diabetologi v mb
Posted 11 November 2008 - 07:13 PM
Ker mi ni hotel predpisati pumpe sem se obrnil na enega njegovega kolega (ki ni postal moj novi diabetolog), da napiše prošnjo za ?rpalko... No vse je bilo urejeno, prošnja poslana, in danes dobim nazaj da je bila zavrnjena, ker je moj redni diabetolog, dal izjavo, da si še nisem "zaslužil" ?rpalke, mislim, samo tiho bi moral biti in bi ostal moj diabetologi in bi bilo vse prav ampak ne moral je stegniti svoj dolgi jezik, in sedaj sem brez ?rpalke...
Kar seveda pomeni, da bom moral zamenjati diabetologa... ?e pozna kdo katerega v Mariboru, ki je fajn naj mi prosim sporo?i...
Sicer grem pa jutri na ZZZS, da vidim ?e se da videti zakaj je sploh bila zavrnjena... in ?e se da kaj s našimi shandlat...
Kaj takega si ne bi pri?akoval od enega profesionalnega zdravnika...
Lp
Andy
Posted 12 November 2008 - 10:07 AM
Tega zdravnka eni hvalijo, da je ful prijazen in oh in sploh se kar topijo v njegovi bližini, po drugi strani pa take kolze strelja okrog, da bi ga kar nekam poslal in pustil v luknji gniti nasledjih par let, da ne bi delal ve? novih neumnosti.
Zgleda, da se je mal spozabil in pozabil zakaj je dal tisto znamenito prisego in je za?el vpletati stvari, ki ne sodijo v ta sklop.
Mislim, da ni osamljeni primer in to je za storko zalostno, da se gredo tako kup?kanje, kdo je in ni primiren kandidat za pumpo. pravilo bi moralo biti, da vsak ki želi pumpo naj jo tudi dobi, ker je dokazano, da gre zadeva s njo kar se ti?e diabetesa samo na boljše.
Vem, da je med njimi tudi veliko zalo dobrih, ampak ljudje si na žalost bolj zapomnimo take slabe izkušnje........
Seveda bi o tem lahko govorili še veliko, ker imajo vsake o?i svojega malarja in ve?ina je zadovoljna s tistim kar ti re?e zdravnik, ampak jaz spadam v tisto kategorijo, kjer žalim še kaj ve? vedeti oziroma predlagati.
Kar se pa til?e diabetologov v mb pa na žalost ne vem kdo so.Mogo?e vprašaj na ZZZS kjer imajo sznam pooblaš?enih za pumpo.
Edited by RAF, 12 November 2008 - 10:10 AM.
Posted 14 November 2008 - 06:53 PM
Mogo?e bi bilo dobro,?e bi malo povedal najprej oziroma napisal kaj je bil vzrok
oziroma zakaj ti ni želel napisati ?rpalke(moda ce se izdas kateri tip),oziroma zakaj nisi primeren zanjo??
Posted 15 November 2008 - 03:08 AM
Mogo?e bi bilo dobro,?e bi malo povedal najprej oziroma napisal kaj je bil vzrok
oziroma zakaj ti ni želel napisati ?rpalke(moda ce se izdas kateri tip),oziroma zakaj nisi primeren zanjo??
Jaz sem tip 1, sladkorno imam približno 17 let. Sedaj sem bil 6 mesecev na FITu stanje HbA1c se mi je lepo izboljšalo (iz 9 na 7.4) na žalost pa je boljša kontrola prinesla še en problem, pove?ana teža, skupaj s izboljšavo HbA1c sem se zredil za 7 kg, kar je seveda slabo.
Glej sam priznam, da je moja sladkorna bila precej neurejena, vendar sem se "poboljšal" in jo uredil...
Na žalost dr. Šubi? smatra, da je ?rpalka nagrada za dobro urejenost in se mu moje stanje ne zdi dovolj dobro... Ko sem prebral njegov komentar na komisijo, nisem mogel verjeti, v celotnem poro?ilo je bilo toliko laži in polresnic, da sem mislil da berem kakšen slabo napisan znanstveno-fantasti?en roman... Ampak komisiji je "komentar" bil zelo vše? in so ga takoj zagrabili... kar pomeni, da se bom verjetno moral posloviti od državno financirane ?rpalke...
Lp
Andy
Posted 15 November 2008 - 03:08 PM
Posted 15 November 2008 - 03:42 PM
Glej sam priznam, da je moja sladkorna bila precej neurejena, vendar sem se "poboljšal" in jo uredil...
