Jump to content

Prepoznava hipe

• You cannot reply to this topic
57 replies to this topic

#1 zvezdica

Doktor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 536 posts

Posted 09 June 2008 - 07:53 PM

Zgodilo se mi je da sem imela hipo,vendar jo nisem pravo?asno zaznala tako ,da so mi morali nudit prvo pomo?.Skrbi me ,?e se mi to zgodi pa ne bo pomo?i kaj takrat ima mogo?e kdo kakšne izkušnje v tem.Zdravnik mi je zdaj sprememenil terapijo tako upam da bo zdaj šlo.

#2 Blaž

Šef

• Admin
  • 548 posts
  • Spol:Moški
  • Zanimanja:Motociklizem
  • Sladkorna:Sladkorna bolezen tip 1

Posted 09 June 2008 - 08:48 PM

Jaz imam sre?o, da ?utim "nizek" sladkor pri relativno "visokih" vrednostih. Tako recimo že vem kdaj imam okoli 3,5 sladkorja. ?utim pa kot osnovne znake, malo se tresem, po?utim se šibkega, ?udno mi je v glavi ipd.
Lp, Blaž

#3 RAF

Doktor

• Clani
  • 716 posts

Posted 09 June 2008 - 11:19 PM

To je posledica dolgotrajnega diabetesa, ker se telo v dalšem ?asovnem obdobju navadi na nizke vrednosti in potem se sami znaki hipe zabrišejo oziroma jih možgani preslišijo, ker so takrat zaposleni z drugi zadevami.Njihov primanri cilj je, da imajo dovolj energije v oblki gluikoze za sovje delovnaje in ko jih ni doovlj v krvi se za?ne zadeva ?rpati tma kjer so oziorma so misice tista prva obrambna linija, ki najbolj trpi pri hipi. Posledica tega je, da ima telo kr?e in še kaj zraven.
Seveda je to bolj grobo razmišlanje o procesih v našem telesu.
Kako prepre?iti je pa spet zadeva, ki je od bolnika do bolnika druga?an in še slabša varinata je da imaš nezavedne hipe.Skratka bolj pogoste meritve pa vnaprejšne na?rtovanje ali pa kaj tretjega.

#4 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 10 June 2008 - 07:49 AM

Da prepre?iš nezavedanje hip, je rešitev, da to tega ne prihaja pogosto, da pogosto izvajaš meritve, natan?no ugotoviš, pri kateri vrednosti kako se po?utiš. Ali se enako dobro po?utiš, ?e je vrednost npr. 4.0 in drugi?, ko je 5.0, seveda oba ta primera ne pomenita hipe. Primere omenjam zato, ker nekateri, ki imajo organizem navajen na višje vrednosti se po?utijo kakor , da imajo hipe, pa imajo take vrednosti. biggrin.gif

?e so vrednosti okoli 3.6 in niže je resni?no dobro, da zaznate in reagirate, torej da si pomagate. Kako se zdravite, torej kaj prejemate, kakšno hrano ste jedli, je to posledica kako dodatne fizi?ne aktivnosti, ki jo obi?ajno ne izvajate in podobno. Dobro je, da si odgovite na nastavljena vprašanje in si delno lahko že odgovorite. Pišete, da vam bomo lahko pomagali. smile.gif

sre?no

#5 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 10 June 2008 - 08:04 AM

To se mi je zgodilo pri fizi?ni aktivnosti.Vedno sem zaznala,?e se mi je raven sladkorja znižala zdaj se je zgodilo zelo hitro tako da nisem zavedno tega tako hitro ob?utila.Sladkor si zdaj dosledno merim delno mi že uspeva obvladovat.Sem pa na tabletih ukinili so mi amaril ker mi verjetno ta povzro?a hipo.Zanima me ?e imate kakšne izkušnje s tem,v?asih je bila ta doktrina,?esi za?el s tableti si jih pa? moral jemati vse življenje razen ?e se je spremenila terapija.

#6 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 10 June 2008 - 12:23 PM

Zdravo,

sicer ne obvladam zdravil kaj dobro, samo nesvet: morda bi zmanjšali tablete, vzeli nemesto ene polovico, ali se za?eli takrat z aktivnostjo, ko deluje že z manjšo mo?jo, ali pojeste nekaj prej npr. pol banane ali kaj podobnega. Zdijo se mi banane kar dobra zadeve, je nekoliko sladka in bolj po?asi prehaja v kri, torej je tudi ob?utek sitosti dlje ?asa.

