Na Jesenicah se dogaja

Pomladno dogajanje je bilo na Jesenicah pestro. Imeli smo občni zbor s predavanjem, šli smo na društvene in meddruštvene pohode, ob svetovnem dnevu žil smo bili na delavnici, na aprilskem predavanju pa smo se seznanili z novimi smernicami na področju zdravljenja sladkorne bolezni.

Občni zbor Letošnji občni zbor smo začeli s predavanjem o očesni retinopatiji. Oftalmologinja dr. Eva Novinec Prlja iz ambulante za diabetično retinopatijo Zdravstvenega doma Bled je predstavila delovanje ambulante in izvajanje preiskav. Prisotne je poučila o diabetični retinopatiji, ki je najbolj pogost vzrok za slepoto, in jih spodbudila k rednim pregledom v namenskih ambulantah. Svetovala je tudi, kako lahko z upoštevanjem določenih ukrepov sami pomagamo pri preprečevanju zapletov sladkorne bolezni.

Občni zbor smo nadaljevali s pregledom poročil za leto 2017 in ugotovili, da smo načrtovane dejavnosti z veliko požrtvovalnosti in prostovoljnega dela v celoti uresničili. Tudi poslovanje društva je bilo dobro, saj smo sredstva porabili namensko in leto zaključili pozitivno. Program dela za leto 2018 je pester in obsežen, člani pa so ga soglasno sprejeli.

Na občnem zboru so bili kot gostje prisotni jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger, Alojz Rudolf iz ZDDS in diabetiki drugih gorenjskih društev, s katerimi že dolgo dobro sodelujemo. Jeseniški župan je poudaril dobro sodelovanje z Občino Jesenice, predstavnik ZDDS pa je omenil bližajoče se volitve za predsednika Zveze. Gostje iz Kamnika, Kranja, Škofje Loke in Domžal so pohvalili naše delo in dobro sodelovanje in nas povabili na njihove pohode.

Za prijeten zaključek ob sproščenem druženju pa je poskrbel naš kulturni animator Ivan, ki je predstavil, kakšne težave lahko doletijo moškega, ko gre gospodinja v toplice. Svetovni dan žil 16. marec je svetovni dan žil in v jeseniški bolnišnici so pripravili zanimivo delavnico o bolezni arterij nog. Poudarek je bil na zdravem načinu življenja, kamor sodi tudi opuščanje kajenja in nezdrave prehrane ter na urejenosti sladkorne bolezni.

Najboljši in najcenejši ukrep za preprečevanje bolezni žil je redni mišični trening ali redna vsakodnevna hoja. Na delavnici smo izvedeli tudi, kako tipamo pulz na rokah in kako na nogah. Delavnice se je udeležilo razveseljivo veliko naših članov, zato smo predavanje o boleznih žil in o tipanju pulza poslušali v dveh skupinah. Pohodi in predavanje V marcu smo načrtovani pohod okoli Blejskega jezera zaradi deževnega vremena preložili za en teden in potem uživali v lepem vremenu.

Z Jesenic smo odšli z vlakom in na Bledu se nas je nabralo okrog dvajset. Pot na Stražo je bila preveč razmočena in blatna, zato smo se raje sprehodili ob jezeru in pod gradom, po kosilu pa ob novi cesti oz. obvoznici. Prijetno utrujeni in dobro razpoloženi smo ob kavici počakali na vlak in se odpeljali domov. Začela se je tudi sezona meddruštvenih pohodov, zato smo se udeležili pohoda DD Tržič Od Smuka do Trnovca, DD Kranj pa nas je peljal po Šenčurju.

Aprilsko predavanje smo namenili novostim na področju zdravljenja sladkorne bolezni, o katerih je predavala diabetologinja dr. Karmen Janša iz Splošne bolnišnice Jesenice. Predstavila je nove smernice za zdravljenje diabetesa tipa 2 in pojasnila, da so te smernice potrebne zato, da so vsi bolniki po celem svetu enako obravnavani.

Nove smernice poudarjajo individualni pristop, saj vsak človek rabi drugačne ciljne vrednosti, prilagojene njegovim potrebam in aktivnostim. Na podlagi teh ciljev se potem odloča, kdaj in kako dajati katero zdravilo. Upoštevati je treba tudi varnost oz. preizkušenost zdravil in izbrati tisto zdravilo, ki je za posameznika najboljše. Začrtane individualne cilje zdravljenja pa je treba doseči in pri tem so diabetikom v veliko pomoč vzpodbuda zdravnikov, svojcev in društev diabetikov.

Lilijana Kos