Jump to content

Evidenca

19 replies to this topic

#1 Jasna

Vajenec

• Clani
  • PipPip
  • 30 posts
  • Spol:Ženski
  • Sladkorna:Sladkorna bolezne tip 2

Posted 02 May 2008 - 07:47 PM

Uporabljam Dnevnik vodenja sladkorne bolezni, ki ga je izdala družba Medis, enakega pa ima tudi OneTouch, LifeScan družbe Johnson&Johnson, strokovno pa ga je pregledal prim. Franc Mrevlje, dr. med. Glede na to, da sem diabetik tipa 2, meditev ne opravljam vsak dan, a takrat, ko jih opravim, si rada napišem uro, pa kaj in koliko sem jedla ter ali grem na sprehod, te? ali kaj podobnega. Vsega tega si v to knjižico nimam kam pisati, zato vanjo dodajam listke s temi podatki.

Vi, ki ste diabetiki tip 1 imate gotovo izdelan sistem vodenja meritev in prehranjevanja, pa me zanima vaša praksa in morebitni nasveti, kaj uporabljati za vodenje.

Lep pozdrav,
Jasna

#2 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 02 May 2008 - 08:09 PM

Seveda so te knjižice za zapisovanje bolj majhne, da bi vse natan?no zapisovali, služijo predvsem za vpisovnje meritev, torej kolikšna je raven glukoze v krvi, ob dolo?enih ?asih dneva, ?e izvajate meritev bolj poredno je seveda dobro napisati tudi uro, koliko prejmete koli?ino inzulina ali tablet, za vnos hrane in kakšne pa seveda ni prostora.
Za zapisovanje tega pa bi potrebovali poseben manjši dnevnik. Nekateri sladkorni bolniki so natan?ni in to vse zapisujejo.
V za?etku sem tudi jaz bolj natan?no zapisovala oz v obdobju, ko je to bilo potrebno, da sem lažje prilagaja koli?ino inzulina in vse potrebno, sedaj pa v knjižico vpišem vrednost krvnega sladkorja, prejetje inzulina, ?e je bila ob meritvi fizi?na aktivnost, v?asih napišem kakšna, koliko je bilo skupna dnevna koli?ina inzulina, potem pa je že konec.

Lahko služi za marsikaj koristnega seveda, ?e sproti in vestno zapisujete in spremljate dogajanje in koristi tako vam kakor zdravniku, ko pridete na pregled in mu prinesete pokazati vaše meritve.

sre?no biggrin.gif

#3 Spela

Car

• Clani
  • PipPipPipPipPip
  • 175 posts

Posted 07 May 2008 - 02:52 PM

Tisti, ki uporabljamo insulinsko ?rpalko, imamo ve?je dnevnike (A5 format), v katerih je prostor za vse podatke (vklju?no z uro) o insulinu, krvnem sladkorju, zaužiti hrani, ketonih v urinu in telesni aktivnosti. Zvezek se imenuje "Funkcionalna inzulinska terapija: Dnevnik vodenja FIT 1".

Ker so vaše potrebe po beležbi podatkov verjetno druga?ne, vam svetujem, da si kupite mali karo zvezek A5 formata, v vrstice vnesite dneve, v stolpce pa vse tisto, kar želite spremljati. Tako sem delala še kot otrok, preden so sponzorji za diabetike za?eli tiskati dnevnike vodenja sladkorne bolezni.

#4 kornet

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 18 posts

Posted 11 May 2008 - 12:29 PM

QUOTE(Jasna @ May 2 2008, 07:47 PM)
Uporabljam Dnevnik vodenja sladkorne bolezni, ki ga je izdala družba Medis, enakega pa ima tudi OneTouch, LifeScan družbe Johnson&Johnson, strokovno pa ga je pregledal prim. Franc Mrevlje, dr. med. Glede na to, da sem diabetik tipa 2, meditev ne opravljam vsak dan, a takrat, ko jih opravim, si rada napišem uro, pa kaj in koliko sem jedla ter ali grem na sprehod, te? ali kaj podobnega. Vsega tega si v to knjižico nimam kam pisati, zato vanjo dodajam listke s temi podatki.

