Jump to content

ADA Konferenca 2008

• You cannot reply to this topic
44 replies to this topic

#1 andyrozman

Legenda

• Clani
  • PipPipPipPipPipPip
  • 252 posts

Posted 18 June 2008 - 03:21 PM

ADA (American Diabetes Association) je imela pred nekaj dnevi nekaj dnevno konferenco o diabetesu. Vsi ki znate angle[ko prilagam dve povezavi, ki jih je napisala znana Blogarka Amy (Diabetes Mine), noter dosti novic glede novih tehnologij...

Predprispevek
http://www.diabetesmine.com/2008/06/ada-ne...o-and-more.html

Prvi prispevek iz konference
http://www.diabetesmine.com/2008/06/ada-co...ence-views.html

In drugi...
http://www.diabetesmine.com/2008/06/spotte...ts-of-note.html

Andy

#2 Blaž

Šef

• Admin
  • 548 posts
  • Spol:Moški
  • Zanimanja:Motociklizem
  • Sladkorna:Sladkorna bolezen tip 1

Posted 18 June 2008 - 05:37 PM

Hvala za povezave!
Lp, Blaž

#3 RAF

Doktor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 716 posts

Posted 19 June 2008 - 10:38 PM

Kolikor sem uspl dešifrirati vse tiste njihove komercialne produkte se mi zdi, da gre razvoj v napa?no smer. Koga briga barvni zasloni in vsa tista šara, ki sodi zraven. Kmalu bodo ?rpalke postale tako zakomplicirnae, kot mobiteli in to ni dobro, ker v teh primerih gre hitro kaj narobe.
Sem pristaš simlp in stabilnih zadev in me ne prepri?a, da je barvni zaslon boljša izbira, kot navaden.
Ho?em povedati to, da je ta nov produkt dober za firmo, ki ga predstavi namesto, da bi naredili zadeve poenostavlenje , ki bi bile cenejše in bi si jih lahko privoš?ilio ve? diabetikov.

#4 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 20 June 2008 - 07:20 AM

Bravo res se mi zdi da srvari preve? komplicirajo saj vsi pa le niso tako spretni da bilahko s tem rokovali saj jim že uporaba mobitela dela težave prav bi bilo da bi stvari bolj penostavili pocenili in bi bile lahko dostopne širši množici,saj med diabetiki niso samo strokovnjaki. trance_19_hmm.gif

#5 andyrozman

Legenda

• Clani
  • PipPipPipPipPipPip
  • 252 posts

Posted 20 June 2008 - 09:42 PM

Stvari se pa? razvijajo v smer v katero se lahko. V primeru ?rpalk so se stvari razvijale v miniaturizacijo in dodajanje funkcij... seveda je zmanjkalo smeri kamor se lahko razvija in se bo razvijalo v mser, ki pa? ni potrebna... Uporabniški vmesnik... sicer pa malce barve ne bo škodlo...

Andy

#6 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 21 June 2008 - 07:56 AM

?e je tako prav naj pa bosaj verjetno bo možno da bodo na servisu znali svetovat pri uporabi,kaj vse nas skrbi mogo?e so pa te skrbi odve?. huh.gif

#7 RAF

Doktor

• Clani
  • 716 posts

Posted 21 June 2008 - 12:30 PM

QUOTE(andyrozman @ Jun 20 2008, 09:42 PM)
Stvari se pa? razvijajo v smer v katero se lahko. V primeru ?rpalk so se stvari razvijale v miniaturizacijo in dodajanje funkcij... seveda je zmanjkalo smeri kamor se lahko razvija in se bo razvijalo v mser, ki pa? ni potrebna... Uporabniški vmesnik... sicer pa malce barve ne bo škodlo...

Andy

View Post

Kaj pa cena produtka.Se bojim, da namesto, da bi bili cenejši bodo zaradi teh dodatnih funkcij dražji oziroma cena ostane na isti ravni. Z mojega stališ?a je to samo umetno prikazovanje napredka in od tega iamjo koristi samo proizvajalci.

Še glede funcij. Jaz jih imam na svoji morje in ?e sem ?isto iskren jih uporabljam samo štiri. Dodajanje bolusa, spreminajnje profila, nastavitve bazalcev v %, in izkopi alramov z zbirnimi informacijami.
Zakaj pa to delajo, da komplicijrjao je pa razlog tudi v tem, si eni pacienti želijo ful nadzora oziorma imeti vse podatke na stotih mestih shranjenje. Da bi jaz vsak dan pregledoval podatke iz pumpe na ra?unalniku oziroma bi analiziral vsak cuker bi šele postal bolan oziroma zakompleksan.
Rad imam svobodo in delam tisto kar mi v danem trenutku paše ter s pomo?jo ?rplake, ki ?isto zadovoljuje moje potrebe mi te zadeve odli?no uspevajo in sem ji res lahk hvaležen, da mi je omogo?ila vpogled v življneje v katerem sem kot zdrava oseba že bil in sedaj doživljam svojo drugo pomlad. trance_21_laughing1.gif

#8 aomejec

Mojster

• Clani
  • PipPipPip
  • 77 posts
  • Zanimanja:Gorništvo, Kolesarstvo.