Na žalost dr. Šubi? smatra, da je ?rpalka nagrada za dobro urejenost in se mu moje stanje ne zdi dovolj dobro... Ko sem prebral njegov komentar na komisijo, nisem mogel verjeti, v celotnem poro?ilo je bilo toliko laži in polresnic, da sem mislil da berem kakšen slabo napisan znanstveno-fantasti?en roman... Ampak komisiji je "komentar" bil zelo vše? in so ga takoj zagrabili... kar pomeni, da se bom verjetno moral posloviti od državno financirane ?rpalke...
Lp
Andy
Hey
Sori,ampak te in te ne razumem.Pravis da si na fitu 6 mesecev in si se zredil za 7kg!!!!!!!!!!!!!
Kaj si pa jedel in ustvarjal???????'
Ves kaj pomeni za sladkorno 7kg gor.Ne samo mascobe,se vse ostalo zraven.
Kot si rekel da si imel povprecje prej okoli 9,zdaj pa 7,to pomeni da se tvoj sladkor giblje konstantno nad 10,12 in gor.
Nevem ce si ravno seznanjem dobro z sladkorjem in prehrano!
10 OH = 4 kalorije,
1gram beljakovin = 4 kalorije.
To da pa ti je rekel da moras imeti dobro urejen sladkor,da lazje pripred do pumpe,se pa strinjam z njim.(lahko zaupas kaksne insuline uporabljas)?
Jaz imam povprevcje 5,4 5,6 na zadnji pa sem imel 5,9.(imam apidro in levemir).
Sem jaz ravno tako pri njemu od prvega dneva sladkorne,torej 13 let in ti lahko potrdim da je najboljsi primarij kar jih priznam.Je pa res da ce nimas sladkorja urejenega in se ne drzis to ka rse dogovoris z njim na kontroli potem malo neprijetno ja.(sam to je pri vsakem zdravniku tak).
Brez zamere.
Lep dan
Posted 16 November 2008 - 01:47 AM
Prehrana in aktivnost je bila ista, edino insulina sem jemal ve?...
Kot sem ugotovil po iskanju na internetu je kriv insulin. Dolo?ene vrste insulina so bolj "redilne" kot druge. Recimo ti, ki jih ti uporabljaš so precej boljši od teh, ki jih uporabljam jaz (Humalog/Lantus). Ko grem naslednji? k zdravniku, mu bom rekel za menjavo.
RAF:
Pritožbo se lahko vloži v 5 dneh, in sem jo že vložil. Sedaj je treba samo po?akat...
Andy
Posted 16 November 2008 - 10:58 AM
Spet dokaz ve?, da ima vsak diabetik svojo zgodbo o tem kako priti do izbolšanja svojega zdravja. Kar enim korisit se pri drugih pokaže v ?isto druga?ni lu?i.
V tvojem primeru Andy bi moral diabetilog probati še z drugimi isulini, ?e je videl, da pridobivaš na teži , oziroma ni pravih rezultatov.
Skratka želim ti, da zadevo ?imprej rešiš v svojo korist.
Posted 17 November 2008 - 08:07 AM
Prehrana in aktivnost je bila ista, edino insulina sem jemal ve?...
Kot sem ugotovil po iskanju na internetu je kriv insulin. Dolo?ene vrste insulina so bolj "redilne" kot druge. Recimo ti, ki jih ti uporabljaš so precej boljši od teh, ki jih uporabljam jaz (Humalog/Lantus). Ko grem naslednji? k zdravniku, mu bom rekel za menjavo.
RAF:
Pritožbo se lahko vloži v 5 dneh, in sem jo že vložil. Sedaj je treba samo po?akat...
Andy
Hey
Inzulin dolo?ene vrste že redi,to je res ja,za dva vem ki sta bila med njimi pred leti(novorapid i actrapid).miswlim da teh dveh ni ve?.Sam da pa bi se od inzulina toliko zredil,je skoraj nemogo?e.Potem kot sem ti ze prej napisal,da imas tezave koliko ima kaj OH in maš?ob.Mogo?e bi blo dobro da malo še kaj ve? poveš o tvojem prehranjevanju in gibanjem.Za toliko kg ki si jih ti pridobil,je ze strup za zdravega ?loveka kaj šele za diabetika.