Sicer se zdravim z inzulim ves ?as bolezni, morda vam bo nekdo drug bolje svetoval.

sre?no biggrin.gif

#7 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 11 June 2008 - 02:11 PM

Vesela sem,da se lahko takole pogovarjam z vsemi ki imajo podobne težave vem da osveš?enost o bolezni tudi dostikrat pomaga pri premagovanju v?asih mogo?e ?isto banalnih problemov in seveda napak,ki jih pri tem delamo.Posebno kadar so v igri kakšni manjši prekrški kako pa takrat ravnate. trance_19_hmm.gif trance_19_hmm.gif

#8 Anton

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 15 posts
  • Zanimanja:Kar precej
  • Sladkorna:Sladkorna bolezne tip 2

Posted 12 June 2008 - 01:14 PM

Zdravo. smile.gif

Jaz pri ve?jih aktivnostih porabim manj tablet. Namesto obi?ajno treh tablet zjutraj vzamem samo dve. Pomankanje sladkorja za?utem okoli 3,5 do 4 in takrat moram nekaj pojesti. Obi?ajno se mi za?nejo tresti roke in noge postanejo težke kot bi bi hodil avtomatsko.

Pri zadnjem pregledu so mi izmerili povpre?je za pol leta 6.

Tudi meni uide v?asih pri hrani, vendar potem z aktivnostjo porabim višek,kar mi nekako uspeva da se držim povpre?ja.

Tudi jaz pogrešam ve? ?lankov o diabetesu 2 ki ga imam.

Lep pozdrav Tone.

LEPO SE IMEJTE !

#9 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 13 June 2008 - 08:24 AM

Jaz sem prej vedno ?utila pri 4 tresle so se mi roke zdaj se mi je pa tako hitro znižal sladkor da sem delala vse samo avtomati?no dokler je šlo.Vše? mi je da se je Tone oglasil s podobno težavo saj res vsi bolj govorijo in pišejo o sladkorni tip 1 manj o tip2.Vem da se vsi trudimo da bi ?immanj bole?e premagovali to bolezen zato je prav da onjej ?im ve? govorimo.Uživajmo življenje zveliko žlico optimizma. trance_40_thumbup.gif trance_40_thumbup.gif

#10 RAF

Doktor

• Clani
  • 716 posts

Posted 13 June 2008 - 09:27 AM

QUOTE(Anton @ Jun 12 2008, 01:14 PM)

Tudi jaz pogrešam ve? ?lankov o diabetesu 2 ki ga imam.

?ist iskreno, ?e bi imel možnost izbire med tip1 in tip2 se bi sigurno odlo?il za tip 1.
Kar se pa ti?e nedebatiranja o tip 2 pa ti?i razlog v tem, da je populacija potencialnih vpisovalcev na forumih prestara in sej im ne da ukvarjati z temi zadevami in ponavadi je še tako, da se sploh ne preve? sekirjao kakšen cuker imajo in poskušajo ziveti po svojih prepri?anjih oziroma so z svojim stanjem zadovoljni in ne ?utijo potrebe po komunikaciji z drugimi.

Kar se pa ti?e hip je pa zaznavanje isto tudi pri tip1 in ko sem zbolel sem bil pri 4 cukra tak, kot sem sedaj pri 2,6 .Telo se navadi na nizke vrednosti in potem zadevo v?asih preslišiš. Seveda je rešitev v ?im ve? meritvah KS, ampak tu spet tr?imo ob zavarovalnico, ki omejujejo oziorma za tip2 soloh ne predvidevam meritev.

#11 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 13 June 2008 - 12:49 PM

Tudi meni se zdi da restr?imo na težavo saj nam zavarovalnica ne da možnosti da bi si saj nekaj krat ali pa takrat ko je kriza ve?krat merili sladkor.Listi?i ki nam pripadajo se mi zdi da le niso preve? zanesljivi.Prav bi bilo da bi se obnašali bolj preventivno tako bi mogo?e privar?evali ve? kot pa potem ko je insulin nepogrešljiv.

