CGMS
Started by andyrozman, Jul 30 2008 12:11 AM
11 replies to this topic
Posted 30 July 2008 - 12:11 AM
Hi !
Imamo kakšen slovenski izraz za CGMS naprave (Continous Glucose Monitoring System = CGMS)?
Lp
Andy
Imamo kakšen slovenski izraz za CGMS naprave (Continous Glucose Monitoring System = CGMS)?
Lp
Andy
Posted 30 July 2008 - 10:09 AM
Za ?lanek v Sladkorni sem to prevedla kot "sistem za neprestano merjenje krvnega sladkorja".
Posted 30 July 2008 - 01:15 PM
Ja, sistem za neprekinjeno merjenje glukoze v krvi, ki ga ima oseba na sebi dolo?eno število dni...
Posted 31 July 2008 - 03:49 PM
Kaj pa je to,ali je to kakšna novost,kako sem nevedna.Upam da mi bo to o tej napravi znal kdo kaj razložit,je to kaj podobnega kot za 24urno merjenje krvnega pritiska.
Posted 31 July 2008 - 11:17 PM
QUOTE(zvezdica @ Jul 31 2008, 03:49 PM)
Kaj pa je to,ali je to kakšna novost,kako sem nevedna.Upam da mi bo to o tej napravi znal kdo kaj razložit,je to kaj podobnega kot za 24urno merjenje krvnega pritiska. 
Jap. CGMS sistemi, so ene take stvarce, ki so sestavljene iz senzorja+oddajnika in sprejemne naprave, ki si zapisuje stanje. Senzor je aktiven recimo nekaj dni (odvisno od firme) in pošilja podatke na sprejemno napravo. Recimo Minimed ?rpalka ima takšen sprejemnik kar vgrajen, tako da recimo, ?e imaš novješo Paradigm ?rpalko, lahko sprejema te podatke iz oddajnika. Stvar se sliši super, vendar pa ker senzor meri iz "napa?nega" mesta, ima meritev zamudo (15-30 minut). Senzor se mora vsaki dan umerjat, mislim, da pri Minimedovem senzorju enih 4x. Pri ostalih firmah pa je isto... Na žalost to še vedno ni to kar ho?emo... Kot sem rekel senzor drži nekaj dni (odvisno od osebe...) in je prili?no drag (okoli 50 EUR/komad), pa tudi recimo oddajnik je kar drag (800 EUR približno in drži enih 8 mesecev).... Tako da zaenkrat je to prili?no draga igra?ka, ki je zavarovalnica ne krije... Mogo?e bodo krili enkrat v bližnji prihodnosti za zelo male otroke...
?e ho?eš ve? informacij googlaj naslednje firme: Minimed, Abbot, Dexcom. Te tri so trenutnu na svetovnem tržiš?u. Zaenkrat samo Minimed podpira direktno povezavo s ?rpalko (ker je ista firma), drugaše pa Dexcom, skuša iti v pogodbo s raznimi proizvajalci pump (nobeno od naših) za povezavo.
No jaz ?akam, na senzor, ki ga bodo implantirali (bo plaval po telesu) in bo deloval nekaj lep (ali pa ve?no). Tisti, ki bo prvi naredil to (in ?e bo imel kako leto ali dve prednosti pred tekmeci) bo pokasiral. Ena firma (Animas, delajo tudi ?rpalke) dela na tem "problemu", že enih 8 let ali malo ve? pa jim ni uspelo, jaz navijam za Digital Angel/VeriChip varianto, pravijo da ?ez kaka 3 leta...
Lp
Andy
Posted 01 August 2008 - 07:44 AM
QUOTE(andyrozman @ Jul 31 2008, 11:17 PM)
.
No jaz ?akam, na senzor, ki ga bodo implantirali (bo plaval po telesu) in bo deloval nekaj lep (ali pa ve?no). Tisti, ki bo prvi naredil to (in ?e bo imel kako leto ali dve prednosti pred tekmeci) bo pokasiral. Ena firma (Animas, delajo tudi ?rpalke) dela na tem "problemu", že enih 8 let ali malo ve? pa jim ni uspelo, jaz navijam za Digital Angel/VeriChip varianto, pravijo da ?ez kaka 3 leta...
Lp
Andy
Lp
Andy
Boš moral dati za kar veliko maš, da se te tvoje želje uresni?ijo, andy.
