Intenziv na Rogli

Dragi moji, z veseljem vam pišem, kako se Društvo HbA1C vedno bolj odpira novim dogodivščinam ter združuje prijetno s koristnim. V začetku junija so se namreč člani Društva zbrali na čudovitem področju Pohorja, na Rogli, kjer so imeli intenzivno poglabljanje o novih tehnologijah, znanjih s področja sladkorne bolezni. Tudi sama sem se udeležila njihovih srečanj, zato vam lahko priporočam naslednje intenzive, ki jih nameravajo organizirati v različnih slovenskih krajih.

Štiridnevni intenzivni vikend seminar se je tokrat pravzaprav začel že v četrtek zvečer s spoznavnim večerom. V koči na Rogli se je ob dobri hrani in pijači vsak malce predstavil, tako da je bil večer zelo zabaven. Potem pa naprej – tamkajšnja športna ponudba je zelo pestra (namizni tenis, plavanje..) Skratka zabavno. Za počitek pa so si izbrali sobe v bližnjih apartmajih v Brinju.
Petek je bil kar intenziven dan. Po zajtrku so se nekateri odpravili na kolesarsko pot po tamkajšnjih dolinah, drugi so se zabavali ob namiznem tenisu, tretji so tekli po gorskih poteh, igrali odbojko, nekateri pa so uživali v vožnji na Zlodejevem. Mmmm. Adrenalin kar sam narašča ob taki divji vožnji z vagonom po strmini navzdol. Nedvomno si je bilo potrebno večkrat izmeriti krvni sladkor.?.
Po kosilu pa je potekalo nekaj intenzivnega učenja. Društvo HbA1C je namreč povabilo različne strokovnjake, ki so predavali o nastanku in poteku sladkorne bolezni, o novih tehničnih pripomočkih, o prehrani in štetju ogljikovih hidratov, skratka pomembne stvari, ki bi jih moral poznati vsak diabetik.

Dr. Nataša Uršič Bratina je predavala na temo Hba1c – odziv na naše zdravje. Govorila je o sladkorni bolezni in o inzulinskih črpalkah. Tehnologija se je v zadnjem času zelo razvila, z digitalno tehnologijo in novimi inzulini se je pričela množična uporaba inzulinske črpalke. Strokovnjaki želijo povezati črpalko z merjenjem sladkorja in s tem ustvariti popolnoma umetno trebušno slinavko. Vendar pa obstaja še veliko “političnih” zapletov, saj vsak ne more dobiti črpalke, namreč te zavarovalnicam odštejejo kar nekaj denarja. Tu lahko dodam, da smo spet pri formalnih zadevah, pri denarju in farmacevtski ter zavarovalniški politiki. No ja, tudi to je potrebno, le da smo “zdravi”, kajne? Vendar – morda pa le ni tako neumno poiskati naravna dodatna zdravila – so cenejša in od njih ne moremo postati odvisni seveda kot dodatek k zniževanju sladkorja v krvi.

Andreja Čampa, živilska tehnologinja, je predavala o Štetju ogljikovih hidratov, iz podjetja Zaloker in Zaloker pa so predstavili tudi novo črpalko. Imenuje se Paradigm 712, je zelo enostaven za uporabo in ima daljinski upravljalnik. Kot nov mobitel. Če želite o tem kaj več izvedeti, pišite na Društvo Hba1c, z veseljem vam bodo pomagali. Predstavili pa so tudi t.i. “pametno tehtnico”, to je navadna tehtnica živil, ki pa vam lahko izmeri tudi ogljikove hidrate v živilu, ki ga postavite na tehtnico. Priročno za diabetike, saj imajo tako manj dela s štetjem ogljikovih hidratov, je pa tudi bolj natančna. Ogljikovi hidrati namreč najbolj povečujejo sladkor v krvi, to je več ali manj verjetno večini poznano. Kako šteti ogljikove hidrate, v kateri hrani vse jih najdemo in kako se pravilno prehranjevati ter pokrivati sladkor z inzulinom ali športom, nam je razložila Andreja Čampa. Zanimivo in poučno.

Zvečer pa polno zabave

Sobotno in nedeljsko jutro sta se pričela z jutranjo vadbo joge, nadaljevala sta se športna dopoldneva v športnem parku, tekmovanje v skupinah (odbojka, košarka, tenis, mali nogomet), brez adrenalinske vožnje na Zlodejevem pa seveda ni šlo.
Sobotna predavanja so bila v znamenju umetnosti sprostitve (Vesna Ferlič), oskrbe ran in merjenja krvnega sladkorja (Johnson & Johnson), najbolj pa so udeleženci uživali ob sprehodu na čudovito Lovrenško jezero.
Ples in glasba sta popestrila večerne urice, udeleženci so se zabavali.
In kaj so od tega odnesli?
“Zelo me je zanimalo, kako si meriti krvni sladkor, kakšne so nove črpalke…” nam je zaupala udeleženka. Nedvomno so bila predavanja poučna,”dokaj zanimiva” po mnenju udeležencev, še vedno pa je bila športna aktivnost primarna zabava večini. Zdravo življenje je na prvem mestu, kajne?
Društvo Hba1c je torej spet z aživelo na Rogli. In kaj nameravajo organizirati v prihodnje? Ste radovedni?
Čim prej jim pišite na naslov Društvo diabetikov tipa 1 Slovenije, Novi trg 22,
1241 KAMNIK, lahko pokličete na telefon 031-533-337 ali
pošljete fax.: 01-510-12-40, odveč pa tudi ni kontakt na dhba1c@volja.net .
Z veseljem vam bodo pomagali in upoštevali tudi vaše želje. Diabetikov tipa 1 je vedno več, zato je potrebno stopiti skupaj in urediti čim boljše zdravstvene in politične zadeve. Zelo je pomembna tudi izmenjava izkušenj ter pozitiven pristop k zdravju. Več glav več ve, pravijo, morda pa nekoč nekdo izmed vas izpelje novo naravno zdravilno formulo za preprečitev bolezni. Mmmm.
ZA ZDRAVO IN POZITIVNO ŽIVLJENJE – PRAVIM UŽITKOM NAPROTI!
Tjaša Cepuš