2 uri brez bazalnega inzulina
#1 Gost beta1 *
Posted 02 June 2008 - 12:09 PM
Informativno me zanima, ?e lahko oz. ?e je priporo?ljivo bit vsak dan ob isti uri brez bazalnega inzulina.
Problem je seveda takšen. Standardni bazalni vzorec je OK. Lepo vzdržuje GK vrednosti. Zjutraj imam pa problem, ?e pojem zajterk, da se mi GK krepko poviša ?ez 8mmol ampak ?ez 3 ure pade na izhodiš?no vrednost - recimo na 5mmol.
Ta problem pa? rešujem, da po zajterku grem na sprehod za 40 min. Ampak v?asih pa pride kakšen dan, ko nemorem it na sprehod in tu je problem.
Glih za ta problem, se že mu?im kar nekaj ?asa. Matram se z drugim vzorcem bazalnega odmerka. Zaenkrat še brez uspeha - Hipe ob 11h dopoldan.
Moj standardni bazalni vzorec je naslednji:
6h - 0.75
7h - 1.3
8h - 0.75
9h - 0.35
10h- 0.25
11h- 0.4
Edini vzorec kar še lahko probam je pa ta: Vzorec B
6h - 0.75
7h - 1.6
8h - 1.05
9h - 0
10h- 0
11h- 0.4
Torej ob 7h in 8h +0.3E, nato pa ob 9h in 10h -0.3 E, da prepre?im HIPO.
ob 9h in 10h nebi ?rpalka dovajala inzulina. V telesu bi bil aktivni inzulin od zajterka in dodatnih 0.6 E.
Kaj predlagate??? Je to zdravo za telo???
Posted 02 June 2008 - 02:59 PM
Pri meni je zadeva v razponu od 0,6 do 0,8 na uro.
Kot si ugotovil je rekreacija najboljši na?in za stabilizacijo cukrov.
?e ti paše bit odklopljen tudi par uric poem ne bodi v skrbeh, ?e ti v tem ?asu cuker preve? ne naraste oziroma pade.
ampak telo pri vsakem reagira druga?e in to je najbolj zanimivo pri nas tip1.
Posted 02 June 2008 - 03:29 PM
Tudi meni se zdi, da imaš velika nihanja med posameznimi urami glede dovajanja bazalnega profila.
Želim ti uspešno rešitev.
#4 Gost beta1 *
Posted 02 June 2008 - 04:09 PM
Sladkor mi ne niha. Ni dolgo nazaj da sem naredil bazalni test. Malenkosti sem še popravil. Tak da je sladkor skoraj raven.
?e ne jem zajterka je vse OK. ?e pa jem zajterk, klub temu da imam pove?an OHf faktor mi naraste pol pa pade.
Jutri bom probal. Ni? nimam za zgubit. V najslabšem primeru bom imel visok sladkor. Druga? pa mislim da bo normalno. Skupni odmerek je isti, samo tak kjer ga rabim bo ve?, tam ko pa ne pa ga nebo.
Bom poro?al.
Posted 02 June 2008 - 07:00 PM
Prav tako se nekateri izobijo npr. za kosilo riža in jedo vedno samo krompir in pravijo, da jim tako zelo zviša sladkor.
Sre?no
Posted 02 June 2008 - 09:11 PM
Je bolj kompleksna zadeva in v?asih pomaga zdrava kme?ka pameti, ki pravi, da stori tisto, kar tebi v danem trenutku paše. Pa ?eprav bo zgledalo , da je v nasprotju z vsemi znanimi dognanji medicine.
Zato, kar veselo na delo in se prepusti vodi, da te nosi, ker v?asih ves razum odpove pri dolo?anju našega sladkojra.
Posted 02 June 2008 - 09:26 PM
Sladkor mi ne niha. Ni dolgo nazaj da sem naredil bazalni test. Malenkosti sem še popravil. Tak da je sladkor skoraj raven.
?e ne jem zajterka je vse OK. ?e pa jem zajterk, klub temu da imam pove?an OHf faktor mi naraste pol pa pade.
Jutri bom probal. Ni? nimam za zgubit. V najslabšem primeru bom imel visok sladkor. Druga? pa mislim da bo normalno. Skupni odmerek je isti, samo tak kjer ga rabim bo ve?, tam ko pa ne pa ga nebo.
Bom poro?al.