Posted 21 June 2008 - 08:55 PM

QUOTE(RAF @ Jun 21 2008, 12:30 PM)
Kaj pa cena produtka.Se bojim, da namesto, da bi bili cenejši bodo zaradi teh dodatnih funkcij dražji oziroma cena ostane na isti ravni. Z mojega stališ?a je to samo umetno prikazovanje napredka in od tega iamjo koristi samo proizvajalci.

Še glede funcij. Jaz jih imam na svoji morje in ?e sem ?isto iskren jih uporabljam samo štiri. Dodajanje bolusa, spreminajnje profila, nastavitve bazalcev v %, in izkopi alramov z zbirnimi  informacijami. 
Zakaj pa to delajo, da komplicijrjao je pa razlog tudi v tem, si eni pacienti želijo ful nadzora oziorma imeti vse podatke na stotih mestih shranjenje. Da bi jaz vsak dan pregledoval podatke iz pumpe na ra?unalniku oziroma bi analiziral vsak cuker bi šele postal bolan oziroma zakompleksan.
Rad imam svobodo in delam tisto kar mi v danem trenutku paše ter s pomo?jo ?rplake, ki ?isto zadovoljuje moje potrebe mi te zadeve odli?no uspevajo in sem ji res lahk hvaležen, da mi je omogo?ila vpogled v življneje v katerem sem kot zdrava oseba že bil in sedaj doživljam svojo drugo pomlad. trance_21_laughing1.gif

View Post

Bravo Raf. Se popolnoma strinjam. Bolezen ne sme postati "edina okupacija" v našem življenju, s ?imer pa ne mislim, da jo moramo zanemarjati ali celo opustiti zdravljenje. Življenje si moramo prilagoditi in si prizadevati da živimo ?im bolj zdravo in polno, ter si ga poskušamo približati tistemu, ki ga imajo ljudje brez diabetesa.

Še enkrat ... bravo Raf.

lp

Aleš
Aleš O.

#9 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 22 June 2008 - 04:50 AM

Vse se razvija tako, da bo ?im boljše in boljše, imelo vedno ve? funkcij, nih?e se ne sprašuje ali se bodo vse te funkcije uspešno uporabljale ali ne. Dobro pa vseeno je, da se s pomo?jo razli?nih funkcij na ?rpalki lahko poenostavi življenje posamezniku in ne zakomplicirana , torej da ne postane neka posebna okupacija zato, ker ima ?rpalko take in take znamke. Dolo?ene znanke postanejo bolj komplicirane bolj kakor druge kakor tudi mobilni telefoni, tehnika se razvija na vseh podro?jih.

lp smile.gif

#10 RAF

Doktor

• Clani
  • 716 posts

Posted 22 June 2008 - 07:57 AM

Saj to je bistvo problema, ki ga jaz vidim, pegi! Preve? nepotrebnih funkcij, ki ti ni? zadeve ne poenostavijo, oziroma jih celo v dolo?enih primerih zakomplicirajo.
Zato pa potem rabijo pacienti stalen nadzor oziroma dodatna navodila, kako vse to upravljati. Namesto, da bi bili svobodni in bi se pri diabetologih videvali samo enkrat na leto, ko bi dobili vse potrebne pripomo?ke in zdravila. Seveda je to utopi?na misel, ker sedaj lahko samo za 3 mesece dobimo zdravila.

#11 RAF

Doktor

• Clani
  • 716 posts

Posted 22 June 2008 - 08:00 AM

QUOTE(zvezdica @ Jun 21 2008, 07:56 AM)
?e je tako prav naj pa bosaj verjetno bo možno da bodo na servisu znali svetovat pri uporabi,kaj vse nas skrbi mogo?e so pa te skrbi odve?. huh.gif

View Post

Servisa ni, ker ti zadevo zamenjajo, ?e se kaj pokvari. Tvoj glavni vir informacij je tvoj edukator, oziroma le?e?i zdravnik in je samo od tebe odvisno, kako boš vse te informacije predelal in jih spravil v svojo vsakodnevno rutino.

