Jump to content

Voda in inz. ?rpalka

• You cannot reply to this topic
27 replies to this topic

#1 Gost beta1 *

• Gosti

Posted 27 May 2008 - 11:11 AM

Še ni dolgo odkar imam inz. ?rpalko in bo to prvo poletje odkar imam sladkorno. In zdaj bo 100% en dan, ko bo treba it v bazen.

Kakšne iskušnje imate s tem??? V bazenu bom najmanj 3 ure. Kak se naj pripravim za to???

Vsi predlogi dobrodošli biggrin.gif

#2 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 27 May 2008 - 11:38 AM

Predlagam, da opraviš meritev predno greš v vodo, ?e je potrebno kaj pojej, ?e je sladkor nizek, oz. ?e se boš kaj ve? gibal. Po pravilih naj bi bili odklopljeni eno uro, torej brez ?rpalke. Ko se priklopite na ?rpalko , meritev, nadoknaditi bazalni inzulin za ?as odklopa, tako je po pravilih, kako pa je pri vaskem posamezniku, je seveda odvisno od vsakega posameznika. smile.gif

Obi?ajno ko se priklopim na ?rpalko, naredim meritev, in ?e ni ?isto tako kakor bi želela, si dam bazalnega npr. za 1 do 2 uri na 110%, saj nimam ravno velikikh koli?in in deluje prav dobro zame. Vsak mora sam ugotoviti kako in kaj. biggrin.gif

sre?no tongue.gif

#3 Gost beta1 *

• Gosti

Posted 27 May 2008 - 03:57 PM

Bom sprobal biggrin.gif

#4 andyrozman

Legenda

• Clani
  • PipPipPipPipPipPip
  • 252 posts

Posted 27 May 2008 - 04:10 PM

Kaksna pa je situacija ?e grete na morje? Ali takrat za?asno prekinite terapijo in ste na penu (za?asno)?

Andy

#5 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 27 May 2008 - 07:05 PM

To pa res ni tako enostavno, da bi ?lovek prekiniv s ?rpalko in se zdravil samo s pomo?jo peres. Pero je lahko samo kakor pomo?, ?e pride do kakšne posebne situacije ali kakor pomo?, nenaden dvig sladkorja, morda pride do zamašitve, krvi v cev?ico ali podobno, ne more dovajati inzulina, torej samo dodatek s perosom in ?im prej rešitev težav...

#6 andyrozman

Legenda

• Clani
  • PipPipPipPipPipPip
  • 252 posts

Posted 27 May 2008 - 10:28 PM

QUOTE(pegi @ May 27 2008, 07:05 PM)
To pa res ni tako enostavno, da bi ?lovek prekiniv s ?rpalko in se zdravil samo s pomo?jo peres. Pero je lahko samo kakor pomo?, ?e pride do kakšne posebne situacije ali kakor pomo?, nenaden dvig sladkorja, morda pride do zamašitve, krvi v cev?ico ali podobno, ne more dovajati inzulina, torej samo dodatek s perosom in ?im prej rešitev težav...

View Post

Ampak v teoriji je to mozno... Ce imas na zalogi oba insulina je vrnitev na pen lahka... edino potem ko zacnes spet nazaj uporabljat crpalko rabis kaksen dan ali dva da si spet vse skupaj nastavis...

Nisem probal, ker se nimam crpalke, ampak pred casom se nekaj bral v tej smeri, v tujini je ta praksa kar pogosta.... samo prosim ne vprasaj kje sem bral, ker se mi ne sanja... trance_21_laughing1.gif

#7 Blaž

Šef

• Admin
  • 548 posts
  • Spol:Moški
  • Zanimanja:Motociklizem
  • Sladkorna:Sladkorna bolezen tip 1

Posted 28 May 2008 - 06:31 PM

Itak greš v vodo na morju za kratek ?as, takrat se odklopiš, prej pomeriš sladkor, prideš ven, se priklopiš in ponovno pomeriš.
Lp, Blaž

#8 _M_

Mojster

• Clani
  • PipPipPip
  • 86 posts

Posted 28 May 2008 - 09:09 PM

QUOTE(andyrozman @ May 27 2008, 10:28 PM)
Ampak v teoriji je to mozno... Ce imas na zalogi oba insulina je vrnitev na pen lahka... edino potem ko zacnes spet nazaj uporabljat crpalko rabis kaksen dan ali dva da si spet vse skupaj nastavis...

Nisem probal, ker se nimam crpalke, ampak pred casom se nekaj bral v tej smeri, v tujini je ta praksa kar pogosta.... samo prosim ne vprasaj kje sem bral, ker se mi ne sanja...  trance_21_laughing1.gif

View Post

Najbrž misliš na tole:

http://www.childrenwithdiabetes.com/clinic/untethered.htm

M

#9 andyrozman

Legenda

• Clani
  • PipPipPipPipPipPip
  • 252 posts

Posted 28 May 2008 - 10:12 PM

QUOTE(_M_ @ May 28 2008, 09:09 PM)

Ne to ni bilo to... Ne vem enkrat sem pac nekje zasledil... mogoce na insulin-pumpers.org... Ali pa mogoce celo na minimedovi strani (vcasih so imeli pricevanja uporabnikov gor)

Andy

#10 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 09 June 2008 - 10:47 AM

Z Dana ?rpalko si lahko v vodi 30 minut, seveda tako, da jo imaš razšito v posebni torbici, ki je za to narejena. Seveda pa je veliko bolj udobno, ?e si odklopljen in svobodno plavaš. To nisem nikoli preizkusila, bolj svobodno je plavati brez ?rpalke.