?e imaš bazalni test OK, potem je BAZA v redu - torej na bazi nimaš problemov. Da bi reševal padce sladkorja z odklopom ?rpalke (torej baze) ni OK, saj ti baza po tvojih testih dela OK => baze ne spreminjaš - lahko sicer jo, ampak mislim, da to ni prava rešitev. Verjetno je, tako kot je omenila Pegi, problem v hrani oziroma v izboru ali kombinaciji hrane (nekaj podobnega je pri meni). Poskusi v zajtrk vkomponirati malo maš?obe, naprimer: lahki, malo mastni sir, s katerim dosežeš zamik dviga sladkorja, pa tudi na dolžini ?asa prehajanja glukoze v kri "profitiraš".
Tudi pri meni se dogaja nekaj podobnega, kljub ve?krat testirani bazi, ki je v mejah +- 2 mmol od za?etka do konca testiranja. Opazil sem npr., ?e v zajtrk vklju?im malo ve? maš?ob (npr. 2 rezini lahkega sira), imam sladkor (zajtrk ob 8:00) za kosilo ob cca 13:00 uri nekje tam, kjer je bil zjutraj (+- 1mmol). Kadar pa jem enostavne OHje in ?e pustim enak OH faktor, se bližam ob 13:00, ali pa celo 1 uro prej, hipi (cca 3,5 - 3,9). ?e povišam OH faktor, je pa cukr po cca 2 urah od 9-11 mmol (po?utim se malo zaspano, kar v službi ni OK), potem pa pade do kosila na približno vrednost pred zajtrkom. Tako sedaj poskušam vklju?iti malo ve? maš?ob (seveda ne pretiravam) in zadeva vsaj pri meni funkcionira zelo lepo.
Puskusi še ti in sporo?i, ?e je kaj bolje
lp
Aleš
Posted 03 June 2008 - 09:03 AM
?e je hrana bolj mastna, bo dvig kasneje in ne ?ez 2 uri, presnova je po?asnejša v kombiciji z oh in se dvig pokaže ?ez 4 - 5 ur, potrebno je na to ra?unati in upoštevati, da te ni kap, ko narediš naslednjo meritev.
sre?no
#9 Gost beta1 *
Posted 03 June 2008 - 12:30 PM
Danes sem imel na teš?e ob 7.00 - 4,5mmol, ?ez 1,5 ure ob 9.30 - 4.8 mmol. Nato sem zaužil malco. ?rpalka mi je ponudla za malico 3,5E, odštel sem aktivni inzulin in še 0.5 E zaradi neprestanega sem pa tja po mestu. Ob 12.00 sem nato imel 3.8mmol. Znakov hipe nisem ?util, edino sem bil malo la?en. Nato pa sem pojedel kosilo.
Za zajterk ponavadi pojem kruh (graham ali polnozrnat), salama in sir (lahki), jabolka, v?asih še navadni lahki jogurt. Probal sem tudi jesti stro?nice, otrobe, vse kar je bilo manj kot 30 glikemi?nega indexa. Potem pa se nisem dobro po?util, me je skoz nekaj zvijalo po trebuhu in napenjalo, sladkor je bil isto ?ez 10, pol pa še ve?ja hipa.
Na za?etku, ko sem prišel takoj iz bolnice, še nisem vedel ni? kaj glede hrane. Sem za zajterk jedel kosmi?e pa mleko. Sladkor je bil ?ez 30mmol, ?ez 2 uri pa 3mmol. Tak da to je nekaj pri meni, ko neko stikalo, da po 10 uri se komaj ta inzulin vklopi.
Bom naslednji? to probal, pa bom ve?rkat meril dopoldne, pa ?e se bom slabo po?util, pa? nebom ve? tega uporabljal.
LP
Posted 03 June 2008 - 09:26 PM
Informativno me zanima, ?e lahko oz. ?e je priporo?ljivo bit vsak dan ob isti uri brez bazalnega inzulina.
Problem je seveda takšen. Standardni bazalni vzorec je OK. Lepo vzdržuje GK vrednosti. Zjutraj imam pa problem, ?e pojem zajterk, da se mi GK krepko poviša ?ez 8mmol ampak ?ez 3 ure pade na izhodiš?no vrednost - recimo na 5mmol.
....
Ali si poskusil s tem, da si daš inzulin npr. 15-20 min (max 30 min) pred obrokom. Le ta bi ti moral tisti za?etni dvig sladkorja nekako bolje ujeti - krivulja inzulina bi se bolj pokrila s krivuljo pri?akovane glikemije po zaužitem obroku.