#12 Spela

Car

• Clani
  • PipPipPipPipPip
  • 175 posts

Posted 22 June 2008 - 12:30 PM

Glede novih aparatov (?rpalk, merilcev vrednosti krvnega sladkorja itd.) z nepotrebnimi dodatnimi funkcijami ponuja zakon trga najboljši odgovor: ?e bodo uporabniki ugotovili, da dodatnih funkcij no?ejo, se bodo odlo?ili za bolj enostaven aparat. In ker proizvajalci vlagajo v razvoj tistih funkcij, od katerih si obetajo dobi?ek, bodo nehali razvijati aparate, po katerih ni povpraševanja.

V poduk diabetikom: ne glede na to, kateri aparat priporo?a zdravnik, je še vedno diabetikova odlo?itev, kateri aparat bo vzel (tj. tistega, ki najbolje izpolnjuje njegove potrebe), še posebno ?e so vsi ti aparati v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja in ni dopla?il.

#13 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 22 June 2008 - 01:31 PM

QUOTE(RAF @ Jun 22 2008, 08:00 AM)
Servisa ni, ker ti zadevo zamenjajo, ?e se kaj pokvari. Tvoj glavni vir informacij je tvoj edukator, oziroma le?e?i zdravnik in je samo od tebe odvisno, kako boš vse te informacije predelal in jih spravil v svojo vsakodnevno rutino.

View Post

Seveda je od vsakega posameznika odvisno kako se bo zanimal za zadevo, v tem primeru za svoje zdravje, za svojo slakdorno bolezen, kako bo sodeloval z edukatorjem, predstavnikom za ?rpalko, zdravnikom. ?e zdravnik vidi, da dobro obvladaš zadeve lahko že samo z nekaj besedami rešita problem, ker sta oba usmerjena v isto smer: pomagati bolniku, torej zdravnik da mu pomaga, ti sam pa si tudi zainteresiran, da ti bo šlo ?im bolje, da boš imel ?im manj težav...

lp smile.gif

#14 Gost beta1 *

• Gosti

Posted 22 June 2008 - 03:54 PM

Jaz bi rabil tako ?rpalko, katera bi špilala MP3je, imela integriran mobitel, fotoaparat opcijsko. Glede na to, da jo skoz imam zraven, nebi rabil nosit dodatnih stvari po žepih.

biggrin.gif Saj ne! Hec

?e bi naredli ?rpalko, katera bi bila wireales, to pomeni brez ''žnure''. ?e bi se oddaljila ve? kot 1,5m bi za?ela piskat. To bi blo fajn, za spat, tuširat, wub.gif , itd...

#15 andyrozman

Legenda

• Clani
  • PipPipPipPipPipPip
  • 252 posts

Posted 22 June 2008 - 09:03 PM

QUOTE(beta1 @ Jun 22 2008, 03:54 PM)
Jaz bi rabil tako ?rpalko, katera bi špilala MP3je, imela integriran mobitel, fotoaparat opcijsko. Glede na to, da jo skoz imam zraven, nebi rabil nosit dodatnih stvari po žepih.

biggrin.gif Saj ne! Hec
?e bi naredli ?rpalko, katera bi bila wireales, to pomeni brez ''žnure''. ?e bi se oddaljila ve? kot 1,5m bi za?ela piskat. To bi blo fajn, za spat, tuširat,  wub.gif , itd...

View Post

Potem pa samo po?akaj, da pride OmniPod v Sloveniji... To ti je taka wireless varianta... Reyervoar s insulinom imaš pritrjen zraven pa je kontrolna naprava, ki je neke take velikosti kot en dlancnik, vsaj mislim, da je tako... Poglej si na tem linku...
http://www.myomnipod.com/products/ ... seveda pa na žalost s njo ne moreš ne telefonirat, pa mislim, da mp3jev tudi ne poslusat... trance_30_punk.gif

?e bi proizvajalci malo mislili na uporabnike, bi dali možnost, da si uporabnik sam nastavi menije in skrije tiste, ki ga motijo (to bi morali narediti na edukaciji za ?rpalko), ?e priznam na svojem telefonu uporabljam mogo?e enih 20% vseh funkcij, pa še te bolj redko... No ampak, ker proizvajalci mislijo samo na profite in kako uni?it konkurenco se pa? dogaja kar se dogaja...

Andy

Edited by andyrozman, 22 June 2008 - 09:04 PM.

#16 RAF

Doktor

• Clani
  • 716 posts

Posted 22 June 2008 - 10:52 PM

QUOTE(Spela @ Jun 22 2008, 12:30 PM)
Glede novih aparatov (?rpalk, merilcev vrednosti krvnega sladkorja itd.) z nepotrebnimi dodatnimi funkcijami ponuja zakon trga najboljši odgovor: ?e bodo uporabniki ugotovili, da dodatnih funkcij no?ejo, se bodo odlo?ili za bolj enostaven aparat. In ker proizvajalci vlagajo v razvoj tistih funkcij, od katerih si obetajo dobi?ek, bodo nehali razvijati aparate, po katerih ni povpraševanja.

