Jump to content

krompir

• You cannot reply to this topic
14 replies to this topic

#1 betel

Mojster

• Clani
  • PipPipPip
  • 89 posts
  • Zanimanja:Kašen naj bi bil krvni pritisk pri diabetičnih bolnikih

Posted 11 November 2008 - 04:12 PM

Vsem skupaj pošiljam veliko sonca in dobre volje.

Tu v Kopru prava žalost od vremena, da sem kako da bi me traktor povozil. Želela sem omeniti ali je res krompir za diabetike nevarnejši od sladkorja? Že sladkor je nevaren a krompir pa po Montiniaku pa še bolj. trance_19_hmm.gif
Nada

#2 RAF

Doktor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 716 posts
  • Spol:Moški
  • Sladkorna:Sladkorna bolezen tip 1

Posted 11 November 2008 - 04:26 PM

?e se ga naješ in si ne daš inzula potem je ravno tako nevaren, kot vsa druga hrana, ki jo konzumiramo. Torej inzulin dodati in potem porcija krompirja je zmagovita kombinacija. tongue.gif

#3 Biks

Car

• Clani
  • PipPipPipPipPip
  • 192 posts
  • Spol:Ženski

Posted 11 November 2008 - 05:38 PM

Imam tudi jaz Montinjakovo knjigo. Zanj je krompir strup (?e se lahko pošalim), da pireja sploh ne omenjam. Pri montinjaku gre za dieto z živili z nizkim glikem?nim indeksom, krompir pa ima precej visokega. In to je eden izmed glavnih razlogov, zakaj ga ne odobrava.

Sicer pa je tako, kot je rekel raf; Diabetik lahko uživa vse, dokler zna to živilo pokriti z inzulinom. V nasprotne primeru je na dolgi rok boljša varianta izogibanja.

LP smile.gif
At night the sky is endless, even more than in your dreams..

#4 RAF

Doktor

• Clani
  • 716 posts

Posted 11 November 2008 - 07:56 PM

QUOTE(Biks @ Nov 11 2008, 05:38 PM)
Imam tudi jaz Montinjakovo knjigo. Zanj je krompir strup (?e se lahko pošalim), da pireja sploh ne omenjam. Pri montinjaku gre za dieto z živili z nizkim glikem?nim indeksom, krompir pa ima precej visokega. In to je eden izmed glavnih razlogov, zakaj ga ne odobrava.

trance_21_laughing1.gif
jaz sem pa mislil, da je tista beseda na M ena vrsta krompirja . trance_21_laughing1.gif
Ja se vidi, da ne berem knjig o dietah, ker mi te zadeve okrog hujšanja sploh niso jasne in jaz pravim da težav ni in je vse v glavi in pika. trance_40_thumbup.gif

p.s.
?e meni krompir ukinejo v prehrani bom postal okostnjak, ker je to moja glavna jed in sem kot uni poševnooki, ki imajo riž za glavno jed in si jo pripravljajo na tiso? na?inov.No jaz sem izumil že 1002 na?ina konzumiranja krompirja. trance_30_punk.gif

#5 andyrozman

Legenda

• Clani
  • PipPipPipPipPipPip
  • 252 posts

Posted 11 November 2008 - 08:43 PM

QUOTE(RAF @ Nov 11 2008, 07:56 PM)

?e meni krompir ukinejo v prehrani bom postal okostnjak, ker je to moja glavna jed in sem kot uni poševnooki, ki imajo riž za glavno jed in si jo pripravljajo na tiso? na?inov.No jaz sem izumil že 1002 na?ina konzumiranja krompirja. trance_30_punk.gif

View Post

Mislim, da je ve?ina slovencev na istem kot ti... Pri meni je približno isto... ?e ne bi bilo krompirja in testenin bi bilo bogo...

