Jump to content

Inzulin

• You cannot reply to this topic
12 replies to this topic

#1 rayderr

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 9 posts

Posted 01 July 2008 - 10:40 PM

Mene zanima ena stvar. Recimo da bi si zjutraj zaspal in si nebi dal inzulina. In potem do 12 nebi ni? jedel in bi bili sladkorji vredu. Je to zelo narobe? ( Sem še vedno na inekcijah)

Hvala.

#2 Gost beta1 *

• Gosti

Posted 02 July 2008 - 06:34 AM

QUOTE(rayderr @ Jul 1 2008, 10:40 PM)
Mene zanima ena stvar. Recimo da bi si zjutraj zaspal in si nebi dal inzulina. In potem do 12 nebi ni? jedel in bi bili sladkorji vredu. Je to zelo narobe? ( Sem še vedno na inekcijah)

Hvala.

View Post

?e uporabljaš 2 vrsti inzulina - dolgotrajajo?ega in hitro delujo?ega (bazalni in bolusni). Potem ni problema, ?e si zjutraj ne daš hito delujo?ega, ampak potem nesmeš ni? pojesti, druga?i ti bo sladkor podivjal.

Naj ti ta navada ne pride v stalno prakso. Je bolše, da poješ zajterk. Trebušna slinovka je tako manj obremenjena.

#3 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 02 July 2008 - 07:55 AM

Odvisno je kako zdraviš sladkorno bolezen, ali prejemaš eno vrsto inzulina , npr. dolgodejujo?i inzulin in tablete, ta inzulin prejemaš samo zve?er, pomagaš si ob hrani s tabletami. Ne sme ti tako bistveno narasti, tudi ?e vstaneš nekoliko kasneje.

?e pa bi moral prejeti del inzulina tudi zjutraj, ti bi zelo narastel, lahko nastopijo težave, poskusi in izvajaj meritve, saj imaš liste za izvajanje meritev

sre?no trance_40_thumbup.gif

#4 RAF

Doktor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 716 posts
  • Spol:Moški
  • Sladkorna:Sladkorna bolezen tip 1

Posted 02 July 2008 - 08:18 AM

QUOTE(rayderr @ Jul 1 2008, 10:40 PM)

?e se ti to zgodi potem pomeni, da imaš medene tedne in poskušaj uživati v njih dkler se da. Seveda se zgodi, da kak dan pozabiš ob to?no dolo?eni uri na inzulin in v tem primeru si ga lahko daš kasneje oziroma kako eno manj, ?e je to bazalc, da se ti potem drugi dan, ko boš dajal nov bazalc ne bo zgodilo, da boš imel par urc preve? inzula v sebi.

#5 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 02 July 2008 - 08:49 AM

?e imaš zaradi omenjenih težav nekoliko višje sladkorje, si jih pomagaj uravnavati s pomo?jo bolj bogostih meritev in dodajanjem kratko delujo?ega inzulina iz peresa oz. nekoliko omejiti dolo?eno hrano, torej naj bo bolj sestavljena iz zelenjave in manj iz škobnih izdelkov kakor so makaroni, riž, bo lažje urediti in prilagoditi. biggrin.gif

#6 rayderr

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 9 posts

Posted 03 July 2008 - 12:31 AM

Ja sem na dolgo delojo?em in hitro. To sem 1x že poskusil in nisem jedel ni? in sladkorji so bili vredu. Torej pravite ?e to storiš 1x al 2x na mesec ni ni? hudega?

Lp.

Edited by rayderr, 03 July 2008 - 12:31 AM.

#7 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 03 July 2008 - 07:10 AM

Tako si naredil preizkus, torej imaš pravilno razmerje in urejenost, torej ti dobro pokrije dolgo deujo?i inzulin. Bazalno razerje imaš dobro urejeno, kar je pozitivno.

sre?no smile.gif

#8 RAF

Doktor

• Clani
  • 716 posts

Posted 03 July 2008 - 07:10 AM

Dokler so cukri normalni ni ni? narobe, ?e malo zadeve prilagodiš. Seveda je potreban bolj pogosta meritev, ker se lahko hitro zgodi, da zadeva podivja. Seveda je spet odvisno pri kateri to?ki se ti telo zlomi, oziroma padeš v šok. Moj prag toelrance je zlooooo vsiooook. trance_17_emot-angel.gif

#9 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 03 July 2008 - 01:18 PM

Prevelike svobode pa seveda ne !! tongue.gif

#10 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 03 July 2008 - 01:25 PM

?e se to zgodi enkrat semi zdida še nebo ni? narobe samo obvezno kontroliraj stanje sladkorja naj ti ne pride v navado saj veš da je potem zelo težko stanje spet normalizirat.Važno je da ti veš da si ga polomil zato se drugi? pazi da do tega ne pride. trance_40_thumbup.gif slap.gif

#11 RAF

Doktor

• Clani
  • 716 posts

Posted 03 July 2008 - 09:22 PM

Zadnji? sem izvedel za primer, ko je en model po dobrih dveh dnevih padel v šok, ker si enostanvo ni meril sladkorja(bil odsoten in pozabil aparT) in je od oka dajal inzulin in seveda je cvikal, da bo padel v hipo si je dajal premalo inzulina. Skratka brez meritev je naše urejenost zelo vprašljiva.

#12 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 04 July 2008 - 06:40 AM

Vedno imej ob sebi kljub temu, da se zdraviš z inzulinsko ?rpalko merilec za merjenje sladkorja, inzul v peresu, dodatno iglico na persu, ?e ti dolo?ena pade iz peresa ali ni ve? dobra.

sre?no trance_19_hmm.gif

#13 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 04 July 2008 - 08:53 AM

No vidiš da ni tako enostavno je pa? treba pazit in merit,mi moramo s tem živet ko ti pride v navado ni to ve? napotje ampak obred brez katerega ne moremo.Želim ti da bi se ti taki prekrški ?imanjkrat zgodili. trance_40_thumbup.gif smile.gif slap.gif

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users