Pozdrav!
Zanima me, ?e se lahko inzulin pokvari?
Mogo?e, ?e je predolgo na sobni temperaturi, ?e je med transportom predolgo na mogo?e toplejši temperaturi kot v hladilniku ipd?
Skratka, kako se, ?e se lahko pokvari, pokvari?
lp,
Dare
Inzulin pokvarljiv?
Started by Dare, Sep 14 2008 11:54 AM
5 replies to this topic
Posted 14 September 2008 - 11:54 AM
Posted 14 September 2008 - 12:19 PM
Mislim, da mu sonce škoduje, pa rok trajanja ima itak. Hrani se pa na dolo?eni temperaturi verjetno z razlogom.
Lp, Blaž
Posted 14 September 2008 - 01:15 PM
Na sobni temperaturi naj bi ga hranili do enega meseca, torej tistega, ki ga uporabljate, ostalega pa v hladilniku, samo ne sme zmrzniti. Prav tako ne deluje dobro direktno sonce in vro?ina.
sre?no
sre?no
Posted 14 September 2008 - 05:02 PM
QUOTE(Dare @ Sep 14 2008, 11:54 AM)
Pozdrav!
Mogo?e, ?e je predolgo na sobni temperaturi, ?e je med transportom predolgo na mogo?e toplejši temperaturi kot v hladilniku ipd?
lp,
Dare
lp,
Dare
Živjo,
inzulin se lahko pokvari ob nepravilnem hranjenju, npr. neposredni izpostavljenosti soncu ali izpostavljenosti visokim temperaturam (?e to traja dalj ?asa). Mislim (nisem pa prepri?an), da lahko ob takšnih stanjih inzulin izgubi svojo bistrost; kadar bistri inzulin postane moten, je to znak, da je z njim nekaj narobe. Seveda je potrebno biti, kot pri vseh zdravilih, pozoren na rok trajanja.
Najve?krat pa se zgodi, da izgubi svojo mo? delovanja - torej, ne moremo govoriti o popolnoma pokvarjenem, nedelujo?im inzulinom, ampak samo o inzulinu, ki ima zmanjšano mo? delovanja, kar pa seveda tudi ni OK.
Na zadnje vprašanje pa ti bo lahko korekten odgovor podal samo farmacevt.
lp
Aleš
Aleš O.
#5 Gost beta1 *
Posted 14 September 2008 - 07:21 PM
Meni se je zgodilo, da je zgubil mo? delovanja ker sem ga hranil v starem hladilniku pri temperaturi 10.C. Zgubil je mo? delovanja, oz. ni pokrival špic hrane. Tudi nizek GK index je raketiral v višave. 2 uri po jedi je bila GK normalna. 1 mesec sem imel takšen sladkor in nisem ugotovil, dokler nisem vstavil senzorja v telo. Me je kar šokiralo. Nasre?o sem zavrgel samo 1 škatlo. Drugi dan sem šel po nov inzulin in nov hladilnik. Od tega trenutka se mi to ni zgodilo.
Enkrat se mi je pa tudi pokvaril inzulin v avtomobilu. V nahrbtiku sem imel penfill, nahrbtik se je peljal v avtu z mano vred. Avto ni imel klime. Ko sem nafilal ?rpalko, je bilo tak kot da ni inzulina. Potem sem novega vzel doma ven. Od tistega trenutka sem dosti bolj pazljiv.
LP
Enkrat se mi je pa tudi pokvaril inzulin v avtomobilu. V nahrbtiku sem imel penfill, nahrbtik se je peljal v avtu z mano vred. Avto ni imel klime. Ko sem nafilal ?rpalko, je bilo tak kot da ni inzulina. Potem sem novega vzel doma ven. Od tistega trenutka sem dosti bolj pazljiv.
LP
Posted 19 September 2008 - 02:03 PM
Dokler sem bila na penih, se mi insulin ni nikoli pokvaril, ?eprav sem s seboj v torbici VEDNO nosila rezervno kartušo, ker sem le-te menjala na 10-14 dni. Torej kratkotrajna izpostavljenost previsokim temperaturam ni vplivala na zmanjšanje u?inkovitosti insulina.
Po tem, ko sem za?ela uporabljati insulinsko ?rpalko, se mi je pokvaril insulin v Flexpenu, ki sem ga nosila s seboj za rezervo (za primer, da se ?rpalka blokira). Flexpen je hodil z menoj v torbici po toplem, po hladnem, po letalih - skratka povsod - ve? mesecev; takrat, ko sem potrebovala insulin iz pena, pa ni ve? u?inkoval. Izgledal je povsem normalno (NovoRapid), le sladkorja mi ni ni? zbil.
Po tem, ko sem za?ela uporabljati insulinsko ?rpalko, se mi je pokvaril insulin v Flexpenu, ki sem ga nosila s seboj za rezervo (za primer, da se ?rpalka blokira). Flexpen je hodil z menoj v torbici po toplem, po hladnem, po letalih - skratka povsod - ve? mesecev; takrat, ko sem potrebovala insulin iz pena, pa ni ve? u?inkoval. Izgledal je povsem normalno (NovoRapid), le sladkorja mi ni ni? zbil.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users