Najbolj pester je mesec maj

V maju smo imeli toliko aktivnosti, da smo ob sobotah hodili na izlet in pohode ter na športno srečanje, med tednom pa na delavnice in promocijske aktivnosti. Za nameček pa še na kakšen sestanek. Izlet v Kočevsko Reko Na spomladanski izlet smo se odpeljali najprej do Kočevja, kjer nas je pričakala vodička in nas odpeljala na krajši ogled mesta. Potem smo se odpeljali do Rudniškega jezera na okusno kosilo, po kosilu pa smo se odpeljali do Kočevske Reke.

Tam smo se razdelili v dve skupini: ena skupina si je s krajevno vodičko ogledala muzejski del v Turistično informacijskem centru, druga skupina pa se je s posebej organiziranim prevozom odpeljala na ogled bunkerja Škrilj. Pri ogledu muzejskega dela nam je vodička opisala zgodovino kraja in življenje Kočevarjev. Ti so se preživljali predvsem s krošnjarjenjem in čebelarstvom, po drugi svetovni vojni pa so se množično izseljevali. Ob sprehodu skozi vas smo si ogledali spomenik slovenski vojski in vaško cerkev z zanimivimi okni in lesenim okrasjem. Sprehodili smo se do bližnjega jezera, kjer smo videli tudi redke ptice in rastlinstvo.

V podzemnem bunkerju Škrilj, ki je od lani odprt za obiskovalce, pa smo lahko videli izjemno tehnično znanje, potrebno za gradnjo in opremo ter vzdrževanje tega podzemnega bivališča. Pohod po Radovljici Meddruštveni pohod smo tokrat organizirali v radovljiški občini. Zbrali smo se pri novi knjižnici na Vurnikovem trgu in se odpravili v stari del mesta, kjer nas je vodič najprej odpeljal na ogled cerkve Svetega Petra. To gotsko cerkev krasijo zanimivi oboki s sklepniki, oltar iz črnega marmorja in dela domačih umetnikov, predvsem iz Vurnikove podobarske delavnice.

V bližini cerkve je bunker iz druge svetovne vojne, ki so ga uredili v kapelo, posvečeno filozofinji in svetnici Edith Stein oz. Sveti Tereziji Benedikti od Križa. Ogledali smo si tudi župnijski dvorec z lepim arkadnim dvoriščem. Vodič nas je na Linhartovem trgu seznanil z zgodovino mesta, ki odseva v podobi hiš kot je Graščina, v kateri so danes Čebelarski muzej, Glasbena šola in Festival stare glasbe. Odšli smo še do razgledne ploščadi in do edinega še ohranjenega srednjeveškega obrambnega jarka ob vhodu v mesto ter ogled stare Radovljice zaključili v mestnem parku.

Naši prijatelji iz gorenjskih društev diabetikov so nas pohvalili, da so izvedeli veliko zanimivega in novega o tem kraju. Delavnica o zdravem življenjskem slogu Spomladansko edukacijsko delavnico smo skupaj z vodjo ZVC ZD Jesenice, dipl. med. sestro Ksenijo Noč, izvedli v dveh delih: najprej smo se pogovarjali o zdravem življenjskem slogu, v drugem delu pa o stresu in tehnikah sproščanja. Pogovor o zdravem življenjskem slogu smo začeli s tem, kaj je smisel našega življenja, ki ga opredeljujejo naše vrednote in potrebe. Ugotovili smo, da živeti zdravo pomeni jesti zdravo hrano, se veliko gibati in prenehati s škodljivimi razvadami kot so kajenje in pitje alkohola in sladkih pijač.

Pomembno je, kako se soočamo s stresom (je to priprava na boj ali na beg) in kako skrbimo za zdravo spanje. V drugem delu delavnice smo podrobneje govorili o negativnem stresu, ki vpliva tako na telesno kot na duševno počutje. Obvladujemo pa ga s tehnikami sproščanja kot so tehnike dihanja, progresivna mišična relaksacija in vizualizacija. V sklopu delavnice so nam izvedli tudi test hoje in preizkusili našo fizično sposobnost. Delavnici sta bili dobro obiskani, na koncu pa smo prejeli tudi zloženke in brošure o teh temah.

Bazar zdravja in parada učenja Letos so dijaki in profesorji zdravstvene usmeritve Srednje šole Jesenice 11. maja v Radovljici prvič pripravili Bazar zdravja. Na njem smo sodelovali s svojo stojnico z informativnim gradivom o sladkorni bolezni, opravljali pa smo tudi meritve. Dijaki so prikazali, kako cigaretni dim uničuje pljuča, predstavljeni pa so bili tudi preventivni programi za odkrivanje raka na dojkah, materničnem vratu in črevesju.

V tednu vseživljenjskega učenja pa je 16. maja Ljudska univerza Jesenice na Stari Savi pripravila Parado učenja, kjer smo sodelovali skupaj z dijaki-zdravstvenimi tehniki Srednje šole Jesenice. Obiskovalcem smo izvajali meritve ter jim ponudili literaturo o sladkorni bolezni. Veseli nas, da je bil odziv tako dober, saj smo naredili 95 meritev; najmlajši obiskovalec je bil star 7 let, najstarejši pa 85. Večjih odstopanj vsebnosti krvnega sladkorja od normale nismo zabeležili, kar je razveseljivo in kaže na vedno boljšo osveščenost prebivalstva.

Športne igre slovenskih diabetikov Tokrat smo se na športne igre odpeljali v Dolenjske Toplice. V programu med športi ni bilo balinanja in smo tekmovali samo v šahu. Konkurenca je bila huda in naš predstavnik ni dobil medalje. Večina naših članov se je odpravila na pohod, nekaj pa na kopanje. Pohodniki so bili zelo zadovoljni, saj je bil pohod skozi gozd v lepem vremenu prijetno doživetje v pisani družbi diabetikov iz cele Slovenije.

Tudi kopanje je bilo prijetno in je prehitro minilo. Do razglasitve rezultatov v prstometu, ruskem kegljanju, šahu, pikadu in metanju na koš smo si ogledali folklorni nastop seniorjev in pojedli okusno kosilo. Po podelitvi medalj in pokalov pa smo se odpeljali domov, polni prijetnih doživetij in lepih spominov. Prvo soboto v juniju pa smo odšli v Kamnik, kjer smo si na meddruštvenem pohodu ogledali mesto in njegovo okolico. V nedeljo pa smo odšli na zasluženo sedemdnevno okrevanje v Terme Dobrna.
O tem pa več prihodnjič.

Lilijana Kos Foto: Anuša Ferjan, Vida Markovc