Vi, ki ste diabetiki tip 1 imate gotovo izdelan sistem vodenja meritev in prehranjevanja, pa me zanima vaša praksa in morebitni nasveti, kaj uporabljati za vodenje.

Lep pozdrav,
Jasna

View Post

Pozdravljena!
Jaz pa ti bom takole povedal.Sem star 30let,na inzulinu od svojega 18leta.
Meni so te knjižice nekak neprakticne,tako da je ne uprabljam.
Ti novi aparati imajo spomin ki beležijo zadnjih tiso? meritev,ti napiše zraven uro,?as in datum merjenja.Uporabljam tega tamalega od Bayeja CONTUR,IN SEM SI NAŠTELAL,da me merilnik ?ez dve uroi sam opozori z alarmom da si moram izmerit.
Zadnjih 10let sem na kontrolo vedno odnesel merilnik in si diabetolog najbolše sam pogleda meritve.
Druga?e pa ze dve leti uporabljam sem si pri zalokerju naro?il kabel oziroma set za moj merilnik,ki ga dobiš brezpla?no,v kompletu je cd in kabel.Cd nainštaliras na racunalnik in zadnji dan pred kontrolo povezem kabel z aparatom in racunalnikom,vstavim podatke npr.ime priimek,rojstvo,in potem ti racunalnik sam nardi tabelo in izpiše rezultate meritev.
Kateri še tega nimate vam zelo priporo?am.

#5 Gost beta1 *

• Gosti

Posted 11 May 2008 - 05:14 PM

Evidenco je treba vodit.

Sam uporabljam en A5 zvezek in v njem ra?unam OHje.

Za evidenco sladkorja pa uporabljam Accu-Chek Compass. Ta program je samo za Accu chek merilce. Rabite pa tudi za njega zunanji serijski irDA adapter na serijskem COM portu (To ni Accu Chek Smart Pix).
Mislim pa da se tega programa sploh neda kupit v SLO.

Za ?pralko pa uporabljam Solutions Software v7.x in Comlink kabel.

Vsake 2 tedna sprintam reporte in dam v mapo.

Carelink pa mi ne dela. Nimam pravih Windowsov.

#6 andyrozman

Legenda

• Clani
  • PipPipPipPipPipPip
  • 252 posts

Posted 12 May 2008 - 12:19 AM

QUOTE(beta1 @ May 11 2008, 05:14 PM)

Carelink pa mi ne dela. Nimam pravih Windowsov.

View Post

To je pa zato ker so leni. V teoriji bi lahko uporabljali vsak brkljalnik - browser, ker stvar tece v javi, ki deluje neodvisno od brkljalnika...

Enako pa velja za vmesnik do merilca/crpalke. Sicer je vmesnik res namenjen 32 bitnim XP windowsov, vendar pa deluje recimo tudi na 64 bitnih (sem sprobal), ceprav jih minimed (carelink) ne podpira (zaradi lenobe ali nesposobnosti)... Siguren sem da bi delalo tudi na Visti... je pa res da na NE-windows racunlnikih res ne bo delalo (tako kot je sedaj narejeno).

Si s Solutions P&M zadovoljen? Jaz sem bil precej razocaran ko sem ga videl... Ker je tako star moj merilec ni na njem podprt (Ascendia Contour II)... in moram rect da tudi spletna stran mojega merilca ne sprejme... Kot sem rekel... ali lenoba ali pa nesposobnost... pa tudi izgovore dajajo zelo slabe (sem pisal na support, zaradi merilca in napacnega tipa windowsov)...

Andy

#7 Gost beta1 *

• Gosti

Posted 12 May 2008 - 07:01 AM

QUOTE(andyrozman @ May 12 2008, 12:19 AM)

Si s Solutions P&M zadovoljen? Jaz sem bil precej razocaran ko sem ga videl... Ker je tako star moj merilec ni na njem podprt (Ascendia Contour II)... in moram rect da tudi spletna stran mojega merilca ne sprejme... Kot sem rekel... ali lenoba ali pa nesposobnost... pa tudi izgovore dajajo zelo slabe (sem pisal na support, zaradi merilca in napacnega tipa windowsov)...

