi se ti podatki pisali na embalažo, kar je lahko za nas diabetike precej nerodno... ?e uporabljate vedno iste testenine, boste pa? malo s testiranjem ugotovili kakšen tip bolusa (in trajanje) je za vašega sina najbolj primerno...

LP
Andy

#10 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 18 August 2008 - 07:07 PM

Tudi jaz mislim da je najbolje da izbiraš vedno iste testenine le tako boš lahko prišla do enega zaklju?ka.

#11 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 02 September 2008 - 11:24 AM

Testenine te lahko hitro zavedejo, saj 1 enota predstavlja resni?no majhno koli?ino testenin, ?e je kuhano je bolje. Doma je vse v redu, v restavraciji pa je potrebna ve?ja previdnost, oz. obvladanje prejemanje na žlice, koliko kaj pomeni, da se le-to ?lvoek že doma nau?i. Seveda se pa nikoli ne ve kako je vse pripravljeno v gostinskih obratih, restavracijah, ali uporabljajo kaj ve? maš?ob pri priravi, kar ni potrebno, pozna pa se lahko pri ravneh sladkorja v krvi.

sre?no trance_19_hmm.gif

#12 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 02 September 2008 - 03:37 PM

Stesteninami je pa tako saj jaz se jih izogibam v restavraciji ker tam je vse možno zato ti svetujem da jih pripravljaš le doma saj zdaj v za?etku da dobiš malo rutine potem pa že lažje preceniš koliko bo dovolj. trance_19_hmm.gif

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users