Danes sem imel na teš?e ob 7.00 - 4,5mmol, ?ez 1,5 ure ob 9.30 - 4.8 mmol. Nato sem zaužil malco. ?rpalka mi je ponudla za malico 3,5E, odštel sem aktivni inzulin in še 0.5 E zaradi neprestanega sem pa tja po mestu. Ob 12.00 sem nato imel 3.8mmol. Znakov hipe nisem ?util, edino sem bil malo la?en. Nato pa sem pojedel kosilo.
Za zajterk ponavadi pojem kruh (graham ali polnozrnat), salama in sir (lahki), jabolka, v?asih še navadni lahki jogurt. Probal sem tudi jesti stro?nice, otrobe, vse kar je bilo manj kot 30 glikemi?nega indexa. Potem pa se nisem dobro po?util, me je skoz nekaj zvijalo po trebuhu in napenjalo, sladkor je bil isto ?ez 10, pol pa še ve?ja hipa.
Na za?etku, ko sem prišel takoj iz bolnice, še nisem vedel ni? kaj glede hrane. Sem za zajterk jedel kosmi?e pa mleko. Sladkor je bil ?ez 30mmol, ?ez 2 uri pa 3mmol. Tak da to je nekaj pri meni, ko neko stikalo, da po 10 uri se komaj ta inzulin vklopi.
Bom naslednji? to probal, pa bom ve?rkat meril dopoldne, pa ?e se bom slabo po?util, pa? nebom ve? tega uporabljal.
LP
Hmm, zares ?udna situacija. Naredi nekaj testov.
1. Zaužij malo koli?ino hidratov npr. jogurt lahki (7,8 gOH) + 15g kruha poln. (7,5), skupaj 15gOH. Pri?akovan dvig sladkorja izra?unan po tvojem razmerju (npr. meni 5g OH dvigne sladkor za 1 mmol) npr je 3 mmol. Meritev sladkorja na vsako uro. ?e je ob npr 13:00 še vedno za cca 3 mmol višji od jutranjega je zadeva ?ista (spremljaj tudi intenzivnost dviga sladkorja - meritve lahko izvajaš na cca 30 min). Lahko je v danih trenutkih tvoja slinovka še vedno zmožna ustvariti nekaj inzulina (glede na to da še nisi dolgoletni diabetik) - na tem testu bi se to moralo opaziti, glede na to da imaš jutranji bazalni test skoraj raven - kakor sam praviš. Je malo verjetno ampak poskusiti ni greh. Res pa je ?udno, da se to npr. ne dogaja po vsakem tvojem obroku?
2. Zaužij enako koli?ino kot v to?ki 1. Inzulin si daj cca 20 min pred obrokom. Zmanjšaj si ga za 1/2 tako, da ne bo hipe v nobenem primeru. Na cca 30 min meri sladkor, da vidiš kakšna je krivulja - prva meritev je tik pred iniciranjem inzulina, naslednja pa 20-30 min po tem, torej na za?etku ali v prvih 10 min obroka, potem pa vsakih 30 min do kosila. Spremljaj krivuljo glikemije. Mogo?e boš s takim na?inom testa prišel do kakšnih novih ugotovitev.
Sre?no in seveda poro?aj ...
lp
Aleš
Posted 04 June 2008 - 06:46 AM
Tudi jaz sem za?ela s Humalogom pa ni bolje vse najbolje, ko pa sem šla na NovoRapid je veliko bolje.
Inzulini imajo dolo?en ?as, da za?nejo polno delovati. ?e natan?no veš koliko boš pojedel, si ga lahko daš dolo?en del prej, potem pa ob koncu še ostali del, ali pa za dolo?eno obdobje pove?aš bazalno razmerje, npr. eno uro na 110%, prepri?ana sem, da ti bo pomagalo.
Piši kako ti uspeva.
#12 Gost beta1 *
Posted 04 June 2008 - 01:11 PM
Bom ?ez vikend sprobal ta vzorec.
Posted 04 June 2008 - 03:53 PM
Glede vprašanja, ali je varno biti 2 uri brez bazalnega insulina: tudi Apidra naj bi delovala vsaj 3 ure, tako da bo v teh 2 urah, ko telo ne dobi dodatnega bazalnega insulina, vsaj nekaj ?asa še deloval bazalni insulin od prej oz. bolus.