Andy

View Post

Uporabnišli vmesnik je zelo slab. Preglednost je zelo slaba. Ko se ga navadiš potem gre za silo.

Nevem kaj mu?kajo z tem carelinkom. OK dostopen je na spletni strani. Na predavanju, ki je bilo v klini?nem centru je dr. A. J. Razlagal skozi o neki inštalaciji na disk. Pravil je poznamo Personal in PRO. Obadva se inštalirata. Tak da zdaj imamo že pet programov za ?rpalke in mislim, da vseh pet niso za enega spodobnega.

Torej so že naslednji:
- Paradigm PAL (nikjer se neda dobit na netu v4.x)
- Solutions (tega priloži Z&Z)
- Carelink (Spletna stran, ki ne dela vsem)
- Carelink Personal
- Carelink PRO

No, jaz sem jim pa pisal na medtronic glede na to, ?e mislijo dodat Win server 2003, kateri je identi?en XP ampak stabilnejši, boljši in hitrejši.

Napisali so pa to:

Hello,

Thank you for contacting Medtronic Diabetes. Unfortunately, there is no
update/change that is available in order to get a Windows Server 2003 OS
to access the Carelink Personal system.

Best Regards,

Gonzalo
PC Software Support
800-646-4633

?e kdo najde, dobi ali ima ta Carelink za inštalirat, naj se javi!!!!!!

#8 kornet

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 18 posts

Posted 12 May 2008 - 10:46 AM

QUOTE(beta1 @ May 12 2008, 07:01 AM)
Uporabnišli vmesnik je zelo slab. Preglednost je zelo slaba. Ko se ga navadiš potem gre za silo.

Nevem kaj mu?kajo z tem carelinkom. OK dostopen je na spletni strani. Na predavanju, ki je bilo v klini?nem centru je dr. A. J. Razlagal skozi o neki inštalaciji na disk. Pravil je poznamo Personal in PRO. Obadva se inštalirata. Tak da zdaj imamo že pet programov za ?rpalke in mislim, da vseh pet niso za enega spodobnega.

Torej so že naslednji:
- Paradigm PAL (nikjer se neda dobit na netu v4.x)
- Solutions (tega priloži Z&Z)
- Carelink (Spletna stran, ki ne dela vsem)
- Carelink Personal
- Carelink PRO

No, jaz sem jim pa pisal na medtronic glede na to, ?e mislijo dodat Win server 2003, kateri je identi?en XP ampak stabilnejši, boljši in hitrejši.

Napisali so pa to:

Hello,

Thank you for contacting Medtronic Diabetes. Unfortunately, there is no
update/change that is available in order to get a Windows Server 2003 OS
to access the Carelink Personal system.

Best Regards,

Gonzalo
PC Software Support
800-646-4633

?e kdo najde, dobi ali ima ta Carelink za inštalirat, naj se javi!!!!!!

View Post

to se vi pogovarjete ki imate ?rpalko
jaz pa je nimam
Sam nevem zakaj bi mogo vsak dan pisat te meritve,?e imaš vse v aparatu shranjeno,priklopiš na ra?unalnik in ti vse ven potegne.?e si redno meriš sladkor potem tako ali tako za sproti veš kak je.
No naj še samo omenim da ko grem na kontrolo,v ?akalnici ima vsak drugi v roki
sprintane meritve sladkorja.

Lep dan vsem!

#9 andyrozman

Legenda

• Clani
  • PipPipPipPipPipPip
  • 252 posts

Posted 13 May 2008 - 11:25 AM

QUOTE(kornet @ May 12 2008, 10:46 AM)
to se vi pogovarjete ki imate ?rpalko
jaz pa je nimam
Sam nevem zakaj bi mogo vsak dan pisat te meritve,?e imaš vse v aparatu shranjeno,priklopiš na ra?unalnik in ti vse ven potegne.?e si redno meriš sladkor potem tako ali tako za sproti veš kak je.
No naj še samo omenim da ko grem na kontrolo,v ?akalnici ima vsak drugi v roki
sprintane meritve sladkorja.

