Jump to content

Zamašitev seta

• You cannot reply to this topic
19 replies to this topic

#1 lep dan

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 8 posts

Posted 09 July 2008 - 05:07 PM

zdravo

Mene nekaj zanima pa ne vem ?e mi bo uspelo vprašanje zastavit tako da ga boste razumeli smile.gif

Imam inzulinsko ?rpalko paradigm 522

Ali je mogo?e da ko si dam bolus za obrok ne ste?e celoten odmerek v telo in da tega ?rpalka ne zazna?

Namre? v?eraj sem mel sladkorje normalne in razmerje 30gOH/1E
danes ko sem se zbudil je bil sladkor normalen in po prvem obroku je bil sladkor 18.7 :(
Dam si korekcijo in po dveh urah je bil sladkor 13.
Imel sem obrok in namenoma nisem jedel hrane z veliko OH.Jedel sem solato in meso in majhen koš?ek kruha.
2uri po obroku je bil sladkor spet 17...Dam si korekcijo in po dveh urah je bil sladkor 14 in ker nisem ve? vedel kaj se dogaja sem pregledal set...

?rpalka mi ni zaznala nobenega blokiranja, v cevki ni bilo krvi in zraka....
Cevka ki pa je v podkožju pa je bila polna krvi.

Ali je mogo?e da ko sem si dal inzulin da je sicer skozi stekel inzulin ampak ne celotna doza ali pa kot pravijo nekateri da mi je inzulin stekel mimo ne da bi vedel?

Kako naj reagiram jutri ali naj si dam pri obroku za stari faktor ali naj poskusim z novim,namre? zamenjal sem si set.

Hvala za vaš odgovor
lep dan

#2 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 09 July 2008 - 07:12 PM

Dogajajo se v?asih ?udne zadeve, ki si jih ?lovek , torej sladkorni bolnik ne zna kdaj razložiti, prav tako je tudi tvoj primer.

Tudi meni se je že zgodilo, vse v redu, pred ve?erjo npr. 6.0, normalna ve?erja, sicer ne vem ve? natan?no kaj in kako, vendar resni?no nobenih prekrškov, verjetno sadje, torej sadež srednje veliko jabolko, jogurt, ovseni kosmi?i, potreba po inzulini je bila npr. 2.1 E, dam si potrebno, vendar sem ves ve?er ?udna , kaj se dogaja..., ?ez 2 uri izmerim in ni ?udno, da sem bila tako ?udna, bilo je 17.0 . Sem kar zamenjala set, prišlo je do malo krvi iz podkožja v cevko, zamenjam, dodam inzulin, uredim, ura za pono?i, da vidim kako deluje, delovalo je vse v redu. Vzrok temu res ne vem kaj bi bil. Lahko je za pomo? , da imaš vedno ob sebi pero in si dodajaš, vendar kljub temu, da si dodaš ve? inzulina, nekaj ?asa deluje vse v redu, ?ez približno 3 ure pa se izredno zopet dvigne, torej je znak, da je s setom nekaj narobe, menjava....

sre?no trance_27_notworthy.gif

#3 Gost beta1 *

• Gosti

Posted 09 July 2008 - 09:13 PM

Imam isto 522 ?rpalko in ti moram povedat, da se meni to dosti krat zgodi.

100% ti ste?e inzulin v telo. Ampak inzulin je v tem krvnem žepku in se zelo po?asi absorbira v telo.

Pri meni je bila rešitev, da sem nehal uporabljati Quick Sete in sem šel na Silhuete sete, kateri so dosti bolši tudi v drugih primerih (manj bolijo na pritisk, bolj kvalitetna cevka, itd...).

Najboljše da pokli?eš Danico iz Z&Z, poveš v ?em je problem in ti se dogovoriš za testo škatlo.

#4 RAF

Doktor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 716 posts
  • Spol:Moški
  • Sladkorna:Sladkorna bolezen tip 1

Posted 09 July 2008 - 10:03 PM

Fenomen "mem padu" še zmeraj dela štalo pri diabetikih na pumpah.
Tudi jaz sem ga imel pri setkih pod 90 stopinj, ker mi je enostanov pregloboko v telo prišla kanila, ša ?eprav sem imel najkrajše setke. Ko sem zadevo zamenjal z tistimi pod kotom 35 stopinj se mi ta pojav ni nikoli ve? pojavil. Opažam, tudi to, da sedaj ko imam te za 35 stopinj ne krvavim ve?, ko si menjam set.Prej pri tistih pa mi je kri kar v curku lila iz ranice.
?e še nisi probal teh postrani potem moraš absolutno probati, da vidiš razliko. Kako imajo urejeno pri ZZ s temi zadevami ne vem, ampak pri Roch je zadeva taka, da sem origina zapakirane škatle odnesel nazaj v trgovino in so mi jih zamenjali z tistim za pod kotom. Sploh nisem klical nobenega, ker ni bilo potrebno.