Dobro tole napisano Špela!
Samo realnost je pri nas malo bolj tema?na, ker ti nekateri vsiljujejo kaj moraš vzeti, oziroma ti sploh ne dajo možnosti, da bi preizkusil druge vrste ?rpalk od tiste, ki je priviligirana, ker dobiš naro?ilnico ze izpolnjeno, kam moraš po to napravico.

#17 Biks

Car

• Clani
  • PipPipPipPipPip
  • 192 posts
  • Spol:Ženski

Posted 23 June 2008 - 07:09 PM

Veš Raf, ?e pogledaš z druge strani, ti bo postalo popolnoma jasno, zakaj na pediatriji zagovarjajo medtronicove ?rpalke. Otroci imajo ?isto druga?en pogled na svet, nekateri niti ne razumejo dobro v ?em je fora oh faktorjev, kaj šele, da bi si jih zapomnili - in to tri ali ve? razli?nih za cel dan! Z wizardom se ful zmanjša število hipoglikemij. Pa da ne govorimo o starših nekajmese?nih otrok, ki so bolj razbremenjeni, ?e lahko prek real time sistema vsak trenutek preverijo nivo KS, ali pa jih alarm opozori na prekora?eno mejo.
Slaba stran tega luksuza je seveda cena, ampak o tem smo že debatirali, tako da nima smisla izgubljati besed.

Pri odraslih je seveda druga?e, zato tudi možnost izbire.
Vsak od nas druga?e dojema stvari, nekaterim bolj ležijo krožni meniji, nekateri pa se bolj znajdemo v padajo?ih. Sama nisem imela ob?utka, da bi bila ena ?rpalka bolj komplicirana od druge (imela sem možnost preiskusiti obe). Zaenkrat na paradigmi uporabljam vse funkcije, razen senzorja in se mi vse zdijo nepogrešljive. Stvar navade, pa?.
At night the sky is endless, even more than in your dreams..

#18 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 23 June 2008 - 08:04 PM

V Sloveniji so zaenkrat na tržiš?u ?rpalke treh proizvajalcev, ?eprav omenjaš samo dva, verjetno si pozabila, da obstaja tudi ?rpalka DANA diabetecareII S, predstavnik Medias, ki ne zaostaja za ostalimi.

lp trance_27_notworthy.gif

#19 RAF

Doktor

• Clani
  • 716 posts

Posted 24 June 2008 - 02:42 AM

QUOTE(Biks @ Jun 23 2008, 07:09 PM)
Veš Raf, ?e pogledaš z druge strani, ti bo postalo popolnoma jasno, zakaj na pediatriji zagovarjajo medtronicove ?rpalke. Otroci imajo ?isto druga?en pogled na svet, nekateri niti ne razumejo dobro v ?em je fora oh faktorjev, kaj šele, da bi si jih zapomnili - in to tri ali ve? razli?nih za cel dan! Z wizardom se ful zmanjša število hipoglikemij. Pa da ne govorimo o starših nekajmese?nih otrok, ki so bolj razbremenjeni, ?e lahko prek real time sistema vsak trenutek preverijo nivo KS, ali pa jih alarm opozori na prekora?eno mejo.
Slaba stran tega luksuza je seveda cena, ampak o tem smo že debatirali, tako da nima smisla izgubljati besed.

Mi je ?isto jasno, da sploh ne vem kako je, ko si najstnik in faseš tole pizdarijo, ki sliši na ime tip1 in tudi zelo podpiram prizadevanja diabetolgov, da bi ta real time dobili vsi otroci na osnovno zavarovanje. Seveda vem, da to na žalost ne bo uresni?ljivo, ker je vmes še zavarovalnica, ki nadzira stroške.
Po drugi strani pa ne zagovarjam tak ozkega pristopa pediatrije, ker že v osnovi omejujejo pravico do izbire. Se mi zdi, da je ?as, ko je ena glava mislila za vse, že minil.

#20 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 24 June 2008 - 07:11 AM

Sem diabetik tip2 ampak me vseeno zanimajo te stvari,ker se prej ali slej znajdem na inzulinu to je zelo majhen korak.Vše? mi je ko lahko prebiram take zanimive razprave na to temo.Mo?no upam da gredo stvari v pravo smer ne pa samo v komercialne namene,mogo?e bodo k temu pripomogla tudi vaša razmišljanja in izkušnje. trance_40_thumbup.gif trance_40_thumbup.gif

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users