Lahko da tudi nimas dobrega insulina.Sem imel tudi pred Levemirjem Lantus in mi ni pokril 24 ur.Tako da sam izrazi zeljo po menjavi insulina.Sicer nevem v kaksnem odnosu si bil prej v odnosu z primarijem Šubicem.
Jaz sem ze 13 leto njegov pacient,sva imela samo prvo leto mojega sladkorja nekak kratek stik na eni izmed kontrol,to priznam po moji krivdi(nisem imel sabo beležke o meritvi sladkorja).Drugace pa je vsaj zame in koliko jih se poznam ko hodijo k njemu,eden resni?no Primarijev,kjer prisluhne ti vsemu,je pripravljen pomagat ce je tudi kaksna druga težavica.Tako da ti svetujem,da ob tvojem naslednjem pregledu gres z kaksnim kilogramckom manj in bo zadeva ponovno vredu!!!
Posted 20 November 2008 - 10:16 AM
Inzulin dolo?ene vrste že redi,to je res ja,za dva vem ki sta bila med njimi pred leti(novorapid i actrapid).miswlim da teh dveh ni ve?.Sam da pa bi se od inzulina toliko zredil,je skoraj nemogo?e.Potem kot sem ti ze prej napisal,da imas tezave koliko ima kaj OH in maš?ob.Mogo?e bi blo dobro da malo še kaj ve? poveš o tvojem prehranjevanju in gibanjem.Za toliko kg ki si jih ti pridobil,je ze strup za zdravega ?loveka kaj šele za diabetika.
Lahko da tudi nimas dobrega insulina.Sem imel tudi pred Levemirjem Lantus in mi ni pokril 24 ur.Tako da sam izrazi zeljo po menjavi insulina.Sicer nevem v kaksnem odnosu si bil prej v odnosu z primarijem Šubicem.
Jaz sem ze 13 leto njegov pacient,sva imela samo prvo leto mojega sladkorja nekak kratek stik na eni izmed kontrol,to priznam po moji krivdi(nisem imel sabo beležke o meritvi sladkorja).Drugace pa je vsaj zame in koliko jih se poznam ko hodijo k njemu,eden resni?no Primarijev,kjer prisluhne ti vsemu,je pripravljen pomagat ce je tudi kaksna druga težavica.Tako da ti svetujem,da ob tvojem naslednjem pregledu gres z kaksnim kilogramckom manj in bo zadeva ponovno vredu!!!
Sam insulin ne redi, ?e pa je doza prevelika, se ne da izogniti lakoti, ki jo povzro?i padec sladkorja pod normalo, druga?e, kot da ješ ve?, kot je potrebno.
Posted 20 November 2008 - 12:39 PM
Marsikomu se dogaja, da si vbrizga ve? inzulina kakor ga potrebuje za pokritje obroka, sladkor je nizek, ali pride do hipe, torej je potebno zopet jesti in se oseba postavi v za?arani krog, ki težje pride iz njega. Zato pa številni re?ejo, da inzulin redi.
sre?no
Posted 20 November 2008 - 06:39 PM
?e gledaš na dejstvo da je insulin maš?obni hormon lahko tudi redi... Insulin, ki ga mi uporabljamo je geneti?no druga?en on tistega, ki je v našem telesu, še posbej, ker ima dodatne funkcije, kot je recimo hitro delovanje (za hitrodelujo?e insuline- humalog, apidra) ali za delovanje preko dolo?enega ?asa (dolgodelujo?i - lantus in levemir). Kemi?na - genetska sestava vsakega insulina je druga?na, kar vpliva na delovanje s našim telesom (vsako telo je druga?no oziroma reagira na dolo?ene stvari druga?e) iz tega prihaja dejstvo da nekdo rabi ve? insulina da pokrije dolo?ene OH, nekdo manj, oziroma da nekomu dolgodelujo?i insulin deluje 20 ur in nekomu polnih 24...
Andy
Posted 21 November 2008 - 08:30 AM
Sam je redko keri diabetolog diabetolog to priznal.
Kot sem ti že omenil,sem jaz na za?etu ko sem imel actrapid redil,pa po lantusu tuji,sam ne tako kot pri actrapidu.Ni pa receno da se bo vsak,saj to je popolnoma odvisno od posameznika.Kaksno podkožje in mascobe imas in vse to.
Pri levemirju in apidri pa se nisem ugotovil tega.
Andy poskusi apidro,ker je res odli?na zadeva.Ko sem presel iz novorapida na apidro,mislim da je ze skoraj leto od tega,(eveda sem sam izrazil zeljo pri diabetologu)in mi rekel,da sem njegov prvi pacient ki mi jo je napisal.