Andy

P.S.: Ja saj vem da je redilno, ampak je hkrati tudi hranilno in si prili?no dolgo sit po tej hrani... Jaz imam precej rad te zelenjavne kombinacije... krompir pa špina?a, ali pa zelje... repa...

Mislim, da bi prej preživel ?e bi mi nekdo zbrisal meso iz jedilnika kot pa krompir...

#6 aomejec

Mojster

• Clani
  • PipPipPip
  • 77 posts
  • Zanimanja:Gorništvo, Kolesarstvo.

Posted 12 November 2008 - 09:35 PM

Živ,

Javlja se še en krompirjevec rolleyes.gif in tudi jaz se pridružujem Rafu in Andyu - brez krompirja mi živeti ni trance_41_w00t2.gif . Tudi jaz se raje odpovem kakšnemu kosu mesa (ne pa vsemu trance_21_laughing1.gif ), kot pa dobri, a zmerni porciji krompirja.

Sem se pa malo testiral - najbolj optimalne rezultati sem dosegel pri kuhanem krompirju v olupku in praženem z malo olja, seveda brez masti in ocvirkov (škoda - ampak sem se že navadil); potrebno pa je paziti, da ne pretiravamo s koli?ino!!

lp

Aleš
Aleš O.

#7 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 13 November 2008 - 11:54 AM

Zdravo,

Jaz pa sem ?isto proti krompirju, ne vem , ?e ga jem enkrat na mesec in še to zelo malo. Prakti?no ga doma ne jem, tudi zunaj zelo redno. Zdi se mi, da mi kar dvigne sladkor, ?e si dam normalno koli?ino inzulina - bolus glede na drugo hrano.

Se bolj priklju?ujem trditvam Montining., ki je nasprotnik krompriju tako kakor jaz. Do vsega tega sem prišla že dolgo nazaj.

Seveda obvladam kako pokriti obrok s kromprijem.

Odlo?itev, kako in kaj boste jedli je seveda odvisna od vsakega posameznika.

sre?no trance_19_hmm.gif

#8 Gost beta1 *

• Gosti

Posted 14 November 2008 - 09:34 AM

Hvala bogu, da obstaja krompir, ?ene bi vsi la?ni hodli po svetu.

To je ?isto brezveze, ti glikemi?ni indexi, dost je, da ne jem hrane, ki vsebuje sladkor in bele moko.

Kakšni bi pa hodli po svetu??? Okostnjaki???

Najboljše, da ne jeste ni? ve?. Samo Solato pa fižol. Pol bote pa taki ko morski praši?ki. biggrin.gif

#9 Blaž

Šef

• Admin
  • 548 posts
  • Zanimanja:Motociklizem

Posted 14 November 2008 - 09:35 AM

QUOTE(beta1 @ Nov 14 2008, 10:34 AM)
Pol bote pa taki ko morski praši?ki. biggrin.gif

View Post

trance_01_afro.gif
Lp, Blaž

#10 Spela

Car

• Clani
  • PipPipPipPipPip
  • 175 posts

Posted 16 November 2008 - 11:02 PM

Krompir je "strup" le za tistega diabetika, ki se trudi trajno shujšati. Pred leti sem se nekaj ?asa hranila po Montignacovi metodi, ki mi je po okusu zelo ustrezala, ker nisem ljubiteljica krompirja in drugih prilog, bogatih z OH, vendar sem bila takrat še na penih in nikakor nisem uspela tako prilagoditi doze (predvsem dolgodelujo?ega) insulina, da ne bi bila nonstop v hipah.

?e ješ zmerne porcije krompirja (tj. eno zajemalko na obrok) in ga ustrezno pokriješ z insulinom, ne bi smelo negativno vplivati na tvojo težo. Doma le izjemoma jem krompir, med službo pa prakti?no neprestano, saj je to v slovenskih restavracijah najbolj pogosta priloga h glavni jedi, in je edina alternativa, da ostaneš la?en... No, ker v krompir nisem zaljubljena, ga pojem le za okras in imam zato pri kosilu še najmanjše boluse insulina v celem dnevu.

