Obisk Belgijcev v Sloveniji

Julija smo se na sončno sredino dopoldne podali na Ljubljanski grad, kjer smo spoznali 80 udeležencev poletnega tabora za mlade v organizaciji belgijske Diabetes Lige.

Večina je bilo mladih od 12 do 18 let s sladkorno boleznijo tipa 1. Kot kraj nastanitve so izbrali Cerkno, so pa med svojim obiskom v Sloveniji videli tudi Tolmin, šli na najrazličnejše pohode, spoznali reko Sočo in organizirali številne zabavne aktivnosti, med katerimi je bil tudi izlet v našo prestolnico.

Mladi so bili razdeljeni v tri starostne skupine, vodje skupin pa so bili tudi udeleženci preteklih taborov in skoraj vsi tudi sami s sladkorno boleznijo tipa 1. Odrasli so bili prostovoljci, od medicinskih sester do zdravnikov in dietetika, s seboj pa so pripeljali tudi psihologa.

Vsako jutro pred zajtrkom so imeli skupinski ples, med dnevom pa različne aktivnosti oziroma igre, podali so se do Tolmina ali v gore. Roxanne, Stijn (udeleženca) in Maartje (vodička) so nam povedali, da so v preteklih letih s seboj pripeljali tudi ‘kuharske starše’, ki so bili prostovoljni kuharji, letos pa so prebivali v hotelu in za to ni bilo potrebe.

Otroci so imeli inzulinsko črpalko (število so ocenili na četrt udeležencev) ali pa pene: krvne sladkorje so uravnavali po potrebi, med drugim so se odpravili tudi na rafting ter se vsak dan udeležili različnih aktivnosti, zaradi česar so sladkorji (razumljivo) nihali.

Kot najpomembnejši nasvet za diabetika tipa 1 so mladi izpostavili nujnost tega, da ljudje vedo, kaj se dogaja in kaj sploh pomeni sladkorna bolezen. Kako bodo ljudje znali ločiti tip 1 in tip 2, če se o tem ne bo govorilo? Bistveno se jim je zdelo, da se o tem govori ter da se so sladkorni bolniki pripravljeni drugim razložiti pomembne stvari in da ne skrivajo svojega diabetesa.

Več o obisku Belgijcev si boste lahko prebrali v oktobrski številki revije Sladkorna bolezen!

Sara Štern