Edited by RAF, 09 July 2008 - 10:05 PM.

#5 Gost beta1 *

• Gosti

Posted 09 July 2008 - 10:09 PM

QUOTE(RAF @ Jul 9 2008, 10:03 PM)
Fenomen "mem padu" še zmeraj dela štalo pri diabetikih na pumpah.
Tudi jaz sem ga imel pri setkih pod 90 stopinj, ker mi je enostanov pregloboko v telo prišla kanila, ša ?eprav sem imel najkrajše setke. Ko sem zadevo zamenjal z tistimi pod kotom 35 stopinj se mi ta pojav ni nikoli ve? pojavil. Opažam, tudi to, da sedaj ko imam te za 35 stopinj ne krvavim ve?, ko si menjam set.Prej pri tistih pa mi je kri kar v curku lila iz ranice.
?e še nisi probal teh postrani potem moraš absolutno probati, da vidiš razliko. Kako imajo urejeno pri ZZ s temi zadevami ne vem, ampak pri Roch je zadeva taka, da sem origina zapakirane škatle odnesel nazaj v trgovino in so mi jih zamenjali z tistim za pod kotom. Sploh nisem klical nobenega, ker ni bilo potrebno.

View Post

Se strinjam s tabo RAF. Pozabil sem pri prejsnem mojem postu omenit, da so Silhuete seti 35°.

#6 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 10 July 2008 - 07:10 AM

Seveda so veliko boljši seti pod kotom, manjša verjetnost za zamašitev oz. da pride kri, tudi bolj prijetno za nošenje, kakor da nimaš ni? v sebi...

sre?no tongue.gif

#7 lep dan

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 8 posts

Posted 11 July 2008 - 12:44 PM

ej folk hvala vam za nasvet. 15. Julija mam pregled in bom to omenil. Res ste cari vsi tu na forumu.
Opazu sem da se enostavno ve? ne spla?a klicat na diabeti?ni telefon ker ti ni? ne pomagajo ali pa zelo malo... najbolje je ?e postavim vprašanje kar tu na forumu in dobim 100% zanesljiv odgovor.

RAF ti si pa itak car...še diabeti?arko bom zamenjal, ker si mi v Domžalah svetoval...
jebi ga sladkorna je bolezen z veliko presene?enj in zato je potrebno tudi diabetologe menjati dokler ne dobiš ustreznega ki ti je najbolj vše?. Bom videl kako se obnese Dr.Karin. hahaha

Sedaj pa sam ugibaj kdo sem ,sem namre? za?etnik v društvu hba1c.

Mejte se

lep dan

#8 RAF

Doktor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 716 posts
  • Spol:Moški

Posted 11 July 2008 - 02:46 PM

QUOTE(lep dan @ Jul 11 2008, 12:44 PM)

View Post

leja ga risa zvitega. Matr maš hud nik. Sem mislil, da se pod tem nikom skriva en mulc potem pa ugotovim, da sva skupaj že pivo pila. slap.gif
uživej, delaj kar te veseli in se konec avgusta vidimo na kajaku na krki.

#9 Gost beta1 *

• Gosti

Posted 12 July 2008 - 08:56 AM

QUOTE(RAF @ Jul 9 2008, 10:03 PM)
Prej pri tistih pa mi je kri kar v curku lila iz ranice.

View Post

O, te le nisem edini, ki je skoraj izkrvavel, ko je potegnil set ven. Do zdaj se mi je 2 krat to zgodilo z 90° seti. Enkrat je bila moja mati zraven in ko je vidla en kup krvi v curku je skoraj skup padla. trance_21_laughing1.gif

#10 lep dan

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 8 posts

Posted 14 July 2008 - 09:00 AM

smile.gif

No ja lih piva nisva pila skupi takrat ... smile.gif sva pa govorila ja .... Kot kaže ga bova res mogla naslednji? ko se vidmo..?
Ja na kajak sigurno grem sam je pa prestavljen ane na konec avgusta in ni ve? takrat ko mam jz rojstni dan 13.9 !? Škoda! Sm že mislu da bo ta dogodek ravno na moj rojstni dan in pol bi bil sploh razred za eno pivo.
zdej grem za en mesec delat v Luko Koper tako da bom še malo na morju,potem se pa vidmo konec avgusta ... itak!