Lep dan vsem!

View Post

Kornet:
tudi jaz nimam ?rpalke... ampak upam da v bližnji prihodnosti...

beta1:
Paradigm PAL je sel vem iz prodaje. Kaj bi ga bilo mozno dobiti od tebe... To je bil predhodnik CareLinka... vsaj mislim tako... Je vse malo zmesano pri njih...

Carelink personal je to kar vidiš na webu, Professional pa je za zadravnike

Tisto kar so napisali je cisti izgovor... Kot sem rekel, sem stvarco malce sheckal in jo spravil iz weba, ter jo sprobal na windows xp x64 (isto kot Server 2003). In laufa... Sicer je binarna datoteka res narejena za 32 bitne windowse, ampak dela brez problemov na x64... Saj sem rekel lenoba in nesposobnost... Oni doktor, ko je imel predavanje tudi ni imel treh cistih o stvari...

Spletno stran bi lahko naredili, da bi delala vsem, ampak so nesposobni... in to je vse kar imam LEPEGA re?t na to temo. Vse ostalo kar bi rekel, bi bilo zelo neprijazno...

Andy

#10 Gost beta1 *

• Gosti

Posted 13 May 2008 - 11:46 AM

QUOTE(andyrozman @ May 13 2008, 11:25 AM)
Tisto kar so napisali je cisti izgovor... Kot sem rekel, sem stvarco malce sheckal in jo spravil iz weba, ter jo sprobal na windows xp x64 (isto kot Server 2003). In laufa... Sicer je binarna datoteka res narejena za 32 bitne windowse, ampak dela brez problemov na x64... Saj sem rekel lenoba in nesposobnost... Oni doktor, ko je imel predavanje tudi ni imel treh cistih o stvari...

Spletno stran bi lahko naredili, da bi delala vsem, ampak so nesposobni... in to je vse kar imam LEPEGA re?t na to temo. Vse ostalo kar bi rekel, bi bilo zelo neprijazno...

Andy

View Post

Zdravo

Žal jaz nimam Paradigm PAL softwara, sem pre?ekiral celi net, google, torrenti itd...

Veš kaj bi te prosil, ?e bi mi poslal to tvojo binarno datoteko za carelink, ker bi res rad sprobal to zadevico. Win-sow pa nebom menjaval, mam preve? lepo porihtano.

Poslal sem ti PM od mojega e-maila.

#11 Spela

Car

• Clani
  • PipPipPipPipPip
  • 175 posts

Posted 19 May 2008 - 03:23 PM

QUOTE(kornet @ May 12 2008, 10:46 AM)

Vse meritve in podatke si zato zapisujem v zvezek, ker je ta precej lažji od ra?unalnika in ga lahko stla?im v torbico in takoj pregledam za ve? dni/tednov nazaj. Prenose na ra?unalnik z merilca in insulinske ?rpalke delam le vsake 4 tedne, vmes pa se mi tako pogosto spreminjajo faktorji in doze (da sploh ne govorim o krvnem sladkorju), da moram vedno prelistati nazaj, da vidim kako sta se sladkor in insulin gibala v?eraj, danes, in tako ustrezno dolo?im bolus/bazalni insulin... V nasprotnem primeru bi lahko bila nonstop v hipi ali hiperglikemiji!

Sploh pa je precej lažje listati nazaj po zvezku, kot klikati po ?rpalki in merilcu, ki tudi ne shranjujeta podatkov o zaužitih OH, kar je za dolo?itev bolusa NUJNO.

#12 Gost beta1 *

• Gosti

Posted 23 May 2008 - 09:37 AM

Evo, Sem te kon?no usposobil Carelink Personal Online. Tak da deluje tudi na Serverjah 03.

