Jeseniški diabetiki – nadaljujemo po programu

Jeseniški diabetiki smo leto 2017 zaključili s predavanjem o presejalnem programu Svit, ki smo ga poslušali na našem zelo dobro obiskanem prednovoletnem decembrskem srečanju. Po zanimivem in kvalitetnem predavanju smo se razvedrili ob programu Radia Sladkorček, v katerem smo imeli zanimivega gosta ter aktualni pregled novic in male oglase. Obiskal nas je tudi Božiček, ki je naše člane skromno obdaril.

V letošnjem letu smo program aktivnosti odprli z zimskim pohodom. Načrtovali smo pohod v Tamar, vendar je bilo takrat v Planici veliko športnih dogodkov in s tem povezanih težav s parkiranjem, stroški, gnečo. Tako smo se raje odpravili proti Tromeji, kjer smo v prijetni družbi in dobro razpoloženi preživeli prav lep dan.

Na pustno soboto pa smo se pohodniki zbrali v Žirovnici. Najprej smo se sprehodili do rojstne hiše Prešernove matere in naprej do Čopove domačije, nato pa skozi vas do železniške postaje in pod cesto ter po bližnjici čez polje na Breg. V tem kraju še nismo bili, zato nam je bilo vse novo in zanimivo, od ekoloških kmetij do skoraj 400 let stare vaške cerkve. Pot smo nadaljevali skozi spodnje Moste (to so hiše pod glavno cesto), kjer nam je zanimanje vzbudila zasebna sončna elektrarna s polnilnico za električne avtomobile. Odpeljali smo se  v Lovski dom pod Stolom, kjer nas je že čakala okusna in izdatna malica. Potem pa smo se sprehodili še okrog jezera Završnica in se do konca naužili sončnih žarkov.

V februarju je bilo tudi naše prvo letošnje predavanje, in sicer o napakah in težavah pri izvajanju meritev sladkorja v krvi. Predavateljica nas je opozorila na napake, ki jih delamo sami (treba je imeti čiste in suhe roke) in da je treba upoštevati navodila o nanašanju krvi glede na vrsto merilnika. Na rezultat meritev in njegovo točnost pa lahko vplivajo tudi nekatera zdravila, okolje (najbolj škodljiva je vlaga, pa tudi prenizke temperature) ter poškodbe aparata. Predvsem pa je treba dobro poznati delovanje merilnika in skrbeti za dobro higieno pripomočkov.

Lilijana Kos