Sicer je dobra alternativa za krompir riž, ki ga Montignac odobrava, hkrati pa ga je še najlažje dozirati z insulinom, saj ni nobenih naknadnih (?ez 4-6 ur) dvigov krvnega sladkorja, kot pri testeninah in pizzah.

#11 Bostjan80

Neznanec

• Clani
  • Pip
  • 8 posts

Posted 08 December 2008 - 06:51 PM

Zdravo,

Sam sem ugotovil, da krompir kot priloga ni tako "strupen", je približno enako kot druge priloge v normalnih koli?inah, se pa pozna pri sladkorju, ?e bi ga pojedel veliko (npr. krompirjeva solata), takrat pa bi se ob nespremenjeni dozi inzulina sladkor nenormalno dvignil (enakot kot testenine ali bel riž).

LP Boštjan

#12 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 09 December 2008 - 11:03 AM

Seveda je potrebno upoštevati pravilno koli?ino ogljikovih hidratov v obroku in temu prilagoditi koli?ino potrebnega inzulina oz. zdravil. Hitro pride do prevelike koli?ine zaužitih OH, pozna se na dvigu sladkorja v krvi in se za?ne ?lovek spraševati zaradi ?esa je do tega prišlo.

sre?no huh.gif

#13 Gost beta1 *

• Gosti

Posted 28 December 2008 - 01:05 PM

QUOTE(pegi @ Dec 9 2008, 11:03 AM)
Seveda je potrebno upoštevati pravilno koli?ino ogljikovih hidratov v obroku in temu prilagoditi koli?ino potrebnega inzulina oz. zdravil. Hitro pride do prevelike koli?ine zaužitih OH, pozna se na dvigu sladkorja v krvi in se za?ne ?lovek spraševati zaradi ?esa je do tega prišlo.

sre?no  huh.gif

View Post

?e vam krompir ali druga hrana hitro dvigne sladkor, tudi takrat kadar si date to?no toliko inzulina kot si morate dat, naredite naslednje:

Zraven kosila si vštejte jabolko - približno 20g OH. Dajte si skupaj v navadnem bolusu. Ampak jabolko pojejte ?ez 1 uro. Tisti inzulin za jabolko bo malo bolj znižal špico, preden pa padete v hipo zaradi ve?jega odmerka, pa pojejte to jabolko in se nato GK stabilizira.

Res pa je, da morete pazit, da nepadete v HIPO in zaradi ve?jega števila OHjev, da se ne zredite preve?. Enkrat to sprobajte, bodite doma in si ve?rat zmerite sladkor in imejte nekaj sladkega v žepu trance_14_devil2.gif

#14 pegi

Profesor

• Clani
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 423 posts

Posted 31 December 2008 - 07:45 AM

Vsak sladkorni bolnik ima nekoliko druga?no presnovo, nekateri obo?ujejo kruh, drugi krompir, pa zopet tretji riž in tako dalje.

Ne vem , ?e bi taka kombinacija bila resni?no tako uspešna kakor predlagaš zgoraj, morda bi nekomu pomagalo. Zdi se mi prav dobro tudi upoštevati hrano glede na glikemi?ni indeks (GI), torej kako hitro dvigne hrana sladkor v krvi, oz . se presnavlja.

sre?no smile.gif

#15 zvezdica

Doktor

• Clani
  • 536 posts

Posted 15 January 2009 - 10:34 AM

Tudi jaz ne vem kako bi preživela brez krompirja,se pa pazim da ga jem v zmernih koli?inah in brez dodatka maš?ob,tako kot v?asih ko smo ga jedli otroci kar z olupkom da nas nebo strah tako so nas v?asih tolažili,ker ni bilo druge hrane pa lep pozdrav. trance_40_thumbup.gif smile.gif

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users