Testiraj in poro?aj. Sre?no!
Posted 04 June 2008 - 09:15 PM
Fora, ki jo jaz vidim je samo v tem, da tisti, ki ve?ino dneva presedi pred ra?unalnikom oziroma ima tako delo, da se bolj malo giblje ima blazne težave dolo?iti optimalni bolus oziroma OH faktor.
To utemeljujem s tem, da sem sam ve?, kot en mesec imel delo, ki je bilo ve?ino dneva pred ra?uinalnikom in posledi?no se mi je vses sistem podrl kar se ti?e optimalnih cukrov. Poraba bazalcev se je ful pove?ala in nikakor nismem ogel zadev stabilizirati, kewr so bila prevelik nihanja.
Sedaj, ko sem aktiven in te?em ter delam še en kup drugih stvari pa so se mi zadeve stabilizirale tak dobro, da bi lahko brez inzulina zdržal tudi cel dan.
"Rekord" imam približno 8 ur, ko sem bil odklopljen.
Posted 05 June 2008 - 06:52 AM
?e pa boš odklopljen in samo sedel, se ti bo prej ali slej pokazal primanjklaj inzulina, torej se ti bo dvignil sladkor in ne boš vedel zakaj, tudi ?e jih boš pokril s pravilni OH razmerjem.
sre?no
#16 Gost beta1 *
Posted 05 June 2008 - 11:41 AM
?e pa boš odklopljen in samo sedel, se ti bo prej ali slej pokazal primanjklaj inzulina, torej se ti bo dvignil sladkor in ne boš vedel zakaj, tudi ?e jih boš pokril s pravilni OH razmerjem.
sre?no
Ne, ne
Migamo, migamo!!!!
Moram mojega 4 nožnega prijatelja vozit na dolge ture, druga? pono?i laja
Vsak dan grem po zajterku na sprehod. Samo v?asih, pa moram it dopoldne kam in potem se mi vse poruši. To pa ni fajn.
#17 Gost beta1 *
Posted 06 June 2008 - 02:55 PM
Moje nastavitve:
Bazalni odmerek: Standard
Ura Nov Odmerek
0 0.15
1 0.15
2 0.15
3 0.15
4 0.5
5 0.55
6 0.75
7 1.3
8 0.75
9 0.35
10 0.25
11 0.4
12 0.3
13 0.2
14 0.3
15 0.5
16 0.5
17 0.45
18 0.35
19 0.25
20 0.2
21 0.2
22 0.2
23 0.2
Skupaj 9.1
Bolus Wizard nastavitve:
OH razmerja:
Ura OH Ob.
00:00 15 3.0
06:00 13 2.8
09:30 16 3.1
11.30 15 3.0
Ciljna GK: 00:00 5.5 – 6.0
?as delovanja inzulina: 3
Podatki testa:
BAZALNI ODMEREK - BREZ HRANE (POST) - GLUKOZA MED 4.5 IN 5.5
BAZALNI ODMEREK + ZAJTERK + REKREACIJA - GLUKOZA NORMALNA
BAZALNI ODMEREK + ZAJTERK - (na teš?e GK5,3 , 2 uri po zajterku GK10.8 , 3 ure po zajterku GK4,9)
Kot sem že razlagal v prejšnih postih, se pri meni ob 10 uri vklopi stikalo in pade v eni uri GK za 5mmol. Tega ni, ?e nejem zajterka ali imam kasneje rekreacijo).
Jutri pa testiram, ta moj odmerek, ki je pove?an in potem za 2 uri ugasnjen.
LP
#18 Gost beta1 *
Posted 07 June 2008 - 10:27 AM
Torej:
BAZALNI ODMEREK + ZAJTERK - (na teš?e GK5,3 , 2 uri po zajterku GK10.8 , 3 ure po zajterku GK4,9)
BAZALNI VZOREC B + ZAJTERK - (na teš?e GK5,1 , 2 uri po zajterku GK7,7 , 3 ure po zajterku GK4,5)
Uspela mi je misija nemogo?e. Po?utim se vredu, brez posebnosti. Zdaj bo pa tak ?as pokazal, kje je še treba kakšne finese naretit.
LP
Posted 07 June 2008 - 07:41 PM
sre?no
#20 Gost beta1 *
Posted 07 June 2008 - 08:47 PM
Za službo, bom pa uporabil ta vzorec B.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users