Jump to content

Izobraževanje za novodkrite diabetike tipa 1

• You cannot reply to this topic
14 replies to this topic

#1 andyrozman

Legenda

• Clani
  • PipPipPipPipPipPip
  • 252 posts

Posted 27 September 2008 - 03:27 PM

Pozdravljeni !

Jaz imam eno vprašanje.... Ko sem jaz bil odkrit (pred davnimi davnimi ?asi), sem imel takrat ko sem bil v bolnici, izobraževanje s eno sestro, ki je bila zato zadolžena in ona mi je razložila vse o diabetesu itd.

Zanima me kako te stvari potekajo sedaj (za otroke, "mladince" in starejše). Na kakšen na?in so te stvari sedaj organizirane? Imel sem eno ?udno idejo (o tej kasneje, ?e bo še vedno relevantna, po vaših odgovorih).

LP
Andy

#2 RAF

Doktor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 716 posts
  • Spol:Moški
  • Sladkorna:Sladkorna bolezen tip 1

Posted 29 September 2008 - 03:37 PM

Ja amdy stvari so na žalost ostale od takrat, ko si zbolel zelo podbne. ?e ne boš težil ne boš ni? dobil oziroma je osnova FIT program, ki ga v KC izvajajo v 6.štuku in ?akalna doba je bogsevedi koliko ?asa. Pravijo da tudi dve leti oziroma spet odvisno od momenta.
Kako je na periferiji ne vem, ampak predvidevam, da ni? kaj druga?e, kot v Lj. Problem ki ga vidim je v tem, da ko zboliš te opremijo s kupom podatkov, ki jih tvoja glava pol ?ez par mesecev pozabi, ker jih je nostavno preve? bilo v kratkem roku. Seveda je vse povezano z denarjem in tudi primankuje osebja za te programe. Mislim, da bi morla biti FIt progrma vklju?en v naše zdravljenje enkrat na dve do tri leta, da zadeve mal obnoviš.
Trenutno izvaja FIt program dr.Karin in vklju?uje tudi laike diabetike, v skupine, ker pravi ,da je izkušnja izkušenih Fitovcev nekaj , kar je najbolj dragoceno in se vse preve?krat na to obliko samopomo?i pozablja.
Eden od moderatorjewv sem tudi jaz . tongue.gif

#3 RAF

Doktor

• Clani
  • 716 posts

Posted 29 September 2008 - 10:01 PM

Tukaj so osnovne informacije , ki bodo zanimale še druge diabetike.

http://www.ednevnik.si/entry.php?w=diabetes&e_id=72771

#4 RAF

Doktor

• Clani
  • 716 posts

Posted 05 October 2008 - 08:01 PM

Evo še dodatne informacije za ta fit progrma pri dr. Karin Kanc ,
http://www.jazindiabetes.si/

Obenem pa lahko sporo?im veselo vest, da je tudi Dr. Karin Kanc dobila dovoljenje od zavoda za predpisovanje ?rpalk.

#5 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 09 October 2008 - 12:33 PM

To je zelo dobro za tiste, ki še nimajo ?rpalke, sigurno bodo lahko hitreje prišli do nje, širjenje tistih, ki bodo na ?rpalkah bo ve?je in ve?je. Spla?a se potruditi in urediti zadeve, da pridete do ?rpalke in vse kar je s tem povezano.

sre?no trance_19_hmm.gif

#6 RoZika**

Vajenec

• Clani
  • PipPip
  • 50 posts
  • Zanimanja:po novem kar ra?unovodstvo :))

Posted 19 June 2009 - 12:11 PM

Živjo. Jaz sem sedaj po novem pri ga. Karin in sem takooo zadovoljna z njo. Sem prav vesela, da sem skliznila iz poliklinike. Menila sem se pa tudi z njo glede FITa in inzulinske ?rpalke (RAF se bomo kmalu videli smile.gif) Najboljše mi pa je, ker ne prideš k njej 2x na leto ampak lahko tudi ve?krat in še s tem, da dela tudi pozno popoldne. ?eprav sem imela nazadnje veliko težav z urejanjem sladkorja in posledi?no s tem tudi višje sladkorje ima ?isto druga?en pristop kako za?eti urejati. V enem mesecu imam sedaj sladkorje spet v normali.

lp,nity

Heaven is where I live

#7 RAF

Doktor

• Clani
  • 716 posts

Posted 19 June 2009 - 05:22 PM

Se že veselim sre?anja s tabo, ker tile fit programi, ki jih izvaja dr.Karin Kanc so ?isto nekaj posebnega v slo in tudi jaz in Alja dobiva veliko pozitivnega nazaj od te?ajnikov.

#8 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 19 June 2009 - 06:43 PM

Vidim da se še vedno najde nekdo ki je s srcem pri stvari. trance_40_thumbup.gif trance_40_thumbup.gif

#9 RoZika**

Vajenec

• Clani
  • PipPip
  • 50 posts
  • Zanimanja:po novem kar ra?unovodstvo :))

Posted 19 June 2009 - 08:44 PM

QUOTE(RAF @ Jun 19 2009, 05:22 PM)
Se že veselim sre?anja s tabo, ker tile fit programi, ki jih izvaja dr.Karin Kanc so ?isto nekaj posebnega v slo in tudi jaz in Alja dobiva veliko pozitivnega nazaj od te?ajnikov.