Mej se

Lep dan

#11 Spela

Car

• Clani
  • PipPipPipPipPip
  • 175 posts

Posted 14 July 2008 - 07:17 PM

Opazu sem da se enostavno ve? ne spla?a klicat na diabeti?ni telefon ker ti ni? ne pomagajo ali pa zelo malo... najbolje je ?e postavim vprašanje kar tu na forumu in dobim 100% zanesljiv odgovor.

Mislim, da vem, kateri si... Vsekakor velja, kot sem že povedala na pikniku v Domžalah: ko imaš težavo z insulinsko ?rpalko (ali kakšnim drugim aparatom za diabetike) najprej vprašaj druge diabetike, ki ti bodo lahko v trenutku dali preizkušene prakti?ne rešitve - vedno se najde vsaj en, ki je že imel podobno izkušnjo. Pri zdravnikih je treba ?akati in njihovo znanje je le teoreti?no.

Tudi jaz imam pogoste težave z "blokadami" - o?itno je v mojem telesu polno takih to?k, v katerih insulin zastaja in ne gre naprej. Delno sem težavo rešila, ko sem namesto igel, ki se vstavljajo pod kotom 90 stopinj, prešla na tiste, ki se vstavljajo poševno (žal pri slednjih ne morem uporabiti Link Assist aparata za avtomati?no vstavljanje infuzijskega seta, ro?no vstavljanje pa je pravo trpljenje). Sicer se mi najkasneje po 4-5 dneh tudi ti seti blokirajo (insulin sicer še vedno te?e, vendar mi krvni sladkor skokovito nepojasnjeno naraste), tako da sedaj izmenjavam sete ene in druge vrste, odvisno od tega, kako mazohisti?no unsure.gif slap.gif se po?utim.

Poskusi sete vstavljati še na kakšnem drugem delu telesa. Pri meni so se seti, vstavljeni na zgornjem delu zadnjice, blokirali že po 1-2 dneh, podkožje na trebuhu pa je bolj prepustno.

#12 Gost beta1 *

• Gosti

Posted 14 July 2008 - 08:09 PM

Pri meni je pa ravno obratno. Najslabse je na trebuhu, najboljse je nad ritnico.

Kako se pa obnesejo alternativna mesta za set, npr. v stegno ali ramo??? Je kdo to sprobal???

#13 Biks

Car

• Clani
  • PipPipPipPipPip
  • 192 posts
  • Spol:Ženski

Posted 14 July 2008 - 08:14 PM

Uf, pol nisem edina, ki izmenjava sete 90°in 35°. Jaz imam tud hecno podkožje. Zgornji del zadnjice sploh ne pride v poštev, ker mi enostavno blokira dovajanje. V?asih že po pol dneva od vstavitve seta, kar se kaže bodisi v nepojasnjenih dvigih sladkorja bodisi v alarmu "ni dovajanja".
Zdaj si jih vstavljam v višini ledvenega predela - tu imam še najmanj težav in absorpcija je tudi super. Na trebuhu v 50% naletim na živec ali žilo... ali celo blokado po 1-2 dneh uporabe.
Na splošno se mi 35°seti bolj dopadejo tudi zaradi okenca, da lahko preverim, kaj se dogaja okoli mesta vboda. Probleme mi dela le dolga vodilna igla, ki se mi pri vstavljanju s sprožilno napravo zelo rada zvije, v?asih se kar odbije od kože in se ukrivi pod pravim kotom, tko da... ro?no vstavljanje, kaj ?mo. wacko.gif

----

Aja. Jaz sem sprobala stegno. Seti skoraj morajo biti poševni, ker je tu zelo malo podkožne maš?obe stvar zna biti hitro bole?a. Slabša absorpcija kot na trebuhu, ob pove?ani športni aktivnosti inzulin ornk zagrabi, tko da je treba malo pazit.
Poskusi. smile.gif

Edited by Biks, 14 July 2008 - 08:22 PM.

At night the sky is endless, even more than in your dreams..

#14 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 18 July 2008 - 07:09 AM

QUOTE(beta1 @ Jul 14 2008, 08:09 PM)
Pri meni je pa ravno obratno. Najslabse je na trebuhu, najboljse je nad ritnico.