?ist resno imam pomislek glede teh naprav, ki ti jih vgradijo v telo , ?e bodo enkrat recimo naredili tako, kot je napisla andy. Razlog? - zanesljivost delovanja se mi zdi zelo pomembna pri teh zadevah, ker ne predstavljam si, da bi zadeva ?ez par dnii crknila oziorma bi morla pod nujno v bolnico, da me spet prerežejo in pogledjao kaj je narobe.
Vem, da mogo?e pretiravam kar se tega ti?e, ampak kar ?ovek naredi je na žalost podvrženo napakami in ni "perpetomobile." Tu se mi zdi, da je klju?na težava vseh raziskovalcev, da bi naredili napravo brez napak za recimo par let delovanja.
OK!
sr?ne vzpodbujevalce so že naredili, ki delajo po deset let, ampak tista naprava je viliko bolj preprosta, kot tale naša za cuker.
Seveda pa vem, da gre znanost naprej in mislim, da bodo prej, kot slej ugotovili, kaj pripelje do diabetesa in bodo lahko na tem podro?ju dosegli ve?je uspehe, kot pa z razvojem napravic, ki imajo omejen rok trajanja.
Posted 01 August 2008 - 08:38 PM
QUOTE(RAF @ Aug 1 2008, 07:44 AM)
Boš moral dati za kar veliko maš, da se te tvoje želje uresni?ijo, andy.
?ist resno imam pomislek glede teh naprav, ki ti jih vgradijo v telo , ?e bodo enkrat recimo naredili tako, kot je napisla andy. Razlog? - zanesljivost delovanja se mi zdi zelo pomembna pri teh zadevah, ker ne predstavljam si, da bi zadeva ?ez par dnii crknila oziorma bi morla pod nujno v bolnico, da me spet prerežejo in pogledjao kaj je narobe.
Vem, da mogo?e pretiravam kar se tega ti?e, ampak kar ?ovek naredi je na žalost podvrženo napakami in ni "perpetomobile." Tu se mi zdi, da je klju?na težava vseh raziskovalcev, da bi naredili napravo brez napak za recimo par let delovanja.
OK!
sr?ne vzpodbujevalce so že naredili, ki delajo po deset let, ampak tista naprava je viliko bolj preprosta, kot tale naša za cuker.
Seveda pa vem, da gre znanost naprej in mislim, da bodo prej, kot slej ugotovili, kaj pripelje do diabetesa in bodo lahko na tem podro?ju dosegli ve?je uspehe, kot pa z razvojem napravic, ki imajo omejen rok trajanja.
OK!
Raf... mislim, da bom jaz prej doživel moje, kot ti tvoje... (?e boš seveda sploh doživel). Saj no?em imet vgrajene ?rpalke... Samo nekaj mm dolg senzor, debeline približno 1 mm, ki bi mi olajsal delo ve?kratnega pikanja in bi mi pošiljal podatke 24 ur na dan... Mislim.... saj no?em poleteti na saturn....
Andy
Posted 02 August 2008 - 06:07 AM
QUOTE(andyrozman @ Aug 1 2008, 08:38 PM)
Mislim.... saj no?em poleteti na saturn....
tale je najboljša izjava in sem se ful nasmejal .
Posted 02 August 2008 - 08:09 AM
Glede na to da so zdaj na marsu odkrili vodo se bo mogo?e zgodilo tudi to kako najbolje pomagati bolnikom diabetesa.Seveda pa bo svoje dodala še zavarovalnica ker si vsega pa le ne bo mogel vsak privoš?it glede na socialno stanje.
Posted 02 August 2008 - 11:01 AM
QUOTE(zvezdica @ Aug 2 2008, 08:09 AM)
Glede na to da so zdaj na marsu odkrili vodo se bo mogo?e zgodilo tudi to kako najbolje pomagati bolnikom diabetesa.Seveda pa bo svoje dodala še zavarovalnica ker si vsega pa le ne bo mogel vsak privoš?it glede na socialno stanje. 
Ja samo senzor bi bil ravno zlata jama za zavarovalnico. ?e bi imel senzor ne bi rabil imeti testnih trakov (sploh nobenih, ?e bo stvar delovala tako kot mora) in bi zavarovalnica prišparala. Seveda bo senzor nekaj stal, ampak sigurno ne bo taki strošek, ko so CGMSi sedaj...
Andy
Posted 02 August 2008 - 06:06 PM
Vem da bo zavarovalnica prišparala samo preden bodo oni to prera?unal bo pa tudi nekaj ?asa minilo.No upanje še vedno ostane da bo kdaj tudi boljše.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users