Jump to content

Povezava HbA1C - povpre?ni sladkor

• You cannot reply to this topic
35 replies to this topic

#1 _M_

Mojster

• Clani
  • PipPipPip
  • 86 posts

Posted 11 June 2008 - 09:03 PM

V avgustovskem Diabetes Care bo objavljen ?lanek o tem, da so našli precej natan?no formulo za izra?un povpre?nega sladkorja iz vrednosti HbA1C:

eAG (mmol/l) = 1.59 * A1C - 2.59

Lestvica najpogostejših vrednosti pa je takale:

Table 2—Estimated average glucose
mmol/l
A1C (%)
5 5.4 (4.2–6.7)
6 7.0 (5.5–8.5)
7 8.6 (6.8–10.3)
8 10.2 (8.1–12.1)
9 11.8 (9.4–13.9)
10 13.4 (10.7–15.7)
11 14.9 (12.0–17.5)
12 16.5 (13.3–19.3)

Data in parentheses are 95% CIs.

Evo, sedaj lahko primerjamo vrednosti HbA1c s povpre?jem, ki ga kažejo naši merilci, je lažje bolj natan?no oceniti, ?e imate veliko nepomerjenih špic ali padcev.....

?lanek je trenutno v t.i. "preprintu", se ga da celo zastonj prebrati (http://care.diabetes...act/dc08-0545v1)

M

#2 Blaž

Šef

• Admin
  • 548 posts
  • Spol:Moški
  • Zanimanja:Motociklizem
  • Sladkorna:Sladkorna bolezen tip 1

Posted 12 June 2008 - 07:31 PM

Superca, hvala za novico!
Lp, Blaž

#3 Gost beta1 *

• Gosti

Posted 13 June 2008 - 09:02 AM

OK, Neznam tega izra?unat. Kaj je to eAG???

No kolk mam te ta A1C, ?e imam povpre?je 5.1 ali 5.4mmol??

#4 RAF

Doktor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 716 posts

Posted 13 June 2008 - 09:19 AM

Tvoj hba1c bi morali biti okrog 5,0. Se pravi ,da po definiciji diabetesa nisi diabetik, ker iam tak hb vsak zdrav ?lovek. trance_19_hmm.gif

#5 Blaž

Šef

• Admin
  • 548 posts
  • Zanimanja:Motociklizem

Posted 13 June 2008 - 07:00 PM

QUOTE(RAF @ Jun 13 2008, 10:19 AM)
Tvoj hba1c bi morali biti okrog 5,0. Se pravi ,da po definiciji diabetesa nisi diabetik, ker iam tak hb vsak zdrav ?lovek.  trance_19_hmm.gif

View Post

Jaz sem imel 13 mesecov po diagnozi diabetesa, Hb 4,9 %. Tako da se da, ?e si priden trance_17_emot-angel.gif
Lp, Blaž

#6 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 17 June 2008 - 05:29 PM

To se mi zdi precej zapleteno pri nas v ambulanti pri odvzemu na aparatu dobijo zelo natan?en povpre?ni hb.Ponavadi ga imam6.7do7.2 zdravnik pravi da je to še kar v mejah normale .Težave imam ?ez dan ko mi pa tako ?udno niha je pa tudi verjetno vzrok ?ustvena prizadetost v družini smo imeli žalosten dogodek.

#7 Gost beta1 *

• Gosti

Posted 16 July 2008 - 03:53 PM

Ta formula, glih najbolj to?no ne drži. ?e bi blo po formoli bi mogel bit 5.1 do 5.4%. Sem bil na testiranju pa sem ga imel 5.7%. Je pa res, da sem jedel malo ve? sladoleda, nova služba in novi stres od raznih izpitov.

#8 andyrozman

Legenda

• Clani
  • PipPipPipPipPipPip
  • 252 posts

Posted 16 July 2008 - 08:58 PM

QUOTE(beta1 @ Jul 16 2008, 03:53 PM)
Ta formula, glih najbolj to?no ne drži. ?e bi blo po formoli bi mogel bit 5.1 do 5.4%. Sem bil na testiranju pa sem ga imel 5.7%. Je pa res, da sem jedel malo ve? sladoleda, nova služba in novi stres od raznih izpitov.

View Post

?e sam ra?unaš je tvoj rezultat vedno približen... ?e uporabljaš CGM in ga uporabljas neprekinjeno 3 mesece, mi moralo tvoje povprecje priti približno pravilno... Vendar HbA1c ni povpre?je... Obstaja ena formula po kateri ra?unaš HbA1c...

HbA1c =( mg/dl + 86) / 33.3

mg/dl je povprecje v mg/dl, kar pomeni da mmol/l vrednost mnozis s 18.016

pravzaprav obstaja vec teh formul...