View Post

Hihi..enako wub.gif biggrin.gif Mi je razložila kako potekajo in sem bila takoj za..samo pridem na vrsto pa šele jeseni tako da še nekaj ?asa bo treba potrpeti.

lp, nity

Heaven is where I live

#10 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 20 June 2009 - 08:44 AM

Potrudi se zdaj ?ez poletje in izkoristi vse lepe dneve za gibanje na zraku in seveda ?imbolj se trudi zdravo prehranjevat in zapisuj si vse kar boš pomembnega zasledila da boš potem lahko vprašala in bo tvoje izobraževanje prineslo v tvoje življenje ?im ve? pozitivnega.saj vem da so to za nekoga samo nakladanja samo jaz sem si tako pomagala in zdaj živim bolj zadovoljno in kolikor toliko sre?no.Lepo se imej še naprej in uživaj v življenju pa ?eprav si sladka. trance_19_hmm.gif trance_19_hmm.gif trance_40_thumbup.gif trance_40_thumbup.gif trance_40_thumbup.gif trance_27_notworthy.gif biggrin.gif

#11 andyrozman

Legenda

• Clani
  • PipPipPipPipPipPip
  • 252 posts

Posted 23 June 2009 - 08:58 AM

Hi !

Letos ko smo bili HbA1c-jevci na športnem vikendu na Debelem Rti?u je ena animatorka rekla, da jih na kliniki u?ijo, ?e je sladkor veliko prevelik, da si je potrebno dati 2x bolusno dozo. No to sem prvi? slišal in me zanima ?e bi lahko kaj o tem povedal... Mislim, v kakih primerih se to naredi, kaka so natan?na pravila... Dosedaj tega podatka še nisem nikjer zasledil in sem prebral sigurno tono knjig o diabetesu (ok to je bvilo ?isto pretiravanje, ampak sem jih prebral dosti)...

Andy

#12 RAF

Doktor

• Clani
  • 716 posts

Posted 23 June 2009 - 09:50 AM

ta podatek o dvofaznem zbijanju visokega cukra je del fit progma in bi ga morali u?iti v vseh ustanovah, kjer izvajajo fit program. razlog zakaj je treba tako postopati pa je, da pri visokem cukru pride do takoimenovnaega pojava, ki se mu re?e lai?no, da telo zavra?a insulin in si moraš dati veliko ve? insulina, kot bi si ga moral dati po tabelici za OH faktor.
seveda je pa spet odvisno od vsakega posameznika in ali imaš ketone v urinu in slakdor nad 15 , si moraš korekciski bolus pove?ati za 2x, ?e pa ni ketonov je pa dovolj normalni koerkciski bolus in seveda po urci obvezna meritev in ?e pada sladkor si zadevo rešil.

#13 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 23 June 2009 - 10:45 AM

Ja raf to si pa lepo razložil res je da bi v teh programih morali dati ve? ?asa da jih lahko kaj vprašaš glede na svije izkušnje.Pri nas v ambulanti se zdravniku tako mudi da te bi najraje med vrati že odslovil sestre pa tako nimajo nobenega ?asa.pa led še naprej. trance_19_hmm.gif wacko.gif smile.gif

#14 AndrejP

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 4 posts

Posted 22 July 2009 - 02:43 AM

Lep pozdrav vsem skupaj.

Napotnico za funkcionalno insulinsko terapijo sem dobil lansko leto v januarju, da pa sem prišel na vrsto je trajalo približno šest mesecev. Zaradi ?asovnih težav sem uspel dobiti kasnejši datum, tako da sem na UKC hodil v juliju, obravnavan pa sem bil samo jaz, poletni meseci pa?. Sicer sem še vedno voden v sklopu FIT terapije, saj sem bil pred dvema tednoma priklopljen na insulinsko ?rpalko.

Kar se FIT edukacije ti?e so bile moje izkušnje zelo pozitivne in upal bi si trditi, da mi je spremenila življenje. ?akalne dobe so res malo dolge, se mi pa zdi, da se ti na UKC posvetijo v zadostni meri in predvsem zelo strokovno.

#15 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 22 July 2009 - 07:01 AM

Andrej,

dobro, resni?no je v redu, da si sam obravnavan. Izobraževanje in izpopoljevanje pri dr. Kanc je seveda tudi zelo v redu, tam so za?etni, nadaljevanji, kar je seveda tudi v redu, kar v sklopu UKC, diabetes, po mojih predvidevanjih ni. Po najnovejših zadevah, ko je deloma lo?eno in obenem v sklopu UKC na dislocirani enoti, morda pa je.

POzanimajte se in videli boste, morda je dobro preizkusiti še nekje drugje in videti kako drugje obravnavajo strokovnjaki.

sre?no smile.gif

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users