#12 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 16 June 2008 - 12:24 PM

Zvezdica, glede na tvoj tip sladkorne bolezni, torej tip 2 ti ne pripada zaenkrat še merilnik. Morda bi bilo vseeno dobro, ozl ti svetujem, da si ga nabaviš, kupuješ listke, sicer po manjšo koli?ino npr. paket po 25 , ni ravno poceni in opazuješ kako ti reagira sladkor obi?ajno, glede na fizi?no aktivnost, izmeriš pred aktivnostjo, po aktivnostji in tako vidiš kako vpliva aktivnost na sladkor , lahko deluje ugodno še nekaj ?asa, ?e je aktivnost dlje ?asa in dovolj intenzivna. Tako bi lahko spoznala, da npr. potrebuješ manj tablet glede na aktivnost, kar je seveda pozitvno zate.

sre?no

#13 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 16 June 2008 - 04:12 PM

Jaz aparat že imam zato vem da je to kar velik strošek zato tudi mislim da bi nam saj nekaj odobrili za zdaj si to sama financiram kar pa spokojnino ni ravno preve? razkošno seveda moram pa pri drugih stvareh var?evat.Mislim da bi bilo dobro da nam,ki imamo diabetes tip2 vseeno malo teh listi?ev odobrili saj aparat že kupiš samo potem je pa pri porabi teh listi?ev le velik izdatek. huh.gif huh.gif

#14 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 16 June 2008 - 07:31 PM

Resni?no zdravstvo vedno bolj špara in si na tak na?in prizadeva prihraniti denar, kar seveda ni pravilno in pravi?no. Ne vem, ?e bo šlo kaj na bolje, bolj kaže na slabše vsem, saj je to resni?no velik strošek, vendar si le s pomo?jo meritev sami pomagate.

sre?no smile.gif

#15 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 17 June 2008 - 09:34 AM

V Slovenj Gradcu je na sre?anju ministrica za zdravje marsikaj obljubljala zatisteki imajo diabetes tip2 da se bodo stvari obrnile na bolje zato se mi zdi prav da bolj opozarjamo nase zato,da nas bodo slišali mogo?e se bo le premaknilo kaj v pravosmer. trance_40_thumbup.gif trance_40_thumbup.gif trance_40_thumbup.gif

#16 rdonsa

Vseved

• Moderator
  • 129 posts
  • Zanimanja:šport,glasba

Posted 17 June 2008 - 03:41 PM

?e pa ima kdo od diabetikov tip 1 kak merilec ki ga ne rabi bi se pa tudi lahko pomagalo!!!!
lp.rdonsa

#17 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 17 June 2008 - 05:12 PM

Ni problem merilec ampak listi?i,ki pa niso poceni.V našem društvu imamo zdaj cenejše merilce tudi listi?i so cenejši kar pa velja samo za ?lane.Vem da je treba za zdravje tudi nekaj prispevat zato se trudim da bi živela ?imbolj zdravo in bi tako porabila manj denarja za zdravila.V?asih le ne moreš vsega sam uravnat zato je prav da si izmenjamo izkušnje. trance_19_hmm.gif trance_19_hmm.gif

#18 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 24 June 2008 - 07:14 PM

Zdaj mi uspeva v mejah normale.Sem fizi?no bolj aktivna zato mi je zdaj zdravnik priporo?il zmanjšanje tablet zato se mi zdi da kr dobro premagujem napore tudi sladkor se mi je nekoliko umiril manj niha,upam da mi bo uspelo. trance_40_thumbup.gif trance_40_thumbup.gif

#19 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 23 July 2008 - 06:54 PM

Upam da mi je saj za zdaj uspelo redno si merim sladkor veliko hodim tudi druga?e se poskušam ?imbolj zdravo razgibavat tako mi tudi uspeva vzdrževat telesno kondicijo in seveda tudi s težo zdaj nimam problemov.Hvala vsem ,ki ste prispevali svoje nasvete in vzpodbudne besede,pa lep pozdrav vsem. trance_40_thumbup.gif trance_19_hmm.gif smile.gif

#20 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 24 July 2008 - 06:36 AM

Zvezdi, trudi se, da to ne bo samo poletna aktivnost, ampak da nadaljuješ še s takimi aktinvostmi v jesen in v dneve, ko ne bo ve? tako lepo vreme.

sre?no trance_19_hmm.gif

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users