Andy

#9 _M_

Mojster

• Clani
  • PipPipPip
  • 86 posts

Posted 16 July 2008 - 10:23 PM

QUOTE(beta1 @ Jul 16 2008, 03:53 PM)

View Post

To?no to, kar si napisal - "...jedel malo ve? sladoleda, nova služba in novi stres...." - je najbrž tudi razlog, da je HbA1c višji od izra?unanega.

Iz tega, da imaš resni?en HbA1C višji od izra?unanega, lahko namre? sklepaš, da si imel vsaj nekaj špic, ki jih nisi zaznal z merilcem (hmmm.. takoj pa sladoledu ;).

M

#10 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 17 July 2008 - 07:49 AM

?e so nihanja minimalna ni tako velikega vpliva na HbA1c, ?e pa so zelo velika, torej so sladkorji ?ez 13 in to nekaj ?asa, se pribije sladkor prav visoko, torej tudi HbA1c, posledica teh zadev. Sicer še ni to tako kriti?no, bolj pogoste meritve, druga?ne prilagodve glede na službo in pdoobno.

sre?no trance_19_hmm.gif

#11 Gost beta1 *

• Gosti

Posted 17 July 2008 - 09:17 AM

Je to?no prav mi pokazalo HbA1c. Ker vse meritve izvajam pred obrokom, kjer je najnižji sladkor in 2 uri po obrokih, ko že špica pade. Zato mi na merilcu kaže povpre?je za 0.5 mmol manj. Tak da vem za naslednji?, da morem povpre?ju prištet približno 0.5mmol in dobim A1C nato pa pogledam koliko je A1C mmol.

Dokler bom imel na merilcu povpre?je pod 5.5 mmol, se nimam ni? za bat. ?e bi pa res še šel na nižji A1c, bi pa mogel res strogo držat diete (brez sladoleda enkrat na 2 tedna sad.gif )

#12 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 23 July 2008 - 07:28 AM

Moj povpre?ni hb je 6.7,to je že malo preve? zdaj to poskušam obvladovat kolikor pa? morem malo s hrano in seveda z gibanjem.V tujini je meja pod 6.Vem da se dobijo ene tablete vendar so drage,ki pa uspešno zmanjšujejo sladkor,ali ima kdo že take izkušnje? trance_19_hmm.gif

#13 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 23 July 2008 - 10:43 AM

Zvezdica, malo preve? stroga si. ?e imaš HbA1c 6.7 je to resni?no zelo dobro. Priporo?ljovo je do 7%, druga merila sicer pravijo okoli 6.5%, kar seveda ni tako preprosto in enostavno. ?e pa je HbA1c zelo nizek, je to lahko znak , da ima oseba bolj pogosto obdobja nizkega sladkorja in ve? nihanj, kar seveda ni dobro.

Ne bodi kriti?na, veliko ve? komplikacij nastaja, ?e je HbA1c ?ez 7 in ve?.

sre?no trance_21_laughing1.gif

#14 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 23 July 2008 - 10:52 AM

Hvala za vzpodbudne besede seveda se bom še naprej trudila da bo to ?imbolj normalno.Vesela sem da se lahko takole po forumu izmenjamo izkušnje,škoda ker jih ni ve? na forumu saj vem da imamo vsi pozitivne in negativne izkušnje. trance_40_thumbup.gif trance_19_hmm.gif

#15 Gost beta1 *

• Gosti

Posted 26 July 2008 - 12:05 PM

Mene pa zanima in nikjer ne dobim neke konkretne informacije, samo neke grafe z procenti.

Zanima me, kakšna je možnost za okvaro o?i, ledvic itd..., ?e imaš HbA1c bod 6%. Torej, ?e imaš ?ez celo živlenje pod 6%. Predvsem me skrbi zaradi o?i, sem bolj ra?unalniški tip in bulim v monitorje. ?eprav odkar imam sladkorno sem bistveno manj za PCjom.

Hvala za odgovor.

LP

#16 andyrozman

Legenda

• Clani
  • PipPipPipPipPipPip
  • 252 posts

Posted 26 July 2008 - 11:04 PM

QUOTE(beta1 @ Jul 26 2008, 12:05 PM)
Mene pa zanima in nikjer ne dobim neke konkretne informacije, samo neke grafe z procenti.

Zanima me, kakšna je možnost za okvaro o?i, ledvic itd..., ?e imaš HbA1c bod 6%. Torej, ?e imaš ?ez celo živlenje pod 6%. Predvsem me skrbi zaradi o?i, sem bolj ra?unalniški tip in bulim v monitorje. ?eprav odkar imam sladkorno sem bistveno manj za PCjom.

Hvala za odgovor.

LP

View Post

Hi Beta!