#11 RAF

Doktor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 716 posts
  • Spol:Moški
  • Sladkorna:Sladkorna bolezen tip 1

Posted 09 June 2008 - 11:28 PM

To je isto, kot tek in ponavadi sem na teku odkloplen in tudi v vodi je najbolje, da nimaš pumpe s sabo, ker je nevarnost, da jo bo kaka riba zamenjal za kako svojo dalno sestri?no in si bo hotel od blizu ogledati to svojo dalno sorodnico. trance_21_laughing1.gif

Edited by RAF, 09 June 2008 - 11:29 PM.

#12 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 10 June 2008 - 07:42 AM

Pri plavanju se vedno odkopim, pri drugih športnih aktivnostih pa imam ?rpalko priklopljeno, seveda na manjšem bazalnem razmerju, prilagojeno glede na ?as in aktivnost. Zdi se mi veliko bolje kakor da bi se odklopila. trance_19_hmm.gif

#13 son?ek

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 10 posts

Posted 29 July 2008 - 04:59 PM

Lep pozdrav vsem skupaj.
Beta1! moj sin (star je eno leto) so mu tudi pred dvemi meseci odkrili sladkorno tip 1. Pred enim tednom smo bili na morju pa sem se bala kako bo s kopanjem. vendar se je prav tako lepo kopal. ?e je imel sladkor nad 15 ga nisem odklopila od ?rpalke, ko pa je imel sladkorje pod 15 pa je šel lepo v vodo brez ?rpalke. in ko smo mu potem zmerili ko se je nakopal je imel vedno sladkor nižji kot v za?etku. tako da ni bilo problemov.

#14 andyrozman

Legenda

• Clani
  • PipPipPipPipPipPip
  • 252 posts

Posted 29 July 2008 - 06:50 PM

QUOTE(son?ek @ Jul 29 2008, 04:59 PM)
Lep pozdrav vsem skupaj.
Beta1! moj sin (star je eno leto) so mu tudi pred dvemi meseci odkrili sladkorno tip 1. Pred enim tednom smo bili na morju pa sem se bala kako bo s kopanjem. vendar se je prav tako lepo kopal. ?e je imel sladkor nad 15 ga nisem odklopila od ?rpalke, ko pa je imel sladkorje pod 15 pa je šel lepo v vodo brez ?rpalke. in ko smo mu potem zmerili ko se je nakopal je imel vedno sladkor nižji kot v za?etku. tako da ni bilo problemov.

View Post

15? Ni to malo veliko... Sladkor bi moral biti pod 10... ?e je pod 10 je dobro nad 10 je slabo... 10 je ena meja, pri kateri se za?ne cuker izlo?ati v urin, kar ni dobro... Posebej ?e se pojavijo poleg še ketoni... Teoreti?no je tudi 10 preve?, recimo moja cilja (željena vrednost) je med 5 in 7, vse kar je izven tega je slabo...

Andy

#15 son?ek

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 10 posts

Posted 29 July 2008 - 08:33 PM

vem da kar je ?ez 10 je slabo, ampak zdravnica v lj je rekla da se mu bo to še vse uredilo. trance_19_hmm.gif upam.

#16 son?ek

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 10 posts

Posted 29 July 2008 - 08:34 PM

ketone pa redno preverjam. in jih nima, cukri pa vedno visoki huh.gif

#17 andyrozman

Legenda

• Clani
  • PipPipPipPipPipPip
  • 252 posts

Posted 29 July 2008 - 11:47 PM

QUOTE(son?ek @ Jul 29 2008, 08:34 PM)
ketone pa redno preverjam. in jih nima, cukri pa vedno visoki  huh.gif

View Post

Mhm. Uredilo se samo ne bo. Pa? pa se bo stabiliziralo, vendar pa to traja. Mislim, da je bilo pri meni kaki 2 leti ali mogo?e še ve? po diagnozi, da se je stvar stabilizirala. Vprašanje kako je pri tako majhnih otrocih, kot je vaš... Lahko da bo trajalo še malce dalje...

Andy

#18 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 30 July 2008 - 07:26 AM

Vseeno je zelo pozitvno kljub temu, da ni sladkor preve? v redu, torej da ni ketonov v urinu, saj le-to lahko razvijo polno negativnih zadev.

#19 zvezdica

Doktor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 536 posts

Posted 30 July 2008 - 07:44 AM

Mogo?e bi bilo dobro da se obrneš na strokovno pomo? zdi se mi da vsak o telo reagira po svoje in tvoj diabetolog ti bo bo najbolje svetoval.Na forumu si lahko med seboj samo izmenjamo izkušnje kar pa ni vedno najbolše .je samo ena izkušnja ve?.Pa lep pozdrav. trance_19_hmm.gif

#20 g71

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 1 posts

Posted 30 July 2008 - 09:40 AM

Izdelek na strani

http://www.bolha.com/oglas3357022/vodotesn...za-mp3-mp4-ipod

naj bi omogo?il uporabo inzulinske ?rpalke v vodi.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users