Teoreti?no bi moglo tudi delati na vseh ostalih sistemih:
Server 03
Server 08
XP 64bit
Vista 64bit
Corporate Edicije.

?e koga zanima, mi pošljite Personal Message. ?e vas bo dosti, bom razložil v novi temi.

LP

#13 zvezdica

Doktor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 536 posts

Posted 24 June 2008 - 07:44 AM

No pa smo spet v ra?unalniškem svetu ampak meni se pa zdi da je le prav da si v?sih saj dokler ne pride to v navado stvari zapišeš to se mi zdi da le lažje slediš,ker vsi pa le nismo taki strokovnjaki da bi to šlo brez zapletov to govorim konkretno o sebi.Sem še ?ista za?etnica ampak se trudim da bi to izboljšala,ne otepam se novosti,ker mi je vse zanimivo in svojevrsten izivlep pozdrav vsem ki se trudite in uživate v življenju toliko kot nam je dano. trance_40_thumbup.gif trance_40_thumbup.gif

#14 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 26 June 2008 - 01:35 PM

Tudi jaz delam evidence v dnevnik samokontrole, torej zapišem vrednost sladkorja, koliko si dam inzulina, v?asih še napisem tudi uro, ali je bila fizi?na aktivnost, po kakšni aktivnosti je dolo?en sladkor, sicer ne preve? natan?no, samo za svojo evidenco ?sto dovolj , da mi služi, tudi zdravnik je s tem zadovoljen, enoako tudi zapišem koli?ino inzulina, ki sem ga prejela prejšnji dan. Tako je podana dolo?ena informacija, ki koristi.

sre?no trance_21_laughing1.gif

#15 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 26 June 2008 - 02:56 PM

Evidenca ni samo za zdravnika ampak tudi za sebe da lahko primerjam kaj se mi je dogajalo v posameznih trenutkih,vedno pripišem tudi aktivnost in seveda tudi prehrano tako da zdaj te stvari po?asi prehajajo v navado.Delam pa ti zato,ker se mi je pred kratkim zgodila hipa paje nisem pravo?asno zaznala,zdaj pa te stvari le poskušam utirit. trance_40_thumbup.gif trance_19_hmm.gif smile.gif

#16 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 28 June 2008 - 07:24 PM

Ob zapisovanje in zaradi zapisovanja postaja ?lovek bolj pozoren nase, lažje pomsiliš kaj je bilo in kako boš v prihodnje reagiral, ?e bo prišlo do podobne situacije. Seveda vsega se vedno ne da predvidevati, vendar je dobra dolo?ena pozornost in opazovanje samega sebe, kaj ti bo telo povedalo, da potrebuje, pomo?, hrano? trance_19_hmm.gif

#17 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 29 June 2008 - 08:38 AM

Seveda opazovanje samega sebe najve? pove saj se potem le po možnosti ognemo saj hujših zapletov,meni se le zdi da je preventiva ve? vredna kot potem jokanje za izgubljeno priložnostjo. trance_40_thumbup.gif trance_40_thumbup.gif

#18 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 01 July 2008 - 08:43 AM

Zanimivo je ko greš pregledovat zapiske ob tem se spomniš marsi?esa tudi tegakako si se moral premagovati in zdaj je nagrada tu ker kolikor toliko živimo s to boleznijo.Pri tem je važen optimizem in prepri?anje da to delamo za sebe. trance_40_thumbup.gif smile.gif biggrin.gif

#19 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 01 July 2008 - 09:22 AM

Svetujem ti, da kar tako nadljuješ, vklju?i še koga , da se ti pridruži pri aktivnostih, bolje in lažje ti bo. smile.gif

#20 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 12 July 2008 - 01:53 PM

Poskušam pridobit še koga samo zdaj mi nekaj uspeva preko foruma,zato je prav da se oglašate tako bomo vsi pridobili,saj je premagovanje naše bolezni dostikrat lažje ?e se pogovorimo. trance_40_thumbup.gif

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users