Jaz na tvojem mestu ne bi preve? skrbel, Imam sladkorno približno 17 let in še vedno dobro vidim... vsaj na blizu.... Na dale? imam že nekaj let o?ala (dioptrija 0.5), ampak mislim, da ta del nima preve? veze s sladkorno ampak bolj genetiko.... Druga?e pa poskrbi za dobre pogoje... Obvezna uporaba LCD zaslona, ?e je le možno, in ?im boljše kvalitete... Gre za sevanje.... ?e si dosti za ra?unalnikom je LCD tako potreben... (?e imaš navaden ra?unalnik, poskrbi da bo LCD ene konkretne velikosti 17' ali ve?). ?e boš vzdrževal HbA1c pod 6 glede tega ne boš imel težav (o?i imam v mislih). Mene pa? moj okulist opozarja, da si moram sladkorno boljše uredit, ker imam napram tebi zelo slabo urejeno...
Glede ostalega pa moram re?t, da je zaenkrat še vse OK, sicer pa mogo?e bo kakšen diabetik še tu kaj dodal, ki imamo sladkorno malo dalj ?asa...

LP
Andy

#17 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 27 July 2008 - 05:55 AM

QUOTE(andyrozman @ Jul 26 2008, 11:04 PM)
Hi Beta!

Jaz na tvojem mestu ne bi preve? skrbel, Imam sladkorno približno 17 let in še vedno dobro vidim... vsaj na blizu.... Na dale? imam že nekaj let o?ala (dioptrija 0.5), ampak mislim, da ta del nima preve? veze s sladkorno ampak bolj genetiko.... Druga?e pa poskrbi za dobre pogoje... Obvezna uporaba LCD zaslona, ?e je le možno, in ?im boljše kvalitete... Gre za sevanje.... ?e si dosti za ra?unalnikom je LCD tako potreben... (?e imaš navaden ra?unalnik, poskrbi da bo LCD ene konkretne velikosti 17' ali ve?). ?e boš vzdrževal HbA1c pod 6 glede tega ne boš imel težav (o?i imam v mislih). Mene pa? moj okulist opozarja, da si moram sladkorno boljše uredit, ker imam napram tebi zelo slabo urejeno...
Glede ostalega pa moram re?t, da je zaenkrat še vse OK, sicer pa mogo?e bo kakšen diabetik še tu kaj dodal, ki imamo sladkorno malo dalj ?asa...

LP
Andy

View Post

Seveda se pridružujem Andiyu, zaslon 17 ali ve?, tudi jaz imam takega, imam prenosnega , sicer takega doma, v službi sicer ne morem izbirati, delam toliko kolikor je potrebno, sicer pa je doma vedno nekaj za delati. Doma resni?no nimam nikoliko utrujenih o?i zaradi ra?unalnika, imam sicer o?ala, ne tako velike dioptrije, pa v principu zaradi zaš?ite tudi o?ala, nekaj ne vseeno.

Seda pa še nekaj glede tvojih sladkorjev - kar tako pridno skrbi zase in urejenost, vklu?i v vsakdan nekaj gibanja, zdravo prehrano, verjetnost je po teorijah manjša, ?e je sladkor in hemoglobin urejeno.

sre?no trance_40_thumbup.gif

#18 Gost beta1 *

• Gosti

Posted 27 July 2008 - 06:11 AM

Andyrozman in pegi - hvala za odgovor.

Vsaj jaz mislim, da imam sladkorno urejeno. Na zadnji kontroli sem imel A1c 5,7%. Jem pa tudi zelo dosti hrane primerne za diabetike, res pa da pojem ve?jo koli?ino (ne hujšam). Dnevno se pa ukvarjam z lažjo do srednje težke rekreacijo približno 1- 1,5h dnevno.

Monitor uporabljam Samsung 930bf. Kupil sem jeseni 2005, takrat še nisem imel sladkorne ampak sem imel težave z o?mi, saj me je stari CRT naseval po 1 do 2 urah da sem imel o?i ?ist rde?e in pekle kot da bi imel pesek v o?eh. LCD imam tudi pravilno skalibriran glede barv in v?asih uporabljam barvne profile - npr. pono?i je manjša svetilnost.

#19 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 27 July 2008 - 02:17 PM

Zelo dobro, dobro skrbiš za sebe in za svojo sladkorno bolezen. Urejene zadeve kar je seveda bistveno za marsikatero zadevo, kar tako naprej.

sre?no trance_19_hmm.gif

#20 rdonsa

Vseved

• Moderator
  • 129 posts
  • Zanimanja:šport,glasba

Posted 27 July 2008 - 03:41 PM

Zelo lepa povpre?ja imate,pri otrocih je pa to ve?ji problem.
lp.rdonsa

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users