Kako se pa obnesejo alternativna mesta za set, npr. v stegno ali ramo??? Je kdo to sprobal???

View Post

?e ti odgovarja na takih mestih, potem pa tam vstavljal. Ali imaš sete, ki jih vstavljaš pod kotom , zdijo se mi vseeno boljši kakor tisti, ki se vstavljajo pod 90 stopinj.
Mest za vstavljanje setov je resni?no veliko, samo poskusiti je potrebno.

sre?no trance_27_notworthy.gif

#15 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 18 July 2008 - 07:11 AM

ej folk hvala vam za nasvet. 15. Julija mam pregled in bom to omenil. Res ste cari vsi tu na forumu.

RAF ti si pa itak car...še diabeti?arko bom zamenjal, ker si mi v Domžalah svetoval...
jebi ga sladkorna je bolezen z veliko presene?enj in zato je potrebno tudi diabetologe menjati dokler ne dobiš ustreznega ki ti je najbolj vše?. Bom videl kako se obnese Dr.Karin. hahaha

Mejte se

lep dan

View Post

Oglasti se pri dr. Kanc, resni?no je v redu, kakor sem imela jaz kontakt z njo, poglej na spletno stran jazindiabetes.

sre?no trance_19_hmm.gif

#16 son?ek

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 10 posts

Posted 29 July 2008 - 05:04 PM

mene pa zanima ?e so ti seti pod kotom 35 za vse. ker moj mal?ek(ima eno leto) ima tudi iste probleme, imamo pa te sete pod kotom 90. sploh nisem vedela da obstajajo ti pod 35. trance_19_hmm.gif

#17 andyrozman

Legenda

• Clani
  • PipPipPipPipPipPip
  • 252 posts

Posted 29 July 2008 - 06:56 PM

QUOTE(son?ek @ Jul 29 2008, 05:04 PM)
mene pa zanima ?e so ti seti pod kotom 35 za vse. ker moj mal?ek(ima eno leto) ima tudi iste probleme, imamo pa te sete pod kotom 90. sploh nisem vedela da obstajajo ti pod 35. trance_19_hmm.gif

View Post

Probaj s temi, ki so pod kotom 35. Mogo?e bo boljše. ?e pa ne bo pa greš nazaj na 90. Koliko vem je že tukaj na forumu kar nekaj oseb, ki so ugotovili, da jim 35 delajo boljše...

Andy

#18 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 29 July 2008 - 07:07 PM

Predlagam, da zamenjate, torej da poskusite s tistimi po kotom 35 stopinj, zdi se mi manj neprijetno na telesu, manjša verjetnost, da zadenete žilico, pri tako majhnem otroku je seveda še ve?ja verjetnost. Seveda se morate o vseh teh stvareh najprej pogovoriti s strokonjakom - diabetologom, ki zdravi vašega otroka predvsem kaj on predlaga. Oni imajo najve? z vsemi temi zadevami izkušnje, mi uporabniki pa lahko povemo o svojih izkušnjah.

sre?no trance_21_laughing1.gif

#19 son?ek

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 10 posts

Posted 29 July 2008 - 08:32 PM

hvala lepa za izkušnje. ?ez en mesec mamo spet pregled pa bom omenila te setke, bomo vidli kaj bodo rekli.

#20 Spela

Car

• Clani
  • PipPipPipPipPip
  • 175 posts

Posted 30 July 2008 - 10:06 AM

QUOTE(son?ek @ Jul 29 2008, 08:32 PM)
hvala lepa za izkušnje. ?ez en mesec mamo spet pregled pa bom omenila te setke, bomo vidli kaj bodo rekli.

Ni? ne škodi, da se o setih pogovori z diabetologom, vendar je to, katere sete nekdo vzame, odvisno od tega, za katere prosi pri dobavitelju. Na naro?ilnico zdravnik napiše le "infuzijski set za insulinsko ?rpalko ___ kosov", diabetik (oz. tisti, ki gre po sete) pa mora potem povedati dobavitelju, katere ho?e: dolžino in tip. Sicer uporabljam druga?no vrsto ?rpalke, vendar ima tudi Paradigm vsaj 2 dolžine setov (obi?ajni dolžini sta 30 in 60 cm), ter take, ki se jih vstavlja pod kotom 90 stopinj, in take, ki se jih vstavlja pod kotom 35-45 stopinj. Naj dobavitelj pokaže, kaj ima na zalogi, pa se bo lažje odlo?iti!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users