?e te bo vprasal zakaj želis apidro,mu povej da imas rad nove izzive,v trenutku se bo zmeh?al,saj to zelo rad sliši.
Ajde lep dan
Posted 21 November 2008 - 10:06 AM
Iz ni? ne nastane ni? in iz tako majhnih koli?in insulina tudi ne more nastati, recimo, dvajset odve?nih kilogramov telesne teže.
Gre verjetno samo za to, da prevelika doza, ali nepravilno izbran insulin, povzro?ata periodi?no prevelik padec sladkorja in tega se seveda druga?e kot s hrano dvigniti ne da.
Je pa še drug moment. Slinavka dobiva signale že iz jezika in ?e zaužiješ hrano, ki to stimulacijo povzro?i, izlo?i slinavka v kri lasten insulin, kar je enako, kot ?e je doza prevelika in lakota je tu.
Primeri, ko se ljudje s pravilno prehrano znabijo tako insulina, kot tablet, lahko temeljijo samo na tem dejstvu.
Posted 26 November 2008 - 05:01 PM
To velja le za diabetike tipa 2 (in še to ne za vse), ker diabetikom tipa 1 trebušna slinavka ne izlo?a ve? insulina.
Posted 27 November 2008 - 01:12 AM
No, no, na svetovni dan diabetesa si lahko kar na TV1 videla in slišala demanti tvoje domneve. Starejši gospod se je znebil in insulina in tablet v dveh letih s spremembo prehrane in pove?anim gibanjem.
Je pa res, da slinavka ne izlo?a insulina, ?e ga je v krvi dovolj, kot tudi to, da ga ne tvori, ?e medij ni dovolj alkalen.
Slinavka proizvaja tudi natrijev bikarbonat, ?e ga ima iz ?esa.
Posted 27 November 2008 - 08:26 AM
Je pa res, da slinavka ne izlo?a insulina, ?e ga je v krvi dovolj, kot tudi to, da ga ne tvori, ?e medij ni dovolj alkalen.
Eh... Bu?ke se na trgu prodajajo, ne tukaj...
Posted 27 November 2008 - 02:29 PM
Samo ta gospod je imel tip, ki ni 1. Lahko je imel ali tip 2 ali pa LADA (1.5) pri katerem bi bilo to mogo?e. ?e je imel tip 1 se bolezni nikakor ni tako moral znebiti... ?e pa je rekel, da je imel tip 1, pa da se je znebil sladkorne bolezni, pa je bil verjetno napa?no diagnosticiran, tip LADA je prili?no ?uden tip, ki ga nekateri zdravniki diagnosticirajo, kot 1. In že dejstvo, da je bil starejši gospod, bi ti moralo povedati kateri tip je bil...
Andy
Posted 27 November 2008 - 02:34 PM
Ne najdem v arhivu, prispevek je bil pa, mislim, na RTV1 v dnevniku 14.11. 2008. Sodelovala sta nek diabetolog in starejši gospod.
Dvomim, da bi si zdravnik dovolil prodajati bu?ke.
Posted 27 November 2008 - 02:36 PM
Gre verjetno samo za to, da prevelika doza, ali nepravilno izbran insulin, povzro?ata periodi?no prevelik padec sladkorja in tega se seveda druga?e kot s hrano dvigniti ne da.
Je pa še drug moment. Slinavka dobiva signale že iz jezika in ?e zaužiješ hrano, ki to stimulacijo povzro?i, izlo?i slinavka v kri lasten insulin, kar je enako, kot ?e je doza prevelika in lakota je tu.
Primeri, ko se ljudje s pravilno prehrano znabijo tako insulina, kot tablet, lahko temeljijo samo na tem dejstvu.
Pozdravljen Stane !
Ne gre zato, da ne bi nastalo iz ni?... nisem rekel, da sem stadal in da so se kile zviševale, ker to ni res... Samo ?e sem iste kile držal ve? kot leto in pol in so se mi potem zvišale, ko sem bil nekaj ?asa na FITu (in sem jemal ve? insulina, kot ponavadi) in so kile potem narastle (pri isti prehrani in isti aktivnosti), potem lahko sklepaš samo na eno stvar... da je krivec insulin... In ?e malce pobrskaš po raznih forumih (ne naših) lahko najdeš tudi te podatke.
Andy
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users